Poedercoating voor hout

Poedercoating voor hout in de keuken

Innovatie: één laag poedercoating voor hout en hittegevoelige materialen

Hout is een lastig materiaalsoort om te poedercoaten. Bij hoge baktemperaturen (180 graden Celsius) in de oven barst het hout. De huidige tweelaagssystemen poedercoating voor hout worden in infraroodovens uitgehard. Bij een temperatuur van 140 tot 150 graden (nog steeds hoog!) is deze methode alleen geschikt voor voor een beperkt aantal soorten hout en mdf. Verder is het een tijdrovend proces. Het object moet minimaal 3 keer in de oven (voorverwarmen, eerste laag en toplaag).

Poedercoating expert DSM heeft hier een oplossing voor bedacht; Uralac®Ultra. Bij deze innovatie is slechts één laag voldoende en kan de baktemperatuur lager. Hierdoor zijn er ineens veel meer houtsoorten geschikt voor poedercoating!

In dit artikel geven we meer informatie over deze baanbrekende ontwikkeling en nieuwe mogelijkheden. Ook leest over de kosten en krijgt u tips van onze coating experts.

Versnelt verwerkingsproces door hittebestendig poedercoaten

De grootste voordelen van hittebestendig poedercoaten 2.0 is dat deze techniek het mogelijk maakt om:

 • Op een lagere temperatuur de poeder uit te harden
 • Meer hittegevoelige houtsoorten mdf soorten te poedercoaten dan voorheen
 • De productie op te voeren. Immers, het object hoeft minder vaak in de oven!
 • Op energiekosten te besparen (deze zijn 40% lager dan bij tweelaagssystemen)

Hoe dit werkt?

Bij het één-component poedercoatingsysteem van DSM zijn de functies van een twee-componentensysteem samengevoegd. Het object hoeft daarom maar twee keer in de oven. De eerste keer om het voor te verwarmen en een laatste keer om uit te harden. Door de speciale chemische samenstelling van de poeder en het gebruik van speciale infrarood ovens kan de baktemperatuur naar zo’n 120 graden verlaagt worden.

De technische achtergrond is dit:

In plaats van het traditioneel uitharden met UV-lampen, zorgen poedervormige peroxiden die in gaskatalytisch infrarood ovens bij 120 graden Celsius actief worden voor het uitharden bij deze techniek. Er ontstaan zuurstofradicalen en deze reageren met de harsen, die op hun beurt samengaan tot oneindige moleculen. Met dit systeem wordt het poeder gelijkmatig verdeelt. Tot 98% van het overtollig aangebrachte poeder kan worden teruggewonnen en hergebruikt. Hierdoor is het mogelijk een mooie gladde laag te maken.

Tweelaagssystemen zijn daarentegen altijd structuurlakken en kunnen niet zo’n glad resultaat behalen.

In dit korte filmpje geeft DSM meer uitleg over de eigenschappen en toepassingen:


Geschikte en ongeschikte hout en mdf soorten

Dankzij de lagere temperatuur zijn er ineens veel meer hout en mdf soorten geschikt voor een poedercoating afwerking. Of een houtsoort wel of niet geschikt is, is overigens niet alleen afhankelijk van de poedercoating.

De reden hiervoor is:

Houtsoorten met een open structuur zoals vuren, grenen, meranti en mahonie bevatten veel water en hars. DSM onderzoekt nieuwe chemische samenstellingen waarmee de baktemperatuur verder kan worden verlaagt. Bij een baktemperatuur van bijvoorbeeld 95 graden celsius zouden deze soorten wel met poedercoating worden behandeld.

Wanneer dit mogelijk wordt?

De chemicaliën die in deze nog lagere baktemperatuur poedercoating poeder moeten worden verwerkt, zijn helaas nog niet geregistreerd. Dit process neemt nog wel een aantal jaren in beslag. We hopen dat we hier binnenkort een update over kunnen geven.

Deze houtsoorten zijn op dit moment al geschikt:

 • Alle soorten MDF
 • Multiplex
 • Eiken
 • Esdoorn
 • Kersen

DSM heeft ook al een aantal positieve tests uitgevoerd met Die hebben chemisch gemodificeerd hout dat nauwelijks werkt, zoals Accoya, Tricoya en Nobelwood.

Zelf uitproberen of poedercoating voor hout geschikt is voor uw project

Hout en mdf poedercoaten

Het aanbrengen van poedercoating op hout en mdf is snel en efficiënt.

Bedrijven die poedercoating aanbieden voor MDF:

Naast DSM kunt u bij Van Wijhe Verf en de applicatiebedrijven Giessen, Polylak, De Henegouwer, Span finishing en IMS Werkendam terecht voor het aanbrengen van poedercoating voor hout.

Let op:

Om elementen op te hangen moeten de MDF panelen boorgaatjes krijgen. Houd daarom hiermee rekening bij het ontwerp. Als een boorgat in het vlak niet gewenst is, dan is het bij sommige applicatiebedrijven mogelijk om schroefogen in de zijkant aan te brengen. Vraag naar standaard boorschema’s om kosten te besparen.

De prijs van het poederlakken op MDF

De prijs voor het poederlakken is helaas niet heel makkelijk. Dit is namelijk afhankelijk van de grootte van uw object. Ook de gewenste kleur en speciale wensen (bijvoorbeeld afwijkende plaatsing van boorgaten) speelt mee.  Als u daarom wilt weten welke prijs u betaalt voor het poedercoaten van MDF dan adviseren wij u om contact met ons op te nemen.

Het schoonmaken en reinigen van poedercoating objecten

Het onderhoud van gepoedercoate onderdelen is minimaal en ook de reiniging is heel simpel.

7 schoonmaaktips:

 1. De oppervlakken altijd reiniging met een zachte schone doek;
 2. Na het reinigen steeds met een droge doek afwrijven, geen vloeistoffen op de oppervlakken achterlaten;
 3. Geen schurende producten gebruiken;
 4. Geen polijstmiddelen gebruiken;
 5. Nooit hard drukken om de oppervlakken te reinigen;
 6. Geen oplosmiddelen (verdunners, verfreinigers, etc.) gebruiken;
 7. Gebruik PH neutrale producten voor de reiniging van de oppervlakken.

De grootste voordelen van poedercoaten versus lakken

Poedercoating voor hout wordt niet met een kwast aangebracht maar met een elektrostatisch geladen poeder pistool, ook wel corona gun genoemd. Het geeft een duurzame laag die beter hecht en daarnaast chemicaliën- kras- en uv-bestendiger is dan natte verf. Verder is een ander groot voordeel dat poedercoating poeder geen oplosmiddel nodig heeft. Dit maakt de poeder lichter en langer houdbaar dan verf. Ook is het milieuvriendelijker!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *