Maritieme scheepvaart coatings

maritieme scheepvaart coatings op schip

Marine coatings: dé bescherming van de scheepvaart

Maritieme scheepvaart coatings ofwel marine coatings is een verzamelnaam voor alle coatings die gebruikt worden op schepen en jachten. Er zijn namelijk veel verschillende coatings met eigen toepassingen en slimme eigenschappen.

Dit kan natuurlijk Antifouling coating zijn, maar ook waterdichte coatings voor bijvoorbeeld het bagageruim.  Of denk daarnaast aan anti corrosie coating tegen roestige relingen, antislip coating op het dek of licht reflecterende coating op een helikopter landingsplatform.

In dit artikel gaan we dieper in op marine coating, waar het schip coaten voor gebruikt kan worden en geven we een aantal specialisten die het kunnen aanbrengen.


De verschillende soorten maritieme scheepvaart coatings

Er zijn maar weinig ondergronden die zoveel te verduren krijgen als ondergronden op schepen. De voortdurende blootstelling aan zon, zoutwater, algen, wieren zorgt ervoor dat de levensduur van een schip zonder beschermende coating kort is, vandaar dat het schip coaten ook van essentieel belang is.

Milieuvriendelijke (en zelfreinigende) maritieme scheepvaart coating worden steeds populairder en gewoner in Nederland

Ieder schip vraagt om een eigen mix van coatings. Een cruiseschip vraagt bijvoorbeeld om een ander soort coating als een baggerschip. En een veeleisend marineschip vraagt weer om een ander soort coating als een ijsbreker. En dan hebben we het alleen nog maar over scheepstypen. Ook de verschillende ruimtes op een schip hebben verschillende coatings nodig. Denk bijvoorbeeld aan toepassing in en op:

Verder moet er ook gekeken worden naar het vaarwater van het schip. Zal het schip naar warme tropische wateren gaan varen of juist ijskoude noordelijke wateren? Dit is allemaal van invloed op de nodige eigenschappen van de coatingsoort. Koudere wateren zorgen bijvoorbeeld minder snel voor osmose dan tropische wateren. Ook het gewicht van de boot en de snelheid (knopen) zijn van belang.


Schip laten coaten; deze specialisten helpen u verder

Op een schip van gemiddelde grootte zit al snel 90 tot 125 ton aan coatingverf. Het is een specialistische veeleisende klus die vaak onder tijdsdruk moet worden uitgevoerd. In het binnen- en buitenland zijn een aantal grote aanbieders zoals: International Paint (Akzo Nobel), Jotun Paints, Sigma Marine & (PPG) Protective and Marine Coatings Netherlands bv, Steelpaint Benelux en Transocean Coatings.

Deze coatingproducenten zijn continu aan het onderzoeken hoe ze maritieme scheepvaart coatings kunnen verbeteren. Met succes: er worden namelijk regelmatig nieuwe innovatieve coatings, recepturen en toepassingsmanieren ontwikkeld.

Wij brengen u graag in contact met specialisten in marine coating. Deze bedrijven in Nederland kunnen bijvoorbeeld uw schip coaten of stralen:

BedrijfAdres
Bakhuizen Straal- en coatingsbedrijf (schip & boot stralen)De Burde 17 8574 TG Bakhuizen
Elzinga BVIt String 5 9011 TA Jirnsum
Merwe GroepJan Valsterweg 47 3315 LG Dordrecht
Multiship Holland BVKanaalweg 33 8861 VA Harlingen
Nelf Lakfabrieken BVNieuweweg 5 9073 GN Marrum

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.