Bootlak

bootlak

Welke bootlak is geschikt?

Bijna alle jachtlak soorten bevatten de volgende positieve eigenschappen:

 • UV-filter (het UV-filter beschermt de ondergrond effectief tegen verkleuring);
 • Slijt-, Kras- en Stoortvast;
 • Hoge buitenduurzaamheid;
 • Weer- en waterbestendigheid;
 • Korte droogtijd;
 • Uitstekende vloeiing;

Bij de vraag welke jachtlak het meest geschikt is moet er gekeken worden naar het doel dat de vernis moet dienen. De beste keuze is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Op zoek naar een harde en krasvaste vernis? Of juist een meer flexibele jachtlak die houtwerking kan opvangen? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat de te behandelen ondergrond en is.

Verschillende soorten hout en verschillende temperaturen vragen om andere bootlak. Verder zijn er matte en glanzende soorten beschikbaar. Tot slot is het handig om te weten dat de ene vernis makkelijker aan te brengen is als de andere. Laat u altijd goed informeren door een specialist.

Soorten lak, olie en hars

 • 1 component bootlak op basis van houtolie, fenol en alkydhars.
  Deze lak is geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie. De vernis is verdunbaar met terpentine en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.
 • 2 component bootlak op basis van polyesterhars en isocyanaat.
  Deze soort geeft normaal gesproken een hogere bescherming dan 1 component lakken, maar is moeilijker aan te brengen en wat lastiger in het onderhoud.

Een belangrijke tip bij de keuze tussen 1 component of 2 component bootlak is dat het altijd het beste is om de boot met hetzelfde te behandelen waar het eerder mee is behandeld. Breng nooit een 2 component lak over houtolie heen. De kans is namelijk groot dat de nieuwe laag dan slecht hecht. Andersom blijft er altijd een laagje lak achter in het hout waardoor een 1 component jachtlak niet diep genoeg kan doordringen. Yachtpaint heeft een schilder- en productgids voor boten uitgebracht waarin nog veel meer informatie staat over de verschillende soorten.

Verder is bootlak verkrijgbaar in verschillende afwerkingen: mat, glanzend, wit, transparant en in verschillende kleuren.

Toepassingen van bootlakkenbootlak transparant

We verdelen het schip in dit geval in twee delen. Het onderwaterschip en het bovenwaterschip. Een jachtlak is niet volledig waterdicht en zal bij lange waterbelasting blaasjes gaan vertonen en afbladderen. Jachtlak heeft daarnaast ook geen aangroeiwerende eigenschappen. Het is daarom niet geschikt voor toepassing op het onderwaterschip. Op het bovenwaterschip zorgt het voor een duurzame laag, glans en kleurbehoud. Verder kan jachtlak worden toegepast op:

 • nieuw hout binnen en buiten boven de waterlijn;
 • hechthout binnen en buiten boven de waterlijn;
 • bestaande objecten binnen en buiten boven de waterlijn;
 • nieuw, niet meer werkend hout, binnen en buiten boven de waterlijn als onderhoudsmiddel.

Bootlakken zijn geschikt voor alle houtsoorten bijvoorbeeld meranti, oregon pine, mahonie, enzovoort.

Wat is bootlak?

Transparante bootlak of vernis is ontwikkeld om toegepast te worden op houten delen van jachten, boten en schepen. Het verschil met antifouling coating is dat bootlak een decoratieve coating boven de waterlijn betreft. Antifouling coating is een aangroeiwerende verf juist voor onder de waterlijn. Bootlak wordt ook wel jachtlak genoemd.

Vernis aanbrengen; bootlak transparant aanbrengen

De producten waarbij bootlak transparant is moeten aangebracht worden op een schoon, droog en vetvrij gemaakt, licht opgeschuurd ondergrond.

 • Aanbrengen is mogelijk met een kwast, roller of spuitapparatuur. Meeste jachtlakken zijn indien nodig verdunbaar met bijv. Terpentine, er zijn echter voor hoogwaardige lakken speciale verdunners verkrijgbaar voor verwerking met kwast of spuitverwerking.
 • Verwerkingstijd is gemiddeld rond vier uur bij een temperatuur van ca. 20 graden, het hout is overschilderbaar na 24 uur bij ca. 18 graden en binnen 48 uur zonder dat het noodzakelijk is om opnieuw bij te schuren.

Het is aan te bevelen om meerdere lagen aan te brengen indien men streeft naar een diepere glans. Bovendien zorgt elke extra laag voor meer UV-bescherming en duurzaam behoud van glans.

Verkrijgbaarheid van bootlakken bij bouwmarkten

Je kan jachtlaklak bij de Gamma kopen (rond de 800 buiten lakken, waarvan 60 relevant voor jachten). Ook bij de Praxis is er bootlak te halen, het assortiment is iets kleiner (zo’n 40 relevante jachtlakken). Bekende bootlakken zijn Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, , Tenco, Rambo, Nelf Hydrant en International Cruiser One.

bootlak-jachtlak

 

Bootlak kopen, overzicht van prijs en product

Er zijn vele merken bootlak beschikbaar in Nederland en het kopen van bootlak kan soms dan even wat tijd kosten. Hieronder hebben onze coating experts een aantal bootlakken genoemd die in Nederland veel gebruikt en gekocht worden.

Mocht u ervaringen hebben met onderstaande producten of met producten die nog niet in de lijst staan neem dan gerust contact met ons op om deze lijst aan te vullen. Hierdoor proberen wij het kopen van bootlak eenvoudiger te maken.

MerkSoortPrijs
EpifanesBootlak kleur€ 17,60 0,75 liter
SikkensBootlak mat blank€ 30,17 1 liter
RamboBootlak transparant€ 12,99 250 ml
InternationalSchooner Gold 1 componentlak€ 32,- 2,5 liter

Vraag advies of offertes voor blanke lak via Coating.nlCoating

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met gecertificeerde boot- en jachtcoatingspecialisten

Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

Vraag een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

Scherpe prijzen bij het aanvragen van grotere oppervlakten

Specialist in aanvragen op gebied van; maritiem, logistieke centra, industrie, bouw en constructie, staalbouw, land en tuinbouw, transport en nog veel meer!

Op zoek naar een specialist die blanke lak kan aanbrengen op uw schip of boot?

Vraag via ons advies of meerdere offertes aan voor bootlakken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *