kozijn schilderen binnen aanbreng

Direct een fris sausje thuis met het schilderen van uw kozijn

Beginnen er scheurtjes te ontstaan in uw kozijn? Dan wordt het hoog tijd voor een fris likje verf! Dit zorgt er namelijk voor dat je kozijnen (binnen of buiten) er als nieuw uitzien en weer jaren meegaan.

Een kozijn schilderen gebeurt in bijna alle gevallen met lak. Voor houten kozijnen kunt u echter ook beits gebruiken. Laatstgenoemde is enkel voor houten kozijnen én trekt in het hout.

In dit artikel kijken we naar de prijs en producten van kozijnen schilderen binnen en buiten. Ook komen we met een handleiding voor het zelf schilderen van uw kozijnen.


Kozijn schilderen binnen of buiten; deze verf heeft u nodig

Kozijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige zijn van hout, andere van kunststof of aluminium. Het ene kozijn is binnen, terwijl de ander buiten bivakkeert. Met name buitenkozijnen verdienen een andere aanpak. 

Kozijn schilderen binnen

Een kozijn binnenshuis is, mits niet zeer beschadigd, met nagenoeg elk type lak wel te schilderen. Verf op waterbasis, acrylverf, is hierbij doorgaans afdoende. Dit komt ook doordat het minder bescherming nodig heeft dan bijvoorbeeld een trap of muur. Bij het schilderen van kunststof of aluminium kozijnen is een primer (grondverf) noodzakelijk.

Er is een breed scala aan lakken waar u uit kunt kiezen. Het kopen van kozijnverf kost doorgaans rond de €25,- per liter.

Verf kozijn binnenDekking per liter
Flexa Strak in de Lak RAL 9010 gebroken wit zijdeglans 750 ml 14m²
Histor Perfect Base grondverf metaal wit 750 ml12m²
Wijzonol Interieurverven Zijdeglanslak Acryl12m²

Kozijn schilderen buiten

De lak moet bestand zijn tegen temperatuur- en weersinvloeden. Verf op basis van terpentine (alkydverf) is ten zeerste aan te raden: deze heeft een hardere toplaag die het kozijn beschermt. Verder is een aanbreng van een grondverf (onderlaag) noodzakelijk voor een sterke hechting. Bij hout kan als alternatief kan ook beits worden gebruikt.

Het verven een houten buitenkozijn beschermt de ondergrond daarnaast van houtrot!

Voor buitenkozijnen is een krachtigere verf of beits nodig.  De prijs van kozijn schilderen is rond de €40,- per liter. Houd er rekening mee dat een goede grondverf ook noodzakelijk is. Lees in ons artikel over tuinhuis verven meer over de juiste verfkeuze!

Verf kozijn buitenDekking per liter
CetaBever meesterbeits dekkend steengrijs zijdeglans 750 ml14m²
Rambo pantserbeits deur & kozijn dekkend antraciet hoogglans 750 ml 16m²
Wijzonol LBH Urethan Alkyd Zijdeglanslak 15m²
Histor Perfect Finish lak zijdeglans ivoor 750 ml16m²
GAMMA Professional grondverf wit 2,5 liter18m²

Schildertips kozijnen: in 7 stappen een kozijn in de verf

Het schilderen van een kozijn is prima zelf uit te voeren. Zorg ervoor dat u in ieder geval grondverf, lak, afplaktape, een schuurmachine of schuurpapier én een aantal verfkwasten bij de hand hebt.

Met deze 7 stappen schildert u uw kozijn als nieuw!

  1. Zorg ervoor dat het kozijn helemaal vuil- en stofvrij is! Zorg daarnaast voor een goed geventileerde ruimte voor optimaal resultaat.
  2. Schuur bij een houten kozijn allereerst de (oude) verflaag weg of maak het geheel glad. Kozijn verven zonder schuren? Verwijder de verf met een zogenoemde verfföhn. Hiermee verbrand je de gehele oude verflaag. Deze kunt u vervolgens met een krabbertje verwijderen! Dit is met name handig voor verweerd hout buiten.
  3. Maak vervolgens alles wederom stofvrij. Plak daarnaast eventueel alles af wat u niet wilt schilderen.
  4. Breng bij een metalen of kunststof allereerst de grondverf (primer) aan. Hetzelfde geldt voor een kozijn buiten. Werk hierbij van boven naar beneden!
  5. Laat het geheel goed drogen. Doorgaans is het na een uur of 5 weer overschilderbaar.
  6. Het schilderen kan beginnen! Breng de lak of beits grondig aan. Tip: kijk eerst of de grondverf mooi glad is. Anders desgewenst een beetje bijschuren!
  7. Na opdroging is uw kozijn weer als nieuw!

Schildertip: Zijn er verfspatten op de ruit gekomen? Deze kunt u eenvoudig met een scherp voorwerp, zoals een scheermesje, verwijderen als het is opgedroogd!

Heeft u vragen over het schilderen van kozijnen, advies nodig of twijfelt u over de juiste verfkeuze? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht of stuur een mailtje. Onze experts helpen u meer dan graag!

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *