keramische coating glanzend op uitlaat

Een ultieme hittebescherming met keramische coating

Een keramische coating (ceramic coating in het Engels) vindt zijn thuis op vele plekken. De coating kan bijvoorbeeld gebruikt worden ter bescherming van autolak. Zijn voornaamste verdienste is echter diens uitstekende bescherming tegen hitte. Hierdoor is keramische coating perfect voor bijvoorbeeld de uitlaat van uw auto óf een pan! 

Keramiek ontstaat door minimaal twee verschillende elementen te verhitten (soms met luchtdruk). Aardewerk, porselein, glas en diamant zijn voorbeelden van keramieken. Het is dan ook een speciaal type coating, bestaande uit twee componenten. Deze bevatten een hoge dosis keramiek (63%), wat eenmaal gemixt een coatingslaag geeft met uitzonderlijke hittewerende eigenschappen. Bepaalde soorten kunnen zelfs temperaturen weerstaan van 1100°C!

Het gebruiken van keramische coating geeft de volgende voordelen:

  1. Vloeistof- en zuurwerend; eenmaal uitgedroogd vormt het een keiharde laag die niets doorlaat
  2. Slijtvast; een keramische coating is ontzettend duurzaam, bestand tegen zware belasting en biedt bescherming tot wel tien jaar
  3. Anti-corrosie; de waterdichte eigenschappen zorgen er ook voor dat roestvorming uit den boze is!
  4. Bestand tegen hoge temperaturen; het paradepaardje van deze coating, de hoge dosis keramiek zorgt ervoor dat de ondergrond ontzettend hittevast wordt

Keramische coating: hier kunt u het voor gebruiken

Keramische coating wordt vooral toegepast in de auto-industrie. Met name oldtimers hebben baat bij dit keramische laagje. Ten tweede kan het, als een krachtig alternatief op glascoating, als een slijtvaste laag op autolak worden aangebracht. Deze manier van coaten kunt u zelf ook uitvoeren. Tot slot is keramische coating een graaggeziene gast op (koeken-)pannen. Keramische coating is slechts een van de vele typen coating die u op uw auto kunt aanbrengen. Lees in ons automotive coating artikel alles over de mogelijkheden.

keramische coating uitlaat kleuren

Keramische coating in diverse kleuren

1. Keramiek zorgt voor een hittewerende uitlaat

Een keramische coating wordt vooral gebruikt voor de uitlaten en motoronderdelen van auto’s. Het aanbrengen van deze coating zorgt voor een enorme bestendigheid tegen hitte. Met name oldtimers en crossauto’s hebben hier baat bij. Eerstgenoemde doordat de verouderde materialen niet bestand zijn tegen hedendaagse brandstoffen en laatstgenoemde door de hoge temperaturen die auto-onderdelen kunnen bereiken bij racen.

Een keramische coating komt in verschillende smaken, elk met hun eigen bestendigheid tegen hitte. Daarnaast kan het laagje in verschillende kleuren worden aangebracht, van zwart of grijstot felrood of blauw. In Nederland zijn er veel specialisten die een keramische coating kunnen aanbrengen; hieronder hebben we ze voor u op een rijtje gezet.

2. Bescherm autolak met ceramic coating

ceramic coating autolak

Als we spreken over ceramic coating, dan hebben we het doorgaans over een keramische coating over de autolak. Dit is een keiharde transparante laagje die u aanbrengt over uw huidige autolak. Niet alleen maakt dit uw lak enorm hittewerend, maar ook zeer slijtvast, anti-roest en biedt het bescherming tegen diverse zuren.

Ceramic coating wordt doorgaans aangebracht door specialisten, maar kunt u ook zelf over de lak spuiten. De prijs voor keramische coating op een auto ligt rond de €50,-. Hiervoor zijn diverse doe-het-zelf producten op online te bestellen:

  • Carpro C.quartz – Ceramic Paint Protection Kit
  • Gyeon – Q² Mohs – 30ml

3. Keramische pannen laten u gezond en duurzaam koken

Zijn derde applicatie is op pannen. Veel pannen zijn tegenwoordig op basis van keramiek gemaakt. De eigenschappen van dit goedje zorgen er voor dat de warmte tijdens het koken of bakken beter verdeeld wordt. Er komen hierdoor geen giftige stoffen vrij. Daarnaast zorgt de ondergrond ervoor dat er geen anti-aanbaklaag nodig is. Een keramische pan wordt daarom geroemd om zijn duurzaamheid en milieubewuste eigenschappen. Dit is een alternatief op de beruchte teflon coating.


Laat ceramic coating aanbrengen door deze specialisten

Het aanbrengen van keramische coating is voor het grootste deel een uitzonderlijk specialistisch klusje. Dit komt omdat er veel gewerkt wordt met hoge temperaturen. Slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals ceramic coating voor autolak, kunt u het zelf aanbrengen.

In heel Nederland zijn er gelukkig een hoop applicateurs te vinden. We hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet:

Keramische coating specialistAdres
TH PoedercoatenPieter Calandweg 32
6827 BK Arnhem
(Gelderland)
Global CustomPaint SolutionsStrijkviertel 58 B
3454 PN De Meern
(Uitrecht)
Oldtimer Service EastendEmmaweg 58
9981 VC Uithuizen
(Groningen)
Sietzema TechniekDe Werf 42
8401 JE Gorredijk
(Friesland)
Classic Carparts HeldenLoo 20
5988 PC Helden
(Limburg)

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *