Circuit met conformal coating

Voorkom kortsluiting en corrosie met conformal coating

In het kort is conformal coating een verzamelnaam voor coatings die electronica waterdicht kunnen coaten. De coating beschermt niet alleen tegen vocht, maar ook tegen andere invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld olie, brandstof, stof, schimmels, schoonmaakmiddelen etc. kunnen niet bij de kwetsbare componenten komen. Hierdoor voorkomt u corrosie en kortsluiting.

De 5 eigenschappen van conformal coating

  1. Transparant: u kunt de componenten nog steeds duidelijk herkennen
  2. Licht en dun: de laagdikte is tussen de 0.050 en 0.2 mm
  3. Bescherming: en daarmee een verlengde levensduur van de componenten
  4. Simpel bij te werken: handig als onderdelen moeten worden vervangen
  5. Volledige elektrische isolatie: geen corrosie of kortsluiting meer

De vraag naar bescherming van elektronische componenten is ontstaan vanuit de militaire sector, lucht- en ruimtevaart en de automotive industrie. Anno nu is het bijna een standaard toepassing in de medische, agrarische en witgoed branche. Het stijgt zelfs in populariteit onder consumenten die zelf conformal coating kopen om kostbare onderdelen te coaten.


Silicone, acrylaat of epoxy; verschillende conformal coatings

Silicone, acrylaat of epoxy: er zijn verschillende coatingsystemen op gebied van conformal coating. Iedere variant is gebaseerd op een bepaald bestanddeel en heeft daardoor zijn eigen voor- en nadelen.

In onderstaand schema staan de verschillende kenmerken van acrylaat, epoxy en silicone conformal coating in één overzicht:

EigenschapAcrylaatEpoxySiliconenPolyurethaan
VochtbestendigheidGoedZwakUitstekendUitstekend
SlijtageweerstandZwakUitstekendGoedGoed
Stress op componentenHoogHoogLaagHoog
TemperatuurbestendigheidZwakGoedUitstekendGoed
Weerstand tegen zurenZwakUitstekendZwakUitstekend
Weerstand tegen basenGoedUitstekendZwakUitstekend
Weerstand tegen solventenZwakUitstekendZwakUitstekend
Mogelijkheid om te herstellenMoeilijkOnmogelijkGemakkelijkMoeilijk

Hier kunt u conformal coating kopen of laten aanbrengen in Nederland

Conformal coating kopen in Nederland? Dat is zeker mogelijk! Hieronder een kort overzicht met mogelijke bedrijven voor conformal coating in Nederland waar u het laagje kunt kopen of laten aanbrengen.

BedrijfApplicatie-mogelijkhedenPrijsrange
Reijnen Sealing
Overzet 1
9321 DB Peize
Sprayen
Dompelen
Borstelen
Industrieel
FPV Parts
Pakhuisplein 42i
1531 MZ Wormer
SprayenConsument (Vanaf €9,95 per sprayflacon)
MAVOM ChemicalFabrikantIndustrieel
High Voltage Potting Coating (HVPC)
Havenstraat 28 B
7553 GG Hengelo
SprayenIndustrieel

Coating.nl heeft een uitgebreid netwerk met specialisten op het gebied van (hoogspanning) electronica coating, waaronder conformal. Wij brengen u graag vrijblijvend in contact met de beste match voor uw project. Stuur hiervoor een omschrijving en eventueel foto’s/technische tekeningen naar sales@ayold.com. Binnen 24 uur reactie!

Veel fabrikanten verwerken fluorescerende pigmenten in de coating. Daardoor kunt u eenvoudig controleren of het coating proces volledig dekkend is uitgevoerd. Hoe dit eruit ziet ziet u in dit korte filmpje:


conformal coating spray

Conformal coating aanbrengen met spray zorgt voor een dunne en gelijkmatige laag.

Het aanbrengen van de conformal beschermlaag op 3 manieren

Het coatingproces bestaat meestal uit het spuiten, dippen of gieten van een dunne laag conformal coating op selectieve delen van het object. De coating wordt zo aangebracht dat het de functionaliteit aansluitingen, bedieningselementen, sensoren en andere externe signaalgevers van de besturing niet nadelig beïnvloedt.

1. Spuiten/sprayen (pcb coating spray)

Met spuiten ofwel sprayen van wordt er een egale nevel van conformal coating op het product aangebracht. Onderdelen die niet moeten worden gecoat, worden vooraf afgeschermd. De techniek kan elektronisch zijn, maar ook handmatig. Er zijn ook consumenten PCB coating sprays beschikbaar.

Voordeel: De laagdikte in geval van spuiten is relatief dun en homogeen. Hierdoor is de laag bijna onzichtbaar. Tegenwoordig kan met een innovatieve plasma techniek de coating op de millimeter nauwkeurig worden aangebracht.
Nadeel: Hoge of uitstekende componenten hebben een negatieve invloed op een gelijkmatige verdeling.

2. Dompelen/dip coaten

Zijn er weinig onderdelen die niet moeten worden gecoat? Dan is het aanbrengen door middel van dip coating een goede optie. Hierbij dompelt men de elektronische componenten in een bad met coating. Als de componenten uit het bad komen, loopt het overtollig materiaal weg en zal de coating langzaam uitharden.

borstelen van silicone conformal coating op elektrische componenten

Individuele onderdelen kan u ook handmatig behandelen met de borstel techniek.

Voordeel: Het is snel en kan de elektronische componenten in één keer volledig van een dikke laag voorzien.
Nadeel: Bij deze methode is het lastig specifieke componenten af te schermen en de laagdikte is relatief dik.

3. Lakgieten/Borstelen

Bij lakgieten wordt de coating op de elektronische besturing gegoten of met een kwast aangebracht en overtollig coating materiaal druipt af, tot de coating is uitgehard. Deze techniek lijkt veel op dip coaten maar heeft een aantal verschillen. De coating heeft bij lakgieten minder tijd/volume om in alle componenten te kruipen. Daarnaast wordt niet het hele component ergens ingedompeld, maar alleen individuele onderdelen of bijvoorbeeld alleen de bodem of top. Consumenten kunnen deze variant van conformal coating kopen in kleine flesjes.

Voordeel: Meer controle bij het aanbrengen dan bij dip coaten, maar een dikkere laag dan bij de spray techniek. Het aanbrengen is eenvoudig en kan tevens handmatig.
Nadeel: Het afschermen van onderdelen die niet gecoat moeten worden vergt de nodige expertise.

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *