Nanocoating.nl

Staalcoating

Coating staal: krachtige bescherming voor iedere industriële staalconstructie

Staal is verreweg de meest gebruikte metaalsoort in constructie en bouw. Staal coating wordt vaak aangebracht om bescherming te bieden tegen slijtage, hitte oxidatie, zeewater- of atmosferische corrosie, chemische corrosie of elektrische geleiding. Niet ieder stalen oppervlak kan direct gelakt worden, vaak dient er eerst een voorbehandeling plaats te vinden.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Hiermee vormt er een goede bodem voor optimale hechting. Zo wordt metaal eerst gezandstraald, dan gegalvaniseerd en daarna gecoat met een plastic laagje om beschermd te zijn tegen weersinvloeden en kleine beschadigingen. In dit artikel vertellen we u alles over de verschillende typen coating staal.


4 typen coating staal: verzinken, conserveren, natlakken en meer

1. Verzinken: thermisch, elektrolytisch en andere methodes

Verzinken is een verzamelnaam voor meerdere technieken om staal met zink te beschermen tegen corrosie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van thermisch verzinken: hierbij wordt de gehele stalen constructie, na een aantal voorbehandelingbaden, in een groot bad met gesmolten zink gedompeld. De combinatie van thermisch verzinken en poedercoaten biedt, onder bepaalde voorwaarden, een bijzonder duurzame corrosiebescherming van vele tientallen jaren.

Andere opties zijn bijvoorbeeld elektrolytisch verzinken, ook wel galvaniseren genoemd, of bijvoorbeeld door schooperen: een verzinkingsmethode waarbij verwarmde zink(legering) draad of poeder met een spuitpistool op het staal gespoten wordt. Verder is een andere techniek  sherardiseren oftewel diffusieverzinken, waarbij men in speciale trommels een zinkpoeder met het staal laat reageren bij hogere temperaturen. Tot slot is er een manier van het aanbrengen van een laagje zink op staal. Dit noemen we sendzimir verzinken. Vaak gebeurt dit op coil verzinkt staal.

2. Natlakken

Een andere coating die gebruikt kan worden voor stalen installaties is een natlak coating. Natlakken is het aanbrengen van één of meerdere verflagen. Deze coating wordt niet aangebracht doormiddel van moffelen, maar gewoon verspoten op het oppervlak. Hierdoor is het van belang dat het oppervlak voor behandeld en volledig vuilvrij is.

Let op: Lakken hechten van nature slecht op verzinkt staal. Inmiddels is bekend dat met ‘sweepen’ of aanstralen geen optimale corrosiewering gerealiseerd kan worden. In plaats daarvan is een chemische voorbehandeling noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de lak altijd en overal goed op het verzinkt staal zal hechten en het zinkoppervlak wordt beschermd tegen oxidatie.

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

3. Zinksilicaat shopprimer

Zinksilicaat is bedoeld als tijdelijke coating. Deze coating om staal te conserveren wordt door de scheepsbouw en offshore industrie voornamelijk gebruikt tijdens de eerste maanden van de bouw van een schip of offshore platform. De keuze voor een shopprimer wordt vooral bepaald door het zinkgehalte van de primer. Een coating met een hoog zinkgehalte biedt een meer duurzame bescherming tegen corrosie, terwijl een coating met een lager zinkgehalte beter bestand is tegen snijden en lassen. Sigma, Jotun, Hempel en International hebben shopprimers in hun assortiment.

Een zinksilicaat coating is echter beperkt houdbaar en wel totdat het zink volledig is geoxideerd. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, kunnen gecoate producten over het algemeen zes maanden buiten opgeslagen worden.

4. Lijnolie en andere roestomzetters

Roestomzetters zijn er van verschillende fabrikanten (Brunox, Owatrol) maar de werking van deze producten is meestal van tijdelijke aard. Het beste is om direct na een behandeling door een roestomzetter deze verder behandelen met een verfproduct. Eén soort roestomzetter is lijnolie. Dit product kan bescherming bieden voor holle ruimtes maar dan moet het wel verdund worden. Bij de gekookte versie zit een siccatief (verharder) die er voor zorgt dat deze lijnolie kan uitharden.

Door lijnolie te koken, en dat is meer dan 100 graden Celsius, veranderen de moleculen zodat er eigenlijk een ander product ontstaat met betere eigenschappen. Lijnolie wordt vaak gebruikt als een blanke lak op hout. Ook in de watersport wordt dit product veel toegepast bij klassieke schepen. Beide oliesoorten, dus zowel de rauwe als de gekookte lijnolie, kunnen als impregneermiddel voor kaal staal worden gebruikt tegen het doorroesten ook als het metaal al wat roestig is. Voor industriële toepassingen is dit echter niet aan te raden.

Alternatief: Staal brandwerend maken met brandwerende coating

Een staalconstructie is vaak zo gesitueerd dat deze in het zicht moet blijven. Een dunne brandwerende coating voor staal zorgt ervoor dat het staal goed zichtbaar blijft. De laagdikte is echter afhankelijk van de zwaarte van de hoofddraagconstructie. Verder is de belasting en de mate van brandwerendheid van belang. De coating kan zowel in kleur als transparant worden aangebracht.  Verder is het belangrijk om te weten of de brandwerende coating vochtbestendig moet zijn en binnen of buiten moet worden toegepast.


Staal coating applicateurs in Nederland

Een  aantal van de toonaangevende staalcoatings bedrijven in Nederland zijn Van Merksteijn staalcoating B.V en DMS brandwerende systemen. Daarnaast is AkzoNobel een gerenommeerd bedrijf in staalcoating en staalconservering. Vanwege de complexiteit en verschillende staalconstructies is het niet mogelijk om een vaste prijs per m2 te rekenen. Uiteraard kunt u het beste één of meerdere offertes aanvragen bij ons voor een prijsvergelijking.

1 antwoord
  1. Tom
    Tom zegt:

    Ik hen een golfputter van koolstofstaal met een beschermlaag van nikkel. Deze laag van nikkel is aangetast. M’n vraag is hoe ik de laag van nikkel verwijder. Wat voor spul gebruik ik daarvoor?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *