Dakpannen coating

Dakpannen coating

Geef je dakpannen coating en bespaar flink in prijs!

“Wat zijn de kosten voor het vervangen van dakpannen?” is een veelgestelde vraag. Geen wonder: de keuze om je dakpannen te vervangen als ze vol mos en aanslag zitten, lijkt ook vrij logisch. Het coaten van uw huidige dakpannen scheelt echter zo’n 50-70% in prijs! En het mooie? Dakpannen coating boekt meer dan uitstekende resultaten!

Afhankelijk van de dikte van de aangebrachte laag verf gaan gecoate dakpannen tussen vijf en vijftien jaar mee!

Dakpannen schoonmaken en impregneren (zo wordt het coaten ook wel genoemd) neemt alle hoeken en rondingen mee, zodat het dak een volledig nieuwe uitstraling krijgt. Dat niet alleen: dakpannen worden waterafstotend, schimmelwerend en krijgen meer speciale eigenschappen.

Voordelen van dakpannen coaten:

 • Relatief lage kosten

  dakpannen coating resultaat

  Resultaat Dakpannen coating

 • Water en vuilafstotend
 • Ook de hoeken en rondingen worden volledig door verf gedekt
 • Zonnestralen hebben geen invloed op de coating
 • Verlengt de levensduur van de dakpannen
 • Voorkomt aanslag van mossoorten en groene aanslag (algen)
 • Verfraaien van de woning

In dit artikel nemen we u mee in de kosten van dakpannen coating, leggen we in een aantal simpele stappen uit hoe u het zelf kunt doen, waarom dakpannen schoonmaken belangrijk is en we kijken wanneer het verstandig is om je dakpannen te vervangen.


Alle kosten dakpancoating op een rijtje

Vele coating leveranciers bieden pakketten aan met alle benodigdheden voor dakpancoating ofwel reinigen en impregneren van je dak. De grondregels voor een goed resultaat?

Werk nauwgezet, laat alles goed inwerken en drogen én, tot slot, pak alles zorgvuldig af! Hiermee voorkomt u dat er nevel op bijvoorbeeld windveren, boeidelen en dakramen komt.

Elke daksoort kan gecoat worden: van dakpannen tot golfplaten en bitumen daken!

Bij bouwmarkten als de Praxis of Gamma én online zijn verschillende producten beschikbaar waarmee je dit bewerkstelligd.  Je kunt kiezen uit een collectie kleuren in zijdeglans, maar het is ook mogelijk om voor hoogglans te kiezen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om een kleur op wens laten samenstellen!

Dak impregneren

Hieronder een aantal voorbeelden voor dakpan coating. Het verbruik ligt zo rond de 0,8 tot 2,8 m² per liter.

TENCO Dakcoating | 1 liter | €11,30 | grijs
BOSTIK dakcoating | 10 liter | latex bitumen | 21,95
AQUAPLAN Dak-coating | 5 liter | €48,70
DAC HYDRO PRO €274,31 | 20 liter | Donker grijs, dakpanrood, antraciet
SUDWEST DAKPANNENVERF 8916 €295.87 | 15 liter | Roodbruin
MATHYS PARAFIX roof primer €11,80 | 0,75 liter | Transparant

Voor optimaal resultaat: schakel een coating specialist in

Een professionele applicateur heeft vaak alle apparatuur in huis om de klus in een zo kort mogelijke tijd te laten slagen.  Dakpannen schoonmaken en coaten is voor hen een peulenschil. Daarnaast maakt een erkend bedrijf gebruik van kwalitatief goede coatings.

Specialisten zijn er voor elk type dak: lees hier bijvoorbeeld meer over het coaten van daken met bitumen coating!

Dakpannen coating kan namelijk een groot nadeel hebben. Ze gaan soms nog niet eens vijf jaar mee. Sommige coatings op de markt zijn goedkoop en van bijzonder slechte kwaliteit – zaken als lekkages worden soms zelfs erger gemaakt. Met een professional kunt u een garantie afspreken waardoor u niet voor nare verrassingen komt te staan.

Toch liever een specialist? De vanaf prijzen voor het laten coaten van een dak beginnen bij €20,- per m2.

WatPrijs (gemiddeld)
DakpancoatingTussen € 20,- en €30,- per m²
Reiniging dakTussen € 10,- en €30,- per m²
Biocide behandeling
(disinfectant)
Tussen € 15,- en €20,- per m²
PrimerTussen € 5,- en €20,- per m²
Totaalpakket
(reinigen, behandelen, primen en coaten)
Tussen € 30,- en €50,- per m²

Zelf dakpannen coaten: deze 3 stappen brengen resultaat!

Heb je de smaak te pakken gekregen om het dak coaten hoog op je agenda te zetten?

Wij helpen je op weg naar een gecoat dak in drie stappen!

Stap 1: Dakpannen schoonmaken voor het coaten 

Voordat dakpancoating aangebracht kan worden moet je het dak eerst goed (laten) schoonmaken. Begin met het zorgvuldig reinigen van dakpannen met water, soms speciale shampoo en een hogedrukspuit. Zelfs het allerkleinste stukje mos en alle hardnekkige vlekken moeten worden verwijderd. Let hierbij goed op de waterdruk.

Gebruik voor (kwetsbare) leien en shingles een lagere druk als voor sterke golfplaten. Bij een druk van meer dan 150-320 bar is de kans op het beschadigen van alle soorten dakpannen groot. De buitenlaag van de pannen kunnen namelijk hierdoor worden aangetast en de kans op lekkages wordt daardoor groter. Een veilige druk is tussen 40-135 bar.

Stap 2: Disinfectant en primer aanbrengen

Na het reinigen wordt het dak vaak nog bewerkt met een disinfectant om de laatste resten van micro organismen te verwijderen.  Tot slot wordt er een laag primer aangebracht om het hechten van de nieuwe verf te optimaliseren. Omdat de poreuze binnenlaag van de dakbedekking bloot ligt (met name bij gebakken en betonnen dakpannen) is het aanbrengen van een hechtende primer noodzakelijk. Tot slot wordt door middel van een hoge druk “airless” spuit de nieuwe vloeibare dakbedekking aangebracht, soms in twee lagen.

Stap 3: Breng de dakpannen coating aan of dit laten doen

Veel mensen kiezen ervoor om bij goed weer zelf dakpannen te impregneren en/of zelf de voorbereidende (schoonmaak) werkzaamheden te verrichten. Dit scheelt natuurlijk in de kosten. Een handige doe-het-zelver zonder hoogtevrees kan deze klus zelf uitvoeren. Tenzij u al enige ervaring heeft met het schoonmaken van dakpannen, raden wij het echter af om dakpan coaten zelf te doen. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het een precieze klus betreft waarbij u professionele middelen nodig hebt.

Zo kun je zelf het beste dakpannen coaten:

Nadat de vorige stappen goed zijn doorlopen kan het coaten beginnen. Wi je gedeeltelijk dakpannen impregneren? Dan kun je hiervoor ook gebruik maken van vloeibaar rubber coating.

Het coaten bestaat feitelijk uit het aanbrengen van een extra dunne laag op het zichtbare deel van de dakpan. Dit doe je als volgt:

 1. Bescherm alle dak onderdelen als dakgoten, dakramen of afvoerbuizen met beschermingsfolie en tape.
 2. Breng de coating met borstel or roller nat in nat aan. Minimaal 2 lagen.
 3. Gebruikt u een airless spray? Breng dan te lagen kruislings nat in nat aan en verdun de coating volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Applicatie dakpannen coating

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *