glansmeter byk

Garandeer een consistent glanzend oppervlak met een glansmeter

Een glansmeter is – kort gezegd – een instrument waarmee de weerkaatste lichthoeveelheid, oftewel de glans, van een bepaald oppervlakte wordt gemeten. Een glansmeter is hiermee een geweldig hulpmiddel voor bijvoorbeeld vloer- of automotive coatings of lakken waarbij de juiste hoeveelheid glans een grote rol speelt. 

Glansmeters dateren al vanaf 1914. Toen werd de zogenoemde glarimeter uitgevonden, een meter speciaal voor papier!

glansmeter byk micro-gloss

Voorbeeld van een glansmeter

Een glansmeter komt met de volgende eigenschappen:

 • Meet in een oogwenk de glans van elk denkbaar oppervlak (van coatings / lakken tot metalen en zelfs papier)
 • Opereert vanuit verschillende hoeken (20°, 60°, 85° & 45° en 75°)
 • Handzaam, zeer precies en gemakkelijk in gebruik
 • Gegevens worden op het instrument of in een programma opgeslagen
 • Kan verschillen én de significantie hiervan meten tussen verschillende objecten

In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen glansmeter. We kijken naar hun werking én geschikte toepassingen in de wereld van coating. Daarnaast geven we een lijst met professionele glansmeters verkrijgbaar in Nederland.


Glansmeter; verschillende toepassingen en gebruikswijzen

Met het blote oog kunnen we in essentie grote verschillen in glans zien (zoals het verschil tussen mat of hoogglans). Voor een coating- of lakopdracht ligt zo’n glansgraad doorgaans wat preciezer. Om kwaliteit én professionaliteit te garanderen van een organisatie, is het belangrijk dat elke lak over een auto bijvoorbeeld op exact dezelfde manier reflecteert en glanst. Hier komt een glansmeter (letterlijk) om de hoek kijken – deze moet kort op het object gehouden worden om dit exact te controleren.

Een glansmeter geeft een getal van 1 – 100. Een getal lager dan 10 staat voor een matte glans, terwijl 10 – 70 en 70+ respectievelijk voor semi-hoogglans en hoogglans staan.

Een glansmeter komt over het algemeen in 2 smaken:

 1. Voor coatings, lakken en plastic (hoek 20°, 60° of 85°)
  De ‘standaard’ glansmeter: de variant van 60° is hiervan het meest voorkomend: deze kan zeer accuraat de verschillen tussen de veelvoorkomende semi-hoogglans meten. Varianten die vanuit een hoek van 20° of 85° zijn vooral nuttig bij respectievelijk een matte of echte hoogglans. Voor industrieën waarin de glansgraad van hun producten zeer variabel is, zijn er ook glansmeters beschikbaar die vanuit alledrie hoeken tegelijk meten, zoals de Byk Micro-TRI-Gloss.
 2. Voor keramieken, vliezen, papier of vinylplaten (hoek 45° of 75°)
  Voor bovenstaande oppervlakken werkt de glansgraad wat lastiger. Om een semi-hoogglans en matte uitstraling effectief te kunnen meten, moeten de hoek van het instrument anders worden afgesteld. Daarnaast verdienen zij een wat preciezere benadering; een keramische coating op ene auto moet vanaf verschillende hoeken worden gemeten. Voor doorschijnende objecten moet er eerst een zwart vlak achter worden gezet.

Krijg de juiste glansmeter prijs voor uw industrie in Nederland

Naast de hierboven beschreven smaken, komt een glansmeter in talloze verschillende varianten. Er zijn bijvoorbeeld alleen al zes verschillende instrumenten om de glans van coatings, lakken en plastic-achtige materialen te meten. Dit komt doordat er binnen elke industrie andere standaarden (uitgedrukt in termen als ISO 2813 of ASTM D 2457) gelden voor de glansgraad.

Een glansmeter voor coatings en lakken moet doorgaans voldoen aan de ‘ISO 2813’ maatstaven.

Zoekt u voor een glansmeter prijs of bepaald product? Bedenkt u zich wel dat dit een serieuze investering is: de markt hiervoor is vrij complex én duur in aanschaf. In Nederland kan dat bijvoorbeeld professioneel via BYK-Gardner of PCE Instruments.

Wij raden u echter aan om niet zomaar lukraak een product aan te schaffen, omdat het vrij lastig is om onderscheid te maken. Daarnaast wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Bij dergelijke  producten is het de investering waard om met een serieuze leverancier samen te werken, zodat u zeker weet dat producten en metingen op één lijn liggen. Neem hiervoor gerust contact met ons op! Wij koppelen u graag aan de juiste partner om u hierover te adviseren.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *