Teflon coating

Teflon in een koekenpan

Teflon coating; de PTFE anti-aanbaklaag met een zwart randje

Veel producten in Nederland hebben laagje Teflon. De stof zorgt voor de gewenste een anti aanbaklaag in bijvoorbeeld de koekenpan.

In januari 2017 was dit laatste een hot item. De populaire Vivo pannen van Albert Heijn zouden zijn voorzien van deze coating en vogeltjes vielen dood neer. Villeroy en Boch Group gaf aan dat de pannen ongevaarlijk zijn. Wel laat Albert Heijn aan NOS weten dat er schadelijke stoffen kunnen vrijkomen in extreme situaties. Met name als je een koekenpan op hoog vuur zet zonder olie, boter of iets anders om te bakken.

Teflon ofwel teflon coating wordt echter voor veel zaken gebruikt. In dit artikel lichten we alles toe: toepassingen, geschikte producten én of de stof verboden gaat worden.


Dit zijn de karakteristieke toepassingen van Teflon

Teflon is eigenlijk een merknaam van de chemische verbindingen PFOA (perfluoroctaanzuur) en/of PFTE (polytetrafluoretheen). Dit zijn zogenoemde fluorpolymeren. Deze verbindingen zijn ontdekt door Roy Plunkett van de firma DupPont. En zorgt ervoor dat vuil-, vet en vocht niet hecht. Door deze handige eigenschap zit de stof daarom ook in andere producten zoals schoenen, tapijten en sommige voedselverpakkingen. Daarnaast wordt Teflon toegepast in en op:

 • De binnenkant van vaten en leidingen ter bescherming tegen radioactieve uranium
 • Isolator voor bekabeling in vliegtuigen
 • Bekabeling in militaire installaties
 • Hoogspanningsisolatie
 • Hitteschild en coating van ruimtepakken
 • Schroefdraden bij gasleidingen
 • Koekenpan

Wees gewaarschuwd: onjuist gebruik Teflon kan gevaarlijk zijn

teflon koekenpan

Teflon wordt vaak gebruikt in de anti-aanbaklaag van een koekenpan

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de schadelijkheid van Teflon. Helaas zijn de uitkomsten niet erg eenduidig.

We kunnen echter met zekerheid zeggen dat deze coating bij hoge temperaturen schadelijke stoffen vrijlaat (vanaf 260 graden).

De stof die vrijkomt is met name dodelijk voor vogels. Mensen kunnen er griepachtige verschijnselen van krijgen en sommige onderzoeken wijzen op kanker na langdurige blootstelling aan de stof. Dit is echter alleen het geval in extreme situaties. Even ter illustratie: meestal komt de temperatuur bij bijvoorbeeld het bakken niet hoger dan 230 graden.

Wel kunnen er deeltjes PFOA en PFTE terecht komen in het eten. Bijvoorbeeld wanneer de laag is beschadigd door het gebruik van ijzer/metaal/RVS kookgerei of onjuist gebruik een product. En hier ligt het gevaar. Want krijgt u PFOA en PFTE eenmaal binnen dan zijn deze stoffen erg slecht afbreekbaar. Daardoor stapelen ze zich op in het lichaam en in het milieu. De effecten van PFOA op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht bij mensen. Toch zijn de eerste bekende gevolgen niet mals.

Er zijn enkele onderzoeken die uitwijzen dat deze stof erg schadelijk is voor lever en schildklier en mogelijk kanker en geboorteafwijkingen kan veroorzaken. PFOA brengt dus meerdere risico’s met zich mee en is daarom ook verboden vanaf 2015.


De teflon stof PFOA is verboden – Waarom fabrikanten teflon nog aanbrengen

Anno nu zit Teflon eigenlijk nog steeds in bijna alle anti-aanbakpannen en bekabeling. Bekende merken die op het moment van schrijven deze coatingsoort nog gebruiken in de koekenpan zijn Tefal, HEMA pannen, Blokker pannen, een deel van de bekende BK koekenpannen.

In 2006 zijn er vrijblijvende afspraken gemaakt tussen acht grote chemische bedrijven (waaronder 3m en DuPont) om het gebruik van PFOA en andere gerelateerde chemische stoffen in producten terug te brengen.De aanleiding hiervoor was dat bij het produceren van PFOA veel schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

De (vrijblijvend) gemaakte afspraken hadden moeten leiden tot een gehele PFOA productiestop in 2015. Dit is helaas niet gebeurt.

Omdat het vrijwillige afspraken betreft kunnen er ook geen sancties worden opgelegd. Enkele bedrijven hebben de productie fors teruggebracht maar anderen ook niet. Verder is de stof PFTE ook nog niet verboden. Of u wel of niet een teflon coating pan aanschaft is daarmee een eigen keuze.


Duurzame alternatieven voor Teflon coating

Twijfelt u of Teflon geschikt is? Er zijn gelukkig een hoop duurzame alternatieven op de markt. We gaan ze met u bij langs.

In geval van (koeken)pannen:

Er zijn meerdere alternatieven voor de anti-aanbakpan, zoals de RVS pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Deze kunnen worden verhit tot 450 graden zonder dat de keramische laag loslaat of er giftige dampen vrijkomen. Nieuw is thermolon, een andere soort anti-aanbaklaag. De pan is van gelijke kwaliteit als de teflon-pan. Thermolon smelt ook pas bij 450 graden en heeft geen PFOA of PFTE als grondstof. Een GreenPan is een voorbeeld van een pan die met thermolon is gemaakt.

In geval van Teflon coating voor andere producten (o.a. bekabeling en machines):

In plaats van fluorpolymeren met PFOA zoals teflon, kan er ook gekozen worden voor Siliconen coating .Ook siliconen kunnen namelijk erg goede anti kleef oplossingen bieden en zijn dun, en transparant. Er bestaan ook ontwikkelingen waarbij keramische deeltjes worden ingebouwd in een fluorpolymeercoating zodat deze PFOA vrij kan blijven. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

4 antwoorden
 1. Hugo
  Hugo zegt:

  Hi,
  Ik heb 2 koekenpannen van iitalla en wil daar een antiaanbaklaag in hebben.
  Weet iemand of je dit ergens kan laten doen?

  Groet
  Hugo

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Hugo,

   Hartelijk dank voor uw vraag over Teflon coating.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Goedemiddag Anna,

   Hartelijk dank voor je vraag!

   Teflon coating laat bij zeer hoge temperaturen (vanaf 260 graden) pas schadelijke stoffen vrij. Een airfryer komt niet aan die temperatuur. Met de informatie die wij tot onze beschikking hebben, is het dus niet schadelijk.

   Pas echter op dat je ‘m niet te lang aan laat staan zonder iets erin. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan en bij kunnen er deeltjes PFOA en PFTE in het eten komen en deze zijn slecht afbreekbaar door je lichaam.

   Maar in principe zou er geen gevaar moeten zijn!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *