Gietvloer coating

coating vloer en gietvloer

Gietvloer voor- en nadelen

Stel, je wilt een kantoorvloer laten leggen. Gietvloeren, met hun koele, strakke en zakelijke uiterlijk, vormen in dat geval een uitstekende keuze!

Een gietvloer heet ook wel een kunststofvloer. De naam zegt het al, gietvloeren worden gegoten.  De bekendste soorten zijn epoxyvloeren en polyurethaanvloeren.

Het grote verschil met een dunnere coating over een bestaande vloer, is dat een coating gietvloer een veel dikkere laagdikte heeft. De meeste gietvloeren zijn tussen de 2 en 3 millimeter dik, terwijl de andere vloersoort normaal gesproken 1 millimeter dik is. Dit verschil merk je zeker. Bij een gietvloer blijft de structuur van de ondergrond namelijk niet goed zichtbaar en bij 1 millimeter dikte wel. Het beoogde effect bepaalt in die zin of dit een voor- of nadeel is. Een zeker voordeel is dat kunststof gietvloeren hygiënisch en makkelijk schoon te maken zijn.

Een gietvloer is een industrieel vloersysteem en daardoor erg duurzaam en krasvast. Krasvast, maar niet krasloos. Ook op een gietvloer zullen op termijn krasjes ontstaan. Met name met scherpe en schurende voorwerpen is het belangrijk voorzichtig te zijn. Een gietvloer kan om deze reden nadelig zijn voor huisdieren met scherpe nagels. 

Gietvloer aanbrengen | Gemiddelde prijs per m2

“Wat kost een gietvloer per m2?” is een veelgehoorde vraag.

Hierbij is het natuurlijk van belang of u zelf de gietvloer gaat gieten of dat u de vloer laat aanbrengen door een professional. Het loont in beide gevallen om goed prijzen te vergelijken.

Denk bij het laten aanbrengen aan 90 tot wel 110 euro per vierkante meter. Prijsverschillen hebben vaak te maken met het verschil in de kwaliteit van de grondstoffen en kunstharsen.

Wil je zelf een gietvloer leggen? Doen! Een doe-het-zelf gietvloer in je woonkamer of kantoor scheelt behoorlijk in de kosten!

In onze ervaring kost het zelf doen van een polyurethaan gietvloer rond €24,- per m2 (voor particulier gebruik). Een gietvloer op epoxy basis €15,45 per m2. (voor particulier gebruik). Een compleet doe het zelf pakket is verkrijgbaar vanaf €199,-


Gietvloer woonkamer | Strak & Betonlook

Gietvloer in de woonkamer

Gietvloer in de woonkamer

Dat gietvloeren alleen kunnen worden gebruikt in de industriële sector is een hardnekkige misvatting. Deze vloeren worden juist steeds vaker gebruikt in kantoren, winkels, bedrijfsruimten en ook in woonkamers! De industriële look is een populaire woontrend. Ook heeft een coating vloer hetzelfde gebruiksgemak, duurzaamheid en geeft een naadloze afwerking . Tel daar de goede prijs per m2 bij op en dan is het niet raar dat deze vloersoort steeds meer aan populariteit wint.

Let op bij de vloer van een nieuwbouwwoning: Het vochtpercentage van een betonvloer mag niet meer dan 4 procent zijn.  Test u dit als volgt: leg een krant onder doorzichtig plastic folie op de donkerste plek op de ondervloer en plak deze met tape rondom vast zodat er geen lucht bij kan komen. Als na 24 uur geen condensvorming onder het plastic zichtbaar is en de krant droog is, dan is de ondergrond droog genoeg en kan de gietvloer aangebracht worden.

Extra aandacht voor het schoonmaken

Er bestaan grondige reinigingsmiddelen voor het schoonmaken van een gietvloer. Deze kunt u 2 tot 4 keer per jaar toepassen. Op regelmatige basis maakt u de vloer het best schoon met een stofzuiger (met zacht opzetstuk/borstelstand), zachte borstel of dweil met koud water zonder schoonmaakmiddel. Gebruik geen heet water want dat kan streperig opdrogen. Gebruik tijdens de schoonmaak van de vloer nooit schuurmiddel of een schoonmaakmiddel dat bijt.


Polyurethaan of epoxy gietvloer met vloerverwarming

Een coating wordt gemaakt op basis van een oplosmiddelvrije twee componenten epoxy of polyurethaan harsen. Ook een gietvloer bestaat uit deze componenten. Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxy vloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor industriële vloeren of vloeren die zwaar worden belast door machines of chemische stoffen. Het nadeel van deze hardheid is dat er makkelijker scheuren in het oppervlak ontstaan.

Gietvloeren in de woonkamer bestaan vaak uit polyurethaan. Polyurethaan coatings zijn zachter dan epoxy coatings en flexibeler. Door deze eigenschappen zijn deze coatings beter bestand tegen krassen van meubilair of bijvoorbeeld huisdieren. Ook voelt deze vloersoort warmer aan onder de voeten.

Beide zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming, waarbij polyurethaan de warmte het beste doorgeeft aan de oppervlakte.

Andere vloeren voor in de woonkamer of als kantoorvloer

In sommige gevallen is een gietvloer minder geschikt. In dat geval kunt u denken aan de volgende vloeren:

 • Troffelvloer
  Deze vloer is opgebouwd uit gepigmenteerd zand en epoxyharsen. De vloer is extreem sterk en geluidsarm en de ondergrond hoeft niet vlak te zijn! Ideaal voor vloeren met een extreem zware belasting, zoals bijvoorbeeld slagerijen, slachterijen, horeca keukens, wasplaatsen, garage werkplaatsen etc.
 • Siergrindvloer
  Een grindvloer bestaat uit natuurlijk gewonnen grind, gemengd met epoxyhars. De mate van grofheid van het grind bepaalt het uiterlijk. De vloer wordt met de hand vlak uitgestreken en afgewerkt. Deze vloersoort is geschikt voor veel ruimtes, maar niet in de badkamer.
 • Marmerstonevloer
  Een marmerstonevloer is vergelijkbaar met een grindvloer alleen bestaat deze uit natuurlijk gewonnen marmer.
 • Vloercoating
  Dit is een harde toplaag over een bestaande vloer (bijvoorbeeld hout of steen) op basis van epoxy of polyurethaan. De bestaande vloer blijft zichtbaar.

coating gietvloer

Vergelijking met een coatingvloer

GietvloerCoatingvloer
+ Gemakkelijk te onderhouden+ Gemakkelijk te onderhouden
- Duurder+ Goedkoper
+ Geschikt voor bedekken onregelmatige vloeren- Oneffenheden blijven zichtbaar
+ leverbaar in verschillende kleuren+ leverbaar in verschillende kleuren
+ Geluiddempend- Niet geluiddempend
+ Strak en naadloos+ Strak en naadloos
+ Waterbestendig+ Waterbestendig
+- Gemiddeld bestand tegen chemicaliën, olie en vet++ Uitstekend bestand tegen chemicaliën, olie en vet

Gietvloer in de garage of over de tegels van een badkamer

Een coating gietvloer is door de dikkere laagdikte geschikt om over tegels van een badkamer of keuken heen te gieten. Zorg er dan wel voor dat het vochtgehalte in de badkamer zo laag mogelijk is. Dit gaat het snelst door de ruimte goed warm te stoken en afwisselend goed te ventileren.

In de garage is de dunnere vloer variant juist beter geschikt omdat een strakke ondergrond hier vaak minder van belang is. Wanneer er in de garage veel wordt geklust of wanneer er gewerkt wordt met chemische stoffen, olie of vet dan kan er gekozen worden voor een epoxy coating.

Een overzicht van de voordelen:

 • Waterdicht

  Gietvloer aanbrengen

  Gietvloer in de garage aanbrengen

 • Naadloos
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Handig in hobbyruimtes (bestand tegen vuil, olie en vet)
 • Makkelijk schoon te maken
 • Te combineren met andere slimme coatings zoals antislip coating
 • Geschikt om kleine oneffenheden te camoufleren
 • Bestand tegen veel loopverkeer/zwaar meubilair

Let op: Een gietvloer is vloeistofdicht en daardoor bestand tegen vocht van bovenaf. Dit werkt echter ook andersom: vocht uit de ondergrond kan niet weg. Om die reden moet de ondergrond bij aanbrengen van de gietvloer geheel droog zijn en waterleidingen in de ondervloer afgeperst of dicht zijn. Gebeurd dat niet, dan kan vocht dat een uitweg zoekt plaatselijk blazen in de gietvloer veroorzaken.


Het anti-slip maken van een gietvloer

Voor extra veiligheid (gietvloeren kunnen behoorlijk glad worden wanneer nat) kunt u een antislip additief  (losse korrels toevoegen aan de vloer. Deze antislip korrels strooit u in de nog natte vloer waarna deze met de topcoat worden geseald.

 • Antislip korrel 
  Rust-Oleum Antislip additief | € 10,45 | 700 gram
  Sibelco vuurgedroogd zilverzand antislipkorrel | € 31,45 | 25 kilo |  Circa 1 tot 3 Kg per m², afhankelijk van het gewenste anti slip resultaat.

Deze producten zijn verkrijgbaar bij o.a. verfbestelsite.

Vlokkenvloer (flakes) voor verrassende decoratieve effecten
Voordat u de topcoating aanbrengt, kunt u ook kleurvlokken instrooien als de gietlaag nog nat is. De “flakes” zitten dan onder de coating en werken dus niet mee aan de stroefheid van de toplaag.


Een gietvloer zelf aanbrengen

Als u van plan bent om een gietvloer zelf aan te brengen dan kunt u in plaats van losse spullen bestellen ook gaan voor een compleet doe het zelf pakket. Veel online aanbieders leveren namelijk een compleet doe het zelf pakket met noodzakelijke producten, kwasten, rollers en uitgebreide instructies. Naast de leuke uitdaging van het zelf aanbrengen van de gietvloer, scheelt het ook aanzienlijk in de kosten wanneer u kiest voor een doe het zelf gietvloer. Over het algemeen gaat het aanbrengen op de volgende manier.

Benodigdheden:

 • Primer
 • Schraplaag
 • Gietvloer coating
 • Topcoating
 • Stofzuiger
 • Pluisvrije roller op steel (25 cm) en een platte kwast
 • Mengstaaf, emmers en afplaktape
 • Microvezelrollers voor het aanbrengen van de toplaag

Gietvloer aanbrengen | Een basis stappenplan

 1. Begin met het stofvrij maken van de vloer.
 2. Schuur daarna voor een optimale hechting de ondervloer en/of maak deze vervolgens schoon met een speciaal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld een mengsel van ammoniak met lauwwarm water). Droog tot slot de vloer goed na.
 3. Maak eerst de naden, plinten en/of verwarmingsbuizen  vloeistofdicht door deze te kitten met overschilderbare acrylaat kit, GEEN siliconenkit.
 4. Meng vervolgens het product volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng daarna indien nodig een primer aan. Afhankelijk van uw soort ondergrond kan het zijn dat u meerdere primerlagen moet aanbrengen voor een optimale hechting.
 5. Voor een gladde ondergrond en strak resultaat brengt u nu de schraplaag aan
 6. Inspecteer vervolgens de vloer en zorg dat deze helemaal glad is. Schuur eventuele oneffenheden weg. Vul grote plekken op met een schraplaag en kleine eventueel met een beetje staalplamuur. Laat dit drogen (minimaal 18 uur)
 7. Verdeel de vloer in vlakken met de tape (zo groot als u met één gietvloer set kunt behandelen)
 8. Meng de twee componenten van de gietvloer volgens bijgeleverde instructies. Maak nooit meer aan dan u in één keer kunt verwerken.
 9. Breng vervolgens meerdere lagen aan in naleving van de op de verpakking aangegeven droogtijd.
  Tip: Begin bij de randen en verdeel zo egaal mogelijk (spaan beetje schuin houden)
 10. Breng een toplaag aan met weinig druk. Deze zorgt voor een mooie afwerking en geeft bescherming. Deze laag is te vergelijken met transparante lak over een houten vloer. Werk het indien nodig eens in de zoveel jaar bij en de vloer is weer als nieuw.

Extra tips bij zelf doen

 • Het is aan te raden om een eerste coating aan te brengen in bijvoorbeeld de garage. Is het resultaat naar wens? Dan kan het ook in de woonkamer, badkamer, bedrijfsruimte of fabriekshal worden aangebracht.
 • Droging is sterk afhankelijk van de vloertemperatuur, omgevingstemperatuur, en de luchtvochtigheid. De minimale verwerkingstemperatuur is 15 graden Celsius. Iedere laag moet zeker 18 uur drogen. Elke volgende laag moet altijd binnen 36 uur na de vorige laag aangebracht worden.


Liever de gietvloer laten aanbrengen of kantoorvloeren laten leggen?

Wilt u weten wat het kost om een coating vloer of gietvloer te laten leggen door een professional? Of wilt u weten welk soort vloer het meest geschikt is voor uw wensen? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Hieronder een korte timelapse van 5 minuten waarin Kornuyt een gietvloer aanlegt bij Vlisco in Helmond.

Hier ziet u alle stappen van het laten aanbrengen van een gietvloer door een professional, in dit geval gietvloeren Helmond:


Advies of offertes aanvragen voor een gietvloer via Coating.nl
Coating

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met gecertificeerde specialisten

Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

Vraag een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

Scherpe prijzen bij het aanvragen van grote oppervlakten voor bedrijfsvloeren of winkevloeren

Specialist in aanvragen op gebied van; logistieke centra, industrie, bouw en constructie, staalbouw, land en tuinbouw, transport en nog veel meer!

Op zoek naar advies of offertes voor een coatingvloer of gietvloer coating?

Vraag via ons advies of een of meerdere offertes aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *