Waterafstotende verf keuken

Strakke coating in plaats van tegels met waterafstotende muurverf

Waterafstotende muurverf zorgt ervoor dat water, maar ook vuil en spetters van vet/olie niet hechten op de muur. Een achterwand in de keuken of een douchemuur in de badkamer kunt u daardoor eenvoudiger reinigen. Daarnaast gaat de schrobvaste verf schimmelvorming in vochtige ruimtes tegen.

In vochtige ruimtes of muren welke aan vuil onderhevig zijn, is het verstandig om met waterafstotende verf te werken. In bijvoorbeeld de badkamer hoeft er dan niet perse tot aan het plafond betegeld te worden wanneer er waterafstotende verf gebruikt wordt. Ook wordt het schoonmaken vergemakkelijkt wanneer er verf gebruikt is die waterafstotend is. Dit is handig in de badkamer maar ook de muren in bijvoorbeeld de keuken en het toilet kunnen zo goed schoon gehouden worden.

In ruimtes waar veel vocht is, zoals bijvoorbeeld de badkamer en keuken, doen zich nog wel eens vochtproblemen voor. Geen optimale vochthuishouding (isolatie en ventilatie) resulteert in schimmels. Iedereen kent de zwarte plekken wel, dit is lelijk maar ook nog eens erg ongezond. Om schimmels en andere vochtproblemen geen kans te geven is het verstandig om in dit soort ruimtes te schilderen met een vochtwerende verf. De schimmels krijgen op deze manier geen kans zich te hechten en het water zal van de muren aflopen.

Er zijn verschillende opties beschikbaar op de huidige markt:


Waterafstotende muurverf (mat of zijdeglans en in vele kleuren)

De lichtst beschermende waterafstotende verf is de schrobvaste waterafstotende muurverf. Een muur met deze afwasbare verf kunt u ‘schrobben’ zonder dat de verf loskomt. Helaas zijn de meeste schrobvaste muurverven mat waardoor vlekken door saus, olie en vet kunnen intrekken. Een zijdeglans of glans muurverf biedt een betere bescherming doordat vuil simpelweg niet aan het gladde oppervlak kan hechten.

Prijs waterafstotende muurverfWaterafstotende verf keuken

Sigmapearl Clean | 2,5 liter | €49,95 | Zeer goed reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van beton, metselwerk, pleisterwerk en cementgebonden plaatmaterialen. Het overschilderen van oude muurverflagen.
Verbruik: 7-9 m2 per liter.

Sikkens Alphatex SF | 1 liter | €20,40 | Gemiddeld reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van winddroog beton, pleisterwerk, metselwerk, gips- en boardplaten, houtwolcementplaten, oude, intacte verflagen, behang etc.
Verbruik: Circa 6 m2 per liter, afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond en de methode van aanbrengen.

Prijs waterafstotende polyurethaan coating of acrylverf (glans)

Een watergedragen lak zorgt voor een mooie kras- en slijtvaste laag die goed bestand is tegen de meeste vlekken (vet, vuil) en reinigingsmiddelen.

Histor One acryl lak| 0,5 liter | €21,95 | Goed reinigbaar
Ondergrond: Voor hout, tegels, staal  en andere ondergronden, voorzien van een voorgaande (grond)verflaag of plamuurlaag voorzien van grondverf.
Verbruik: 12 m²/liter

Ekodur interieur gloss | Ekodur | €38,95 | Goed reinigbaar
Ondergrond: Voor hout, tegels, staal  en andere ondergronden, voorzien van een voorgaande (grond)verflaag of plamuurlaag voorzien van grondverf.
Verbruik: 12 m²/liter

 


Waterafstotende muurverf voor de keuken; transparant en matWaterafstotende verf keuken

Een groot voordeel van dit type waterafstotende verf is dat het de oorspronkelijke uitstraling van de muur onderstreept. Zelfs in een matte afwerking is deze verf nog goed reinigbaar. Deze waterafstotende verf is beschikbaar als 1 component en 2 componenten coating. De tweecomponenten coating heeft een wat hogere chemische resistentie.

Een transparante zeer matte coating over een donkere kleur kan witte banen, strepen geven. Het matteringsmiddel wordt dan onregelmatig zichtbaar. Dit is niet het geval met onderstaande Traelyx natural finish. Voor kleine oppervlakten wordt ook vaak speciale nano coating voor de keuken aanbevolen.

Prijs van waterafstotende verf voor de keuken

Traelyx natural finish | 0,75l | €33,50 | extra mat | 2-componenten
Ondergrond: voor het vrijwel onzichtbaar coaten van latex, stucwerk, minerale ondergronden, betonlook e.d. Gezien de sterkte ook zeer geschikt voor vloeren van minerale aard , kunstbeton, vast zandcement, plaatmateriaal en hout.
Verbruik: In 750 ml voor ongeveer 1 laag op 10m2, echter sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond. 750 ml is dus goed voor een goede bescherming op max. 5-6 m2 (in 2 lagen), een 2.5 liter is goed voor max. zo’n 18m2 (in 2 lagen).

Rigo Skylt | 1 liter | €37,65 | ultramat | 2- componenten
Ondergrond: Deze waterafstotende verf is specifiek ontwikkeld voor eiken. Op eiken en andere relatief blonde houtsoorten komt het effect van een onzichtbare finish dan ook het best tot zijn recht.
Verbruik: 10 tot maximaal 15m2 per liter/per laag, Een echt gezonde laagdikte krijgt men met de vuistregel: aantal m2 x 0,3 liter – en door dit vervolgens op te maken (in 3 x aanbrengen of desnoods vaker, tot de lak op is).


Badkamer of natte ruimtes met waterafstotende muren

Dan komen we nu bij de zware jongens aan. Een waterafstotende verf voor de badkamer kan het beste bestaan uit een sterk 2-componenten epoxy systeem. Toch is verf geen tegel en een lange houdbaarheid is daarom niet gegarandeerd. Het beste resultaat kunt u verkrijgen met een epoxy impregneermiddel waarna u een 2 componenten polyurethaan coating aanbrengt (zoals de voorbeelden hierboven)

Prijs en producten van verf voor de badkamer

Epoxy impregneermiddel Nylo epoxy (EP) watervast (WV) | 1 kilo | €30,00
Ondergrond: Sterk zuigende ondergronden, betonnen / steenachtige vloeren en wanden.
Verbruik: 12-15 m2 per liter.

Rust Oleum Tyb Tile epoxy bad & tegelverf | 1 set | €54,95
Tub & Tile is een uitstekende 2-komponentenverf om direct (zonder extra primer) op geglazuurde of geëmailleerde oppervlakken aan te brengen (zoals in bad). Een standaardset is goed voor zo’n 5 ,5m2. De basiskleur is wit.


Eenvoudig zelf verf waterafstotend maken

Handig én goedkoop is om zelf je verf waterafstotend te maken. Alle verf op waterbasis is hiervoor geschikt. Met Paintseal Pro maak je elke acryl of latex verf waterafstotend. Het is makkelijk toe te passen; meng Paintseal door de verf, goed roeren en klaar! De verf heeft nu een waterafstotende en vochtwerende werking, waardoor schimmels zich niet meer kunnen hechten en water – zonder sporen achter te laten – op de muren zal parelen en er afloopt. 100 ml is voldoende voor 2,2 liter verf / 3,3 liter beits. Paintseal Pro | 1 liter | €59,95

Bijkomend voordeel is dat de verf een 3x betere hechting heeft dan verf wat niet gemengd is met Paintseal.


De buitenmuur waterafstotend maken met verf

Vooral voor uw buitenmuren is het verstandig om te kiezen voor een kwaliteitsmerk verf. Kies een muurverf voor buiten die goed hecht op bestaande verflagen, stucwerk en baksteen. Het is belangrijk dat een muurverf voor buiten vuil en regen afstoot en zeer goed is te reinigen. Er zijn muurverven voor buiten beschikbaar die minstens 10 jaar in goede conditie blijven. Bijvoorbeeld:

Sikkens Alphatex IQ Mat is een matte hoogwaardige schrobbare elastische kwaliteit-verf voor buiten- en binnenmuren. Geschikt voor alle soorten beton, metselwerk, stucwerk, pleisterwerk en over bestaande verflagen. Sikkens Alphatex IQ Mat |5 liter | standaard wit | €59,95. 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *