Epoxyhars

Epoxyhars tafel

Epoxyhars voor lamineren, gieten, lijmen, plamuren en zelfs reparaties

Online zoeken naar epoxyhars is best lastig. Zoekt u naar een afdekmiddel voor uw tafel – komt er ineens lijm in uw zoekresultaten te staan. Verder zijn er ook varianten om te lamineren of te gieten.

Het bestaat uit twee componenten: de hars zelf en een verharder. Meng deze bij elkaar om warmte te genereren, waardoor het uithardt. Zoals eerder benoemd, staat het ook wel bekend als epoxylijm. Let op: deze kennen beide een ander doel! Helaas noemen bouwmarkten en webshops beide namen nog wel eens door elkaar, waardoor het vaak verwarrend is welke u moet kopen.

Na het lezen van dit artikel, weet u precies welke variant het meest geschikt is voor uw project. 


Epoxyhars: één transparant middel, twee functies

Wat is epoxyhars precies? Epoxyhars is  is een hoogwaardige, heldere hars – sterk en slijtvast en dient als bindmiddel bij coating. Er bestaat ook zogenaamde hars om te gieten, bedoeld als een krachtig transparant opvulmiddel voor bijvoorbeeld tafelbladen en sieraden. Andere bekende toepassingen zijn lijmen, plamuren en lamineren.

1. Vloeibare epoxyhars als afdekmiddel voor hout, tafels en andere ondergronden

Hars met afdekken als doel vormt een glanzende en vooral sterke afdeklaag die hecht op vrijwel elk denkbare ondergrond. Epoxyhars hout is bijvoorbeeld een veelgebruikte toepassing. Hiermee wordt het hout vloeistofdicht én is het hout beschermd tegen chemicaliën. De hars wordt ook veel gebruikt bij het lamineren van hout of als bestanddeel van tweecomponenten coating voor epoxyvloeren. De hars is van zichzelf transparant, maar als u wilt kunt u met verschillende epoxy pigmenten de afdeklaag een kleur geven!

Voor het afdekken van bijvoorbeeld een tafel heeft u wel wat geduld nodig: gemiddeld is de droogtijd rond de 24 uur na aanbreng. Daarna kunt u het geheel glad schuren, eventueel een nieuwe laag aanbrengen of een kleur geven met speciale pigmentpasta.

Tubes Universele Epoxyhars polyestershoppen

Epoxyhars als afdekmiddel

Het is aan te brengen op de volgende ondergronden:

  • Hout
  • (Roestvrij) staal
  • Aluminium
  • Steen
  • Beton
  • Polyester en kunststoffen

2. Epoxyhars als reparatielijm

Bison epoxylijm

Epoxyhars als reparatielijm

Epoxylijm is niet voor niets de tweede naam. De hars is namelijk ook hoofdbestanddeel van krachtige, transparante reparatielijm. Hierbij wordt een vaste stof als vulstof gebruikt (bijvoorbeeld vloeibaar staal of hout). Deze functie wordt onderstreept doordat het hecht aan vrijwel elk denkbare ondergrond!

De epoxylijm wordt al binnen luttele minuten ongelofelijk hard en wordt doorgaans gebruikt voor grote oppervlakten. Het komt in een tube die u gemakkelijk uit kunt smeren of aan kunt brengen met een lijmpistool. U kunt het gebruiken voor (tuin-)meubilair, maar ook voor precisiewerk als een modelvliegtuig.

Tip: Bent u op zoek naar reparatielijm? Vermijd dan het woord epoxyhars. In bouwmarkten of online kunt u beter vragen naar epoxylijm!


Epoxyhars kopen: Gamma, Praxis, Karwei en online aanbieders

Hars is een echt doe-het-zelf middel! Dit betekent dat er een groot aantal consumentenproducten op de markt zijn. Maar waar is het te koop? Voor de duidelijkheid, onderscheiden we het wederom als afdekmiddel en reparatielijm. We maken u wegwijs in de verschillende opties van epoxyhars kopen in de bouwmarkt of online.

Epoxyhars kopen als afdekmiddel

De hars is niet te koop in de Gamma, Praxis, Karwei, Hornbach en andere bouwmarkten. Wel is het online te bestellen via bijvoorbeeld Polyestershoppen.  Ze zijn universeel in gebruik, dus geschikt voor elke ondergrond. De gemiddelde prijs voor epoxyhars gieten ligt rond de €20,- per pot.

Een overzicht van waar u epoxyhars kunt kopen (let op: prijzen zijn een momentopname):

EpoxyharsPrijs vanafGewicht
Polyestershoppen Universele epoxyhars snel €19,95750 gram
Polyestershoppen Universele epoxyhars langzaam €19,95750 gram
Flexicoat universele epoxyhars snel LE1050 €19,95750 gram
Poly-Pox THV 500 1 kg epoxyhars€16,031000 gram
Wilsor epoxy hars€21,14700 gram
West System Epoxy 206A€53,001200 gram

Epoxyhars kopen als reparatielijm

De lijm is vrijwel overal verkrijgbaar! Nederlandse bouwmarkten – zoals de Gamma of Praxis en Karwij – hebben bijvoorbeeld epoxylijm van Bison in het assortiment. Ook bij de Hema kun je het gewoon kopen.

Let wel dat de epoxylijm verschilt in functionaliteit: duurdere varianten zijn met name geschikt voor grote oppervlakten, terwijl Hema-epoxylijm het goed doet bij precisiewerk

Een overzicht van de epoxylijm producten die u kunt kopen:

EpoxylijmPrijs vanaf
Bison Kombi Pro epoxylijm 2000 ml€19,29
Bison 2-componentenlijm kombi turbo 24 ml€9,49
2-componenten epoxylijm - Hysol® 3430€30,55
Epoxylijm De IJssel Variobond€29,95
Pattex lijm 'zonder schroef of spijker' - Tube€11,68
HEMA 2-pak Epoxy-lijm€5,50
BSI Quick Cure 5min Epoxy Hars 128g€14,50

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *