Nanocoating.nl

Anti corrosie coating

De juiste anti corrosie coating voor uw project

Wanneer u bijvoorbeeld blank staal wilt beschermen tegen roest is het belangrijk om een goede afweging te maken over de juiste anti corrosie coating voor uw project. Er zijn namelijk meerdere belangrijke factoren of voorwaarden – zoals het type ondergrond en de locatie – die meespelen bij de keuze. Een ondergrondse tank heeft bijvoorbeeld een andere behandeling nodig dan een loods aan de haven.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Een anti-corrosie coating is multifunctioneel en kan aangebracht worden over elk denkbaar type metaal. Het zorgt er daarnaast voor dat de ondergrond aan de volgende eisen voldoet:

  • Ondergrond krijgt een krachtige waterafstotende werking
  • Aangroei van schimmels en mossen wordt voorkomen
  • Vuil-, olie- en vet afstotend
  • Biedt bescherming tegen hardnekkige weersinvloeden
  • Staal wordt slag- en stootvast
  • Chemisch bestendig; bepaalde bijtende stoffen krijgen geen kans meer
  • Daarnaast zijn ander eigenschappen mogelijk, zoals antifouling, anti-statisch en een zelfreinigende werking

Een corrosiewerende laag is hierdoor te allen tijde aan te raden: het maakt de ondergrond duurzaam. In dit artikel geven we professioneel advies over de zaken waar u op moet letten bij het kiezen van een anti corrosie coating.


De corrosiebelastingcategorie is een belangrijke factor

Een anti corrosie coating is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende typen coatings met sterke vochtwerende eigenschappen. De belangrijkste factor die meespeelt voor de aanbreng van het type coating, is namelijk hoeveel de ondergrond in contact komt met vocht of water. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de hoeveel agressieve stoffen in de omgeving.

anti corrosie coating staal

Anti corrosie coating op stalen pijpleidingen zorgt voor duurzaamheid en veiligheid

Om hier een concreet beeld van te geven, zijn de zogenaamde corrosiebelastingcategorieën ontwikkeld door de Europese Unie. Deze zijn opgedeeld van C1 tot C5 en geven aan in hoeverre het materiaal bloot staat aan vocht. Deze factor is onafhankelijk van de grootte van het project. Een anti corrosie coating op C5 -niveau is bijvoorbeeld bedoeld voor offshore-constructies, welke constant blootgesteld worden aan vocht, maar ook voor het anker van een vrachtschip.

Dit zijn de 5 corrosiebelastingcategorieën die de vocht- en vuilwaarde van een omgeving meten:

  1. C1 (zeer laag; voor verwarmde gebouwen met een schone atmosfeer)
    Geschikt voor: kantoren, scholen, hotels winkels en andere verwarmde panden
  2. C2 (laag; landelijke gebieden en onverwarmde gebouwen)
    Geschikt voor: opslagplaatsen, sporthallen, garages, schuren en andere onverwarmde gebouwen
  3. C3 (matig; stedelijke gebieden en gebouwen met hoge luchtvochtigheid)
    Geschikt voor: wasserijen, brouwerijen, keukens, voedselverwerkingsplaatsen en andere gebouwen met gematigde luchtvochtigheid
  4. C4 (hoog; industriële omgevingen én kustgebieden)
    Geschikt voor: industriële gebouwen, chemische fabrieken, zwembaden en gebouwen aan de kust zoals havens en fabrieken
  5. C5 (zeer hoog; continue blootstelling aan vocht, agressieve stoffen)
    Geschikt voor: Waterleidingen en andere industriële toepassingen (C5I). Daarnaast voor offshore en maritieme constructies (C5M).

Hoe hoger de categorie; hoe meer het uiteindelijk kost om de ondergrond corrosiewerend te maken. Daarom is het belangrijk om vooraf vast te stellen in welke categorie uw project valt, zodat u een gedegen keuze kunt maken. Daarnaast is het van belang te bepalen met welk soort corrosie u te maken heeft. In sommige gevallen zijn er namelijk alternatieven voor coating nodig. Lees bijvoorbeeld over galvanische-, spannings- en putcorrosie voorkomen

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

3 typen anti corrosie coating & applicatiemethoden

Bescherming tegen corrosie

De beste bescherming tegen corrosie is anders voor verschillende omgevingen

Zoals eerder benoemd, is er niet één specifiek type anti corrosie coating: er zijn meerdere soorten die corrosie werende kracht bezitten. De manier waarop ze metaal beschermen, is echter afhankelijk van de coating zelf. Een anti corrosie coating kan onderverdeeld worden in drie verschillende categorieën:

  1. Barrière coatings (C1 – C3) – Een niet-poreuze coating die ontworpen is om elementen die corrosie veroorzaken niet in contact te laten komen met de ondergrond.
    Voorbeelden: poedercoating, polyurea hotspray, nano coatings, teflon coating, vloeibaar rubber
  2. Remmende coatings (C1 – C4) –  Laten een chemische stof (vaak zinc) vrij die het corrosieproces stopt op bijvoorbeeld aluminium.
    Voorbeelden: alle op olie gebaseerde coatings met corrosiewerende additieven, zoals zink, aluminium of zink-oxide.
  3. Galvanische coatings / Kathodische bescherming (C3 – C5) Metaalrijke coatings met een zelf opofferende laag. Voorkomt corrosie door een gemakkelijk roestend metaal (zoals zink) als anode te laten fungeren van het te beschermen metaal (kathode). Wordt daarom ook wel kathodische bescherming genoemd; de laag eromheen zal roesten in plaats van de ondergrond.

Aanbrengen middels thermisch spuiten, dompelen of een combinatie (duplex)

Gezien metaal bestand is tegen bijzonder hoge temperaturen, zijn er meerdere manieren om bovengenoemde coatings aan te brengen. De twee meestgebruikte methoden zijn thermisch spuiten of de dompelmethode. Voor een optimaal resultaat gaat u voor een combinatie tussen een barrière coating en de dompelmethode (duplex). We gaan alle opties bij langs:

  1. Thermisch spuiten
    In deze methode wordt zink of aluminum via een speciaal spuitpistool op de oppervlakte gespoten. Dit is doorgaans een elektrolytisch proces, waarbij poeder of draad aangetrokken wordt door de ondergrond. Door het metaal te verhitten blijft het niet als een legering maar als krachtige beschermende laag zitten.
  2. Dompelmethode/galvaniseren
    Hierbij wordt metaal in een heet bad van coating gedompeld, doorgaans gesmolten zink. Dit zorgt ervoor dat de gesmolten zink een legering vormt met de coating. Galvaniseren via de dompelmethode zorgt voor kathodische bescherming.
  3. Duplex systeem
    Duplex is een speciale manier van coaten. Gegalvaniseerd staal via de dompelmethode wordt hierbij afgetopt met meerdere lagen anti corrosie verf of anti corrosie poeder. Daarnaast wordt er op een gegalvaniseerde ondergrond een verzegeling aangebracht. Dit zorgt voor een bescherming van meerdere lagen die, wanneer goed aangebracht, een zeer duurzaam resultaat genereren.

Kies een gedegen specialist voor uw corrosiewerende project

Het aanbrengen van een anticorrosie coating is een grote investering en een gedegen specialist-keuze is daarom nodig. Bij het kiezen van de juiste, moet u vooral kijken naar de eisen die u stelt aan de coating. Gelukkig worden de corrosiewerende coatings in Nederland ontwikkeld door een aantal hoog aangeschreven coatingfabrikanten.

Zeker als het om een zeer groot project gaat óf bij een C4 of C5-categorie, raden we u aan om goed informatie in te winnen over de coatingsystemen die gebruikt worden door de specialist. Zij kunnen u namelijk ook inlichten over aanvullende mogelijkheden zoals zelfreinigend of antifouling én kunnen staal behandelen tegen bestaand roest. Bij kleine projecten kan bijvoorbeeld het advies zijn om een zogenoemde anti corrosie spray te gebruiken.

2 antwoorden
  1. Rob Driessen
    Rob Driessen zegt:

    Voor een product in ontwikkeling ( een grote fietskar met een stalen frame) zijn we op zoek naar de beste manier van coaten. Een coating die ook tegen een stootje kan en voldoende bestand is tegen weersinvloeden. De opties zijn zo talrijk dat we er niet echt goed uitkomen. Wat zou een goede keuze zijn

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *