Nanocoating.nl

Alle soorten verf en lak – Informatiegids

De grootste verschillen tussen verf en lak

Wanneer we het hebben over verschillende soorten verf en lak, hebben we het eigenlijk over hetzelfde. Beide woorden zijn namelijk een verzamelnamen voor een product dat kleur en bescherming geeft op diverse ondergronden. In de volksmond bedoelen we met verf vaak muurverf en met lak alkyd of acrylverf. Om het verschil uit te leggen tussen verschillende soorten verf en lak is het goed om niet de verzamelnaam te gebruiken maar om specifiek de verschillende soorten en hun eigenschappen te benoemen. Hieronder hebben we daarom iedere soort beschreven.

Direct lak of verf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Verschillende soorten verf: lak en laksoorten

Lakverf is een verzamelnaam voor (synthetische) verschillende soorten verf die bestaan uit een oplosmiddel (zoals terpentine), pigmenten, additieven en bindmiddelen. Lakverf wordt vaak gebruikt voor het verfraaien en beschermen van kozijnen, meubels en ander houtwerk.

Over het algemeen kunnen we lakverf in de volgende verschillende soorten verf onderscheiden:verschillende-soorten-grondverf-en-primer

Primer en Grondverf

Een primer zorgt voor een betere hechting op de ondergrond. Het neemt onder andere de zuigende werking van een ondergrond weg en zorgt ervoor dat vocht en vuil niet meer kan doordringen.

Wanneer u langdurig plezier wilt hebben van uw schilderwerk is het altijd aan te raden een voor de ondergrond geschikte primer te gebruiken. In de toekomst voorkomt de primer afbladderen, roest en verfblaren. In de bouwmarkt ziet u primer en grondverf vaak naast elkaar staan.

Over het algemeen wordt de benaming grondverf voor houtprimers gebruikt. Is de grondverf ook geschikt voor metaal en kunststof? Dan staat er op het blik primer of multiprimer (meerdere ondergronden).

Het is tot slot belangrijk bij het uitkiezen van een primer dat u weer welke lakverf u daarna wilt aanbrengen. Bij een alkydverf kiest u een primer op terpentinebasis en bij acrylverf het beste een primer op waterbasis.

Alkydverf (terpentinebasis)

De meest bekende lakverf tussen alle verschillende soorten verf is toch wel Alkydverf. Dit is een oplosmiddelhoudende verf op basis van alkydhars en terpentine als bindmiddel. Het geeft een glanzende en enigszins elastische laag aan houtwerk, kunststof en metaal. Alkydverf is makkelijk te verwerken, weerbestendig en redelijk duurzaam. De verf is onder verschillende benamingen op de markt zoals schakelverf, jachtlak, betonverf en metaalverf.

De verf mag door professionele schilders niet meer binnen gebruikt worden. Langdurige blootstelling aan de oplosmiddelen is namelijk niet goed voor de gezondheid. Andere voor- en nadelen:

  • Gemakkelijk te verwerken en op te schuren
  • Weerbestendig. Kijk echter uit met witte en lichte kleuren, binnen kunnen deze verkleuren en gelig worden
  • Oplosmiddelrijk (niet goed voor gezondheid en milieu)
  • Kras- en slijtvast
  • Er blijft een verflucht hangen
  • Kwasten, handen en gemorste verf kan alleen worden schoongemaakt met terpentine of kwastenreiniger
  • Droogt minder snel dan acrylverf

Acrylverf (waterbasis)

Acrylverf heet ook wel watergedragen verf en is zoals de naam al zegt is dit een verf op waterbasis. Verder bestaat de verf uit pigmenten, additieven en kunststof polymeerhars (acryl). De korte droogtijd en veelzijdigheid maakt het een populaire verf onder doe het zelf schilders. Verder heeft acrylverf de eigenschap dat deze verfsoort erg goed met andere materialen gemengd kan worden. Dit zorgt ervoor dat de verf niet alleen met een kwast, maar ook met een spuitbus of stift kan worden aangebracht.

verschillende-soorten-lak

Acryl en Alkyd zijn verschillende laksoorten

Verder heeft acrylverf de volgende eigenschappen:

  • Gezonder en minder belastend voor het milieu dan alkydverf
  • Kwasten en gemorste verf eenvoudig met water schoonmaken
  • Lang glansbehoud en vergeelt niet
  • Elastischer dan verf op terpentinebasis
  • Minder makkelijk te corrigeren wegens snelle droogtijd
  • Slecht bestand tegen vocht, vet en alcohol
  • Niet geschikt voor buiten

Celluloselak (thinnerbasis)

Celluloselak is een lak op basis van cellulosehars en thinner als oplosmiddel. Door de extreme glans, hardheid (en toch ook flexibiliteit) wordt celluloselak veel gebruikt voor het aflakken van gitaren en andere muziekinstrumenten. Het nadeel van celluloselak is dat de stof nitrocellulose en het oplosmiddel thinner erg slecht zijn voor de gezondheid.  Sinds enige jaren mag celluloselak daarom niet meer verkocht worden.

Vernis

Vaak wordt vernis bij het benoemen van verschillende soorten verf in één zin genoemd met lakverf. Vernis is echter geen lak. Het verschil van vernis met lak is dat vernis transparant is en ervoor zorgt dat de nerfstructuur van hout goed zichtbaar blijft. Het wordt ook wel blanke lak genoemd. Vernissen zijn goed schoon te maken en krasvast, daarom worden ze veel toegepast op vloeren en tafels.


Laten lakken door een specialist voor de beste prijs

Verschillende soorten verf: muurverf & speciale verf

Hebben we het over verschillende soorten verf, dan kan muurverf absoluut niet ontbreken. Muurverf is misschien wel de meestgebruikte verf onder particuliere doe het zelvers. Met muurverf geeft u in een handomdraai een muur kleur en bescherming. De muurverf anno nu is van goede kwaliteit en komt in een ruim assortiment van kleuren, afwerkingsmogelijkheden en merken. Verftechnisch is muurverf bijzonder makkelijk te verwerken. De blikken zijn gebruiksklaar, enkel roeren en aanbrengen met kwast of roller. U kunt muurverf aankopen in alle bouwmarkten en in sommige woonwinkels zoals Action. Hieronder belichten we de verschillende soorten verf die bekend staan onder de verzamelnaam muurverf.

Voorstrijk

Voorstrijk kan worden aangebracht op zuigende muren. Hierdoor gebruikt u minder muurverf, wordt de verf regelmatiger verdeeld en wordt afbladdering en streepvorming voorkomen. Een handige tip om te bepalen of voorstrijk nodig is; haal een natte spons over de muur, trekt het vocht snel in dan is het goed om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Breng het aan met een kwast of roller en zorg dat het gelijkmatig is verdeeld. Het is namelijk erg vloeibaar en uitlopers zijn zichtbaar in de uiteindelijke verflaag.

Latexverf

Een muur witten of texen doet u met latexverf. Deze benaming wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor muurverf in diverse wittinten, maar is in principe in iedere kleur te mengen. Technisch gezien is latexverf een oplosmiddelvrije en waterverdunbare verf met weinig tot geen VOC’s (vluchtige middelen). Hedendaagse latexverf bevat additieven tegen schimmel- en bacteriegroei, droogt snel en is overschilderbaar. Let op: reguliere latexverf is niet waterbestendig en daarom ongeschikt voor vochtige ruimtes. De verschillende soorten verf in de categorie latex zijn:

Verschillende-soorten-verf

De meest bekende muurverf is latex

  • Vinyllatex
    Geschikt voor vochtige ruimten en omgevingen met grote temperatuurverschillen (garages, badkamers, kelders). De prijs van vinyllatex ligt wat hoger dan die van gewone latex.
  • Decoratieve latex
    Gewone latex of tex voor decoratief gebruik op wanden.
  • Acryllatex /Acrylaatverf
    Uitstekende dekking en goed bestand tegen vuil en lichte waterspatten. Deze verf wordt vaak toegepast als afwasbare muurverf in de keuken. Het heeft een lichte ei-glans (dus niet volledig mat)

Veegvast / Witkalk

In oude gebouwen en monumenten werd vaak gebruik gemaakt van veegvaste muurverf oftewel witkalk. Dit is verf in de simpelste vorm en bestaat enkel uit water en kalk. De witte kalk neemt vocht op en staat het weer af en is actief schimmelwerend. U kunt de verf herkennen aan de kalk die deze verf afgeeft als u er met een vinger of doek overheen strijkt.

Let op; latex of andere muurverf hecht absoluut niet op witkalk. De verf zal gaan bladderen! Wilt u veegvaste muurverf overschilderen met latex? Verwijder dan eerst oude lagen witkalk met een spons en veel water tot het water niet meer wit kleurt. Doe dit grondig! Gebruik daarna een goed voorstrijkmiddel. Daarna kunt u de witkalk overschilderen.

Synthetische muurverf

Een muurverf op basis van Alkydhars wordt ook wel synthetische muurverf genoemd. Deze muurverf dekt zeer goed en kan gebruikt worden als isolerende verf over nicotine-, vocht- en roetvlekken. De verf kan ook aangebracht worden over schimmel in bijvoorbeeld de badkamer. Synthetische muurverf is alleen aan te raden bij probleemondergronden. De verf is namelijk niet oplosmiddelvrij (terpentinebasis) en belastend voor gezondheid en milieu. Daarnaast is het duurder als normale latex muurverf.

Speciale muurverf

Naast de normale verschillende soorten verf die wij hierboven beschreven komen er ook steeds meer innovatieve muurverf varianten op de markt. Hieronder beschrijven wij een aantal:

  • Magnetische verf
    Muurverf met een hoge concentratie fijn ijzerpoeder waar sterke magneten aan blijven plakken. Een aantal lagen aanbrengen is aan te bevelen om de ijzerconcentratie te verhogen en daarmee de kleefkracht van de magneten.
  • Whitebordverf
    Deze watergedragen 2-componenten polyurethaancoating zorgt voor een zeer hard oppervlakte dat met whiteboardstiften beschrijfbaar wordt. Eenvoudig te “wissen” met een vochtige spons.
  • Metallic, glans of glitter muurverf
    Metallic en glitter verf is muurverf met reflecterende metaaldeeltjes. Te gebruiken op beton, behang, steenachtige ondergronden, gipsplaat en pleisterwerk. In glans verf zitten fluweeldeeltjes verwerkt waardoor de muur een “velvet” finish krijgt. Let op; benadrukt oneffenheden, daarom het mooist op een gladde ondergrond.
  • 3D muurverf
    Een langzaam drogende verf op basis van kunstharsdispersie. Door de lange droogtijd heeft u tijd om patronen of structuren in de verf aan te brengen.
  • Schoolbordverf/Krijtbordverf
    Krijtbordverf is een zeer matte verf die het schoolbordeffect creëert op een muur. Het is een slijt- en krasvaste verf op waterbasis, beschrijfbaar met krijt en afwasbaar.
  • Structuurverf
    Structuurverf is een verfsoort waar korrels aan toegevoegd zijn. Afhankelijk van de gewenste structuur zijn er varianten met fijne en grove korrels verkrijgbaar. De verf is uitermate geschikt voor het verhullen van oneffenheden.

Overige verfsoorten

Naast muurverf en lak, zijn er ook nog vele andere verschillende soorten verf die doormiddel van speciale toevoegingen (additieven) of samenstelling van ingrediënten speciale effecten en afwerkingen bieden.

Speciale-verfsoorten

Er bestaat speciale verf die alleen zichtbaar is met Blacklight

  • Glow in the dark verf, fluorescerende verf
    Een andere naam voor Glow in the dark verf is Fosforescerende verf of Fluorescerende verf. Deze verf heeft een speciale chemische verbinding of de stof fosfor. Het absorbeert licht en geeft deze af in het donker waardoor de verf “licht” geeft. De gloeitijd is afhankelijk van de concentratie van de werkbare stof en in hoeverre de verf belicht is.
  • Blacklight verf
    Blacklight verf is onzichtbaar onder normaal daglicht. De verf bestaat uit een transparante vloeistof, vermengd met deeltjes die reageren op ultraviolette stralen. Bij blootstelling aan Blacklight, ook wel uv-licht genoemd wordt de verf zichtbaar. Neon verfkleuren zijn ook extra zichtbaar onder blacklight.
  • Reflecterende verf / wegmarkeerverf
    Reflecterende verf is vaak een twee componentenverf op basis van epoxy en een additief (poeder). De poeder bestaat uit lenticulaire microkraaltjes op glasbasis en reflecteren het licht.  Deze verfsoort is geschikt voor het aanduiden en zichtbaar maken van wegmarkeringen, voorwerpen of hindernissen voor bestuurders van voertuigen.
  • Metaalverf
    Metaalverf heeft eigenschappen waardoor het goed hecht op metaal. Sommige verven kan je zelfs  over roest heen gebruiken en voorkomt toekomstige aanslag door corrosie. Verwijder wel eerst de roest met een staalborstel en breng een primer aan. Metaalverf kan ook aangebracht worden op zink, aluminium of gegalvaniseerd metaal.
  • Radiatiorverf en hittebestendige verf
    Hittebestendige verf is door speciale additieven bestand tegen hoge temperaturen (tot wel 800 graden!) en erg geschikt voor ondergronden die erg heet worden zoals een barbecue, open haard, radiator of warmwaterbuizen.

Het verschil tussen vernis en beits

Voordat we het kunnen hebben over de verschillende soorten verf in de categorie vernis en beits, is het belangrijk om de belangrijkste verschillen tussen vernis en beits te benoemen. Beits dringt in de ondergrond (hout) en beschermt tegen rotting, schimmel en aangroei. Vocht in het hout kan nog steeds goed naar buiten en het hout blijft “ademen”. Beits is in de meeste gevallen transparant maar kan ook in een dekkende kleur worden aangebracht.

Vernis is een blanke lak zonder vulmiddel of pigment die aangebracht wordt over verf of een andere ondergrond. Het zorgt voor een glanzende en ondoordringbare laag die beschermt tegen weersinvloeden, vocht en schimmels. In tegenstelling tot beits trekt vernis niet in de ondergrond.

verschillende-soorten-beits

Met beits kunt u bijvoorbeeld steigerhouten meubels een whitewash geven

Verschillende soorten verf: Vernis

Er zijn in principe twee soorten vernis. De ene gebruikt een olie als oplosmiddel, de andere een vluchtig oplosmiddel (VOC).

  • Vernis op basis van VOC’s
    Een tweecomponenten hoogglanzende en hoogvullende vernis op basis van alkydhars en isocyanaat of polyurethaan. Deze vernis is sneldrogend.
  • Vernis op basis van olie
    Vernis op basis van olie is vaak een één component product. Met name bouwers van muziekinstrumenten en boten gebruiken graag vernis op basis van olie. Deze variant vloeit heel mooi uit en blijft enigszins flexibel. Vernis op basis van olie droogt echter erg langzaam en is daarom niet aan te bevelen voor de doe-het-zelver.

Andere benamingen voor vernis zijn jachtlak/bootlak.

Verschillende soorten verf: Beits

Beits is verkrijgbaar als transparant of dekkend product. Bij transparante beits is de houtstructuur goed zichtbaar. Bij transparant gekleurde beits is dit ook het geval, dan kunt u de kleur intensiveren met iedere nieuwe laag. Deze beits wordt ook vaak gebruikt om steigerhouten meubels een whitewash te geven. Dekkende beits bedekt het hout en zorgt voor een egale kleur. Het lijkt op lakverf maar is wel minder glanzend. 

Nadeel van (dekkende) beits is, dat het niet verkrijgbaar is in hoogglans en de glans ook sneller afneemt dan bij lakverf. Beits heeft wel twee grote voordelen boven vernis en lak:

Vochtregulerend: hout kan blijven ademen en vocht wordt niet opgesloten (dit voorkomt rotting)
Direct aan te brengen: kan meteen op de geschuurde ondergrond aangebracht worden. Een grondverflaag is niet nodig.


Plamuur, vulmiddelen en stopverf

Wanneer u aan de slag gaat met verven, dan komt u vaak onregelmatigheden tegen in de ondergrond. Gaten en scheuren kunt u dichten met verschillende middelen voor een strak eindresultaat.

  • Plamuur
    Deegachtige substantie voor gaten en scheuren in verschillende ondergronden. De basiskleuren zijn wit en grijs. Kant en klare plamuur is meestal verpakt in van een tube of spuitbus.  Voor het opvullen van oneffenheden in metaal en polyester is er twee componentenplamuur die u nog moet klaarmaken voor gebruik.
  • Vulmiddel
    Bestaat vaak uit dezelfde ingrediënten als plamuur, maar is meer geschikt voor grotere oppervlakken. Vulmiddel is er in poedervorm of in kant en klare emmers (ook wel structuurpasta genoemd). Vulmiddel met poedervorm kunt u aanmaken met water in een emmer.
  • Stopverf
    Een mengeling van krijtpoeder met olie. Wordt gebruikt voor het aanstoppen van ruiten in glassponningen en het opvullen/dichten van gaten, scheuren en deuken in houtwerk. Het is flexibel, plakt niet aan de handen, is gemakkelijk glad te strijken en gebruiksklaar. Droogt langzaam.

Een alternatief voor bovenstaande vulmiddelen is kit. Er zijn verschillende typen kit voor verschillende ondergronden en doeleinden. Kit is minder geschikt voor gaten, wel geschikt voor het dichten van scheuren en kieren. Gebruik echter nooit een siliconenkit of elastische kit als u deze daarna wilt overschilderen.


Afbijtmiddelen

Afbijtmiddelen zijn vloeistoffen die helpen verschillende soorten verf te verwijderen. Vroeger was de werkzame stof Methyleenchloride. Deze stof was echter slecht voor mens en milieu. Tegenwoordig is afbijtmiddel veel milieuvriendelijker en samengesteld volgens richtlijnen van de Europese Unie.

Sommige afbijtmiddelen zijn zelfs geschikt voor het verwijderen van glasweefselsystemen, lijmresten (bijvoorbeeld tapijtlijm) en graffiti. Breng een afbijtmiddel altijd net zo dik aan als de laag die u wilt verwijderen.

Verfklus aan een specialist uitbesteden

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *