Poedercoaten staal

Poedercoaten staal

Staal is net als veel andere metaalsoorten onderhevig aan corrosie. Corrosie zorgt ervoor dat gebouwen en constructies instabiel worden en zelfs onveilig. Om nog maar niet te spreken van machines en productielijnen die stil komen te liggen.

Maar gelukkig is er is een manier om staal (metaal) hiertegen te beschermen; poedercoaten staal.

In dit artikel bespreken we verschillende poedercoating methodes en de voor- en nadelen van poedercoaten. Ook geven we antwoord op veelgestelde vragen omtrent dit onderwerp.

De basis: wat is poedercoaten?

Poedercoaten zoals de naam al zegt staat voor een coatingproces op basis van poeder. Deze poeder sprayt men met een speciaal elektrostatisch pistool op een geaard object waardoor de poeder er als het ware aan blijft kleven. Daarna gaat het object in de oven (met een temperatuur van 180 graden) en het poeder smelt door de hoge temperatuur tot een egale laag. Na het uitharden vormt het een beschermende barrière die ervoor zorgt dat het oxidatieproces (waardoor corrosie ontstaat) niet start.

Het poeder bestaat uit een aantal ingrediënten:

 • bindmiddel
 • verharder
 • pigment
 • vulstoffen
 • additieven

Maar bevatten geen oplosmiddelen!

Waarom is dit een voordeel?

Oplosmiddelen bestaan vaak uit milieu onvriendelijke chemische stoffen. Doordat deze niet bij het poeder zitten geeft het bij verhitting geen gevaarlijke dampen af en is het ook niet brandgevaarlijk. Verder blijven er geen schadelijke resten over want poeder dat niet op het materiaal terecht komt, wordt hergebruikt! Dit is natuurlijk een groot pluspunt voor het milieu.

Deze poedercoaten staal techniek wordt gebruikt in en op de volgende toepassingsgebieden:

Poedercoaten staalbouw

Logistieke centra

Poedercoaten staalbouw

Parkeergarages

Poedercoaten staalbouw

Reclamemasten

Poedercoaten staalbouw

Industrie en machines

 

 


3 redenen om voor poedercoaten te kiezen in plaats van verf

Poedercoating wint steeds meer aan populariteit over verf. En dat is niet raar! Gecoat metaal is namelijk na het uitharden direct geschikt voor montage of transport. De gecoate materialen hebben een lange levensduur, zijn kras- en slagvast, gemakkelijk om te schoonmaken en ook nog eens uitstekend bestand tegen UV-straling (Bij een PU of hybride poeder).

Maar er zijn nog meer voordelen ten opzichte van verf:

 1. Waar verf soms oneven kan zijn, zorgt poedercoating voor een egale laag zonder lopers of druipers
 2. Het is snel en efficiënt aan te brengen
 3. De droogtijd is kort

Conserveren van staal tegen corrosie binnen één dag

Poedercoaten staal kan snel en efficiënt in de fabriek voor montage (prefab). Door de staalconstructies te laten poedercoaten door een ervaren specialist, kan het soms zelfs binnen één dag klaar zijn!

Let er wel op dat u te maken heeft met een gecertificeerd bedrijf die voldoet aan de Poedercoating van staalconstructies richtlijnen.

Soorten poedercoating en de meest geschikte toepassingen

Epoxy poedercoating – voor binnen
Een epoxy poedercoating is zeer goed bestand tegen vocht en chemicaliën. Daarentegen is een coating op basis van epoxy poeder slecht bestand tegen ultra violet licht. Daarom is Epoxeren met een epoxy coating alleen geschikt voor producten die binnen gebruikt worden.

Polyester poedercoating – voor buiten en binnen
Een poedercoating op basis van polyester poeder is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Polyester poeder wordt doorgaans in een één- of tweelagensysteem aangebracht. Een polyester coating is goed bestand tegen ultraviolet licht. Daarom wordt polyester poeder doorgaans ingezet voor het poedercoaten van buitenproducten.

Hybride poedercoating – voor consumenten producten
Het hybride poeder met een basis van epoxy is een coating die veelal gebruikt wordt voor bijvoorbeeld huishoudelijke artikelen, fitnessapparatuur en radiatoren.

Poedercoaten staalbouw

Belangrijk om te weten voordat u metaal gaat poedercoaten

Om een langdurige hechting van de poedercoating te garanderen is een juiste voorbehandeling essentieel. Zwart staal ondergaat vaak een mechanische voorbehandeling, maar u kunt ook kiezen voor een chemische voorbehandeling door middel van ijzerfosfateren. De onderdelen van de staalconstructie die gepoedercoat moeten worden, dienen verder aan specifieke eisen te voldoen.

Waarom?

Een zo glad mogelijke ondergrond geeft altijd een beter resultaat dan een ruw oppervlak. Voor een goed resultaat en een lange levensduur van de coating is het daarom van belang dat ook de ondergrond vrij is van scherpe kanten en bramen.

3 belangrijke voorwaarden volgens onze experts:

 1. Alle onderdelen moeten een goede staalkwaliteit hebben;
 2. De in- en uitloopgaten in de onderdelen moeten op de juiste manier zijn aangebracht;
 3. Het te coaten materiaal moet vrij zijn van verontreinigingen die niet door een chemische voorbehandeling verwijderd kunnen worden.

Een chemische voorbehandeling of zandstralen kan er tot slot voor zorgen dat het metaal vrij is van:

 • verf- en/of vernis(resten);
 • al te dikke of siliconen bevattende lassprays;
 • laslakken;
 • dikke olie- en/of vetlagen;
 • markeringen met vetkrijt, verf of niet aangepaste merkstiften;
 • kleefstoffen, plakmiddelen, zelfklevers e.d.

Hier kunt u terecht wanneer u metaal wilt poedercoaten

In Nederland zijn er meerdere ervaren specialisten die uw project kunnen uitvoeren. Hieronder noemen we er 5 op willekeurige volgorde:

 1. AkzoNobel Industrial Chemicals
  Boortorenweg 27
  7554 RS Hengelo
 2. DSM Coating Resins
  Ceintuurbaan 5, 8022 AW Zwolle
 3. Wegter & ZN
  Distelweg 93, 1031 HD Amsterdam
 4. Gijssen Poedercoating
  Ampèrestraat 38, 1446 TS Purmerend
 5. Kooistra Poedercoating
  Loswal 4a, 9206 AH Drachten

Hier vindt u een indicatie voor prijzen.

Alternatieven voor het  conserveren van staal en metaal

Omdat poedercoaten steeds efficiënter geautomatiseerd is, is het een steeds aantrekkelijkere manier om staal te conserveren. Het beschermt staal zeer goed en zorgt met name voor een harde en slijtvaste afwerking.  Naast het poedercoaten kan staal ook op andere manieren geconserveerd worden. Bijvoorbeeld door:

 • Natlakken op basis van zinkfosfaatprimer. De natlak is verkrijgbaar in alle gangbare RAL kleuren. Afhankelijk van de omgeving waarin het product wordt toegepast, worden vaak één of twee en soms zelfs drie verflagen aangebracht.Let op:
  Poedercoating garandeert een betere profiel- en kantdekking dan natlak en biedt daarnaast, zeker op de lange termijn een gunstigere prijs-kwaliteitverhouding.
 • Thermisch verzinken de onderdelen van de staalconstructie worden in een vloeibaar zinkbad gedompeld, en tot slot voorzien van een laagje zink. Deze zinklaag garandeert een jarenlange conservering van staal producten in een buitentoepassing.Nadeel:
  Om objecten te verzinken, moeten ze wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De afmetingen zijn bijvoorbeeld beperkt door de grootte van de zinkbaden. Ook mogen er verder geen afgesloten holle ruimtes in het product zijn.
 • Duplex coating na het verzinken wordt het product eerst ontbraamt en het oppervlak verder opgeruwd. Tot slot wordt over de zinklaag een laag poedercoating of natlak gezet, in ieder gewenste RAL kleur. Dit wordt met name veel toegepast bij sierpoorten, balkonhekwerk, serres, en ook kolommen bij carports.

Poedercoaten in combinatie met verzinken, het Duplex systeem, is de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie.


Advies of offertes voor het poedercoaten van staalbouw aanvragen via Coating.nlCoating

Gratis deskundig coating advies in samenwerking met gecertificeerde poedercoatingspecialisten

Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

Scherpe prijzen bij het aanvragen van poedercoating voor grotere staalconstructies

Specialist in aanvragen op gebied van; logistieke centra, industrie, bouw en constructie, staalbouw, land en tuinbouw, transport en nog veel meer!

Op zoek naar een specialist voor het conserveren van staal?

Vraag via ons advies of geheel vrijblijvend een of meerdere offertes aan!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *