Nanocoating.nl

Gietvloer in de badkamer

Gietvloer badkamer; waterdicht, stijlvol en schoon!

Gietvloeren zijn uiterst geschikt voor badkamers. Het geeft natuurlijk een prachtige moderne look, maar is door het naadloze karakter ook nog eens makkelijk schoon te maken. Geen vieze voegen meer! Omdat een gietvloer ook nog eens perfect te combineren is met vloerverwarming, hebben blote voeten een heerlijk warme en comfortabele ondergrond.

In de badkamer worden doorgaans gietvloeren op basis van de kunststof Polyurethaan gegoten. Deze grondstof is flexibel waardoor het bij temperatuurschommeling niet scheurt. Daarnaast voelen gietvloeren met dit component een beetje “zachter” onder de voeten dan het alternatief op basis van Epoxy.


5 belangrijkste voor- en nadelen van een gietvloer in de badkamer

badkamer-met-witte-gietvloer-op-vloer

Een gietvloer maakt een inloopdouche naadloos en waterdicht.

Een korte oriëntatie op internet resulteert in veel informatie. Toch kan het soms verwarrend zijn welke voor- en nadelen er kleven aan een gietvloer in de badkamer. Dit komt omdat gietvloeren vaak over één kam worden geschoren, terwijl er verschillende typen mogelijk zijn. Ieder type heeft eigen voor- en nadelen. Als een bepaalt nadeel zwaar meeweegt dan kan een vloerspecialist adviseren om bijvoorbeeld een bepaalde topcoat aan te brengen of voor een ander type gietvloer te gaan. In de badkamer wordt echter vaak een Polyurethaan Gietvloer geadviseerd. Om deze reden bespreken we hieronder specifiek de voor- en nadelen van dit vloersysteem.

De voordelen

  1. De vloer is waterdicht
  2. Naadloos, en dus makkelijk schoon te houden
  3. Perfect te combineren met vloerverwarming
  4. Niet glad en zacht om te bewandelen
  5. Ook geschikt voor wanden

De nadelen

  1. Gevoelig voor krassen
  2. De grond is hard bij vallen. Pas daarom op met ouderen en kleine kinderen.
  3. De ondergrond moet precies het juiste afschot hebben, achteraf is het niet mogelijk te corrigeren.
  4. U kunt een gietvloer niet meeverhuizen
  5. Weinig geluiddempend

Bekijk ook in deze video hoe mooi een gietvloer in de badkamer kan zijn

Het gieten van een kunststofvloer over tegels

Een gietvloer is geschikt om over tegels van een badkamer heen te gieten. Sterker nog, een gietvloer is geschikt voor bijna iedere ondergrond. Wel is er wat meer voorbereiding nodig dan bij een kale ondergrond. De ondervloer moet namelijk mooi egaal zijn om geen putten of oneffenheden in de gietvloer krijgen. Voor een optimale hechting moeten gladde tegels ook grondig machinaal worden geschuurd. Het glazuur van tegels zorgt anders voor een slechte hechting. Een vloerspecialist zal vaak naar de tegelvloer willen kijken om te bepalen welke mate van voorbereiding er nodig is.

Nat en glad? Alles wat u weten moet over veiligheid

Badkamer-wand-met-gietvloer-afwerking-in-betonlook

Je kunt ook wanden op dezelfde manier afwerken en de badkamer zo één geheel maken.

Van nature zijn gietvloeren op basis van Epoxy niet erg glad. En ook hoe matter de uitvoering, hoe minder kans op uitglijden. In de badkamer worden gietvloeren ook altijd afgewerkt met een speciale topcoat die slippen en uitglijden tegengaat. Voor extra natte zones, bijvoorbeeld rond het bad of in een inloopdouche, kan u er zelfs voor kiezen om extra antislip zones aan te laten brengen.

Wel is de vloer relatief hard. Bij een val is het hierdoor mogelijk u te bezeren. Met kleine kinderen of ouderen adviseren wij daarom altijd goed informatie in te winnen bij een vloerspecialist voor de juiste antislip afwerkingsgraad. Badmatten helpen ook tegen uitglijden door gladheid.

Naadloze afwerking van wanden in een inloopdouche

Een inloopdouche is de droom van veel huizenbezitters. In kleine badkamers of badkamers van oude huizen is het op voldoende afschot leggen van grote tegels t.b.v. een inloopdouche soms een probleem. Een gietvloer kan erg dun worden aangebracht en is daarom ideaal om toch die strakke look te creëren. Ideaal dus voor het realiseren van een inloopdouche in kleine ruimtes!

Overigens: Wat veel mensen niet weten is dat u een “gietvloer” ook op de wand kunt aanbrengen! Door ook de wanden te voorzien van dezelfde afwerking krijgt u één naadloos geheel.

Zeven dagen na de laatste laklaag te hebben aangebracht, kan er gedoucht worden.

Het afschot

Belangrijk om te weten is dat een inloopdouche voldoende afschot (niveauverschil) nodig heeft om het water richting het putje te laten lopen. Een gietvloer volgt altijd het niveau van de ondergrond. U kunt dit niet achteraf aanpassen. Daarom is het van belang om het afschot van te voren al aan te brengen in de ondergrond. Uiteraard kunt u dit laten meenemen in de offerte, maar u kunt het ook zelf doen om kosten te besparen. Breng in dat geval minimaal tussen de 1 en 1,5 cm afschot aan in de douche en laat u eerst informeren door de vereisten van de vloerspecialist.

De keuze tussen een specialist of doe het zelf project

Gietvloer-aanbrengen-op-een-geegaliseerde-ondergrond

Specialisten hebben alle apparatuur en expertise in huis om de ondervloer strak en egaal te maken

Als u van plan bent om een gietvloer aan te brengen in de badkamer dan rijst al snel de vraag: kan ik het zelf doen? Het antwoord is ja. Maar wel met een maar. De handige klusser komt met ons doe het zelf stappenplan een heel eind. Maar, het is met name in de badkamer erg belangrijk dat de ondervloer egaal is en er op de juiste plekken afschot (niveauverschil) is om het water goed te laten wegvloeien. Met name bij het aanbrengen van een gietvloer over tegels is het inschakelen van een specialist aan te raden.

Deze heeft namelijk alle apparatuur in huis om de ondergrond machinaal te schuren en egaal te maken. Voor meer informatie, persoonlijk advies en prijsinformatie kunt u middels onderstaande knop uw project uitbesteden aan een vakman in de buurt.

De kosten van een kwaliteitsvloer in de badkamer

Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn op gebied van gietvloeren, zijn de prijsverschillen groot. U kunt rekenen op prijzen tussen €75,- en €150,- per vierkante meter. We hebben in het artikel met prijsinformatie over gietvloeren op een rijtje gezet waar u op moet letten bij een offerte, hoe u kosten kunt besparen en wat eventuele alternatieven zijn.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Vragen? Stel ze hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *