Poedercoating

poedercoating

Levensduur verlengen van producten met poedercoating

Als we op dit moment om ons heen kijken zien we waarschijnlijk meerdere producten met een poedercoating. Denk maar eens aan kantoormeubilair, aluminium kozijnen, radiatoren en verlichtingsarmaturen. Maar ook met name auto-onderdelen zijn voorzien van een laag poedercoating. De traditionele lakken verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.

De kwaliteit van poedercoatings wordt steeds beter en duurzamer. Het verlengt de levensduur en laat de materialen er langer mooi uitzien. Onder de naam powdercoating, poedercoating, poederverven of poederlakken verstaan we een elektrostatisch verfproces (coatingsproces). Het aanbrengproces van poedercoating wordt ook wel poedercoaten genoemd. Traditionele lakken voldoen niet meer aan de beste standaard en een poedercoating biedt een uitstekende kwaliteit. Het beschermt tegen corrosie, krassen en geeft het behandelde product een langere levensduur. De meeste poedercoatings worden vooraf in de fabriek aangebracht (prefab).


Kleuren poedercoating

Poedercoating is verkrijgbaar in vele kleuren. De kleuren worden gemaakt op basis van RAL kleuren. Deze kleuren zijn universeel en gedefinieerd door het Duitse bedrijf RAL. Helaas is het niet mogelijk om andere kleurtinten zelf te mengen vanaf een kleurwaaier in een winkel. Wel kan er opdracht gegeven worden om de gewenste kleur te ontwikkelen. De fabrikant maakt in dat geval de kleur op maat. Helaas is dit voor kleine opdrachten vaak een dure aangelegenheid. De RAL kleuren hebben meestal een korte levertijd.

Poedercoating met bijzondere eigenschappen

Naast de vele kleuren zijn ontzettend veel variaties in afwerkingsmogelijkheden. Speciale ‘looks’ die kunnen worden bereikt met poedercoating zijn bijvoorbeeld: metallic, parel, goud, leer, marmer, zand, hout en rimpelig. Verder zijn de kleuren er in mat, satijn, hamerslag, structuur, candy en neon. Er zijn ook special effect poeders zoals metallic/flake, flip flop, parelmoer en glow in the dark.

De belangrijkste groepen zijn: 

 • structuurpoeders
 • ontgassende poeders
 • metallics
 • dunnelaagpoeders
 • low bake poeders

Naast kleur afwerkingen kunnen poedercoatings ook verrijkt worden met speciale eigenschappen. Een paar andere voorbeelden zijn:

 • hittegeleidende poedercoating
 • hittebestendige poedercoating
 • antibacteriële poedercoating
 • anti graffiti poedercoating

poedercoating


Poedercoating poeder

De polymeerkorrels worden gemengd met een verharder, pigmenten en andere poeders in een menger. Dit mengsel wordt verhit in een extruder. Het geëxtrudeerde mengsel wordt vlak gewalst, gekoeld en dan gebroken in kleine chips. Deze worden vervolgens gemalen en gezeefd tot een fijn poeder. Vervolgens ontstaat er poedercoating poeder.

Er zijn professionele poedercoating poeders te koop van topmerken als AkzoNobel Interpon en ResicoatPPG, Govesan, STpowder, Tiger, Jotun en Eurolack.

De kleuren van deze poeders zijn vaak uit de standaard RAL-lijst maar er zijn ook speciaal geselecteerde kleuren beschikbaar die leverbaar zijn in mini-packs voor testen en mini-projecten.

Ingrediënten poedercoating

Poedercoating bestaan uit de volgende ingrediënten:

 • bindmiddel
 • pigment
 • vulstof
 • verharder
 • additieven

Door met het soort grondstof en de verhoudingen te variëren zijn de eigenschappen van de coating te beïnvloeden.

TGIC
Een ingrediënt dat lange tijd is gebruikt als verharder voor polyester poedercoatings is TGIC (triglycidylisocyanurate). Dit was kwalitatief een uitstekende verharder, maar werd vanwege de verdachte mutagene eigenschappen in de jaren negentig verboden. Tijdens de overgang naar andere verharders, zoals Primid en PT910, hebben zich veel problemen voorgedaan met specifieke eigenschappen van de coating, zoals weerstand tegen vervorming en vloei.


Twee types poedercoating | Thermoharders en thermoplasten

Er zijn twee hoofdcategorieën poedercoatings: thermoharders en thermoplasten. Thermoharders bevatten een vernettingsmiddel, of cross-linker. Wanneer het poedermengsel wordt gebakken, dan reageren de verschillende poedercomponenten met elkaar tot een polymeer. Thermoplasten ondergaan geen extra reacties tijdens het bakproces. Ze smelten en vloeien uit en vormen zo de uiteindelijke coating.

Poedercoatings worden meestal ingedeeld op basis van het bindmiddel waaruit het is opgebouwd. We onderscheiden de volgende meest gebruikte ‘families’:

 • polyester
 • polyurethaan
 • polyester-epoxy (bekend als hybride)
 • direct epoxy (fusion bonded epoxy)
 • acrylaten

poedercoating

Polyester poedercoating

Polyesterpoedercoating wordt in het algemeen als eenlaag of als deklaag in een tweelaag systeem toegepast. Dit poeder geeft kleur en bescherming aan de producten waarop het wordt aangebracht. Polyesterpoeder wordt specifiek voor buitentoepassing ingezet maar is ook zeer geschikt voor binnentoepassing.

Polyurethaan poedercoating

Polyurethaan wordt in de praktijk voornamelijk toegepast als Anti Graffiti. Dit geeft het voordeel dat het zich makkelijk laat reinigen. De toepassing vindt plaats op die objecten die blootgesteld kunnen zijn aan vandalisme.

Polyester epoxy poedercoating | Hybride poedercoating

Epoxy-polyester poedercoatings zijn alleen geschikt voor binnentoepassing. Huishoudelijke apparatuur en CV-radiatoren zijn hier voorbeelden van. Er is een enorme variatie van dit poeder op de markt verkrijgbaar.


Poedercoating verwijderen

Wat als de poedercoating van het product af moet? Dat noemen we ook wel ontlakken of poedercoating schoonmaken. Het is niet zo makkelijk om deze duurzame coating te verwijderen. Toch zijn er wel mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld door de coating te strippen. Dit kan met aerosol removers die normaal voor het reinigen van auto’s en motoren worden gebruikt. Spray het product in en wacht ongeveer 15 minuten tot de coating begint te bladderen. Veeg de laag vervolgens weg met een droge en schone doek.

Als dit niet het juiste resultaat geeft kan er ook worden gekozen voor een thermisch stripmiddel. Met behulp van een speciale oven en hoge temperaturen kan de coating worden afgebroken. Als het product niet bestand is tegen hoge temperaturen dan kan de laag ook worden afgehaald door zandstralen.

Poedercoating overschilderen

Gemoffelde metalen onderdelen zoals hekwerken kunnen in bepaalde gevallen prima geschilderd worden. Bij het schilderen van gemoffelde of gepoedercoate delen is het van belang dat de verf goed hecht. Een tweecomponenten epoxy primer hecht over het algemeen goed. Ook met acrylaten wordt vaak een goede hechting bereikt. De metalen onderdelen moeten vanzelfsprekend eerst goed worden schoon gemaakt en hierna geschuurd. Dit kan met bijvoorbeeld Scotch Brite.

Vervolgens een primer aanbrengen en daarna afwerken met een alkyd, polyurethaan of acrylaatverf. Het is de moeite waard om te beoordelen of het in één laag kan. Watergedragen acrylaten en mogelijk polyuthaan coatings geven in dit opzicht vaak de beste resultaten. Maar ook met eencomponenten alkyds is vaak wel een goede hechting te bereiken. Advies is eerst een proefvlak op te zetten en deze na een paar weken doordrogen te beoordelen op hechting.


Poedercoating voor hout & MDF

Bij het aanbrengen van poedercoating op metaal vindt het smelten en uitharden van de verf pas plaats bij een temperatuur van 180 graden Celsius. Dat is te hoog voor toepassingen op hout. DSM ontwikkelde enkele jaren geleden een technologie die verhitting op 120 graden mogelijk maakte. Hiervoor is een katalytische infrarood oven ontwikkeld, waarmee de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek is gedaan op het Polymer Science Park (PSP), een innovatiecentrum voor toegepaste kunststoftechnologie in Zwolle.

Voor dit onderzoek heeft het PSP een keten van bedrijven samengebracht. Naast DSM zijn dat Van Wijhe Verf en de applicatiebedrijven Span Finishing en IMS Werkendam. Bij het door het Dutch Polymer Institute gesubsidieerde project is ook Hogeschool Windesheim betrokken.

Deze technologie hecht elektrostatisch verfdeeltjes op een voorverwarmde ‘medium density fiberboard’ (MDF-plaat). Met dit systeem wordt het poeder gelijkmatig verdeelt. Tot 98% van het overtollig aangebrachte poeder kan worden teruggewonnen en hergebruikt. Het poeder hardt vervolgens uit bij temperaturen boven 130 °C (in een oven). Het eindresultaat is een betrouwbare, duurzame en hoogwaardige afwerking.

Wilt u meer lezen over het poedercoaten van hout, lees dan ons artikel over poedercoating op hout.

poedercoating

Poedercoating voor staal & metaal

Bijna alle materialen en metaalsoorten kunnen een poedercoating behandeling krijgen. RVS, staal, verzinkt staal, aluminium, het zijn veel voorkomende metaalsoorten waarbij poedercoating vaak wordt toegepast. Na het poedercoaten krijgen deze metalen een slag- en slijtvaste bescherming in een kleur naar keuze.

Afhankelijk van de eindtoepassing is er keuze uit drie typen poedercoatbehandelingen. Voor binnentoepassingen: epoxy, epoxy/polyester of voor buitentoepassingen: speciale polyester.

 • Staal
  Staal is er in verschillende soorten. Gewalst staal (zowel koudgewalst als warmgewalst), gemetalliseerd staal, thermisch of sendzimir verzinkt staal, gietijzer, strekmetaal, geperforeerd staal, machinestaal, constructiestaal, gereedschapstaal en ga zo maar door. Bij het poedercoaten van deze staalsoorten is een voorbewerking door stralen of een chemische voorbewerking welhaast altijd noodzakelijk.
 • Aluminium
  Aluminium is bij uitstek geschikt voor poedercoaten. Dat geldt voor alle aluminiumlegeringen, zowel de kneedlegeringen als de gietlegeringen. De chemische voorbewerking van aluminium bestaat altijd uit ontvetten, beitsen, spoelen en het aanbrengen van de conversielaag die de poedercoating goed laat hechten.
 • RVS
  Roestvast-staal is op zichzelf natuurlijk al een edelmetaal wat een goede bescherming tegen aantasting van roest biedt. Toch is RVS niet overal tegen bestand. Zo is RVS zeer gevoelig voor de aantasting van chloor. Vooral de westelijke provincies van Nederland en België hebben relatief veel last van chloorneerslag. Met een beschermende poedercoating wordt die chlooraantasting voorkomen.

Poedercoating oven & benodigdheden

Wat heeft u nodig voor het poedercoating proces?

 • een werkstuk om te poedercoaten
 • poedercoating poeder in de gewenste hoeveelheid (vanaf 250 gram €9,95)
 • een poedercoating systeem (een starterset is te koop vanaf €198,95)
 • een compressor voor perslucht min 1,8 Bar 6l tank (vanaf ongeveer €100,-)
 • een oven föhn, heteluchtpistool (vanaf €140,-) of I.R. heather om de onderdelen te verwarmen tot 180 °C

Prijzen poedercoating | Poedercoating kopen

Poedercoating wordt gebruikt om een breed scala aan bouwwerken en producten te beschermen en mooier te maken: van architectonische hoogstandjes als het Olympische ‘Vogelnest’ Stadion in Beijing en het Petronas torencomplex in Maleisië tot wasmachines en piepkleine componenten. Als vanzelfsprekend hangt de prijs van de poedercoating af van het soort poedercoating en de hoeveelheid. Daarnaast kan er een groot verschil zitten in de kosten voor het aanbrengen of de kosten voor puur de coatingpoeder.

Wij geven hieronder een aantal voorbeelden voor de prijs van poedercoating in een bepaalde RAL kleur:

RAL 1002 zandgeel | PPG | 20 kg | €218,-
RAL 9001 cremewit | PPG | 2,5 kg | €65,33
RAL 9010 zuiver wit | PPG | 2,5 kg | €64,95

RAL 9003 | Interpon 100 black | 1 kg | €7,76
RAL 5017 | Interpon 100 | 1 kg €7,76
RAL 9004 | Interpon 100 | 1 kg €7,76

Metallics:
Parelmoer goud | Govesan | 1 kg | €40,95
Sparkle silver | Govesan | 1 kg | €14,95

Hoge temperatuur poeders:

High temp wit, zilver of grijs | 230 gr | vanaf €50,-

Wilt u meer weten over prijzen m.b.t. het poedercoaten van objecten? Lees het in ons uitgebreid artikel over de kosten van poedercoaten.

poedercoating

 


Poedercoating fabrikanten

Fabrikant AdresTelefoonnummer
AkzoNobelChristian Neefestraat 2, 1077 WW, Amsterdam+31 20 502 7555
InterponChristian Neefestraat 2, 1077 WW, Amsterdam+31 20 502 7555
ResicoatReutlingen, Germany+49 7121 519 301
PPG Industrial CoatingsEurope, Middle East and Africa (EMEA)+48 22 753 03 10
DSM Uralac UltraCeintuurbaan 5, 8022 AW Zwolle+31 38 456 95 69

Meer coatingfabrikanten vindt u in ons overzicht van coatingbedrijven in Nederland.


Advies of offertes aanvragen van poedercoating via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met poedercoatingfabrikanten en specialisten

 Onafhankelijk agentschap in de coatingindustrie

 Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij het poedercoaten van meerdere objecten of grote hoeveelheid poedercoating

 Specialist in aanvragen op gebied; infrastructuur, voedselverwerking, gezondheidszorg, bouw, olie en gas, energie en nog veel meer

Op zoek naar poedercoating of een specialist?

Vraag via ons advies of geheel vrijblijvend een of meerdere offertes aan!


2 antwoorden
 1. P van Eijk
  P van Eijk zegt:

  Ik zie alleen 2x gemiddelde prijs poedercoaten per m2, is het mogelijk om hier meer prijzen neer te zetten? En zou voor mij erg helpen om ook wat lokale partijen neer te zetten, ik ben zelf op zoek naar een club in regio Amsterdam.

  Voor de rest prima info!

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Geachte heer/mevrouw van Eijk,

   Dank voor uw feedback, prijzen voor het poedercoaten is erg lastig om in een overzicht te zetten.
   Vele partijen hanteren andere prijzen, wij hebben gekozen om de verschillende factoren te noemen om u een beeld te geven hoe een prijs poedercoaten tot stand komt.

   Wij zullen u ook in contact brengen met een geschikte partner in de regio van Amsterdam.

   Met vriendelijke groet,

   Vincent van Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *