zelf zandstralen voorbeeld

Zelf zandstralen; ontdek alles dat u moet weten

Het idee van zelf zandstralen klinkt menigeen waarschijnlijk als muziek in de oren. Zeker als u bijvoorbeeld met grote gelakte kasten gepoedercoate objecten wilt werken, kan schuren nogal een tijdrovende bezigheid zijn. Met zandstralen heeft u hout, metaal, beton en zelfs kunststof echter in een mum van tijd schoon.

Ook het idee om dit te bewerkstelligen? Wij gaan u in dit artikel vertellen wat u ervoor nodig hebt om zelf meubels (en andere objecten) te kunnen stralen. Kunt u straks zelf ook in een mum van tijd in de weer!


Dit is allemaal nodig om zelf zand te stralen

In principe is zandstralen het blazen van gritkorrels (zand wordt feitelijk gezien niet meer gebruikt) onder hoge druk tegen een oppervlakte. Dit gebeurt op zo’n verfijnde wijze, dat zelfs lak van meubels of poedercoating van metalen objecten eraf gespoten kan worden zonder de ondergrond te beschadigen.

De drempel om zelf zand te stralen ligt helemaal niet hoog. Het enige waar u goed rekening mee moet houden, is de benodigde apparatuur. U heeft het volgende nodig voor zandstralen doe het zelf:

 1. Straalkast of straalketel 
  Om te kunnen zandstralen, heeft u een compressor nodig die de benodigde luchtdruk voor het stralen genereert. Dit kan bijvoorbeeld met een automatische straalkast (ook wel st

  zelf zandstralen straalcabine

  Voorbeeld van een straalcabine

  raalcabine genoemd). U hoeft enkel een object in de kast te plaatsen, en de blazers doen de rest. Straalkasten zijn echter enkel geschikt voor kleine projecten. Wilt u bijvoorbeeld zelf meubels stralen, dan is een straalketel betere optie. Deze compressor bevestigt u aan een straalpistool en kunt u gemakkelijk heen-en-weer bewegen.
  Prijs: Straalkast vanaf €250,- , straalketel vanaf €80,- (afhankelijk van grootte compressor, luchtdruk)

 2. Straalpistool
  Dit is uw wapen om het zand gericht weg te blazen. De keuze van een straalpistool is vooral afhankelijk of u met een straalkast of -ketel werkt. Een tweede factor waar u rekening mee dient te houden, is de typen zand die het kan stralen. Er zitten ook zogenoemde nozzles op een straalpistool: om slijtage te voorkomen, moeten deze vaak vervangen worden.
  Prijs: rond de €40,-
 3. Beschermende kleding
  Bij het zandstralen komt er een hoop stof vrij. Het inademen van deze stof is schadelijk voor de gezondheid. Beschermende kleding, zoals een beschermende overall of hoofdbescherming is om deze reden essentieel. Zeker uw gezicht (met bijvoorbeeld een stofmasker) dient u goed te beschermen. Lees in ons artikel over beschermende kleding bij coating hier alles voor!
 4. Zandkorrels (gritkorrels)
  De korrel is het middel dat het uiteindelijke klusje moet klaren. Maar welke zand voor zandstralen heeft u nodig? Dit hangt vooral af van de ondergrond en de dikte van de korrel. Fijne glasparels zijn bijvoorbeeld voor zachte metalen (zoals aluminium), kunststof, glas en RVS. Het grove korund is ideaal voor harde metalen ondergronden en het afblazen van poedercoating. Voor beton, steen en hout is tenslotte het zeer fijne olivinezand een uitkomst. U kunt ook aluminiumsilicaat, calciumcarbonaat of speedblast-korrels gebruiken.
  Prijs: rond de €40,- voor 25kg

Het aanschaffen van alle apparatuur om zelf zandstralen uit te voeren, is redelijk prijzig. Voor kleine projecten kunt u er ook voor kiezen om alles te huren. Hier kunt u in ons algemene zandstralen-artikel meer over lezen.


Zandstralen doe het zelf: houd hier rekening mee

Met de benodigde apparatuur, is het zandstralen zelf een peulenschil! U hoeft enkel het zand in de daarvoor bestemde cabine of ketel te stoppen, de druk af te stellen én het spuitpistool op de lak of poedercoating te richten. Een druk op de trekker en de benodigde druk doet de rest totdat alle lak of coating verdwenen is.

Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. We hebben deze voor u op een rij gezet:

zelf zandstralen resultaat

Voor (links) en na (rechts) zandstralen

 • Constante druk van 10 bar nodig; glas vormt de uitzondering, de maximale werkdruk hiervoor is 4 bar.
 • Er komt veel stof vrij; een effectieve stofafzuiging is daarom een voorwaarde
 • (Voor-)reiniging is essentieel; maakt het project voor én na de tijd goed schoon – vuil hecht zich aan het grit
 • Stralen kan statische lading veroorzaken; rubberen handschoenen kunnen handig zijn
 • Niet elk object is geschikt; zelf zandstralen van auto’s of andere objecten bestaande uit meerdere materialen is af te raden

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *