,

Gietvloer

coating vloer en gietvloer

Een gietvloer komt in vele soorten en kleuren

Het zoeken naar informatie over de meest geschikte gietvloer voor je kantoor, fabriek of woning kan al snel resulteren in een doolhof aan verschillende opties, afwerkingsmogelijkheden en keuzes. En dat is op zich niet gek. Iedere kleur is mogelijk, er zijn patronen en antislip zones mogelijk en het is een geschikte vloer voor zowel industrie, zakelijk en consument. De mogelijkheden van gietvloeren zijn dus ontzettend uitgebreid. Laten we daarom bij het begin starten.

In de basis is het woord “gietvloer” een verzamelnaam voor gegoten kunststof vloeren. Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen:

 • Eerste laag: Hechtprimer
 • Tweede laag: Tussenlaag (ook wel schraplaag genoemd)
 • Derde laag: Gietvloer laag
 • Laatste laag: Een topcoating voor extra krasvastheid, glans of decoratief

Benieuwd naar hoe dit er in de praktijk uitziet? Hieronder een korte timelapse waarin Kornuyt een gietvloer aanlegt bij Vlisco in Helmond.

 

In dit filmpje gaat het snel, maar iedere laag heeft een lange droogtijd. Het gieten van alle lagen neemt daardoor meerdere dagen in beslag. Door de verschillende lagen is de volledige vloer tussen de 2 en 3 millimeter dik. De structuur van de ondervloer is hierdoor niet meer zichtbaar.

 De grondstoffen van een gietvloer bepalen de specifieke eigenschappen zoals mate van hardheid, flexibiliteit en krasvastheid. Meestal zijn deze vloeren op basis van Polyurethaan (PU) of Epoxy (EP) harsen. Epoxy is een synthetische variant van dennenhars. Polyurethaan is een polymeer kunststof.

Naast verschillende soorten bestaat de gietvloer ook in diverse kleuren. De populairste gietvloer bestaat uit één kleur, waarbij je kan kiezen tussen alles RAL-kleuren. Ook kan je kleuren mengen of kleur gebruiken voor patronen of het aangeven van looproutes/zones.

Verschillen tussen Polyurethaan en Epoxy

Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit in de hardheid. Epoxy vloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor industriële vloeren of vloeren die zwaar worden belast door machines of chemische stoffen. Het nadeel van deze hardheid is dat er makkelijker scheuren in het oppervlak ontstaan. Om deze reden is een epoxy gietvloer niet geschikt voor vloerverwarming of op een nieuwbouwvloer met vochtwerking (krimping en uitzetting).

Een vloer op basis van Polyurethaan is elastischer en daardoor beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Ook voelt deze vloersoort hierdoor meer comfortabel. Om deze reden maakt de PU gietvloer steeds meer zijn opmars op de particuliere markt.

Samengevat is de polyurethaan gietvloer ten opzichte van een epoxy gietvloer:

Een gietvloer wordt gegoten op een kale vloer

Een gietvloer wordt, zoals de naam al zegt, gegoten.

 • Elastisch en daardoor beter bestand tegen scheuren
 • Krasgevoeliger
 • Meer geluiddempend
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Behaaglijker aan de voeten
 • Duurder in kostprijs

Veelvoorkomende toepassingen: Kantoorvloer, woonkamer vloer, winkelvloer, badkamervloer, praktijkvloer, dansvloer, schoolvloer etc.

Een epoxy gietvloer ten opzichte van een polyurethaan gietvloer is:

 • Zeer geschikt voor industriële toepassingen
 • Bestand tegen zware mechanische, chemische en thermische belasting
 • Zeer hard en hierdoor slag- en stootvast
 • Gevoeliger voor UV straling (vergeling)
 • Goedkoper in kostprijs

Veelvoorkomende toepassingen: industrievloer, magazijnvloer, automotive vloer, garagevloer, werkplaatsvloer, ziekenhuisvloer etc.

De nadelen van een gietvloer

Als onafhankelijke bron vertellen wij je naast de voordelen ook de nadelen van een gietvloer. Want niet in alle gevallen is dit vloersysteem geschikt. Er zijn namelijk een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Let er hierbij wel op dat sommige nadelen te verhelpen zijn met een sterke topcoating of een keuze voor polyurethaan of epoxy. Een specialist kan je ook goed op weg helpen om deze problemen te voorkomen.

Krasgevoeligheid: Een veelgehoorde klacht over gietvloeren is dat deze niet bestand zouden zijn tegen krassen. In principe is een polyurethaan gietvloer gevoeliger voor krassen dan bijvoorbeeld epoxy. Het zit net tussen de slijtvastheid van een tegelvloer en en houten vloer in. Je kunt het oppervlak wel versterken door een topcoat aan te brengen. Ga voor een epoxyvloer voor de beste krasvastheid.

Scheurgevoeligheid: Als een ondervloer nog krimpt of uitzet dan kan het zijn dat er adervorming ontstaat. De scheur uit de ondervloer zet in dat geval door in de kunststof vloer. Polyurethaan beweegt wel iets mee maar kan grotere scheuren niet overbruggen. Een vloerspecialist test het vochtgehalte in de grond en kan dan de ondervloer op de juiste manier voorbereiden.

Verkleuring: Vergeling van de vloer komt vaak voor bij epoxy gietvloeren. De hars kan namelijk niet goed tegen UV straling. Het advies is om machines, apparatuur en meubilair regelmatig te verplaatsen als je dit wilt voorkomen.

De vloer is oneven: Als de vloer niet door een specialist is gegoten kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld oneffenheden, kuilen of snellere slijtage. Dit voorkom je vaak door een goede specialist de klus te laten uitvoeren.

Gemiddelde prijzen voor een kwalitatief goede vloer

Man egaliseert donkere gietvloer

De prijs is o.a. afhankelijk van voorbereiding- en afwerkingswerkzaamheden.

“Wat kost een gietvloer per m2?” is een veelgehoorde vraag. De prijzen die online worden genoemd verschillen namelijk nogal! Dit komt doordat een aantal zaken de prijs per m2 bepalen:

 • De kwaliteit van gebruikte grondstoffen
 • Epoxy of Polyurethaan (deze laatste is vaak duurder)
 • Het aantal m2
 • Arbeidsloon
 • Staat van de ondergrond

Het loont zeker de moeite om bij verschillende bedrijven een offerte voor je nieuwe gietvloer aan te vragen. De gietvloer prijzen kunnen om bovengenoemde redenen per bedrijf flink verschillen. Denk bij het laten aanbrengen van een kwalitatief goede vloer in ieder geval aan een vanaf prijs van €90,-  per m2. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde onderdelen van de klus zelf uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken, repareren en egaliseren van de ondergrond of het afkitten van de randen.

Het zelf aanbrengen van een gietvloer kan in geval van kleine oppervlakken zoals een woonkamer of garage. Voor grotere oppervlakken raden we echt een specialist aan.

3 Tips om te besparen op de m2 prijs

 1. Giet een groter oppervlakte
  De meeste specialisten gebruiken staffelprijzen in de prijsbepaling. Over het algemeen geldt; hoe groter de ruimte hoe lager de gietvloer prijs per m2. Soms kan het daarom lonen om bijvoorbeeld de hal/toiletruimte mee te laten gieten.
 2. Laat één RAL kleur gieten
  Hoe meer kleuren, speciale afwerkingen en patronen, hoe duurder. Dit omdat er meer tijd in zit.
 3. Vergelijk uurlonen
  Laat het uurloon los specificeren in de offerte. In andere regio’s (bijvoorbeeld buiten de randstad) worden soms lagere uurlonen gerekend.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *