Waterdichte coating

Maak uw keuken, badkamer, kelder, gevel en meer waterdicht

Waterdicht exterieur
Waterdichte keuken
Waterdichte garagevloer
Waterdichte vloer / wand
Waterdichte kelder

De badkamer waterdicht maken met coating

Een ruimte of oppervlakte waterdicht maken hoeft niet moeilijk te zijn. Vanwege de diversiteit in producten en toepassingen is het wel aan te raden om goed na te gaan welke waterdichte coating (ook wel waterdichte verf) het meest geschikt is voor uw specifieke project. In dit artikel noemen we een aantal veelvoorkomende ruimtes/oppervlakken om waterdicht te maken en een onafhankelijk advies over geschikte producten.

Voorbeelden van waterdichte coatings zijn:

 • Vloeibaar rubber coatings
 • Nano coatings
 • Twee componenten PU coating
 • Twee componenten Epoxy coating
 • Kunststof coating (Polyurea hotspray coating)

Waterdichte coating over tegels aanbrengen

Een coating is geen tegel en zal daarom nooit dezelfde houdbaarheid kunnen garanderen. Toch bestaan er een aantal goede waterdichte coatings die uitermate geschikt zijn in de badkamer. Gebruik bijvoorbeeld een transparante waterdichte coating over tegels, een waterdichte coating douchevloer of op een betonlook douchewand.

 • Voordat u een waterbestendige coating badkamer aan kunt brengen dient u voor het beste resultaat eerst een epoxy impregneer of primer aan te brengen.
 • Kies voor vochtige of zwaar belaste ruimtes een 2 componenten impregneer en een 2 componenten kleurcoating.
 • Het verbruik op de vloer ligt hoger dan bij gebruik op de wand.
 • Breng een kleurcoating in 2 dunne lagen aan, dit is iets meer werk, maar veel sterker en mooier dan 1 dikke laag.
 • Een PU wandcoating is speciaal voor de wand ontwikkeld. Gebruik deze niet op de vloer!
 • Voorkom vocht uit de ondergrond, wacht tot cement gebonden ondergrond 3 tot 6 weken oud is (afhankelijk van het soort coating)
 • Lees goed de technische bladen en instructies van de fabrikant vooraf

Direct waterdichte coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via deze webwinkels:

 
verfwinkel
bol.com verf kopen
praxis verf en coating
vefbestelsite
Bestel verf

Waterdichte keuken

Eenvoudig afwasbare waterdichte muurverf in de keuken

Als er één deel van de muur is die blootstaat aan vervuiling dan is het wel de achterwand van de keuken. Gelukkig bestaat er speciale afwasbare verf die de muur makkelijk reinigbaar maakt én ook nog eens waterdicht. Een extra matte 2 componenten waterdichte coating waar wij goede ervaringen mee hebben is Traelyx natural finish (€44,95 750 ml) Deze coating zorgt voor een vrijwel onzichtbaar coatinglaag op latex, stucwerk, minerale ondergronden en betonlook muren in de keuken. Ook donkere kleuren (muurverf) of zuigende steenachtige ondergronden kunnen veilig gecoat worden met Traelyx naturel finish, zonder dat er risico bestaat op witte vegen/vlekken.

We raden minimaal 3 lagen aan, waarbij 750 ml genoeg is voor ongeveer 1 laag op 10m2 (natuurlijk wel sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond).

Elementen in de tuin waterdicht maken (zwembad, vijver etc.)

Een veelgebruikte waterdichte coating in de tuin is toch wel de veelzijdige vloeibaar rubber coating. Vloeibaar rubber coating zorgt voor een waterdichte beschermlaag in bijvoorbeeld zwembaden, vijvers en bloempotten. Doordat de rubber coating eenvoudig aan te brengen is, grijpen veel doe-het-zelf klussers naar deze handige oplossingen om diverse producten en ondergronden waterdicht en weerproof te maken. De vloeibare rubber kan middels een spray, kwast of roller worden aangebracht.

Een aantal merken die positieve reviews hebben ontvangen op gebied van gebruiksgemak, duurzaamheid en waterdichte eigenschappen zijn:

Gummil Premium | Vloeibaar rubber coating | 1 liter €39,95 | 30 liter €649,95 | Zwart
EcoProof | Liquid rubber coating membrane | 5 liter €119,95 | 20 liter €374,95 | Zwart
Remmers | Afdichting 2K vloeibaar rubber | 10 kg €76,95 | Zwart
Rubson | Liquid rubber coating | 750 ml €18,75 | Grijs

Waterdichte verf voor hout en steigerhout

Hout is een materiaal dat vaak baat heeft bij een goede coating. Een waterdichte coating voor hout beschermt in dit geval tegen de elementen, groene aanslag en houtrot (door water). De meest gebruikte coatings op hout zijn:

 • Nano coating (een transparante waterdichte coating)
 • Beits (om het hout een “kleurwash” te geven) met een nano coating om het waterdichte effect te bereiken
 • Lak (dekkend en duurzaam)

In ons artikel over houtcoating leest u alles over deze coatings en hun toepassingen.

Waterdicht beton

Maak beton waterdicht met impregneermiddel

Gevelimpregneer is voor het impregneren van gevels en beton. Het maakt de muur sterk waterafstotend en voorkomt regendoorslag en de aangroei van alg en mos. Gevelimpregneer maakt de meeste minerale ondergronden waterdicht. Het is onder andere geschikt voor het waterdicht maken van:
 • gasbeton
 • kalkzandsteen
 • minerale-pleisters
 • niet geglazuurde tegels
 • minerale-verven
 • kunststeen (cementgebonden)
 • vele betonsoorten.
Verbruik: ca. 0,5 tot 1 liter per m2, afhankelijk van de zuiging/poreusheid van de ondergrond.

Vochtwerende vloercoating in de kelder of garage

Een waterdichte vloercoating of een waterdichte coating kelder is over het algemeen niet dikker dan 1 millimeter en gemaakt van kunststof. Een vloercoating bestaat uit een primerlaag en een afwerklaag. Deze toplagen geven naar wens een matte of zijdeglans uitstraling. Een vloercoating is perfect om beton en cement die mooie waterdichte naadloze en gladde look te geven. Veel online aanbieders leveren een compleet pakket met noodzakelijke producten, kwasten, rollers en uitgebreide instructies. Voor het zelf coaten van een vloer kunt u denken aan de volgende prijzen:

MerkSoortPrijs
HQ vloercoatingEpoxycoating€85,95 7,5 kg
Verbruik: 0,25 - 0,3 kg /m2
WB vloercoatingDoe het zelf pakket€155,95 7,5 kg
Verbruik: 0,15 - 0,2 kg /m2.
EP vloercoating Transparant Epoxy€39,95 1 kg
Verbruik: 0,25 - 0,3 kg /m2
EP vloercoating Antislip functie€89,95 7,5 kg
Verbruik: 0,3 - 0,35 kg /m2

Heeft u een oneffen vloer of bent u op zoek naar een coating die de uitstraling van de vloer compleet bedekt? Een doe het zelf pakket om coating vloer zelf aan te brengen is verkrijgbaar vanaf €11,75 per m2.  Een polyurethaan gietvloer kost rond €24,- per m2. Een gietvloer op epoxybasis €15,45 per m2. Wilt u weten wat het kost om een coating vloer of gietvloer te laten leggen door een professional? Of wilt u weten welk soort vloer het meest geschikt is voor uw wensen?

18 antwoorden
 1. Martine Monard zegt:

  Goede morgen,
  Onze zoon heeft net een appartement gekocht met een inloopdouche die afgewerkt is met een mooie waterdichte sierpleister (soort mortex), die hij zou willen behouden. Echter aan de onderkant, tegen de douchebak zijn er kleine beschadegingen, barstjes enz, dit tot op max 3cm hoog.
  Is er een oplossing om dit plaatselijk terug goed waterdicht te maken ?
  Mvg,
  Martine Monard

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Martine,

   Wat leuk dat uw zoon een appartement heeft gekocht met een mooie inloopdouche zonder tegels.

   Wij adviseren om te beginnen met achterhalen waardoor de beschadigingen zijn ontstaan. Is het enkel krimpwerking van de muren, of zit er vocht in de muur? Bij dit laatste is het belangrijk om de oorzaak van het probleem eerst aan te pakken.

   Om de beschadigingen vervolgens te repareren kunt u een twee componenten polyurethaan (PU) coating aanbrengen. Bedenk wel dat dit nooit dezelfde waterdichte werking zal hebben als tegels. In vochtrijke ruimtes zoals de badkamer, douche of kelders is het belangrijk om hier rekening mee te houden. In ons artikel over polyurethaan coating kunt u meer lezen over deze coating en onze aanbevelingen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Fatma zegt:

  Help! Ik heb ergens een lekkage in de badkamer, maar ik kom er maar niet achter waar. Ik zou graag over de bestaande tegel- en voegwerk een coating willen plaatsen (toch goedkoper dan alles opnieuw te betegelen!) om de boel waterdicht te maken. Wat raden jullie mij aan? Maakt het soort tegelwerk nog wat uit voor de coating?

  Groet,
  F.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Fatma,

   Wat vervelend dat u last heeft van lekkage in de badkamer! U kunt een (transparante of gekleurde) epoxy coating aanbrengen over de tegels en de voegen van uw badkamer. Bij erg gladde tegels is in sommige gevallen een primer nodig om de hechting te verbeteren. In ons artikel over badkamer coating kunt u lezen over de coatings die wij aanraden. Tevens geven wij in dit artikel tips over het aanbrengen van een coating in de badkamer.

   Hopelijk bent u snel van de lekkage verlost!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Remco zegt:

  Goedenavond,
  Ik heb de vloer van mijn douche gedeelte vervangen met mozaïek. Nu blijft er rond de drain een beetje water staan. Kan ik dat met een coating nog egaliseren?

  Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Remco,

   Wat vervelend dat er water blijft staan rond de drain. Begrijpelijk dat je dit wilt oplossen. Vaak wordt er gekozen voor een transparante waterdichte epoxy coating over tegels om deze waterdicht te maken en te egaliseren. Dit kan ook gebruikt worden over mozaïek.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
    • Coating Expert zegt:

     Goedemiddag Remco,

     Wij zijn geen directe aanbieder van coatings maar verbinden aanvragen met coatingspecialisten. Helaas hebben we op dit moment geen coatingpartner voor particuliere epoxy in kleine hoeveelheden. Wij adviseren u om online eens te kijken bij verfwebwinkels.

     Met vriendelijke groet,

     Marieke-Coating.nl

     Beantwoorden
 4. Rutger zegt:

  Ik zou graag mijn stenen schuur waterdicht willen maken van binnen om een motor te stallen. Nu trekt er via de stenen muren vocht naar binnen en zorgt voor schimmel op het houten dak en vocht op spullen in de schuur.

  Welke coating raadt u aan in grijs of transparant? De schuur is 3×2 m.

  De volgende stap is isoleren als een coating onvoldoende werkt.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Rutger,

   Hartelijk dank voor uw vraag over Waterdichte coating.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 5. Serdal zegt:

  Hoi,

  Ik wil in de doucheruimte een vloer plaatsen met kiezelstenen. Nu ben ik gewaarschuwd dat er teveel water zal blijven liggen. Kan ik dit laten sealen of een coating aanbrengen? Wat heb ik daarvoor nodig? En hoe lang gaat zo een coating mee? Moet ik bijv dat spul elk jaar eroverheen gooien zodat het water niet blijft liggen en makkelijk schoon te maken is? Dank alvast voor de reactie.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Serdal,

   Hartelijk dank voor uw vraag over Waterdichte coating.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 6. Fenna zegt:

  Goedenavond ik heb net een huis gekocht waarbij in de badkamer een water afstotend coating is gebruikt over een lichte stucklaag. Nu is het smoezelig geworden en zou er graag overheen verven om het weer op te frissen. Welke verf kan ik het beste gebruiken? De coating is ongeveer een jaar geleden aangebracht. Mvg Fenna

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Fenna,

   Hartelijk dank voor uw vraag over waterdichte coating.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Jasmin – Coating.nl

   Beantwoorden
 7. Rudie Nijenhuis zegt:

  Hallo, kan er ,na het aanbrengen van de waterdichte rustoleum tub and tile ,over deze verf weer opnieuw getegeld worden?
  Wij hebben nl. poreuze voegen en kitnaden, of weten jullie hier misschien een ander produkt voor?
  Hoogachtend en met vr.gr. Rudie Nijenhuis/Tinie Pol.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Rudie,

   Rust Oleum Tub & Tile is een waterdichte coating die goed hecht op keramiek of porseleinen oppervlakken en wordt daarom met name gebruikt voor het schilderen van sanitair en ligbad. Over tegels kunt u deze coating wel gebruiken, onder tegels raden wij het af.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 8. Remco zegt:

  Hallo ,

  Ik wil op mijn douche vloer een coating aanbrengen om lekkage te voorkomen.
  Met name dus geschikt om de voegen te dichten.
  Heeft u een transparante coating welke geschikt is voor een donkere tegel ?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Remco!

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Wij bieden zelf geen coatings aan, Remco. Echter kunnen we u wel advies geven hierover. Er zijn diverse typen waterdichte coating op de markt. Voor het dichten van voegen zouden wij normaliter bijvoorbeeld vloeibaar rubber coating aanraden – echter is deze niet transparant.

   Om een douchevloer transparant te dichten, zouden we daarom een PU badkamercoating aanraden. Deze kunt u in gewoon zelf aanleggen en maakt de vloer waterafstotend. Op deze pagina kunt u daar meer over lezen: http://coating.nl/badkamercoating/

   Voor verdere vragen, kunt u altijd een mailtje naar aanvraag@ayold.com sturen. Alvast veel succes gewenst!

   Erik – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *