Hittebestendige verf

Hittebestendige coating op hoge temperatuur pijpleidingen

Verbeter de veiligheid en bescherm materialen met hittebestendige verf

Een hittebestendige verf, de naam zegt het al, is een lak, spray of coating die bestand is tegen hoge temperaturen, zonder dat de verf begint af te brokkelen of weer vloeibaar wordt. De hittebestendige coating kan worden aangebracht op verschillende ondergronden zoals staal (nieuw, blank en gestraald) en is daarom een populaire toepassing op uitlaten, motoren en andere hete onderdelen. Het beschermt niet alleen tegen hitte, maar ook vaak tegen corrosie, krassen en weersinvloeden van buitenaf.

De coating wordt in de volgende vormen toegepast:

  • Hittebestendige verf; veelgebruikt op schepen, in de petrochemische industrie en op onderdelen van boorplatformen.
  • Hittebestendige spuitlak; thuisgebruik of kleine oppervlakken.
  • Hittebestendige poedercoating; industriële toepassing voor staal, metaal etc.

De lak staat ook wel bekend als vuurvaste verf. In dit artikel lichten we u in over alles omtrent deze speciale verf, alsmede de spray- én poedercoatingvorm. Daarnaast geven we een overzicht van professionele verfproducten. 


Van lak tot poeder: overzicht van professionele hittebestendige verf producten

Hittebestendige verf is één van de meest gebruikte coatings voor het beschermen tegen hoge temperaturen. Dit omdat het heel plaatselijk kan worden aangebracht en u de dikte van de laag makkelijk zelf kunt bepalen.

Een hittebestendige coating of verf is voornamelijk bedoeld voor metalen, maar kan ook aangebracht worden op beton of als hittebestendige muurverf. Voordat u de uiteindelijke verf aanbrengt, kunt u het beste, zoals bij elke verfklus, een laagje primer (laten) aanbrengen. Er bestaan speciale hittebestendige metaalprimers die beschermen tegen corrosie. Door het aanbrengen van een hittebestendige primer zal de verf ook beter aan de ondergrond hechten.

Met één liter hittebestendige verf kunt u een oppervlakte van gemiddeld 6,5 m² verven. Hieronder een aantal professionele producten en prijzen:

CATEGORIE SOORT EN MERK VANAF PRIJS MAXIMALE TEMPERATUUR
Industrieel Hittebestendige coating Rust Oleum €234,79 5l 425°C
Industrieel Hittebestendige primer Rust Oleum €234,79 5l 425°C
Automotive Hittebestendige lak Rust Oleum €98,99 750°C
Industrieel Hittebestendige verf International Intertherm 50 €160,- 6l 250°C tot 540°C
Thuisgebruik Hittebestendige verf Gamma €17,49 1l 100°C
Thuisgebruik Hittebestendige lak Gamma €8,99 400ml 500°C
Industrieeel Hittebestendige verf Coat Right €114,95 2,5l 300°C
Bouw Hittebestendige verf AOF €407,35 10l 650°C

Hittebestendige spuitlak; voor het vuurvast maken van kleine onderdelen

De spuitlak kunt u gebruiken wanneer u kleine onderdelen wilt coaten. Het zorgt voor een dunne homogene laag en is heel makkelijk in gebruik. Een nadeel van verf is echter dat deze snel uithardt. Dit omdat hittebestendige verf doorgaans uit twee componenten bestaat. Zodra u deze mixt, begint de verharding. De verf is daarna niet meer geschikt voor hergebruik. Er moet dus snel en in één keer gewerkt worden.

Hieronder een aantal voorbeelden van hittebestendige spuitlakken voor thuisgebruik:

SOORT VANAF PRIJS VERBRUIK MAX TEMPERATUUR
Gamma Hittebestendige spuitlak €6,29 400ml 1,5 tot 2 m2 500ºC
Motip Hittebestendige spuitlak €9,99 400ml 1,5 tot 2 m2 800ºC
Hammerite hittebestendige spuitlak €14,99 400ml 2 m2 650ºC
Rust Oleum €21,00 500ml 2 m2 538ºC – 750ºC

Hittebestendig poedercoaten met silicone polymeren

Metaal smelt als het heet wordt en hele onderdelen of constructies kunnen hierdoor instabiel worden. Een hittebestendige poedercoating is uitermate geschikt om bijvoorbeeld pijpleidingen, staalconstructies en motoren te beschermen tegen hitte en corrosie! Zogenaamde poedercoatings zijn van nature al sterk en enigszins bestand tegen hitte. Als het echter gaat om hoge temperaturen (vanaf 150 graden Celsius) dan kan het goed zijn om te kijken naar een speciale samenstelling van poeder coating poeder waardoor er een hogere temperatuurweerstand wordt bereikt.

Door het mengen van thermisch stabiele siliconen polymeren met de poeder kunnen poedercoatings hogere temperatuurprestaties bereiken. Hoe meer siliconen de coating bevat, hoe beter de weerstand bij hogere temperaturen. Als alternatief kunt u ook brandwerende of brandvertragende verf gebruiken.

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *