, ,

Vloercoating

vloercoating

Alles dat u moet weten over vloercoating; dé beschermlaag voor vloeren

Vloercoating is een van de meest gebruikte type coatings in Nederland. Geen wonder ook; elk huis, bedrijf of industriële instantie heeft er één!

Vloercoating is een dunne, doch sterke beschermlaag over een bestaande vloer. Dit kan een coating zijn, maar ook bijvoorbeeld olie, beits of lak.

Vanwege deze populariteit bombardeert het wereldwijde web ons ook met informatie. Wij bieden u een weg door die informatiebrij en bieden u alles dat u moet weten vanaf één plek.

Van ijzersterke vloeren van epoxy tot dikke verflagen voor in uw woonkamer en van slicke coatings in de parkeergarage tot specialisten bij u in de buurt: in dit artikel maken we u wegwijs in de groteske wereld van vloercoating.


Vloercoating in een notendop; 7 onmiskenbare voordelen

In een notendop: een vloercoating is een toplaag over een bestaande vloer. Het is over het algemeen niet dikker dan 1 millimeter en gemaakt van kunststof. Het bestaat in de meeste gevallen uit een primer- en een afwerklaag, maar kan ook een dikke lik lak of beits zijn.

Dit zijn 7 onmiskenbare voordelen van vloercoating.

 • Vloeistof- en vuilwerend; sommige typen voldoen zelfs aan de zeer hygiënische HACCP-regels
 • Duurzaam, sterk en slijtvast; Bestand tegen een stootje.
 • Bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en bijtende stoffen; Ideaal voor fabrieksvloeren, keukenvloeren en garages.
 • Prijstechnisch goedkoper dan een volledig nieuwe vloer; Voordelig het bestaande interieur een opfrisser geven.
 • Verkrijgbaar in veel kleuren. Of gewoon transparant zodat de ondergrond zichtbaar blijft; Daarom voor iedere gewenste uitstraling een passende oplossing.
 • Eenvoudig aan te brengen; Perfect voer voor doe-het-zelvers!
 • Compatibel met diverse ‘finishes; anti-slip, anti-statisch, glat, mat, satijnglans, lichtgevende belijningen of een bedrijfslogo zijn maar een paar van de voorbeelden

Olie, lak of epoxy: hiermee kunt u uw vloer coaten

Om meteen met de deur in huis te vallen. Uw vloer coaten kan in principe op twee verschillende manieren:

 1. Een coating van polyurethaan (PU) of epoxy: krachtige beschermingslaag, bestaande uit twee componenten
  Dit is een laag op basis van polyurethaan of epoxyhars. Met name een vloer op basis van epoxy staat door zijn chemische- en mechanische resistentie staat bekend om zijn industriële voordelen. Een PU vloer coating is dan weer een stuk zachter en elastischer, en perfect voor woonruimtes. In vaktermen wordt dit een coatingvloer genoemd.
 2. Vloer coating olie, beits en lak: één components-laag voor veelal decoratieve doeleinden
  Olie, beits of lak zijn perfect voor houten vloeren zoals laminaat. Olie is transparant en geeft een bruinige, authentieke tint aan het hout. Beits trekt echt in het hout en accentueert de naden en groeven. Beschermt daarnaast tegen UV-straling en vocht. Ook perfect voor buiten! Gebruik tot slot lak als u uw vloer een hele andere uitstraling wilt geven.

SolidLux Instant Coating is een manier om het normaal vrij tijdrovende coatingsproces in een mum van tijd voorbij te laten gaan! Ideaal voor vloeren waar constant bedrijvigheid heerst!

Welk van de twee typen u vervolgens kiest, is sterk afhankelijk van uw doel. Epoxy en PU zijn meer voor de bescherming (zoals HACCP), maar laatstgenoemde beoogd meer de decoratieve doeleinden. Met name beits & lak kennen talloze varianten (white wash bijvoorbeeld), passend bij nagenoeg elk interieur. Let wel, olie, beits en lak is eigenlijk enkel geschikt voor houten vloeren. Wilt u bijvoorbeeld een betonnen vloer coaten, dan is een systeem op basis van epoxy of polyurethaan aan te raden!

Vloercoating beton

Industriële epoxy vloer

Vloercoating beton badkamer

Badkamervloer

vloercoating beits op hout buiten

Beits op houten vloer buiten

Automotive vloer vloercoating

PU-vloer autoshowroom


Dit zijn specialisten en professionele producten op vloercoating gebied

U wilt zich wagen aan vloercoating? Goed idee! In Nederland zijn namelijk talloze specialisten die met alle liefde uw vloer coaten. Dit raden we vooral aan bij grote oppervlakken en wanneer u met epoxy of polyurethaan wilt werken. Ook als u overweegt om het zelf te doen, bent u hier aan het goede adres. We hebben hieronder een overzicht met professionele producten.

We gaan alle opties voor u langs!

Specialisten vloer coaten in Nederland

Zoals eerder gezegd is vloer coating bijzonder groot in ons kikkerlandje. Er zijn dan ook specialisten op alle facetten. Zo heeft Van Wijhe Verf het innovatieve SolidLux onder zijn hoede, terwijl Sijtsma Noord altijd streeft naar optimale hygiëne. Mesa Coatings behandelt aan de andere kant coatings in het algemeen. Voor het professioneel leggen van lak, beits of olieën kunt u – tot slot – terecht bij OAF Holland. Specialisten kunnen  u daarnaast voorzien in allerlei finishes, zoals belijningen, anti-slip of een speciaal type afwerking.

Vloer coating prijs ligt ongeveer russen de €75,- en €125,- per m2 als u het uitbesteed aan een specialist. Grotere oppervlakten zijn relatief goedkoper.

Een overzicht van specialisten vloer coaten in Nederland:

Specialist vloercoatingKenmerk
Mesa Coatings
Lisdodde 57 4823 MB Breda
PU & Epoxy coatingvloeren (algemeen)
OAF Holland
De Meente 13 8121 EV Olst
Lak, beits en olieën
Van Wijhe Verf
Russenweg 14 8041 AL ZWOLLE
SolidLux Instant Coating
Coating Vloer & Company
Joan Muyskenweg 19 1096 CJ Amsterdam
Betonvloeren; PU & Epoxy
Sijtsma Noord
Ljouwertertrekwei 30 9035 ED Dronryp
HACCP-vloeren

Vloer coating producten op een rijtje

Voor kleinere of huiselijkere oppervlakten kunt u ook uitstekend zelf de welbekende kwast of roller oppakken. Voor ieder facet vloer coating zijn er wel producten op de markt. Zo heeft Sikkens in de vorm van Wapex 660 en Satins Plus zowel coating als lak in het assortiment. Wijzonol heeft daarnaast professionele beitsen, terwijl Rambo Vloer Coating Olie Transparant een krachtige olie is. Vloer coaten met producten van de Praxis, Gamma of andere bouwmarkten is overigens ook prima mogelijk!

De vloercoating prijs per m2 schommelt nogal als u het zelf wilt doen. Dit hangt puur af van het type coating dat u gebruikt. Olie is doorgaans het goedkoopst, terwijl een PU-laagje relatief gezien het duurst is.

Hieronder staan een aantal professionele vloercoating producten op een rij:

Product vloercoatingKenmerkPrijsindicatie
2K PU Vloercoating Op basis van polyurethaan€52,95 (1kg)
Sikkens Wapex 660 Op basis van epoxy€32,50 (1 liter)
Rust-Oleum 7100 Vloercoating Coating voor oud beton, hout en metaal€19,99 (750 ml)
Rambo Vloer Olie Transparant Grey Wash 77Olie voor alle houtsoorten €52,39 (2.5 liter)
Wijzonol Aqua KleurbeitsDekkende beits voor binnen & buiten€25,68 (1 liter)
Sikkens cetol tgl satin plus kleur 1 ltrLak. Zowel transparant als kleurloos€25,50 (1 liter)

Een krachtig alternatief voor het coaten van uw vloer zijn zogenaamde gietvloeren. Deze worden als het ware gegoten op de ondergrond!


Vloercoating aanbrengen: zo gaat het in zijn werk

Het zelf aanbrengen van vloercoating is niet de meest makkelijke klus, maar met een beetje geduld prima zelf te doen. Wij hebben een stappenplan voor u opgesteld waarmee u prima een coating op uw garagevloer kunt aanbrengen!

STAP 1: Leg allereerst de benodigdheden klaar.
Dit zijn: een steel, bezem en boormachine met mengstaaf
STAP 2: Trek beschermende kleding aan.
Bijvoorbeeld nitril handschoenen, een verfpak en een veiligheidsbril
STAP 3: Zorg dat de minimale temperatuur in de ruimte 15 graden celsius is.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de droogtijd.
STAP 4: Zorg voor een goed geventileerde ruimte.
En plak randen en stopcontacten af.
STAP 5: Meng de vloercoating (1 of 2 componenten ) volgens de aanwijzing op de verpakking.
Gebruik hiervoor de mengstaaf en boormachine.
STAP 6: Breng een primer aan.
Met name op zuigende, zanderige of oneven vloeren
STAP 7: Breng de eerste laag in vlakken aan.
Laat de laag bij 15 graden minimaal 18 uur drogen.
STAP 8: Breng de tweede laag binnen 36 uur aan.
Een tweede laag is tot slot aan te raden voor een strak resultaat en egale kleur.

In onderstaand filmpje laat Thomas van Eigen Huis & Tuin zien hoe een vloer coaten vervolgens in zijn werk gaat. Dit doet hij met garagevloer coating van de Praxis. Hij legt uit wat u allemaal nodig heeft en geeft een aantal tips:


Heeft u interesse gekregen in vloercoating? Wij zijn u graag van dienst! 

Wij kennen alle specialisten en brengen u geheel gratis in verbinding met diegene die het best aansluit bij uw vraag. Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen!