Antibacteriële coating

antibacteriële coating

Antibacteriële coating is de laatste tijd sterk in populariteit toegenomen. De eerste antibacteriële coatings werden ontwikkeld voor de medische sector. Ondertussen zijn er ook toepassingen in bouwmaterialen, textiel en verven. Deze speciale coating (vaak op basis van zilver ionen) voorkomt dat gevaarlijke micro organismen zoals bacteriën, schimmels en algen zich vermenigvuldigen en verspreiden. Om deze reden is het een vaak toegepaste coating in:

antibacteriële coating voor ziekenhuis

Ziekenhuizen

antibacteriële coating verzorgingstehuis

Verzorgingstehuizen

antibacteriële coating voor treinen

Treinen

antibacteriële coating zwembad

Zwembaden en Wellness

 

 

 

 

 

 

Antibacteriële coating kan worden verwerkt in zowel poedercoating als in natlaksystemen (verf). De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos! Denk bijvoorbeeld aan een hygiënische anti bacteriële coating voor computermuizen, deurklinken of telefoons. Tevens is het geschikt om bijvoorbeeld betaalautomaten, kaartuitgifteautomaten, draaideuren en tourniquets bacterie- en virusvrij te houden.

Dimmen Breen, directeur NanoServices (producent van Environ-X antibacteriële coating):  “Iedereen herinnert zich nog wel de SARS-epidemie en de vogelgriep in 2003-2004. Bron van het kwaad was de metro in Hongkong. Kort daarna zijn onder meer treinstellen, roltrappen, toiletten, wachtruimtes en de wanden van de metrostations gecoat met antibacteriële coating. Met resultaat, want er werd een bacteriereductie gehaald van 91%. Dat is hoog, want dagelijks maken in Hongkong miljoenen mensen gebruik van de metro.”

Testen hebben uitgewezen dat de oppervlakken met antibacteriële nanocoating bijdragen aan een veiligere werkomgeving en het bestrijden van bijvoorbeeld de MRSA bacterie.

Antibacteriële coating

Zilverionen , biociden en fotokatalytische elementen

De meeste antibacteriële coatings werken op basis van zilver-ionen. Van zilverionen is bekend dat ze de celdeling van bacteriën remmen, waardoor tussen de reinigingscycli overdracht wordt geminimaliseerd. Goed schoonmaken blijft dus nog steeds een must!  Dit heeft  daarnaast uiteraard alleen effect op bacteriën die zich op het oppervlak bevinden en niet op micro-organismen in de lucht. Bij een vuil oppervlak verliest de coating zijn antibacteriële werking. Nanozilver wordt vanwege de antimicrobiële eigenschappen ook toegepast in wondgaas, textiel of schoonmaakdoeken.

Er zijn ook coatings op basis van biociden. Deze coatings vallen onder de biocidenwetgeving en moeten zijn goedgekeurd voor het specifieke gebruik. Op het etiket is te zien welke biocide het bevat.

Eén van de laatste innovaties is het fotokatalytisch element. Dit element heeft de gunstige eigenschap dat onder invloed van UV-licht (daglicht, TL-licht of UV-kunstlicht) het als katalysator optreed en gebruik maakt van een natuurkundig fenomeen om organismen als bacteriën, virussen en organisch vuil af te breken. Het eindresultaat is slechts de reststoffen water en kooldioxide.  Een cruciaal verschil is dat coatings op basis van dit element niet alleen bacteriën doden, maar ook hun restanten volledig oxideren. Hierdoor blijft de werking van de coating onverminderd, waardoor de infectiepreventie altijd honderd procent werkzaam is.

Antimicrobiële coating voor verpakkingen

Voor bijvoorbeeld soep in stazakken is een antimicrobiële folie een geschikte oplossing. Vaak wordt deze coating gemaakt van Chitine. Chitine is een stof die voorkomt in het uitwendig skelet van insecten en schaaldieren, maar ook in sommige schimmels. Chitine kan na omzetting tot chitosan en vervolgens glucosamine gebruikt worden als voedingssupplement. Daarnaast werkt chitosan antimicrobieel. Toch is deze coating nog volop in ontwikkeling.  Een coating die is aangebracht op een flexibele folie kan namelijk gemakkelijk scheuren. Dat probleem doet zich waarschijnlijk niet voor als chitosan door de folie is gemengd. Ook lijkt scheuren een minder groot probleem te vormen als de coating wordt aangebracht op minder flexibele producten, zoals een plastic fles.


Vraag advies of offertes voor antibacteriële coating via Coating.nlCoating

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met specialisten op gebied van antibacteriële coating

Binnen 1 werkdag antwoord op uw vraag

Vraag offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

Scherpe prijzen bij het aanvragen van poedercoating voor grotere staalconstructies

Specialist in aanvragen op gebied van; logistieke centra, industrie, bouw en constructie, staalbouw, land en tuinbouw, transport en nog veel meer!

Op zoek naar advies voor uw project of offertes voor antibacteriële coating?

Vraag via ons geheel vrijblijvend advies of offertes aan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *