Bootlak

bootlak

Bootlak beschermt en laat je schip blinken als nieuw!

In het ideale geval zijn alle klussen aan de boot al in het najaar gedaan, maar in de praktijk is dat vaak net even anders. Jachtlak wordt gebruikt op alle houten delen van een schip, welke voorzien moeten worden van een hoogglanzende blanke lak. Jachtlak, ook wel bootlak, bootvernis of jachtvernis genoemd, is een speciale en decoratieve coating voor boven de waterlijn. De lak benadrukt de schoonheid van het hout en daarnaast wordt het materiaal tegelijk beschermd tegen UV straling en (zee)water.

Verder bestaat er antifouling coating voor een boot, schip of jacht, voor onder de waterlijn. Deze coating beschermt tegen aangroeiende algen, mosselen en andere biologische organismen (fouling).

Hoe meer glans de jachtlak geeft, hoe beter de lak het water afstoot 

Hout is een natuurlijk product dat krimpt en rekt en op bepaalde onderdelen van de boot is er extra flexibiliteit noodzakelijk. Over het algemeen is een één component vernis beter bestand tegen houtwerking en bewegende delen.

Bootlak voor ieder type boot

Bijna alle jachtlak soorten bevatten de volgende positieve eigenschappen:

 • UV-filter (het UV-filter beschermt de ondergrond effectief tegen verkleuring);
 • Slijt-, Kras- en Stoortvast;
 • Hoge buitenduurzaamheid;
 • Weer- en waterbestendigheid;
 • Korte droogtijd;
 • Uitstekende vloeiing;

Bij de vraag welke jachtlak het meest geschikt is moet er gekeken worden naar het doel dat de vernis moet dienen. De beste keuze is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Op zoek naar een harde en krasvaste vernis? Of juist een meer flexibele jachtlak die houtwerking kan opvangen? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat de te behandelen ondergrond en is.

Verschillende soorten hout en verschillende temperaturen vragen om andere bootlak. Verder zijn er matte en glanzende soorten beschikbaar, een overzicht:

 • Bootlak Mat
 • Jachtlak Mat
 • Ruwa Jachtlak (meer over alle eigenschappen hiervan bij alle vermerken)
 • Botenlak Transparant
 • Transparante Lak Mat (alles gecombineerd)
 • Bootlak Polyester

Tot slot is het handig om te weten dat de ene vernis makkelijker aan te brengen is als de andere. Laat u altijd goed informeren door een specialist.

Eenvoudig kiezen tussen 1- of 2-component

Een jachtlak is er in een twee- en één component soort. De keuze hangt af van de omgeving (binnen of buiten), het soort hout en welke soort lak er eventueel al op de ondergrond zit. Op een boot van hout is vaak extra flexibiliteit nodig, omdat hout krimpt en rekt.

Bij nieuw en schoon hout kunt u zelf kiezen of u één component of twee componenten jachtlak wilt aanbrengen. Als de boot eerder gelakt is, kan hij beter opnieuw gelakt worden. Als de boot eerder in de olie is gezet, dan is het advies om dat opnieuw te doen. 2 componenten jachtlak kan alleen worden geschilderd op kaal hout of een eerdere laag twee componenten lak.

Let op: een 2 component lak kan niet over een 1 component jachtlak

Eigenschappen van bootlak

 • 1 component jachtlak op basis van houtolie, fenol en alkydhars.
  Deze lak is geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie. De vernis is te verdunnen met terpentine en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.
 • 2 component jachtlak op basis van polyesterhars en isocyanaat.
  Deze soort geeft normaal gesproken een hogere bescherming dan 1 component lakken, maar is moeilijker aan te brengen en wat lastiger in het onderhoud.

 

1 component jachtlakjachtlak

Een 1 component jachtlak reageert op zuurstof om uit te harden en te drogen. Het is gebaseerd op bindmiddelen zoals bitumen, oliën en alkyd. Deze soort lak geeft over het algemeen minder bescherming dan een 2 component lak. Een 1 component lak is gemakkelijk te gebruiken, omdat u geen rekening hoeft te houden met verhoudingen van componenten. Houd rekening met het aantal laklagen die u aanbrengt. Dit aantal zal hoger zijn dan bij een 2 component jachtlak.

Epifanes Bootlak BlankHoogglanzendvanaf €8,25750 ML
Epifanes HardhoutolieHoogglanzende olievernis - voor teak, eiken en irocovanaf €14,00750 ML
International WoodskinHoogglanzend, voor alle houtsoortevanaf €26,00750 ML
Hempel Classic VarnishTraditionele transparante alkydlak met tungolievanaf €25,52750 ML
International OriginalTraditionele jachtvernis
voor lichtkleurige houtsoorten
vanaf €23,05750 ML
Biopin BootolieAlkydlak met tungolie en lijnolievanaf €76,502,5 L
Jotum Benar Chinese HoutolieVoor tropisch hardhoutvanaf €22,95750 ML

2 component jachtlak

Bij een 2 component jachtlak maakt u gebruik van twee verschillende vloeistoffen. De verf of lak (vaak A component genoemd) en een verharder (component B). Het samenvoegen van deze twee stoffen zet een chemische reactie in werking, die ervoor zorgt dat er een harde filmlaag wordt gevormd. Na het samenvoegen is de verf of lak enkele uren te gebruiken, daarna is de verf te hard om uit te smeren. Een 2 componenten afwerking heeft een aantal voordelen. Er wordt een hoge laagdikte bereikt met slechts enkele keren verven. Door het chemische uithardingsproces is de beschermlaag sterk, erg goed bestand tegen chemicaliën. Ook is het geschikt om gegalvaniseerde objecten af te werken.

International perfection plus varnish2 componenten polyurethaanvanaf €44,50
Epifanes 2 component jachtlak blank2 componenten polyurethaanvanaf €34,15
Hydrant PU Jachtlak 2C2 componenten polyurethaanvanaf €17,69
De Ijssel Double Coat2 componenten polyurethaanvanaf €38,44
Aemme Acriglass2 componenten polyurethaanvanaf €79,48
Hempel Hempathane2 componenten polyurethaanvanaf €114,39
Jotun Safeguard Universal2 componenten epoxyvanaf €298,45 (20L)

 

 

Soorten lak, olie en hars

 • 1 component bootlak op basis van houtolie, fenol en alkydhars.
  Deze lak is geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie. De vernis is verdunbaar met terpentine en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.
 • 2 component bootlak op basis van polyesterhars en isocyanaat.
  Deze soort geeft normaal gesproken een hogere bescherming dan 1 component lakken, maar is moeilijker aan te brengen en wat lastiger in het onderhoud.

Een belangrijke tip bij de keuze tussen 1 component of 2 component bootlak is dat het altijd het beste is om de boot met hetzelfde te behandelen waar het eerder mee is behandeld. Breng nooit een 2 component lak over houtolie heen. De kans is namelijk groot dat de nieuwe laag dan slecht hecht. Andersom blijft er altijd een laagje lak achter in het hout waardoor een 1 component jachtlak niet diep genoeg kan doordringen. Yachtpaint heeft een schilder- en productgids voor boten uitgebracht waarin nog veel meer informatie staat over de verschillende soorten.

Verder is bootlak verkrijgbaar in verschillende afwerkingen: mat, glanzend, wit, transparant en in verschillende kleuren.

Toepassingen van bootlakkenbootlak transparant

We verdelen het schip in dit geval in twee delen. Het onderwaterschip en het bovenwaterschip. Een jachtlak is niet volledig waterdicht en zal bij lange waterbelasting blaasjes gaan vertonen en afbladderen. Jachtlak heeft daarnaast ook geen aangroeiwerende eigenschappen. Het is daarom niet geschikt voor toepassing op het onderwaterschip. Op het bovenwaterschip zorgt het voor een duurzame laag, glans en kleurbehoud. Verder kan jachtlak worden toegepast op:

 • nieuw hout binnen en buiten boven de waterlijn;
 • hechthout binnen en buiten boven de waterlijn;
 • bestaande objecten binnen en buiten boven de waterlijn;
 • nieuw, niet meer werkend hout, binnen en buiten boven de waterlijn als onderhoudsmiddel.

Bootlakken zijn geschikt voor alle houtsoorten bijvoorbeeld meranti, oregon pine, mahonie, enzovoort.

De houten onderdeel van een boot mooi houden

Transparante bootlak of vernis is ontwikkeld om toegepast te worden op houten delen van jachten, boten en schepen. Het verschil met antifouling coating is dat bootlak een decoratieve coating boven de waterlijn betreft. Antifouling coating is een aangroeiwerende verf juist voor onder de waterlijn. Bootlak wordt ook wel jachtlak genoemd.

Vernis aanbrengen; bootlak transparant aanbrengen

De producten waarbij bootlak transparant is moeten aangebracht worden op een schoon, droog en vetvrij gemaakt, licht opgeschuurd ondergrond.

 • Aanbrengen is mogelijk met een kwast, roller of spuitapparatuur. Meeste jachtlakken zijn indien nodig verdunbaar met bijv. Terpentine, er zijn echter voor hoogwaardige lakken speciale verdunners verkrijgbaar voor verwerking met kwast of spuitverwerking.
 • Verwerkingstijd is gemiddeld rond vier uur bij een temperatuur van ca. 20 graden, het hout is overschilderbaar na 24 uur bij ca. 18 graden en binnen 48 uur zonder dat het noodzakelijk is om opnieuw bij te schuren.

Het is aan te bevelen om meerdere lagen aan te brengen indien men streeft naar een diepere glans. Bovendien zorgt elke extra laag voor meer UV-bescherming en duurzaam behoud van glans.

Kleuren en soorten jachtlak

Een jachtlak is vaak in veel verschillende kleuren beschikbaar. Het aanbod in kleuren voor dek, romp, striping en antifouling kan verschillen. Epifanes Yacht Coatings heeft een online kleurensimulator. Met deze simulator kiest u zelf kleuren en krijgt u een beeld hoe een bepaalde kleurenmatch eruit komt te zien.

De bootlak is te verkrijgen in verschillende soorten: mat, glanzend, wit, transparant en in verschillende kleuren. Hieronder is een voorbeeld van de verschillende kleuren lak van Epifanes:jachtlak

Verkrijgbaarheid van bootlakken bij bouwmarkten

Je kan jachtlaklak bij de Gamma kopen (rond de 800 buiten lakken, waarvan 60 relevant voor jachten). Ook bij de Praxis is er bootlak te halen, het assortiment is iets kleiner (zo’n 40 relevante jachtlakken). Bekende bootlakken zijn Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, , Tenco, Rambo, Nelf Hydrant en International Cruiser One.

bootlak-jachtlak

 

Jachtlak Ruwa, Gamma, Praxis en Karwei

Jachtlak is te koop bij verschillende bouwmarkten. Bijvoorbeeld bij Gamma zijn zo’n 60 verschillende lakken die geschikt zijn voor een jacht. Ook bij de Praxis en Karwei is de bootlak te koop. Het assortiment is hier iets kleiner dan bij Gamma. Verder zijn de meestgebruikte jachtlakken van Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, Tenco, Rambo, Nelf Hydrant, International Cruiser One, Nautical en AWL Grip.

jachtlak

Bootlak kopen, overzicht van prijs en product

Er zijn vele merken bootlak beschikbaar in Nederland en het kopen van bootlak kan soms dan even wat tijd kosten. Hieronder hebben onze coating experts een aantal bootlakken genoemd die in Nederland veel gebruikt en gekocht worden.

Mocht u ervaringen hebben met onderstaande producten of met producten die nog niet in de lijst staan neem dan gerust contact met ons op om deze lijst aan te vullen. Hierdoor proberen wij het kopen van bootlak eenvoudiger te maken.

MerkSoortPrijs
EpifanesBootlak kleur€ 17,60 0,75 liter
SikkensBootlak mat blank€ 30,17 1 liter
RamboBootlak transparant€ 12,99 250 ml
InternationalSchooner Gold 1 componentlak€ 32,- 2,5 liter

Vraag advies of offertes voor bootlak via Coating.nlCoating

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met gecertificeerde boot- en jachtcoatingspecialisten

Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

Vraag een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

Scherpe prijzen bij het aanvragen van grotere oppervlakten

Specialist in aanvragen op gebied van; maritiem, logistieke centra, industrie, bouw en constructie, staalbouw, land en tuinbouw, transport en nog veel meer!

Op zoek naar een specialist die blanke lak kan aanbrengen op uw schip of boot?

Vraag via ons advies of meerdere offertes aan voor bootlakken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *