Man met beschermende kleding

Breng coating veilig aan met beschermende kleding

Beschermende kleding: het is nog altijd een belangrijk gemeengoed bij het aanbrengen van coating of verven. Beschermende kleding bij coating en verven beschermt tegen oplosmiddelen en chemische stoffen die bijvoorbeeld bij lakken vrijkomen.

Tegenwoordig is coaten en schilderen een stuk minder gevaarlijk dan vroeger. Dit komt vooral door de sterke afname van oplosmiddelen in verf. Het blijft echter een chemische samenstelling en – zeker als u hier gevoelig voor bent – levert nog altijd huid- en soms zelfs oogirritaties op bij bijvoorbeeld het coaten van vloeren.

Voor eigen zelfbescherming (en om een professionele indruk te maken bij de klant), is beschermende kleding daarom zeker aan te raden. Daarnaast is een beschermde overall bij bijvoorbeeld poedercoating zelfs van essentieel belang. 

Beschermende kleding bij coating bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

  1. Een beschermende overall of jas en broek
  2. Werkhandschoenen
  3. Hoofdbescherming
  4. Bij veel chemische stoffen: een spuitmasker

In dit artikel gaan we kijken naar regels en wetgeving bij beschermende kleding, en kijken we wat nodig is bij een coatingproject.


Regels en wetgeving omtrent beschermende kleding bij coating

Het aanbrengen van poedercoating op velgen, het coaten van uw vloer of het schilderen van uw muur zijn geen nucleaire bezigheden. Het meest belangrijke is daarom ook dat de werkkleding goed sluit, het ventilatie biedt én dat ogen en handen beschermd zijn.

Neem bijvoorbeeld werkhandschoenen. Het resultaat dat ze boeken is tweeledig: enerzijds houden ze handen schoon en anderzijds zorgen ze ervoor dat u minder snel in uw ogen wrijft. Een speciale bril boekt ditzelfde effect.

De Rijksoverheid heeft regels opgesteld voor het dragen van beschermende kledij. Zo mag het niet een hindering vormen én moet het te allen tijde schoon zijn. Lees meer over de zogenoemde Arbo regels voor werkkleding op de website van Arboportaal.

Bij een professionele coatingsklus is het bijvoorbeeld verstandig om een beschermend pak te dragen met elektrostatische eigenschappen. Deze beschermen middels een speciale anti-statische coating tegen vonken bij het gebruik van apparatuur; en hiermee tegen brand of zelfs explosies. Daarnaast houden ze allerlei chemische stoffen tegen. Colad verkoopt bijvoorbeeld speciale anti-statische spuitoveralls. Let wel, dit heeft wel te maken met het reglement voor bedrijfskleding.


Beschermende kleding bij coating kopen; dit heeft u nodig

Een beschermend pak bestaat uit vier onderdelen.  Een drietal hiervan zijn nuttig voor elk coatingproject. Bij poedercoating of werkt u in een omgeving vol chemische stoffen, dan is een spuitmasker ook essentieel.

Hierbij een overzicht van beschermende kleding speciaal gericht op coating. De producten zijn opgenomen van Colad, maar er zijn ook andere aanbieders.

1. Beschermende overalls

OverallKenmerk
Nylon SpuitoverallAnti-statisch
Carbon SpuitoverallAnti-statisch
FR SpuitoverallVlamvertragend
BodyGuard Premium Comfort Overall Bescherming tegen spuitnevels

2. Beschermende werkhandschoenen

WerkhandschoenenKenmerk
Disposable Nitril Handschoenen BlauwEenmalig gebruik; oplosmiddel-bestendig
Industrieel Neopreen HandschoenenMeervoudig gebruik; bieden weerstand tegen meeste chemicaliën
Nylon VoorbewerkingshandschoenenGoed bij schuren, (de-)montagewerkzaamheden

3. Hoofdbescherming

HoofdbeschermingKenmerk
VeiligheidsbrilUV-bescherming; geschikt om over gewone bril te dragen
Hearing ProtectorsOorbescherming tegen lawaai
Spuitkap GrootBeschermt hoofd en nek tijdens het spuiten

4. Spuitmaskers

SpuitmaskerKenmerk
Spuitmasker A1P2Beschermt tegen isocyanide, afkomstig uit lak & oplosmiddelen
WegwerpspuitmaskerEenmalig gebruik; beschermt tegen schadelijke lakken & geuren
Fijnstofmasker P2 met uitademventielSpeciaal tegen fijnstofdeeltjes

Heeft u vragen over beschermende kleding en welke te gebruiken, schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag vrijblijvend advies!

Non-paints voor uw coatingproject

Beschermende kleding is onderdeel van onze artikelen over non-paints. Hierin behandelen we alles dat u nodig heeft voor uwcoatingproject!

Kom meer te weten over:

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *