Betoncoating

betoncoating in parkeergarage

Betoncoating: De krachtige bescherming voor beton binnen en buiten

Betoncoating op vloeren en muren is bij (industriële) bedrijven al heel lang populair. Nieuw is dat deze materiaalsoort ook steeds vaker in woonkamers, keukens en badkamers te vinden is. De coating is verkrijgbaar in veel diverse varianten om verschillende doelen te bereiken. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat de coating zorgt voor een duurzame en slijtvaste beschermingslaag.

De meest voorkomende beton coating bestaat uit een doorzichtige watergedragen verf die over de bestaande betonmuren en vloeren geschilderd kan worden. Het maakt de betonmuur veel makkelijker schoon te maken en waterafstotend (geïmpregneerd).

Verschillende samenstellingen van betoncoating; epoxy en polyurethaan (PU coating)

Als we kijken naar betoncoatings dan zijn deze te onderscheiden in twee verschillende groepen. Namelijk:

 1. Betoncoating Polyurethaan of PU coating (twee componenten of één component)
  Deze betoncoatingsoort staat bekend om zijn flexibiliteit en mooie naadloze uiterlijk. Polyurethaan coatings zien we steeds vaker terug in kantoorpanden, scholen en woningen. Dit vanwege de gunstige prijs en de veelzijdige afwerkingsmogelijkheden.Bijvoorbeeld satijn of mat of juist robuust beton.PU coating is iets minder geschikt voor zware belasting van machines of omgevingen waarbij er kans is op chemische verontreiniging (olie, vet, zuren etc.). Het voordeel van epoxy betoncoating is dat het product eenvoudig te verwerken is.Een ander voordeel van polyurethaan coating op beton is dat het een zelfegaliserende werking heeft. Het kan kleine oneffenheden in de vloer of wand hierdoor goed opvullen.Polyurethaan betoncoating kost (afhankelijk van de benodigde laagdikte) zo’n €90 per m2 (inclusief aanbrengen!) Boven de 100m2 kan dit voordeliger.
 2. Epoxy betoncoating (twee componenten) E
  en betoncoating op basis van epoxy geeft de vloer of wand een ijzersterke beschermlaag. Epoxy betoncoating is daarom erg in trek als afwerking voor fabrieksvloeren (en wanden), voedselverwerkingsplaatsen en garagevloeren.De coating droogt erg snel en kan makkelijk tussen verschillende bouwprocessen of werkzaamheden worden aangebracht. Standaard heeft epoxy een glanzende afwerking, maar door er een PU coating toplaag overheen aan te brengen kunt u ook andere effecten bereiken .Let op; een epoxy betoncoating is niet UV bestendig. Gebruikt u de betoncoating buiten, zorg dan voor een beschermende toplaag.Epoxy betoncoating kost (afhankelijk van de benodigde laagdikte) zo’n €75 per m2 (inclusief aanbrengen!) Boven de 100m2 kan dit voordeliger.

Schilderen vloer

Betoncoating buiten voor optimale bescherming tegen weersinvloeden


Galerijen en balkons

Betoncoating buiten voor het balkon of de galerij wordt vaak over het hoofd gezien door woningcorporaties en consumenten. Jammer! Want juist balkons en galerijen hebben veel te voortduren van de weersinvloeden.

balkoncoatingDe ondergrond van een balkon kan snel poreus worden en zelfs afbrokkelen als deze niet is geïmpregneerd. Dit komt omdat beton vanuit zichzelf niet waterdicht is en het water als het ware absorbeert.

In het Nederlandse regenachtige klimaat herhaalt dit proces zich regelmatig. Hierdoor brokkelt het beton van het balkon of de galerij langzaam uit elkaar waardoor er oneffenheden ontstaan (waar weer meer water in blijft liggen!) En kunnen er zelfs kostbare lekkages ontstaan of nog erger; veiligheidsrisico’s.

Door buiten op het balkon betoncoating aan te brengen impregneert u de ondergrond tegen vorst en ijs. En groene aanslag is een stuk makkelijker te verwijderen!

De verf is transparant of in een kleur naar keuze verkrijgbaar. Betoncoating buiten op het balkon is dus niet alleen functioneel maar ook nog eens esthetisch aantrekkelijk. Met een speciale antislip coating als toplaag kunt u ook de ondergrond iets ruwer maken om de kans op uitglijden te verkleinen.

Wat kost betoncoating voor het balkon?

In sommige gevallen moet de ondergrond van het balkon eerst gerepareerd of grondig schoongemaakt worden. Afhankelijk van de staat van het balkon kunt u deze laten behandelen voor een bedrag tussen €350,- en €700,- euro.

Bij het behandelen van meerdere balkons kan er uiteraard een voordeligere prijs worden afgesproken. Neem in dat geval contact met ons op voor de mogelijkheden.

betoncoating met antislipzones in parkeergarage

Betoncoating voor parkeergarages

Een zware belasting door voertuigen, weekmakers van autobanden, stof, vuil en olie zijn maar een paar van de te noemen uitdagingen voor parkeergarages. Een oersterke epoxy betoncoating voor parkeergarages is daarom aanbevolen. Naast de bescherming die deze coating tegen bovenstaande uitdagingen biedt, is het ook goed om te weten dat de coating in verschillende kleuren kan worden aangebracht.

In de praktijk betekent dit voor parkeergarages dat er belijning, pictogrammen en afscheidingen voor verschillende parkeervakken en rijrichtingen kunnen worden aangebracht. Ook is het mogelijk om met verschillende kleurvlakken te werken of lichtreflecterende accenten aan te brengen.

Extra eigenschappen kunnen bijvoorbeeld een geluiddempende laag zijn of antislip vlakken.

Wat kost het?

Door de vele mogelijkheden en extra eigenschappen is een prijs op maat samenstellen de beste manier om een goede prijsopgave te krijgen. Wij helpen u hier graag bij

Buitenmuren en andere objecten buiten

Betonverf is ook een uitstekende manier om buitenmuren te beschermen tegen diverse weersinvloeden. Naast beton is de coating ook geschikt voor diverse steensoorten. Daarom kunt u er ook uitstekend stenen bankjes, standbeelden, betonnen trappen, stenen bbq’s en andere beton of steen elementen mee behandelen.

Wat kost het?

Op grote oppervlakten kunt u zelf betoncoating aanbrengen buiten. Dit kan echter een tijdrovende klus zijn en een heleboel potjes verf kosten. Wij adviseren daarom het aanbrengen te laten doen door een coatingspecialist. Grote hoeveelheden kunnen namelijk vaak voordeliger worden ingekocht.

Voor kleine oppervlakten is de coating in vrijwel alle bouwmarkten te krijgen, zoals Gamma, Praxis, Hornbach en Karwei. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Ruwol betonverf | epoxy | lichtgrijs| 15,95 |750 ml
 • Karwei beton coating | epoxy | antraciet| 13,29 |750 ml
 • Gamma beton coating | epoxy | wit| 13,- |750 ml
 • Favorit betonverf | epoxy|  licht grijs | 2,5 L (7m2 per liter) | €25,-
 • Histor betonverf | epoxy | donker grijs | 55,99,- |2,5 l

Kan coating buiten het hele jaar door worden aangebracht?

Dat kan, maar er moet wel rekening worden gehouden met de temperatuur. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur van omgeving en ondergrond tenminste 12 graden Celsius is. Is het kouder, dan ontstaat er sterke vertraging in de doorhardingstijd. In het ergste geval kan de vloer zelfs stoppen met doorharden.

Een coating buiten aanbrengen in de winter is daarom dus niet verstandig.

Is het in de periode waarin u de coating wilt aanbrengen heel warm, dan kunt u het werk ook beter uitstellen. Dan is het van belang om het product zo koel mogelijk op te slaan om een goede verwerking te bereiken.

Bij het mengen en verwerken is de begintemperatuur bepalend voor de uiteindelijke verwerkingstijd. Is de begintemperatuur hoger dan 25 graden Celsius, dan heeft u aanzienlijk minder tijd om de vloercoating te verwerken.

Voor een goede verwerking van het product mag de luchtvochtigheid bovendien niet hoger zijn dan 85%. Is de luchtvochtigheid hoger dan 85%, dan kan er een chemische reactie optreden, waardoor er belletjes ontstaan in de coating.

Betoncoating kantoor


Betoncoating binnen voor duurzaam werk- en wooncomfort

Werkvloer (fabriek, ziekenhuis en industrie)

Zoals in het begin van het artikel al besproken is een betoncoating uitermate geschikt voor op de werkvloer. De standaard betoncoating die bestand is tegen zware machines, chemicaliën, olie en vet kan zelfs worden verrijkt met speciale antistatische stofjes (ESD).

De afkorting ESD staat voor Electro Static Discharge. De ESD stofjes (op basis van polymeer of koolstof) in de coating maken contact met de aarde en gaan hierdoor statische elektriciteit tegen.

Ook worden er onder de coating afvoerpunten voor elektriciteit gemaakt. Dit zorgt ervoor dat elektriciteit snel kan worden afgevoerd.

Een ESD betoncoating is belangrijk voor een veilige werkvloer in bijvoorbeeld productiecentra voor elektronische apparatuur, serverruimten en op de werkvloer van computerfabrikanten. Maar ook bijvoorbeeld in operatiekamers van ziekenhuizen. Een klein statisch vonkje kan namelijk al snel resulteren in brand of een onveilige situatie (schrikeffect van een schok)

Een ESD betoncoating heeft een dikte van 1,5 mm tot 3 cm en kan kleine oneffenheden verdoezelen.

Wat kost het?

Om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen is een erkend applicatiebedrijf met specifieke kennis en ervaring in uw sector een must, zeker met een ESD toevoeging. Gecertificeerde bedrijven kunnen een goede inschatting maken van de mechanische en chemische belasting van de vloer.

Ook kunnen zij u adviseren over extra opties die het werkproces nog veiliger en efficiënter kunnen maken. Een vaste prijs kunnen wij u daarom niet geven.

Neem contact met ons op en vertel ons uw wensen, dan brengen wij u in contact met een coatingspecialist in uw sector.

ESD coating op fabrieksvloer

(Sport) scholen, kantoorvloeren en woonkamervloer

Zien we op fabrieksvloeren veel epoxy betoncoatings, bij scholen en op kantoorvloeren is de meer flexibele PU coating of polyurethaancoating meer in trek. Deze coatingsoort geeft beton een mooie glanzende afwerking, is prettig om op te lopen en geschikt voor vloerverwarming.

Op muren zorgt het voor een slijt en stootvaste laag die makkelijk schoon te maken is. Ideaal dus voor gymzalen, leslokalen en kantoren.

Wat kost het?

De prijs van polyurethaan betoncoating  is zo’n €90 per m2 (inclusief aanbrengen!) Maar staar u hier niet blind op. Er kan namelijk meer bij komen kijken wanneer een vloer of wand nog voorbewerkt moet worden. Ook kan er vaak een goedkopere prijs worden aangeboden bij grote oppervlakten.

U doet er dan ook goed aan een offerte op maat te vragen waarbij rekening gehouden is met alle eventueel bijkomende werkzaamheden.


Badkamer, doucheruimte of wellness

Betoncoating maakt een badkamer, doucheruimte of wellnessruimte zonder tegels mogelijk. Met een betoncoating kan de badkamer, douche en toilet glad, naadloos en strak worden afgewerkt. Betoncoating voor de badkamer is verkrijgbaar in praktisch iedere kleur. En kan voor een stoere en robuuste of juist strakke uitstraling zorgen.

Het is het makkelijk schoon te maken (geen voegen!) en ziet er ook nog eens erg mooi uit.

Wat kost het?

Betoncoating voor de badkamer en woonkamer kan onder andere worden gekocht bij de Gamma, Praxis en Hornbach (vanaf €15,- per 750 ml). Toch adviseren wij om vooraf advies in te winnen bij een coatingspecialist.

Het verkrijgen van een mooie, duurzame en gladde afwerking is namelijk echt een vak apart. Helemaal wanneer het in een nieuwbouwhuis (met werkend beton)  moet worden aangebracht.

En ook hier geldt weer ‘hoe groter het oppervlak, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter’ als u de klus laat uitbesteden.


Betoncoating zelf aanbrengen (voor kleine oppervlakken)

Bij het aanbrengen  is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken. Ook moet deze een beetje ruw zijn. Aanbrengen in een droge en stofvrije ruimte. Het heeft een snelle droogtijd. Met de juiste voorbereiding en inzet kan iedereen een betoncoating mooi aanbrengen. Let in elk geval op het volgende:

 • Breng altijd mooie volle verflagen aan;
 • voorkom druppels en lopers voordat deze opdrogen, want die zijn achteraf lastig te verhelpen;
 • verschillende kwasten geven verschillende resultaten qua structuur;
 • breng de coatings ‘nat in nat’ aan. Nat-in-nat wil zeggen dat de volgende banen in de natte verf moet komen, voordat de voorgaande coating droogt;
 • omdat coatings waterverdunbaar zijn, drogen deze snel. Zorg daarom voor een tochtvrije ruimte met een lage temperatuur.

Dit filmpje van 6 minuten laat zien hoe u een coating zelf kunt aanbrengen. De echte betonlook blijft met deze methode goed zichtbaar:

Stappenplan betoncoating aanbrengen

Zoals u ziet in het filmpje hebben betoncoatings door de droge en zuigende ondergrond een korte droogtijd en moeten daarom snel worden aangebracht. Hieronder de stappen globaal samengevat:

 1. Stap 1: zorg voor een goede ondergrond
  Om de beste hechting te behalen is een goede ondergrond erg belangrijk. Wat er moet gebeuren is afhankelijk van de omstandigheden. Vraag vrijblijvend advies bij ons op als u twijfelt over de juiste primers.
 2. Stap 2: meng de betoncoating
  Afhankelijk van de door u gekozen coating bestaat de coating uit 2 of meerdere componenten. De verpakkingen hebben duidelijke labels en instructies. Gebruik een spiraalmixer en meng de componenten minimaal 3 tot 4 minuten.
 3. Stap 3: aanbrengen
  Als de betoncoating klaar is kan deze worden aangebracht. Het is belangrijk om te weten dat de droogtijd erg kort is. Het is daarom aan te bevelen om vlot te werken bij voorkeur met meerdere personen. Werk eerst de randen af met een platte kwast. Daarna kan de betoncoating worden aangebracht. Verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk over de oppervlakte. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van een vloerwisser om de coating te verdelen. Rol het daarna met een vachtroller gelijkmatig kruislings uit. Loop met speciale spijkerzolen over de vloer om luchtbelvorming te voorkomen.
 4. Stap 4: uitharding
  Een betoncoating op de vloer moet ongeveer 48 uitharden voordat er weer overheen gelopen kan worden. Zwaardere belasting is mogelijk vanaf ongeveer 5 tot 7 dagen. Hierna kan er eventueel een PU coating toplaag worden aangebracht voor een matte of hoogglans uitstraling.

Betoncoating prijzen

Het verbruik van betoncoating is ongeveer een liter per 8m2. Hieronder een greep uit de verschillende aanbieders en coatingsoorten.

Merk
Soort
Prijs
Remmers FuncosilBetonverf€ 60,- per 5 liter
Wykamol EnvirosealSteencoating€ 39,95 per 5 kg
VestinghWandcoating€ 59,95 per liter (5m2 muuroppervlak)
VestinghSchrobvaste muurverf€ 21,50 per liter (9m2)

Advies of offertes aanvragen voor betoncoating via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met fabrikanten en specialisten

 Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar betoncoating of om betonconstructies te coaten?

Vraag via ons advies of geheel vrijblijvend een of meerdere offertes aan!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *