Epoxyhars tafel

Epoxyhars voor lamineren, gieten, lijmen, plamuren en zelfs reparaties

Online zoeken naar epoxyhars is best lastig. Zoekt u naar een afdekmiddel voor uw tafel – komt er ineens lijm in uw zoekresultaten te staan. Verder zijn er ook varianten om te lamineren of te gieten.

Het bestaat uit twee componenten: de hars zelf en een verharder. Meng deze bij elkaar om warmte te genereren, waardoor het uithardt. Zoals eerder benoemd, staat het ook wel bekend als epoxylijm. Let op: deze kennen beide een ander doel! Helaas noemen bouwmarkten en webshops beide namen nog wel eens door elkaar, waardoor het vaak verwarrend is welke u moet kopen.

Na het lezen van dit artikel, weet u precies welke variant het meest geschikt is voor uw project. 


Epoxyhars: één transparant middel, twee functies

Wat is epoxyhars precies? Epoxyhars is  is een hoogwaardige, heldere hars – sterk en slijtvast en dient als bindmiddel bij coating. Er bestaat ook zogenaamde hars om te gieten, bedoeld als een krachtig transparant opvulmiddel voor bijvoorbeeld tafelbladen en sieraden. Andere bekende toepassingen zijn lijmen, plamuren en lamineren.

1. Vloeibare epoxyhars als afdekmiddel voor hout, tafels en andere ondergronden

Hars met afdekken als doel vormt een glanzende en vooral sterke afdeklaag die hecht op vrijwel elk denkbare ondergrond. Epoxyhars hout is bijvoorbeeld een veelgebruikte toepassing. Hiermee wordt het hout vloeistofdicht én is het hout beschermd tegen chemicaliën. De hars wordt ook veel gebruikt bij het lamineren van hout of als bestanddeel van tweecomponenten coating voor epoxyvloeren. De hars is van zichzelf transparant, maar als u wilt kunt u met verschillende epoxy pigmenten de afdeklaag een kleur geven!

Voor het afdekken van bijvoorbeeld een tafel heeft u wel wat geduld nodig: gemiddeld is de droogtijd rond de 24 uur na aanbreng. Daarna kunt u het geheel glad schuren, eventueel een nieuwe laag aanbrengen of een kleur geven met speciale pigmentpasta.

Tubes Universele Epoxyhars polyestershoppen

Epoxyhars als afdekmiddel

Het is aan te brengen op de volgende ondergronden:

 • Hout
 • (Roestvrij) staal
 • Aluminium
 • Steen
 • Beton
 • Polyester en kunststoffen

2. Epoxyhars als reparatielijm

Bison epoxylijm

Epoxyhars als reparatielijm

Epoxylijm is niet voor niets de tweede naam. De hars is namelijk ook hoofdbestanddeel van krachtige, transparante reparatielijm. Hierbij wordt een vaste stof als vulstof gebruikt (bijvoorbeeld vloeibaar staal of hout). Deze functie wordt onderstreept doordat het hecht aan vrijwel elk denkbare ondergrond!

De epoxylijm wordt al binnen luttele minuten ongelofelijk hard en wordt doorgaans gebruikt voor grote oppervlakten. Het komt in een tube die u gemakkelijk uit kunt smeren of aan kunt brengen met een lijmpistool. U kunt het gebruiken voor (tuin-)meubilair, maar ook voor precisiewerk als een modelvliegtuig.

Tip: Bent u op zoek naar reparatielijm? Vermijd dan het woord epoxyhars. In bouwmarkten of online kunt u beter vragen naar epoxylijm!


Epoxyhars kopen: Gamma, Praxis, Karwei en online aanbieders

Hars is een echt doe-het-zelf middel! Dit betekent dat er een groot aantal consumentenproducten op de markt zijn. Maar waar is het te koop? Voor de duidelijkheid, onderscheiden we het wederom als afdekmiddel en reparatielijm. We maken u wegwijs in de verschillende opties van epoxyhars kopen in de bouwmarkt of online.

Epoxyhars kopen als afdekmiddel

De hars is niet te koop in de Gamma, Praxis, Karwei, Hornbach en andere bouwmarkten. Wel is het online te bestellen via bijvoorbeeld Polyestershoppen.  Ze zijn universeel in gebruik, dus geschikt voor elke ondergrond. De gemiddelde prijs voor epoxyhars gieten ligt rond de €20,- per pot.

Een overzicht van waar u epoxyhars kunt kopen (let op: prijzen zijn een momentopname):

EpoxyharsPrijs vanafGewicht
Polyestershoppen Universele epoxyhars snel €19,95750 gram
Polyestershoppen Universele epoxyhars langzaam €19,95750 gram
Flexicoat universele epoxyhars snel LE1050 €19,95750 gram
Poly-Pox THV 500 1 kg epoxyhars€16,031000 gram
Wilsor epoxy hars€21,14700 gram
West System Epoxy 206A€53,001200 gram

Epoxyhars kopen als reparatielijm

De lijm is vrijwel overal verkrijgbaar! Nederlandse bouwmarkten – zoals de Gamma of Praxis en Karwij – hebben bijvoorbeeld epoxylijm van Bison in het assortiment. Ook bij de Hema kun je het gewoon kopen.

Let wel dat de epoxylijm verschilt in functionaliteit: duurdere varianten zijn met name geschikt voor grote oppervlakten, terwijl Hema-epoxylijm het goed doet bij precisiewerk

Een overzicht van de epoxylijm producten die u kunt kopen:

EpoxylijmPrijs vanaf
Bison Kombi Pro epoxylijm 2000 ml€19,29
Bison 2-componentenlijm kombi turbo 24 ml€9,49
2-componenten epoxylijm - Hysol® 3430€30,55
Epoxylijm De IJssel Variobond€29,95
Pattex lijm 'zonder schroef of spijker' - Tube€11,68
HEMA 2-pak Epoxy-lijm€5,50
BSI Quick Cure 5min Epoxy Hars 128g€14,50

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

16 antwoorden
 1. Harry zegt:

  Vraagje ik ben op zoek naar een goede coating voor steen primer/epoxy
  Ik heb gehoord dat dit uitermate geschikt is om pleisterlaag/stucwerk beter te laten hechten en dat het daarna goed te texen is
  Klopt dit? Zo ja welke moet ik dan aanschaffen?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Harry,

   Wat een goede vraag! Het is ons niet bekend of een epoxy primer de beste primer is voor stucwerk. Wel weten we dat het de hechting van een epoxycoating op poreuze ondergronden kan bevorderen. Epoxy is vaak goed overschilderbaar (te texen) dus daarmee lijkt het ons wel mogelijk!

   Afhankelijk van het soort steen adviseren een dunne primer die geschikt is voor droge ondergronden (baksteen, beton, cement) of een hechtprimer voor gesloten ondergronden (keramiek, hardsteen, polybeton etc.). Bij een droge ondergrond moet de epoxyhars vrij dun zijn waardoor deze makkelijk doordringt in de poreuze stenen ondergrond. Houdt er echter wel rekening mee dat een droge ondergrond niet erg geschikt is voor het afwerken met een verf of coating. Het toepassen van een epoxyprimer geeft iets meer mechanische sterkte aan de ondergrond, maar het risico op breuken, barsten en beschadigen van de onderlaag – en daarmee het beschadigen van afwerking – blijft bestaan.

   Bij een gesloten ondergrond moet de epoxyhars juist stroperiger zijn waardoor deze goed blijft hechten. Er zijn online meerdere aanbieders van dit soort primers. Vaak ook onder de noemer vloerprimer (kan ook op wanden) Laat u altijd goed adviseren over het product. U zou bijvoorbeeld Vistapox Hechtprimer AEH kunnen gebruiken op een gesloten ondergrond of Nylo EP impregneer WV op een zuigende poreuze ondergrond.

   Tijdens ons onderzoek kwamen wij ook het product Knauf Stuc primer tegen. Deze voorstrijk wordt verkocht als primer voor sterk of onregelmatig zuigende ondergronden, speciaal als ondergrond voor stucwerk en en voorkomt dat het gipspleister verpoederd. Hoewel dit ons een geschikte oplossing lijkt, hebben wij echter geen ervaring met dit product/merk.

   Wij wensen u veel succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Winfrid,

   Graag helpen wij u verder met uw vraag over of Epoxy geschikt is voor de behandeling van een verweerde glasvezelmast. Helaas is epoxyhars niet geschikt voor het reparerern van beschadigingen. Ons advies is daarom eerst de glasvezelmast te herstellen en daarna een beschermende coating aan te brengen. Epoxy is niet geschikt voor buitengebruik zonder een polyurethaan toplaag omdat Epoxy verkleurt en beschadigt bij langdurige blootstelling aan UV straling. U kunt ook kiezen voor een Polyurethaan coating, deze heeft geen aparte toplaag nodig.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Ilse zegt:

  goedenmorgen,
  ik wil een dienblad maken met mozaïek afsluitn3 met transparante hard, het heeft een diameter van 55cm.
  hoeveel hars zou ik nodig hebben?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Ilse,

   Leuk dat u aan de slag wilt met epoxyhars op een dienblad! Hoeveel hars u nodig heeft is onder andere afhankelijk van de dikte die nodig is om alle mozaïk steentjes te bedekken. Wilt u bijvoorbeeld dat de mozaiek structuur voelbaar blijft of juist een strak gladde epoxylaag? De meeste giethars fabrikanten adviseren 300-400 gram epoxy aan te mengen per vierkante meter voor een dunne laag. Deze kunt u vervolgens naar wens opbouwen tot de epoxyhars de gewenste dikte heeft bereikt. Lees de instructies van de fabrikant goed door om te kijken of dit bij uw product ook het geval is. Laat ook iedere tussenlaag goed drogen en schuur daarna licht op voor u de volgende giethars laag aanbrengt.

   Veel succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Rob zegt:

  Geachte…., ik wil mijn pickniktafel van douglas met epoxy laten glimmen en beschermen. Welke adviseert u en hoeveel? De tafel is 300 80 cm.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Rob,
   Voor het coaten van een picknicktafel voor buiten is epoxy niet de beste keuze omdat epoxuhars niet UV-bestendig is en daardoor kan verkleuren. Ons advies is om een blanke polyurethaan lak te gebruiken. Meerdere toepasbare opties vindt u ook in ons artikel over coatings voor hout. We hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 4. Miranda van osch zegt:

  Goedemiddag
  Ik heb dezelfde vraag
  Tafel met mozaïek afsluiten met hars.
  Hoeveel heb ik nodig en voornamelijk wat…

  Met vriendelijke groet Miranda

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Miranda,

   Bedankt voor uw vraag over epoxy hars. Voor het afsluiten van een mozaïek tafel zou een super clear epoxy een goede keuze kunnen zijn.
   Wat betreft de hoeveelheid epoxy hars: dat is afhankelijk van de afmetingern van uw tafel. Wij adviseren voor de zekerheid de hoeveelheid hars ruim te berekenen.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 5. Arne zegt:

  Goedemiddag

  Er zit in de deksel van onze vouwwagen(harde deksel, Holtkamper Spacer) een gaatje. Kunt u mij aangeven welke epoxy ik kan gebruiken om deze te dichten? Bvd

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Arne,

   Bedankt voor uw vraag over het repareren van een gaatje in de deksel van de vouwwagen.

   Epoxy kan in veel gevallen de oplossing zijn om beschadigingen, gaatjes en scheuren te repareren. Echter hangt het af van de staat van de beschadiging en het materiaal van de ondergrond.
   Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, horen wij graag van wat voor materiaal de deksel is gemaakt en of er verder nog beschadigingen of roestvorming op het te repareren object zitten.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 6. Van der horst zegt:

  Goede avond ik heb een fles Portugese plak tegels vloer leggen daar de gang niet haaks was en het motief van de tegels niet gelijk lopen hebben we veel moeten snijden waar toch ondanks goed aan geduwd en aangelegd zijn er toch kiertjes ontstaan deze wil ik egaliseren met de epoxyhars zodat als ik het dweil er geen water tussen de moertjes kan lopen zodat ik anders bang ben dat de tegels los gaan laten kan ik dit hiervoor gebruiken of raad u mij dat af of heeft u een betere oplossing voor mij
  Alvast vriendelijke dank arinav/d horst

  Beantwoorden
 7. Margreet zegt:

  Hallo, ik wil op het tafelblad van mijn salontafel cd mozaic maken en afsluiten en opvullen met epoxyhars. Hoeveel heb ik dan nodig? De tafel is 70×70 cm. En gaat het glanzen?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Margreet,

   Hartelijk dank voor uw vraag over epoxyhars.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vraag te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Jasmin – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *