Nanocoating.nl

Nadelen van een gietvloer

Onafhankelijk advies over de nadelen van een gietvloer

Nadelen van een gietvloer? Wie zou dat denken met een krachtige bescherming tegen vuil en vloeistoffen, een naadloze afwerking én een moderne uitstraling? Toch kent een gietvloer zeker nadelen, of in ieder geval zaken waarmee u rekening dient te houden.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Wij zouden de laatste zijn die een gietvloer zouden afraden. Toch moet u een aantal zaken goed in het achterhoofd houden bij een eventuele aanbreng: de aanbieders van dit type vloer beloven soms gouden bergen, maar die moeten we toch enigszins nuanceren. Bent u op zoek naar een gegoten vloer, lees dan dit artikel door voor onafhankelijk advies over potentiële nadelen.


Houd rekening met de volgende nadelen van een gietvloer

nadelen van een gietvloer scheur in ondergrond

Voor een adequate gietvloer is het aan te raden een specialist in de arm te nemen.

Het eerste dat u moet weten, is dat er globaal gezien twee typen gietvloer zijn: een epoxy en polyurethaan vloer. Wat de verschillen hiertussen zijn, en welke het meest geschikt is voor welke toepassing kunt u lezen in ons algemene gietvloer-artikel.

Deze twee typen komen ieder met hun eigen voor- en nadelen. We lichten u in over gietvloer nadelen en leggen uit op welk type dit van toepassing is.

  1. Verkleuring
    UV-straling en kunstmatig licht kan ervoor zorgen dat een gietvloer vergeeld of verkleurd. Dit effect treed met name op bij gietvloeren met lichte tinten. Verkleuring kan voorkomen worden door een duurder type gietvloer te nemen, of simpelweg eentje op basis van polyurethaan (wat vanzichzelf UV-bestendig is).
  2. Goedkoop is duurkoop
    Laat u niet teveel afleiden door prijzen van gietvloeren. Bij goedkopere varianten wordt doorgaans minder goed materiaal gebruikt, wat ze automatisch minder duurzaam maakt. Kijk daarom altijd naar de eventuele laagdikte en de kwaliteit van de grondstoffen bij de aanbreng.
  3. Zeer krasgevoelig
    Gietvloeren (epoxy in het bijzonder) zijn zeer krasgevoelig. Met hakken lopen (of werken met scherpe voorwerpen) hebben na een tijd een negatieve uitwerking. Ook kan er scheurvorming optreden bij de ondervloer. Dit kan voorkomen worden door een krasbestendige toplaag.
  4. Oogt snel vies
    Het feit dat vuil- en vloeistoffen niet in de ondergrond trekken, is een grote pré. Dit zorgt er echter wel snel voor dat al het vuil er ‘op blijft liggen’ en een gietvloer (zeker in daglicht) snel vies oogt. Dit is echter maar schijn; het is gelukkig gemakkelijk schoon te maken!
  5. Aanbrengtijd is zeer hoog
    Het gieten van een vloer kost veel tijd. Voor de aanbreng van een gietvloer (zowel epoxy als polyurethaan) kunt u gemakkelijk een dag of 4-5 uittrekken. Gedurende die tijd kunt u de vloer niet betreden.

Zelf een gietvloer aanleggen valt af te raden

Een DIY gietvloer is zeker mogelijk, maar we zouden het aanleggen over laten aan een specialist. Het gieten zelf komt zeer nauw (op de millimeter), waardoor er gemakkelijk oneffenheden of bollingen in de vloer optreden, laat staan gevolgen voor de veiligheid door kwaliteitsverlies van de zelf gelegde gietvloer op de lange termijn.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

1 antwoord
  1. Wim post
    Wim post zegt:

    “Verkleuring kan voorkomen worden door een duurder type gietvloer te nemen, of simpelweg eentje op basis van polyurethaan (wat vanzichzelf UV-bestendig is).”

    Nou snap ik dat je een polyurethaan vloer kunt behandelen met een uv werende lak. Maar om te zeggen dat een PU vloer uv bestendig is, is misleidend. Een PU vloer (polyurethaan) is onderhevig aan foto-degradatie. Uv straling beschadigd/verkleurd de vloer op deze manier. De uv werende lak kan dit wel vertragen maar niet voorkomen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *