,

Vloercoating

vloercoating

Vloercoating is de beste bescherming voor een bestaande vloer

Een vloercoating wordt vaak verward met een coatingvloer of gietvloer. Het grote verschil is dat een vloercoating een toplaag betreft over een bestaande vloer en het dus zelf geen dikke vloer is. Het is over het algemeen niet dikker dan 1 millimeter en gemaakt van kunststof. Het bestaat in de meeste gevallen uit een primerlaag en een afwerklaag (2 componenten) maar olie, lak of beits is in principe ook een coating over vloeren.

Het grote voordeel van een vloercoating is dat de oorspronkelijke kleur en structuur van de ondergrond goed zichtbaar blijft. Daarnaast is een vloercoating voordeliger dan een gietvloer omdat er minder lagen en grondstoffen nodig zijn. Tot slot is een vloercoating zeer eenvoudig aan te brengen door een beetje handige doe-het-zelver.

Deze moderne en onderhoudsvriendelijke vloer is verder:

 • Naadloos aan te brengen. Dus super hygiënisch.
 • Duurzaam, sterk en slijtvast. Bestand tegen een stootje.
 • Bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en bijtende stoffen. Ideaal voor fabrieksvloeren, keukenvloeren en garages.
 • Prijstechnisch goedkoper dan een volledig nieuwe vloer. Voordelig het bestaande interieur een opfrisser geven.
 • Verkrijgbaar in heel veel kleuren. Of gewoon transparant zodat de ondergrond zichtbaar blijft. Daarom voor iedere gewenste uitstraling een passende oplossing.

 

Vloercoating beton

Kantoorvloer

Vloercoating beton

Fabrieksvloer

Vloercoating beton woonkamer

Woonkamervloer

Vloercoating beton badkamer

Badkamervloer


Je hebt keuze uit 1 of 2 componenten verf

De keuze voor een 1 of 2 componenten vloercoating systeem is afhankelijk van het beoogde doel. Beide systemen beschermen de ondergrond maar een 1 component systeem zal meer de natuurlijke ondergrond behouden. Een olie of beits bijvoorbeeld trekt in de vloer en geeft een hele natuurlijke uitstraling. Wel moet deze behandeling eens in de zoveel tijd herhaald worden en beits en olie zijn niet compleet waterdicht en/of bestand tegen olie, vet of chemicaliën. Vloer coating op basis van lak geeft al iets meer een andere uitstraling aan de ondergrond en is beter bestand tegen deze dingen. Er zijn verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals glanzend of mat, kleurloos of juist in een kleur.

Een 2 component vloercoating is altijd meer slijtvast, krasbestendig en waterdicht als een 1 component systeem.

1 component: Olie, beits en lak

Olie, beits en lak zijn met name aan te raden als vloercoating voor houten vloeren. Beits en olie zijn ongeschikt voor beton of andere ondergronden. Olie wordt vaak als transparante vloeistof aangebracht, geeft vaak een bruinige tint aan het hout. Soms ook als kleurwash verkrijgbaar waarmee het hout een bepaalde kleur kan worden gegeven. Beits trekt deels in het hout waarmee het hout beschermd tegen UV straling en vocht. Ook kleuren zoals een white wash of grey wash zijn tamelijk transparant en daardoor blijft de structuur van de ondergrond mooi zichtbaar. De houtstructuur blijft zo goed zichtbaar. Afhankelijk van de dikte van de aan te brengen coatinglaag wordt deze gespoten, gerold of gegoten.

Hieronder een aantal aanbevolen producten:

ProductOmschrijvingDekking per literPrijs vanaf
Rust-Oleum 7100 VloercoatingVoor oud beton, hout en metaal8m²€19,99
Rambo Vloer Olie Transparant Grey Wash 779Behandelen en onderhouden
houtsoorten met open structuur
29 - 40m²€52,39
Epifanes HardhoutolieSpeciaal voor teak, eiken en iroco. Niet toepassen op bankirai.12m²€13,25
Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg (Optimal)Vele dekkende kleuren10m²€44,40
Jotun Benar Chinese HoutolieVoor (tropisch) hardhout15m²€20,30
Sencys VernisVoor alle houtsoorten binnen en buiten13m²€12,99
Owatrol D1 + D2 OlieAlle houtsoorten: ook tuinmeubelen en bootvloeren~14m²D1: €22,99
D2: €27,95

2 componenten: Polyurethaan of Epoxy

Vloercoating prijs per m2

Een coating wordt gemaakt op basis van een oplosmiddelvrije twee componenten epoxy of polyurethaan hars. Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Polyurethaan coatings zijn zachter dan epoxy coatings en elastisch. Door deze eigenschappen zijn deze vloercoatings beter bestand tegen krassen en geven ze meer loop- en wooncomfort.

Polyurethaan of PU coatings worden daarom het meest gebruikt door particulieren in woonkamers en badkamers. Een epoxy vloercoating kan geschikter zijn voor de garage omdat deze beter bestand is tegen vlekken.

Let op: Zodra je een 2 component vloercoating blik hebt opengemaakt en gemengd, is het zaak zo snel mogelijk aan de verwerking ervan te beginnen. Deze coating zal namelijk erg snel uitharden. Maak  daarom nooit meer product aan dan u in een keer kunt verwerken.


Zelf je vloer coaten; prijs per m2

Bent u een beetje een handige klusser? Dan is een coating vloer aanbrengen geen moeilijke klus.

Voor het zelf coaten van een vloer ben je gemiddeld €30,- tot €50,- per m2 kwijt voor een 2 componenten vloercoating.

Het meeste werk gaat zitten in de voorbereiding.

De dunne laag zal namelijk onregelmatigheden niet opvullen. Vul gaten daarom op met een overschilderbare kit (geen siliconen). Als de te coaten ondergrond erg glad is kan het nodig zijn om deze licht te schuren (zodat de coating goed hecht). Gebruik bij zuigende ondergronden (zoals beton) eerst een primer.

Gelukkig zijn er zijn veel leveranciers op gebied van coatings op het web te vinden!

In onderstaande tabel kun je de prijs zien van de producten voor het zelf aanbrengen van vloercoating op epoxy of polyurethane basis:

ProductType coatingDekkingPrijs vanaf
Epoxy VloercoatingEpoxy3,5m²€59,95
Jotun Safeguard UniversalEpoxy/€298,45
2K PU VloercoatingPolyurethaan7m²€52,95
2K Epoxy coatingEpoxy4,5m²€26,95
International Perfection Plus VarnishPolyurethaan/€46,99
Glitsa ParketlakPolyurethaan10m²€103,64
Trae Lyx Naturel ExtremePolyurethaan10 - 12m²€37,90
Aemme AcriglassPolyurethaan10m²€32,75
Sikkens Wapex 660Epoxy7 - 10m²€32,50
De IJssel Double CoatPolyurethaan5m²€38,44

Voor vloeren tot 20 m2 zijn er ook complete doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar. In deze pakketten zit naast het product ook alle benodigde gereedschap om het klusproject tot een succes te brengen.

Maar let op:

Als de prijs per m2 erg laag is kan het zijn dat de kwaliteit van de gebruikte basisgrondstoffen niet erg goed is. Op de lange termijn kan dan bijvoorbeeld de toplaag sneller slijten of krassen komen eerder voor.

Tip: Probeer eerst een stukje vloer te coaten waarbij het minder erg is als er fouten worden gemaakt. Bijvoorbeeld de kelder of berging. Daarna kunt u bij bewezen succes altijd kiezen om de woonkamer of badkamer aan te pakken.

Vloer coating in 8 simpele stappen

Om de vloer te kunnen coaten moet eerst worden vastgesteld of de vloer wel droog genoeg is. De ondervloer mag niet meer dan 3% vocht bevatten. Normaal gesproken worden daarvoor digitale vochtmeters gebruikt.

Er is ook een huishoudtrucje om de vochtigheidsgraad te meten. Neem hiervoor een stuk plastic van 60 bij 60 centimeter en plak dit op de vloer met behulp van stevige duck-tape. De tape moet het plastic rondom afsluiten. Laat dit 24 uur zitten. Controleer daarna of de onderkant van het plastic nog droog is. Dan is de vloer voldoende droog. Is het plastic nog vochtig aan de onderkant, stel het aanbrengen van de coating dan uit tot de vloer wel voldoende is gedroogd.

Vervolgens kunt u de vloercoating aanbrengen via het volgende stappenplan (lees wel altijd eerst de bijsluiter voor afwijkingen):

STAP 1 Leg de benodigdheden klaar.
Dit zijn: een steel, bezem en boormachine met mengstaaf
STAP 2 Trek beschermende kleding aan.
Bijvoorbeeld nitril handschoenen, een verfpak en een veiligheidsbril
STAP 3 Zorg dat de minimale temperatuur in de ruimte 15 graden celsius is.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de droogtijd.
STAP 4 Zorg voor een goed geventileerde ruimte.
En plak randen en stopcontacten af.
STAP 5 Meng de vloercoating (1 of 2 componenten ) volgens de aanwijzing op de verpakking.
Gebruik hiervoor de mengstaaf en boormachine.
STAP 6 Breng een primer aan.
Met name op zuigende, zanderige of oneven vloeren
STAP 7 Breng de eerste laag in vlakken aan.
Laat de laag bij 15 graden minimaal 18 uur drogen.
STAP 8 Breng de tweede laag binnen 36 uur aan.
Een tweede laag is aan te raden voor een strak resultaat en egale kleur.

Gamma, Praxis en andere bouwmarkten

Veel leveranciers leveren een compleet doe-het-zelf pakket om de vloer te coaten, dus niet alleen de coating maar ook alle benodigde gereedschappen.

Vloercoating van Gamma

Gamma biedt van het huismerk een vloerverf aan die u kunt gebruiken om je bestaande garagevloer of betonvloer te coaten. De complete kit bevat een vloerreinigingsmiddel en roerspatel. De vloercoating is op basis van twee componenten epoxy en verkrijgbaar in grijs. De vloercoating is op waterbasis en is hierdoor snel droog en geurarm.  Eén blik van 2,5 liter volstaat voor het schilderen van een oppervlakte van 25 m2. De prijs is 119,95.

Vloercoating van Praxis

Praxis heeft geen eigen merk vloercoating maar biedt wel een 2 componenten epoxy vloercoating aan van het merk Epoxyshield. De kit bevat net als de vloercoating van Gamma een reinigingsmiddel en roerspatel, maar heeft als extra mooie kleurvlokken die u kunt mengen met de coating voor een decoratief resultaat. De prijs is 129,95 voor 3,5 liter (+-26 m2).

In dit filmpje laat Thomas van eigen huis en tuin (Praxis) zien hoe een vloer coaten in zijn werk gaat en hoe u zelf een vloercoating aanbrengt, wat u hierbij nodig heeft en een aantal tips:

Prijs + ervaring met vloercoating van Praxis en Gamma

Vloercoating bij Gamma en praxis staat in assortiment onder de noemer vloerverf of betonverf.

Deze bouwmarkten hebben vele 1 component vloercoatings in hun assortiment maar weinig 2 component vloercoatings. Waarschijnlijk is dit omdat tweecomponent coatings iets moeilijker zijn te verwerken voor een doe-het-zelver.

Gamma heeft wel een 2 componenten garagevloerverf (€119,- 25 m2) maar deze krijgt niet hele hoge review ratings. De meest genoemde klacht is dat er veel meer coating nodig is dan er in het product zit voor 25 m2. Praxis heeft een epoxy garagevloercoating voor €129,- van het merk Stilleven. Hier zijn weinig reviews over gegeven.


Vloer coating uitbesteden aan een specialist

Liever uitbesteden aan een vakman? Dan is het vaak voordeliger qua prijs per m2 om grotere oppervlakken te coaten. Gemiddeld ligt de prijs per m2 tussen de €50,- €100,-.

Tip: Let goed op wat er is inbegrepen in de prijs per m2. Soms zijn er namelijk voorbereidende werkzaamheden nodig die niet bij de prijs per m2 zijn inbegrepen. Bijvoorbeeld het schuren van de vloer of het aanbrengen van een primer. Geef het ook aan als u speciale afwerkingen wenst zoals antislip of een bepaalde kleur.

Vloercoating aanbrengen

 Vloer coaten binnen een dag? Het kan!

Het klinkt als een cheesy slogan, maar het is niet overdreven: instant coating wordt inderdaad aangebracht met de snelheid van het licht.

Het geheim?

Het proces maakt daadwerkelijk gebruik van licht! De aangebrachte coating droogt én hard vrijwel direct uit middels blootstelling aan speciaal UV-licht. Verder zorgt instant coating in luttele seconden voor een vloer met hoge schokbestendigheid. Dit maakt het een uitermate geschikt (en efficient) alternatief vloercoating voor industriële fabrieken of constant druk bezochte plekken.

Wij Nederlanders mogen trots zijn: SolidLux Instant Coating is hier bedacht en gepatenteerd!

Voordelen SolidLux Instant Coating systemen


 

Vloercoating op houten vloer

Betonvloer coating; de hygiënische en duurzame oplossing voor betonvloeren

Een vloercoating geeft een fantastisch resultaat op betonvloeren, anhydriet en cement. De naadloze moderne look lijkt veel op die van een gietvloer, maar dan prijstechnisch voordeliger. Bovendien zorgen de hoogwaardige harsen en verharders voor bescherming tegen olie, vuil, vet en chemicaliën. Dus bij lichte tot halfzware chemische of mechanische belasting blijft de vloer jarenlang mooi!

Tot slot:

Het zorgt er ook voor dat de vloer zelfs met schoonmaakmiddelen, stoommachines en water te reinigen is. Dit maakt het daarom een uitstekende coating voor de betonvloer van een ziekenhuis, verzorgingstehuis, laboratorium of voedselverwerkingsfabriek.  De volgende afwerkingsopties zijn mogelijk;

 • Antislip;
 • Waterhoudend;
 • Antistatisch (ESD);
 • Extra hygiënisch;
 • Industrieel;
 • Design.

Buiten oppervlaktes voorzien van betonvloeren

betonvloer als oprit

Betonvloer coating voor het balkon of de galerij wordt vaak over het hoofd gezien door woningcorporaties en consumenten. Jammer! Want juist balkons en galerijen hebben veel te voortduren van de weersinvloeden. Door buiten op het balkon betoncoating aan te brengen impregneert u de ondergrond tegen vorst en ijs. En groene aanslag is een stuk makkelijker te verwijderen!

Betonverf is ook een uitstekende manier om buitenmuren te beschermen tegen diverse weersinvloeden. Naast beton is de coating ook geschikt voor diverse steensoorten. Daarom kunt u er ook uitstekend stenen bankjes, standbeelden, betonnen trappen, stenen bbq’s en andere beton of steen elementen mee behandelen.

Benieuwd wat de prijs en kosten zijn voor een coating op jouw betonvloer per m2? Scroll naar boven voor meer informatie of neem direct contact met ons op!

Ook uitermate geschikt om garagevloeren te voorzien van vloercoating

Er zijn maar weinig vloeren die zoveel te verduren hebben als garagevloeren. Zware voertuigen, machines belasten de vloer en stoffen als zout, olie en chemicaliën komen erop terecht. Een speciale vloercoating garage als toplaag over de ondergrond is daarom erg aan te bevelen. Deze is geschikt voor lichte tot matige belasting en erg goed schoon te maken. De vloercoating kan worden gebruikt in:

vloercoating garage

Commerciële garagebedrijven

Vloercoating garage

Particuliere garages

vloercoating garage

Autofabrieken

Vloercoating parkeergarage

Parkeergarages

 

 

 

 

 

De beste vloercoating voor uw garage

Je garagevloer coaten? Er zijn diverse vloeroplossingen voor garagevloeren beschikbaar. Vloercoating garage is hier één van. Deze toplaag over een bestaande vloer is geschikt voor lichte tot matige belasting van voertuigen en chemicaliën en daardoor erg geschikt voor particuliere garages. Zoekt u een industriële vloer voor zware mechanische en/of chemische belasting? Dan is een gietvloer garage of troffelvloer meer geschikt.

Gietvloer coating

Alle vloeren hebben extra afwerkingsopties zodat ze geschikt zijn voor de werkzaamheden in de ruimte. Bijvoorbeeld;

  • Diverse antislip gradaties
  • Antistatisch
  • Glad, mat of satijnglans
  • Lichtreflecterende of gekleurde belijningen/vlakken
  • Vlokken, motieven of bedrijfslogo

Vloercoating op bestaande garagevloer

Een bestaande garagevloer kan worden afgewerkt met een vloercoating. Een coating garagevloer biedt bescherming tegen steentjes die met de auto mee naar binnen rijden, intrekkend vocht, zout (in de winter) en vuil. Garagevloercoating bestaat uit hoogwaardige kunstharsen en verharders en is daardoor gegarandeerd vloeistofdicht, goed te reinigen en naadloos. Het beschermt dus niet alleen, het zorgt ook voor efficiënter onderhoud en een strakke look.

Vloercoating garage zelf aanbrengen

In verschillende ruimten de vloer coaten

Slijtvaste vloercoating voor de woonkamer

Op zoek naar een beschermende coating voor een bestaande vloer van hout of beton? Dan biedt een transparante coating uitkomst. De bijvoorbeeld houten vloer blijft duidelijk zichtbaar en is toch waterafstotend en krasbestendig gemaakt. Wat veel mensen echter niet weten is dat een vloercoating in bijna alle RAL kleuren kan worden geleverd. In plaats van transparant kunt u de vloer coaten in kleur. Het kan zo zorgen voor de nu zo populaire betonlook in woonkamers. Polyurethaan of PU vloercoating is de meest gebruikte variant voor in de woonkamer. Deze voelt zacht en warm aan onder de voeten, maar is wel wat minder krasbestendig als een Epoxy vloercoating. Lees ons artikel als je meer wilt weten over de voordelen van een epoxyvloer!

Tip: Onderhoud van een gecoate vloer
Natuurlijk is een gecoate vloer krasvast, maar natuurlijk niet oneindig. Zorg er daarom voor dat steentjes, vuil en zand zo veel mogelijk buiten de deur blijven. Gebruik een schoonloopmat (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Praxis of Gamma) en eventueel viltjes onder voorwerpen die verschuiven (stoelen, tafels etc.) Schoonmaken kan eenvoudig met een stofzuiger, zachte borstel, reinigingsmiddelen, een dweil of een combinatie hiervan.


Waterdichte vloercoating voor de badkamer

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een waterdichte coating voor een hygiënische en naadloze badkamer. De coating kan over tegels worden aangebracht (dan blijven de tegels zichtbaar) of direct over een betonnen ondergrond. Het beste resultaat kunt u verkrijgen met een epoxy impregneermiddel waarna u een 2 componenten polyurethaan coating aanbrengt. Bijvoorbeeld:

Epoxy impregneermiddel Nylo epoxy (EP) watervast (WV) | 1 kilo | €30,00
Ondergrond: Sterk zuigende ondergronden, betonnen / steenachtige vloeren en wanden.
Verbruik: 12-15 m2 per liter.

Vestingh badkamercoating PU AQ 2K | 1 liter | €59,95
Ondergrond: geschikt voor toepassing op wanden, plafonds en vloeren in natte ruimtes zoals sauna’s en doucheruimtes, toiletten, garderobes, entrees etc. Verkrijgbaar in mat, zijdemat of glans, in transparant en vrijwel alle dekkende kleuren.


Olie en vet resistente vloercoating voor de betonvloer van een garage

Een vloercoating is perfect om beton en cement die mooie naadloze en gladde look te geven. Omdat een vloercoating daarnaast ook nog eens slijtvast en goed bestand is tegen vocht, olie en chemicaliën wordt deze coating vaak gebruikt voor betonvloeren in garages. De coating heeft een dichte structuur en neemt bijna geen stof en vuil op. Na het coaten van de garagevloer is deze vloeistofdicht. Ideaal dus!

Let op: Deze toplaag over een bestaande vloer is geschikt voor lichte tot matige belasting van voertuigen en chemicaliën en daardoor erg geschikt voor particuliere garages. Zoekt u een industriële vloer voor zware mechanische en/of chemische belasting? Dan is een gietvloer of troffelvloer meer geschikt.

Zelf aanbrengen? Vloercoating is bij de Gamma en Praxis verkrijgbaar in handige ‘zelf aanbrengen’ kits voor kleine garagevloeren. Voor grotere oppervlakken, automonteur garages of parkeergarages adviseren wij om het uit te besteden aan een specialist. Globaal kunt u tussen de €75,- en €100,- per m2 vloercoating rekenen voor het coaten van een garagevloer als u de klus laat uitbesteden.

Heeft u een oneffen vloer of bent u op zoek naar een coating die de uitstraling van de vloer compleet bedekt? Kijk dan eens bij ons artikel over gietvloer coating.

vloercoating garage

 


Advies of offertes aanvragen voor vloercoating via Coating.nlCoating

 Gratis deskundig coating advies in samenwerking met fabrikanten en specialisten

 Binnen 1 werkdag reactie op uw vraag

 Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan voor een prijs- en kwaliteitsvergelijking

 Scherpe prijzen bij aanvragen van grotere oppervlakten

Op zoek naar vloercoating of een specialist die het kan aanbrengen?

Vraag via ons advies of geheel vrijblijvend een of meerdere offertes aan!