Onderdelen met titaannitride coating

Ontdek toepassingswijzen titaannitride coating in levensmiddelenindustrie

Titaannitride coating, ook wel TiN coating genoemd is een coating op basis van de stof Titanium Nitride. Titaannitride is een keramisch materiaal en is hard, slijtagebestendig en kan zeer hoge temperaturen aan.  De toepassing van TiN coating is zeer divers.  Het aanbrengen van Titaannitride coating kan leidden tot een verdrievoudiging van de levensduur van bijvoorbeeld snijgereedschappen. Het wordt daarom vaak gebruikt als keiharde toplaag voor staalbewerkingsgereedschappen.

En doordat Titaannitride coating daarnaast geurloos en smaakloos is, komt de coating goed tot zijn recht in de biochemische en levensmiddelen branche. Dat de coating met zijn karakteristieke goudgele kleur ook nog eens decoratief goed oogt, is mooi meegenomen!

Veelgebruikte toepassingen van TiN:

  • Verspanen: Draai-, frees-, boor- en snijgereedschap voor bewerking van staal en aluminium;
  • Omvormen: Trek-, pons-, stans- en omvormgereedschappen voor bewerking van staal en aluminium;
  • Kunststofbewerking: Voor gereedschappen die een hoge abrasieve slijtage ondergaan;
  • Decoratief: De fraaie goudgele kleur maakt deze coating uiterst geschikt voor decoratieve doeleinden.

Titaniseren tegen nikkelallergie en kobaltallergie

Onder andere kunstheupen, implantaten en gebitsprotheses hebben vaak een basis van nikkel en kobalt. Bij allergie voor deze stoffen is Titaannitride coating een uitstekende oplossing. Een toplaag met TiN zorgt ervoor dat Kobalt of Nikkel niet vrijkomt. De geur- en smaakloze eigenschappen, gecombineerd met hoge hardheid en relatief lage kosten maakt deze coating uitermate geschikt voor de tandtechnische en medische industrie.


Het aanbrengen van Titaannitride coating

Mechanische TiN coating onderdelen

Mechanische onderdelen met TiN coating

Toen Titaannitride coating op de markt kwam in de jaren 80 werd voor het aanbrengen een chemisch opdampproces gebruikt, genaamd CVD (chemical vapor deposition). Onder invloed van hoge temperaturen (550 tot 950 graden Celsius) vindt er een chemische reactie plaats die zorgt voor een regelmatige verspreiding van titaannitride op het oppervlak. Helaas zorgen de extreme temperaturen ook voor vervormingen op staal en aluminium. Daarom werd er een nieuwe methode ontwikkeld genaamd ‘physical vapor deposition’ of PVD.

Hierbij wordt de stof titaan bij een temperatuur van 300 tot 400 graden Celsius gesmolten in een hoog vacuüm. Stikstof zorgt, samen met de hoge temperatuur voor een chemische reactie. De titaannitride verdampt en condenseert tot een egale laag op het te coaten oppervlak. Moderne PVD technieken gebruiken geïoniseeerde titaandampen voor een nog beter resultaat.

Tip: Herken een verkeerde Titaannitride coating zo: een perfecte deklaag met TiN hoort perfect goudkleurig en glad te zijn. Is de coating eerder bruinkleurig met een korrelige structuur? Dan is de coating niet juist aangebracht of uitgehard en is de werking niet optimaal.


Vind TiN coating specialisten in Nederland

Het aanbrengen van deze coating is een specialistische klus. Er zijn diverse specialisten die dit voor u kunnen verzorgen. Afhankelijk van de grootte van uw project maken wij een geschikte match met één van onze partners. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een vrijblijvende offerte. Hieronder een greep uit mogelijke specialisten:

DekracoatVeroMetal Glas Klooster
De Maas 22 G
5684 PL Best
Noord Brabant
Windmolen 46
6003 BK Weert
Limburg
Insulindeweg 19
1462 MJ Middenbeemster
Noord-Holland

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *