afwasbare muurverf

Afwasbare muurverf voor uw keuken en andere muren

Heeft u kleine kinderen? Huisdieren? Of een geverfde keukenmuur? Een ongeluk zit in een klein hoekje! Een afwasbare verf biedt dé oplossing tegen dagelijkse invloeden zoals vettige handen, etensresten, vloeistoffen en schoenstrepen.

Viezigheid en vlekken kunnen makkelijk schoongemaakt worden met een natte schoonmaakdoek zonder dat de verflaag wordt aangetast. Het product is dan ook uitermate geschikt voor ruimten die intensief gebruikt worden. Om meteen met de deur in huis te vallen, hierbij een lijst met afwasbare muurverf producten:

PRODUCTOMSCHRIJVINGPRIJS
Afwasbare muurverf GammaAfwasbare latex | 10 liter€69,95
Afwasbare muurverf SikkensSikkens Alpha Projexttex | 10 liter€56,71
Afwasbare muurverf SigmaSigma Pearl Clean Matt | 1 liter€19,95
Afwasbare muurverf PraxisFlexa latex Powerdek mat wit | 10 liter€47,99
Afwasbare muurverf FlexaFlexa Creations muurverf extra mat | 1 liter€17,60
Afwasbare muurverf Decoverf.nlLatex decoverf muurverf | 4 liter€14,-
Afwasbare muurverf WijzonolMuurverf extra mat | 1 liter€16,99
Afwasbare muurverf HistorHistor Clean reinigbare muurverf | 10 liter€39,95

In 4 stappen schrobvaste muurverf keuken & wanden aanbrengen

Een muurverf afafwasbare muurverfwasbaar kunt u zelf aanbrengen. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer of woonkamer. In het onderstaande stappenplan leest u hoe u de reinigbare muurverf in dekeuken, badkamer of woonkamer aanbrengt: 

1 Voorbereiden: 

Verf hecht goed op een schoon oppervlak. Maak de muur eerst schoon met warm water met een ontvetter. Repareer beschadigingen op de muur met een muurvuller. Ventileer de ruimte goed, maar zorg ervoor dat het niet tocht.

Tips: Een temperatuur van ongeveer 20 °C is het best. Dek de vloer en alles wat u niet wilt schilderen af. Werk bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen!

2 Muur voorstrijken:

Muren die niet gestuct of onbehandeld zijn hebben een zuigende werking. Deze muren hebben voorbehandeling nodig. Kiest u voor een felle of donkere kleur schrobbare muurverf? Gebruik dan eerst een dekkende muur voorstrijk. Deze zorgt voor een goed dekkend en prachtig eindresultaat. Kiest u boor een lichte kleur? Ook dan kunt u een gewone voorstrijk gebruiken. Zit er al een oude, maar intacte, muurverflaag op uw muur? Dan is een voorstrijk niet nodig.

Tips: Voorstrijk brengt u net zo aan als muurverf. Maar dan in omgekeerde volgorde. Werk van onder naar boven om teveel aangebrachte voorstrijk weg te kunnen strijken/ rollen. Voor een glad resultaat schuurt u de korrels op de muur weg met schuurpapier korrel 240 die u om een blokje hout vouwt. Veeg het stof weg met een borstel.

3 Muur verven: 

Is de muur droog? Dan kunt u beginnen met schilderen! Roer de verf goed door en giet de verf vervolgens in een verfbak. Doop de roller en kwast in de verf en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op uw roller. Gebruik hiervoor een verfbak of verdeelrooster. Verdeel de muur in denkbeeldige banen en verdeel deze weer in kleinere vlakken. Werk zo snel mogelijk en gebruik genoeg verf. Start met de afgeplakte randen van de te schilderen vlakken. Behandel niet meer dan de randen van de baan die u gaat schilderen. Daarmee voorkomt u dat de rand na het drogen zichtbaar blijft. Gebruik voor de grote oppervlakken een vachtroller. Begin langs de kant van het vlak, plaats de roller halverwege in het vlak en verdeel de verf door eerst naar boven en dan naar beneden te rollen. Schilder elke baan stapsgewijs. Laat vlakken en banen iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.

Tips: gebruik voor gladde muren een kortharige vachtroller. Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel en zijn slapper en dus gemakkelijker aan te brengen met een kwast met synthetisch haar.

4 Na de verfklus:

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als u de tape langere tijd laat zitten, beschadigt de verflaag bij het verwijderen. De tape scheurt en er blijven lijmresten soms lijmresten achter door de indroging.

afwasbare muurverf


Vlekbestendige afwasbare muurverf versus vlekafstotendspeciale verf voor keuken

Bij veel producten wordt vlekbestendigheid geclaimd. Dit betekent dat vloeistoffen en viezigheid niet de muur kunnen binnendringen. Het is eenvoudig af te wassen. Toch hecht het vuil zich wel aan een vlekbestendige, afwasbare verf. Met vlekafstotend bedoelen we dat een vloeistof van de muur afdruppelt. Dit hecht dus helemaal niet aan de verf. Door de extreme vuilafstotendheid van vlekafstotende verf is deze soort ideaal voor ruimtes die onderhevig zijn aan hoge dagelijkse belasting. Het product is daardoor zeer geschikt om toe te passen binnen bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en horecagelegenheden. Daarnaast is het uitstekend toepasbaar in keukens en (trappen)hallen.

Let op: Een transparante muurcoating zal altijd sterker zijn dan een afwasbare muurverf, hoe goed deze ook is. Een transparant bindmiddel is namelijk sterker dan hetzelfde bindmiddel dat ook een dekkende functie moet hebben (dus ook pigment moet binden).

Een voorbeeld van een transparante coating is bijvoorbeeld Traelyx naturel finish (0,75L €33,50).  Dit is een transparante 2-component ultramatte watergedragen polyurethane coating. De coating zorgt voor een vrijwel onzichtbare afwasbare laag op de meeste muur ondergronden latex, stucwerk, minerale ondergronden, betonlook e.d.  Het rendement is ongeveer 750 ml voor 1 laag op 10m2. Maar dit is sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond en we raden minimaal 2 lagen aan.


Afwasbaarheid (schrobvastheid) en schrobklasse bepalen

De afwasbaarheid (schrobvastheid) geeft aan in hoeverre een product bestand is tegen slijtage. Hoe lager het cijfer van de klasse, des te beter de muurverf kan worden schoongemaakt. Doel hiervan is de mate aan te geven waarmee een muurverf bestand is tegen reinigen met water en een Scotch Brite schuurvlies, kortom: hoe de muurverf bestand is tegen schoonmaken. Om het overzichtelijk te maken is dit onderverdeeld in vijf klassen. Klasse 1 heeft de hoogste schrobvastheid en klasse 5 de minste. Een hoge schrobvastheid is vooral belangrijk, wanneer het oppervlak blootstaat aan sterke vervuiling. Bijvoorbeeld voor afwasbare muurverf voor keuken of kinderkamer.

De schrobvastheid wordt bepaald met een schuurspons die wordt opgespannen in een testapparaat en vervolgens een bepaald aantal keren heen en weer wordt bewogen over een proefvlak. Daarna wordt het monster gewogen en wordt uit het gewichtsverlies de afname van de deklaagdikte berekend. Het aantal  “slagen” (heen en weergaande bewegingen) met het schuurvlies is medebepalend voor de klasse.

Klasse Afname verflaag
1 < 5 μm bij 200 slagen
2 >= 5 μm tot 20 μm bij 200 slagen
4 < 70 μm bij 40 slagen
5 >= 70 μm bij 40 slagen

Afwasbare muurverf achterwand keuken

Als er één deel van de muur is die blootstaat aan vervuiling dan is het wel de achterwand van de keuken. Gelukkig bestaat er speciale afwasbare verf voor de achterwand van een keuken die de muur makkelijk reinigbaar maakt. Hardnekkige vlekken als modder, ketchup en stiften zijn makkelijk en goed te verwijderen met een nat schoonmaakdoekje. De muurverf keuken is schrobvast, maar kijk wel altijd op de verpakking van de verf of deze ook geschikt is om desinfecterend te reinigen (met zwaardere schoonmaakmiddelen).

Niet alle afwasbare verf is hiertegen bestand.Let wel op: het is verstandig de opening van een waterkoker  (stoom) niet te dicht tegen de achterwand te richten. De hete stoom kan de reinigbaarheid van de verf doen afnemen.

Mat of glanzend: dit is de beste verf voor de keuken achterwand

Een glanzende verf heeft automatisch al een vuil- en vloeistofafstotende werking. Vuil kan immers slechter hechten. Bij een matte verf is dit een ander verhaal. Toch zijn er een aantal goede matte afwasbare verf merken op de markt. Hieronder een aantal voorbeelden muurverf keuken schrobvast:

Histor One Mat Vochtregulerend & Afwasbaar | 2,5 liter | €39,95Afwasbare verf achterwand keuken

 • Rendement: 8m2 per liter
 • Te mengen in elke gewenste kleur in 1L, 2,5L en 5L
 • Ook geschikt voor buiten

Histor Clean muurverf | 2,5 liter | Vanaf €38,-

 • Rendement: 10 m2 per liter
 • Verkrijgbaar in wit in 2,5L, 5L en 10L
 • In alle kleuren te mengen in 2,5L

Perfection Perfect Clean | 1 liter | €17,99

 • Rendement: 10 m2 per liter
 • Verspuitbaar
 • In vele kleuren

Flexa Powerdek Clean | 10 liter | €55,-

 • Rendement: 10 m2 per liter
 • Speciale verf voor keuken achterwand
 • Dekt in één keer

Gamma Latex keuken | 5 liter | 39,95

 • Rendement: 10 m2 per liter
 • Schimmelbestendig
 • Speciale verf voor keuken en badkamer

Sigmapearl Clean Matt | 1 liter | €29,75

 • Rendement: 10 m2 per liter
 • Desinfecterend te reinigen
 • Speciale verf voor keuken en badkamer

De consumentenbond test & review Sigma en Flexa

Enige tijd geleden voerde de Consumentenbond een test uit tussen twee bekende afwasbare verven. Namelijk de Sigmapearl Clean Matt (€57,35) en Flexa Powerdek (€20,95). Benieuwd naar de resultaten? Bekijk onderstaande filmpje (4 minuten):

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

6 antwoorden
 1. van den Berg zegt:

  Hallo,

  Ik laat een nieuwe keuken plaatsen, hiervoor wordt eerst de muur gestukt. Wij willen in de keuken een goede schrobbare verf gebruiken. Kan ik één van de door u genoemde matte schrobvaste muurverf gebruiken in combinatie met de Trae Lyx Naturel Finish? Of is het beter om direct naar het stuken de Trae Lyx Naturel Finish te gebruiken?

  Graag hoor ik van u.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Bedankt voor uw vraag over afwasbare muurverf in de keuken. In principe kunt u direct Trae Lyx natural finish aanbrengen nadat het stucwerk droog is (deze afwasbare muurverf kan o.a worden toegepast op wanden, die zijn afgewerkt met latex, stucwerk, spack, enz.), tenzij u de muur in een andere kleur wilt hebben. In dat geval kunt u de muur eerst verven met iedere willekeurige muurverf (dit hoeft niet specifiek afwasbaar te zijn) en daarna kunt u de Trae Lyx 2-componenten coating als toplaag aanbrengen.

   Wij wensen u alvast veel plezier met uw nieuwe keuken!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Suzanne zegt:

  Ik heb een afwasbre coating aangebracht op de muur boven mijn fornuis. Maar nu wil ik de muur een andere kleur geven. Kan ik hier gewoon overheen verven?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Suzanne,

   Indien u een reguliere 1 component afwasbare muurverf heeft aangebracht dan kunt u hier (in de meeste gevallen) zonder problemen met een 1 component muurverf overheen. Heeft u echter een 2 componenten coating aangebracht dan is het mogelijk dat u deze eerst moet verwijderen of een primer moet aanbrengen alvorens de keuken achterwand overschilderbaar is. Neem in dat geval contact op met de leverancier van de huidige afwasbare muurverf voor instructies.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Hallo Theo,

   In principe hechten alle soorten afwasbare muurverf op glasvezel. Een twee componenten muurcoating is altijd sterker als een verf maar ook duurder en moeilijker te verwerken. Gebruikt u het echt als spatwand in de kookzone dan is dit wel aan te bevelen. Gaat het maar om incidentele spatten/bevuiling dan kunt u ook een afwasbare muurverf gebruiken. Welke het meest past bij uw wensen is afhankelijk van uw budget en beoogde doel. In het artikel bespreken we meerdere merken en voor- en nadelen. Ook hebben we een consumentenbond test aan het artikel toegevoegd die u kunt bekijken.

   Veel succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *