Dakpannen coating

Dakpannen coating

Dakpannen coaten vs kosten nieuwe dakpannen

Wanneer een dak vuil is en vol mos en aanslag zit en de dakpannen mat en versleten uitzien, kiezen veel mensen voor een nieuw dak. Een andere optie, die tussen 50-70% goedkoper is, is het coaten of van een verflaag voorzien van oude dakpannen. Met dakpannen coating worden uitstekende resultaten geboekt.

Afhankelijk van de dikte van de aangebrachte laag verf varieert de garantie op gecoate dakpannen tussen 5 en 15 jaar.

Tijdens het coaten worden ook alle hoeken en rondingen van de dakpannen meegenomen zodat het dak een volledig nieuwe uitstraling krijgt. Men kan kiezen uit een collectie kleuren in zijdeglans, maar het is ook mogelijk om voor hoogglans te kiezen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om een kleur op wens laten samenstellen. Elke daksoort kan gecoat worden, van dakpannen tot golfplaten en bitumen daken.

Prijzen van dakpancoating | dak impregneren

Vele coating leveranciers bieden pakketten aan met alle benodigdheden voor dakpancoating/dak impregneren. Nauwgezet werken, alle lagen goed laten inwerken en drogen en zorgvuldig afplakken om te voorkomen dat er nevel op bijv. windveren, boeidelen en dakramen komt, zijn de basis regels voor een goed resultaat. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar. Het verbruik ligt zo rond de 0,8 tot 2,8 m² per liter. Bijvoorbeeld:Dak impregneren

TENCO Dakcoating | 1 liter | €11,30 | grijs
BOSTIK dakcoating | 10 liter | latex bitumen | 21,95
AQUAPLAN Dak-coating | 5 liter | €48,70
DAC HYDRO PRO €274,31 | 20 liter | Donker grijs, dakpanrood, antraciet
SUDWEST DAKPANNENVERF 8916 €295.87 | 15 liter | Roodbruin
MATHYS PARAFIX roof primer €11,80 | 0,75 liter | Transparant

Toch liever een specialist? De vanaf prijzen voor het laten coaten van een dak beginnen bij €20,- per m2.

WatPrijs (gemiddeld)
DakpancoatingTussen € 20,- en €30,- per m²
Reiniging dakTussen € 10,- en €30,- per m²
Biocide behandeling
(disinfectant)
Tussen € 15,- en €20,- per m²
PrimerTussen € 5,- en €20,- per m²
Totaalpakket
(reinigen, behandelen, primen en coaten)
Tussen € 30,- en €50,- per m²

Stap 1: Dakpannen schoonmaken voor het coaten 

Voordat dakpancoating aangebracht kan worden moet u het dak eerst goed (laten) schoonmaken. Begin met het zorgvuldig reinigen van het dak met water, soms speciale shampoo en een hogedrukspuit. Zelfs het allerkleinste stukje mos en alle hardnekkige vlekken moeten worden verwijderd. Let hierbij goed op de waterdruk.

Gebruik voor (kwetsbare) leien en shingles een lagere druk als voor sterke golfplaten. Bij een druk van meer dan 150-320 bar is de kans op het beschadigen van alle soorten dakpannen groot. De buitenlaag van de pannen kunnen namelijk hierdoor worden aangetast en de kans op lekkages wordt daardoor groter. Een veilige druk is tussen 40-135 bar.

Stap 2: Disinfectant en primer aanbrengen

Na het reinigen wordt het dak vaak nog bewerkt met een disinfectant om de laatste resten van micro organismen te verwijderen.  Tot slot wordt er een laag primer aangebracht om het hechten van de nieuwe verf te optimaliseren. Omdat de poreuze binnenlaag van de dakbedekking bloot ligt (met name bij gebakken en betonnen dakpannen) is het aanbrengen van een hechtende primer noodzakelijk. Tot slot wordt door middel van een hoge druk “airless” spuit de nieuwe vloeibare dakbedekking aangebracht, soms in twee lagen.

Stap 3: Zelf dakpannen coaten / impregneren of dit laten doen

Veel mensen kiezen ervoor om bij goed weer zelf dakpannen te coaten en/of zelf de voorbereidende (schoonmaak) werkzaamheden te verrichten. Beide schelen natuurlijk in de kosten. Een handige doe-het-zelver zonder hoogtevrees kan deze klus zelf uitvoeren. Tenzij u al enige ervaring heeft met dak schoonmaak, raden wij het echter af om dakpannen coating zelf aan te brengen. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het dak coaten een precieze klus betreft waarbij u professionele middelen nodig hebt.

Voordelen inschakelen professional

Een professionele applicateur heeft vaak alle apparatuur in huis om de klus in een zo kort mogelijke tijd te laten slagen. Daarnaast maakt een erkend bedrijf gebruik van kwalitatief goede coatings. Een nadeel van dakpannen coating is namelijk dat er veel goedkope coatings op de markt zijn van slechte kwaliteit. Vaak gaan deze dakpannen coatings nog niet eens 5 jaar mee en kunnen problemen als lekkage zelfs erger maken. Met een professional kunt u een garantie afspreken waardoor u niet voor nare verrassingen komt te staan.

Hoe kunt u het beste zelf dakpannen coaten?

Na dat de vorige stappen goed zijn doorlopen kan het coaten beginnen. Wilt u gedeeltelijk dakpannen impregneren? Dan kunt u hiervoor ook gebruik maken van vloeibaar rubber coating. Het coaten bestaat feitelijk uit het aanbrengen van een extra dunne laag op het zichtbare deel van de dakpan. U doet dit als volgt:

 • Bescherm alle dak onderdelen als dakgoten, dakramen of afvoerbuizen met beschermingsfolie en tape.
 • Breng de coating met borstel or roller nat in nat aan. Minimaal 2 lagen.
 • Gebruikt u een airless spray? Breng dan te lagen kruislings nat in nat aan en verdun de coating volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Nieuwe dakpannen of dakpan coating? Inspecteer en leer!

Alhoewel daken over het algemeen meerdere tientallen jaren meegaan komt er onherroepelijk een punt waarop de bedekking begint te slijten en u uzelf de vraag moet stellen; ga ik het dak coaten of vervangen? Het is in dat geval van groot belang om het dak te inspecteren, er moet gekeken worden of coating nog wel aangebracht kan worden op het dak. In geval van erge beschadigingen zullen er nieuwe dakpannen nodig. Zijn er echter maar een paar dakpannen er slecht aan toe? Dan kunt u deze selectief vervangen.

Vervangen beschadigde dakpannen

Ten eerste: Begin met de voorbereidingen. Kijk welke dakpannen vervangen moeten worden, en zorg ervoor dat u een dakpan in hetzelfde model ter vervanging hebt.
De tweede stap: Het tweede deel van de voorbereidingen bestaat uit het verzamelen van de juiste materialen zoals een stevige ladder en goede werkhandschoenen.
De derde stap: Schuif om de te vervangen dakpan de omliggende materialen omhoog, en haal het beschadigde exemplaar weg.
De vierde stap: Kijk vervolgens of de pannenlatten nog in optimale staat zijn. Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat u ook deze vervangt.
Tot slot: Schuif vervolgens de nieuwe pan op zijn plek, en de omliggende weer terug. De klus is vervolgens geklaard. Hierna kunt u ter bescherming de dakpannen impregneren.

Verleng de levensduur van  uw dakpannen

Dak deels gecoat

Het gebruik van dakpancoating zorgt ervoor dat het dak beter beschermd is en hiermee de levensduur van het dak flink wordt verlengd. Sommige professionele dak coating applicateurs geven een speciale garantie af tot wel 15 jaar. De coating biedt naast een bescherming tegen aanslag en verwering ook een nieuwe en frisse glans van het dak. Dakpannen coating kan gebruikt worden op de volgende type daken:

 • Bitumen
 • Beton
 • Metaal
 • Dakpannen
 • Oude verflaag

De voordelen van dakpannen coating

 • Relatief lage kosten
 • Water en vuilafstotend
 • Ook de hoeken en rondingen worden volledig door verf gedekt
 • Zonnestralen hebben geen invloed op de coating
 • Verlengd de levensduur van de dakpannen
 • Voorkomt aanslag van mossoorten en groene aanslag (algen)
 • Verfraaien van de woning

Advies of offertes aanvragen voor dakpannen coating via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met fabrikanten

 Binnen 1 werkdag antwoord op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar advies over hoe u dakpannen coating kunt aanbrengen? Of zoekt u iemand om uw dakpannen te coaten?

Vraag via ons advies of een offerte aan!


2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *