giethars tafelblad epoxy

Giethars is het middel om tafels, sieraden en zelfs modeltreintjes op te vullen

Giethars is een bijzonder goedje. Het is over het algemeen volledig doorzichtig, lijkt op gesmolten glas, is doorgaans in te kleuren met allerlei pigmenten en hard relatief traag uit. Hierdoor is het een perfect opvulmiddel om bijvoorbeeld dikke én sterke tafelbladen (en andere zaken) te gieten. U kunt het zelfs gebruiken als mal om insecten en andere broze dieren te bewaren.

Daarnaast kent het nog veel meer toepassingen. In dit artikel gaan we u daarom wegwijs maken in de wereld van giethars. We benoemen de verschillende varianten én hun toepassingen en geven u een overzicht van producten. 


Kies uit 3 varianten: polyester, polyurethaan en epoxy giethars

Het eerste dat u moet weten, is dat er niet één type is van de gegoten hars. Het kan namelijk worden opgeleverd op basis van drie bindmiddelen. Deze geven het gegoten goedje elk hun karakteristieke eigenschappen mee, zoals UV-bestendigheid of glow-in-the-dark mogelijkheden. Er bestaat polyester, polyurethaan én epoxy giethars. 

Elk van deze typen kent zijn eigen toepassingen: zo wordt polyester gebruikt voor kleine, broze objecten en is epoxy giethars handig voor meer industriële doeleinden. We gaan voor alledrie de voornaamste toepassingen  en eigenschappen bij langs:

 1. Polyester giethars
  Eenvoudig in werking! Hard zeer snel uit én is zeer goed na te bewerken door middel van boren, slijpen of polijsten. Is daarnaast in te kleuren met vele pigmenten én UV-bestendig. Echter niet geschikt voor hout.
  Toepasbaar bij: kleine, broze objecten zoals dieren, skeletten en technische werkstukken. 
 2. Polyurethaan giethars
  Kan ingekleurd worden met diverse kleurtint. Is daarnaast zeer flexibel; kan geleverd worden in diverse maten en hardheden. Ook is het prima overschilderbaar en super transparant. Is wel gevoelig voor vocht.
  Toepasbaar bij: het ingieten van mallen modelvoertuigen, zoals kleine vliegtuigjes, treintjes en autootjes 
 3. Epoxy giethars
  Dit type is gebaseerd op zogenaamd epoxyhars: dit is ontzettend sterk en nagenoeg krimpvrij. Hierdoor niet alleen geschikt voor decoratieve, maar ook voor industriële doeleinden (zoals coatings). Kan naast kleuren, ook een glow-in-the-dark of Lego-steentjes finish krijgen! Kan echter niet goed over UV-straling.
  Toepasbaar bij: ingieten van electronica, lasdozen en fundaties van machines. Daarnaast bij sieraden, tafelbladen, coatings en schilderijen.

Benieuwd hoe het gieten in zijn werk gaat? Bekijk onderstaand filmpje waarin een tafelblad met transparante epoxy giethars én LEGO wordt gegoten.


Giethars kopen; overzicht van de mogelijkheden

Epoxy giethars kopen? Dat is zeker mogelijk. Let wel op: het gietmiddel verschilt aardig in prijs. De transparante coating kost rond de €25,- en is verkrijgbaar bij veel online winkels. Polyestershoppen specialiseert zich er bijvoorbeeld in. Ook de laatste innovatie: decoratieve glow-in-the-dark epoxy is online verkrijgbaar. Nederlandse bouwmarkten als Gamma, Karwei en Praxis bieden het product op het moment van schrijven niet aan.

Het product wordt in twee-componenten geleverd; de hars zelf én een verharder. Voor meer informatie kunt u altijd ons contacteren via de knop hieronder. Hierbij een overzicht van gietharsen:

Giethars productPrijs indicatie
Polyestershoppen Polyester €13,99 (1000 gram)
Polyestershoppen Epoxy €24,95 (800 gram)
Polyestershoppen Polyurethaan €27,95 (1000 gram)
Glow in the Dark Epoxy€39,95 (880 gram)
Gietharsen Glashelder + Verharder Glashelder (polyester)€20,40 (500 gram)
Hobby Time Poly (polyurethaan)€17,95 (500 gram)

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *