Tuinhuis verven

Tuinhuis met zwarte beits en witte lak

Je tuinhuis verven beschermt het hout tegen houtrot

Een tuinhuis verven kan niet alleen de uitstraling van het hout verbeteren, maar zorgt er gelijk voor dat het tuinhuisje of de blokhut jaren langer meegaat. Het gaat namelijk houtrot door vocht en schimmel tegen. Er zijn in principe drie methoden om een tuinhuis of blokhut te verven:

 • (Half) dekkend verven: Bij deze optie is de houtkleur geheel of grotendeels onzichtbaar. Het reliëf blijft wel goed zichtbaar. Om de 5 à 7 jaar moet de dekkende verf opnieuw worden aangebracht of onderhouden.
 • Transparant verven: Hiermee blijft de houtkleur zichtbaar. Hoe meer lagen je aanbrengt hoe donkerder het hout kleurt. Om de 2 à 4 jaar moet de transparante verf opnieuw worden aangebracht of onderhouden.
 • Oliën: Hout oliën is een aparte techniek waarbij de olie in het hout dringt in plaats van er een beschermingsfilm over te plaatsen zoals verf. Olie komt in verschillende kleuren en transparant. Om de 1 à 2 jaar moet de olie opnieuw worden aangebracht.

Beitsen of lakken; de beste optie

Wijzonol tuinbeits dekkend in pot

Er zijn dekkende tuinbeitsen zoals deze, maar ook transparante.

Er zijn veel verschillende soorten tuinbeits, houtverf en oliën te koop in bouwmarkten. De keuze voor beitsen, lakken of oliën hangt natuurlijk af van wat je decoratief voor ogen hebt, maar ook in hoeverre je bereid bent om het werk te onderhouden. Wil je een tuinhuis verven zonder al teveel onderhoud? Bedenk dan het volgende:

Dekkende verfsystemen bieden meer bescherming aan het hout dan transparante. De beschermende werking van een verfsysteem wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Een dekkende verf gaat hierdoor langer mee.

Decoratief is het verschil tussen beitsen of lakken dat beits in het hout trekt en lak op het hout ligt. Dat is dus een kwestie van wat je zelf mooi vindt. Nog een gezamenlijk voordeel van beits en olie is, dat je geen grondverf nodig hebt als basis. Je kunt het dus direct aanbrengen op het hout. Lak heeft daarentegen wel een grondverf nodig.

Belangrijk bij het uitzoeken van de juiste verf

Wat belangrijk is bij het uitzoeken van de juiste verf, is dat je gaat voor een verf die dampdoorlatend is. Verven met deze eigenschap sluiten vocht niet op in het hout (wat vaak resulteert in houtrot of verfblaasjes) maar laat vocht uit hout verdampen.

Tip! Het verschil tussen je tuinhuis verven met tuinbeits of buitenbeits: Er bestaan verschillende kwaliteiten beits, dit heeft te maken met de mate van vochtregulering. Voor een tuinhuis is het verstandig een beits te gebruiken met hoge vochtregulering. Hiervoor is tuinbeits heel geschikt. Buitenbeits is minder vochtregulerend en bijvoorbeeld beter geschikt voor kozijnen.

De beste beits of lak voor je tuinhuis heeft in ieder geval de volgende eigenschappen:

 • UV bestendigheid
 • Laat damp door
 • Flexibiliteit
 • Schimmelwerende componenten

Een greep uit mogelijke tuinhuis verven, beitsen en oliën:

MerkDekkingVanaf Prijs/InhoudVerbruikWaar te koop?
Wijzonol TuinbeitsTransparant€ 21,99,- 750 ml11 - 13 m²/lPraxis
Sikkens Rubbol XDDekkend€ 37,- 750 ml12 - 14 m²/lPraxis
Cetabever TuinbeitsTransparant€ 44,- 2,5l 8 - 10 m²/lGamma
Rambo Tuinmeubel olieOlie (Transparant)€ 13,95 1l12 - 14 m²/lHornbach
Oaf Houtcoat TeerlookTeerlook (mat)€ 10,45 750ml 7 - 10 m²/lVerfbestelsite
Tenco TuinbeitsDekkend€ 14,50 1l 8 - 10 m²/lHornbach

Er zijn natuurlijk nog veel meer producten mogelijk. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken wat het beste is voor jouw tuinhuis of blokhut? Neem contact met ons op of stel je vraag in een reactie onderaan dit artikel.

5 Tips voordat je begint met Beitsen, Lakken of Oliën

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het begint natuurlijk met het uitzoeken van de juiste verf of beits. Daarna kan je aan de slag! Met deze tips en onderstaand stappenplan is succes gegarandeerd:

 1. Verwijder de oude verflaag met een afbijtmiddel of door afbranden als deze al gedeeltelijk is afgeschilferd. Als er nog een beits op zit kan je deze ontvetten met verdund ammoniakwater.
 2. Begin altijd bovenaan met het schilderen van je tuinhuis en verf altijd met de houtstructuur/houtnerf van het hout mee.
 3. Vermijd schilderen in de volle zon. Schilder ook niet op plaatsen waar even later de volle zon op komt te staan. Er kunnen dan blazen ontstaan in de verflaag.
 4. Verf de deuren van je tuinhuis altijd aan de binnenkant en aan de buitenkant, anders trekken ze krom.
 5. Vergeet niet de onderkanten van deuren, kozijnen en ramen te schilderen

Houten tuinhuis verven met transparante beits

Stappenplan: een blokhut of tuinhuis verven doe je zo

Let’s get started! Heb je voldoende lak, beits of olie? Afhankelijk van het hout is het namelijk vaak verstandig om nog een tweede laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kun je het beste drie lagen geven. Ouder, verweerd tuinhout wat je al eens in de beits of olie hebt gezet behoeft maar twee lagen beits. In het geval van lak zijn, ongeacht het type hout, twee lagen genoeg.

Stap 1 Afdekken en afplakken
Plak eventueel niet te behandelen delen af met tape en/of folie.

Stap 2 Reinigen en ontvetten
Eventueel aanwezige verflagen ontvetten en reinigen met ammoniak en water (of soortgelijk product).

Stap 3 Schuren en stofvrij maken
Gehele ondergrond schuren met schuurspons of schuurpapier (P180). Eventuele overgangen van kale delen en intacte verflagen vlak schuren. Stofvrij maken met de stoffer.
Eventuele gaten vullen met een epoxy houtreparatiemiddel. Vlakschuren gevulde plekken (P100 en naschuren met P180). Stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje.

Stap 4 Grondlaag (bij kaal hout)
Kaal hout schilderen met een grondverf. Gebruik zoveel mogelijk een rolletje vanwege het voorkomen van kwaststrepen.

Stap 5 Tuinhuis verven
Ondergrond  weer licht schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P180) en dan stofvrij maken. Breng daarna de verf aan in de richting van de houtnerf.

Stap 6 Tuinhuis verven met tweede of derde laag
Laat de verf volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Herhaal vervolgens de handelingen van stap 5.

Tip: Bewaar kwasten en rollers in een luchtdichte zak of aluminiumfolie. Je kunt de kwasten dan opnieuw gebruiken voor de eindlaag. Heb je ze niet meer nodig? Maak ze dan goed schoon met terpentine of water (afhankelijk van de soort houtverf).


Een bestaande laag overschilderen

Tuinhuis overschilderen met beits

Het overschilderen van een bestaande laag kan met de juiste voorbereiding.

Als je tuinhuis al eerder is behandeld, is het goed om eerst na te gaan wat voor laag er op zit. Ondanks dat het verstandig is om het te houden bij óf verf of beits, is het niet heel erg als je tussentijds overgaat op de ander.

Beits over lak
Beits kan je prima over een bestaande lak aanbrengen. Wel eerst goed ontvetten met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en nogmaals ontvetten.

Lak over beits
Het is in dit geval verstandig om het oppervlak goed te schuren en stofvrij te maken. Daarna grondig ontvetten met verdund ammoniakwater.  Zorg ervoor dat het hout goed droogt (minimaal 24 uur ) Zodra het hout opgedroogd is dien je het nog een keer te schuren en stofvrij te maken.

Lak of beits over olie
Dit is de moeilijkste van de drie. Verf of beits zal niet zomaar hechten op olieachtige lagen. Olie of wax moet je volledig uit het hout verwijderen voordat je deze met iets anders kunt overschilderen. Dit gaat vaak gepaard met agressieve reinigingsmiddelen en is daarom af te raden.

Tip! Zo verwijder je bestaand schilderwerk: Je kunt oude verflagen verwijderen met afbijt. Soms is afkrabben met een verfkrabber gemakkelijker. Gaat de verf niet helemaal weg? Je kunt de verf ook afbranden met een speciaal hiervoor bestemde föhn. Pas daarbij wel goed op dat je geen schroeiplekken maakt, want deze zal je vervolgens eerst weg moeten schuren voordat je kunt gaan schilderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *