Zwembad coating

zwembad coating

Zwembad waterdicht maken met zwembadcoating

Een zwembad coating is een beschermende laag speciaal voor gladde zwembadvloeren en zwembaden. De verf voor zwembad zorgt ervoor dat er weinig bacteriën en micro organismen kunnen hechten aan het bad. Vervuiling, schimmels en bacteriën die schadelijk zijn voor de gezondheid krijgen geen kans om te hechten. Door de coating spoelt u de vervuiling makkelijk weg! Maar de meest belangrijke redenen om zwembad coating aan te brengen is natuurlijk vanwege de veiligheid en waterdichtheid.

Zwembaden zijn er voor plezier en recreatie maar helaas gebeuren er ook veel ongelukken. Vaak door uitglijden, scherpe randjes of verkeerd vallen. Gelukkig kan een zwembadcoating dit soort ongelukken drastisch verminderen. Het maakt harde randen en scherpe hoeken glad en zorgt ervoor dat een zwembad niet lekt. Natuurlijk wil het oog ook wat. We worden aangetrokken tot het natuurlijk frisse, naadloze en kleurrijke uiterlijk van zwembaden. Vaak is dit ook een reden om voor een zwembad verf te kiezen. Samengevat zorgt een zwembad verven voor deze voordelen:

 • Naadloos: geen scherpe randjes, scheuren of naden waaraan mensen zich kunnen bezeren
 • Waterdicht: zwembad verf absorbeert geen water. De ondergrond zwembad blijft daardoor droog en zal niet beschadigen door langdurig blootstaan aan water
 • In vele kleuren te verkrijgen: dat mooie frisse blauw? Of juist zo’n mooie betonlook? Zwembadverf beton is ook te verkrijgen. Alle opties zijn mogelijk.
 • Hygiënisch: schimmels, bacteriën, vuil en zand hecht niet aan een zwembad met coating. Het is dus eenvoudig schoon te maken

zwembad coating

Verschil tussen polyurethaan en epoxy

Zwembadcoating is vaak op basis van polyurethaan of epoxy en beide zijn erg geschikt om een zwembad mee te verven. Maar wat is nu het verschil?

Epoxy zwembad verf: ideaal voor het verven van een zwembad polyester

Epoxy zwembad verf geeft een extreem harde laag en is ook goed naadloos te gieten. De coating is harder en duurzamer dan polyurethaan coating. Nadeel aan Epoxy zwembad verf is dat het door de hardheid minder geschikt is voor ondergronden die nog “werken” zoals net gegoten beton of cement of bij wisselende temperaturen. Er kunnen dan bijvoorbeeld scheuren ontstaan. Deze zwembadverf is daardoor wel ideaal om een polyester zwembad (opnieuw) te verven. Verder gaat het uitharden van deze  epoxy zwembad coating verf wel langzamer dan bij Polyurethaan, dus het zwembad kan langer niet gebruikt worden. Een polyester zwembad opnieuw verven met epoxy coating kan bijvoorbeeld 5 tot 7 dagen duren om volledig uit te harden. Een zwembad verven met polyurethaan neemt ongeveer 3 dagen in beslag.

Polyurethaan zwembad verf: geschikt voor een betonnen zwembad waterdicht maken

Polyurethaan is daarnaast iets elastischer en geschikter voor het opvullen van oneffenheden. Ook kan polyurethaan beter tegen krassen en is deze coating geschikter voor wisselende temperaturen (bijvoorbeeld koude winters, warme zomers). Nadeel is dat Polyurethaan lastiger aan te brengen is. Helemaal in vochtige ruimtes! De ruimte moet volledig schoon en droog zijn voor het aanbrengen.

Het is mogelijk om beide zwembadcoatings transparant aan te brengen waardoor de structuur en kleur goed zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om de coating in verschillende kleuren aan te brengen. Zo kunnen er in wedstrijdbaden direct de juiste lijnen worden geplaatst of kan er een logo of kindvriendelijk patroon worden aangebracht. Er zijn zelfs speciale licht reflecterende kleuren beschikbaar. Zowel een epoxy coating als polyurethaan coating kan op de volgende ondergronden worden aangebracht:

 • Beton (denk dan wel om het “werken” en de vochtigheidsgraad!)
 • Polyester
 • Stenen tegels 
 • Stalen baden
 • Houten bassins
 • Jacuzzi’s

Vistapaint heeft een erg geschikte twee-componenten polyurethaan zwembadverf in het assortiment. De Vista 2K Zwembad Basecoat (€47,- 750 ml) heeft een goede hechting op staal (roestwerend) RVS, aluminium, verzinkt staal en koperlegeringen. De Vista 2K Zwembad Basecoat is bestand tegen constante waterbelasting en weersinvloeden en toepasbaar als grond, hecht- en/of roestwerende laag onder de Vista 2K Zwembad Topcoat.

Chloorrubberverf

Als zwembad coating beton kan eventueel ook chloorrubberverf worden gebruikt. Deze verf is waterbestendig, weervast en gemakkelijk te verwerken. Chloor is geen probleem. Het is geschikt voor baden die grondig gereinigd worden en het kan tegen temperaturen tot 80 graden. Deze verf is echter niet bestand tegen olie en vetten. Het verbruik ligt op 7 vierkante meter met 1 liter.

Vestingh CZ Chloorrubberverf | € 177,89 | 5 liter | wit en standaard blauw

zwembadcoating

Waterdichte verf zwembad: zelf aanbrengen kan prima!

Of een coating zelf kan worden aangebracht is afhankelijk van de ondergrond van het zwembad. Sommige zwembadvloeren en wanden kunnen in verloop van tijd erg poreus zijn geworden. Dan is het noodzakelijk om professionele informatie in te winnen over of er een hechting primer of zelfs zandstralen nodig is. Bij achterstallig onderhoud of veroudering kan het vooral bij betegelde zwembaden nodig zijn om de tegels te verwijderen en de ondergrond weer netjes glad en vlak te maken. Dit gebeurt vaak met watervaste cementmortels waarna een transparante of gekleurde coatinglaag wordt aangebracht.

Naast de ondergrond is ook de bestemming van de coating belangrijk bij de keuze om het wel of niet professioneel te laten aanbrengen. Gaat het om een openbare of commerciële ruimte? Dan moet er rekening gehouden worden met de wet- en regelgeving.

Stappenplan zwembad waterdicht maken

Is de ondergrond in goede staat en gaat het niet om een commercieel zwembad? Dan kunt u een zwembadcoating in 4 lagen zelf aanbrengen.

 1. Laag één bestaat uit een impregneermiddel zodat de coating goed hecht
 2. Laag twee is een twee componenten epoxy coating in een kleur naar keuze (het goedkoopst is standaard zwembad blauw)
 3. De tweede laag is een polyurethaan (PU) coating  of Epoxy zwembaden coating met een hoogglans of matte afwerking
 4. Als laatst volgt er nog een keer een laag PU coating of epoxy coating als sealer

Zo pakt u de voorbereiding bij het verven van een zwembad aan:

 • Maak eerst de ondergrond goed schoon met een hogedrukspuit
 • Zorg ervoor dat al het water is weggespoeld en blaadjes, mos, vuil en modder uit het bad is.
 • Heeft u een polyester zwembad? Schuur deze dan ruw op en vervang de eerste twee lagen door een extra laat polyurethaan coating. Deze hecht uitstekend een polyester zwembad!
  Is het een beton zwembad of van cement? Dan moet deze minimaal 4 weken geleden zijn aangelegd voor de zwembadcoating beton kan worden aangebracht.
  Heeft het zwembad nog een oude coating? Geen probleem. U kunt een polyester zwembad opnieuw verven zonder de oude laag af te halen. Dit geldt ook voor beton.
  Is het een chloorrubberverf zwembad? Dan hecht de coating niet op polyester en beton. Deze laag moet door zandstralen worden afgehaald
 • Breng de 4 lagen aan met een verfroller. Doe de hoekjes en rond de lampen, afvoerputjes etc met een kwast.
 • Laat de lagen drogen volgens de instructies van de fabrikant. Normaal gesproken kan het zwembad na 3 tot 5 dagen weer in gebruik genomen worden

Zwembad coating prijs

Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt. Kornuyt, Decuchip en Nelf/Nylo en Vistapaint hebben speciale coatings voor zwembaden. Het is verstandig om het project eerst goed in kaart te brengen voordat er offertes worden aangevraagd. Zo kan er ook rekening gehouden worden met eventuele renovatiewerkzaamheden en reparaties. Ook kan er advies worden ingewonnen over de constructie van het zwembad of de ruimte. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kleedkamers of de sanitaire ruimtes? Er zijn verschillende coating oplossingen voor de verschillende ruimtes mogelijk.

MerkSoortPrijs
DecochipHoogglans blauw zwembadcoating 4- laag compleet systeemVanaf 250 m2 tot 1000 m2 €10,- per m2
DecochipHoogglans blauw zwembadcoating 4- laag compleet systeemVanaf 5 tot 25 m2 €15 per m2
PolyestershopPolyester zwembad coating5kg €84,95
Verbruik 300-400 gr/m²
ecoLineEpoxy 2 componenten coating coating (milieuvriendelijk)10 liter € 668,48

zwembad coating

Veiligheidseisen en nationaal keurmerk voor de zwembadbranche

In Nederland zijn er ruim 700 openbare zwembaden en dan hebben we de duizenden privébaden, therapiebaden (bijvoorbeeld in revalidatiecentra) en semi openbare zwemgelegenheden (bijvoorbeeld in bungalowparken, campings en wellnesscentra) nog niet eens meegeteld! Zowel de Nederlandse overheid als het Europese bestuur heeft daarom zwembadnormen opgesteld. U kunt ze hier nalezen:

Nederland: Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz)
Nederland: Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz).
Europa: NEN- normen zwembad

Iedere vijf jaar worden de normen opnieuw tegen het licht gehouden en wordt bekeken of de norm nog voldoet, aangepast moet worden of moet worden ingetrokken. Naast de wet- en regelgeving is er ook een speciaal keurmerk voor de zwembadbranche. Deze is niet verplicht maar kan een toegevoegde waarde zijn voor het imago van een zwembad of een onderscheiding ten opzichte van concurrenten.

Twee punten die zowel aan de officiële normen en de normen van het keurmerk worden getoetst zijn veiligheid en hygiëne. Het zwembad coaten is de beste manier om aan de verplichtingen te voldoen. Wilt u zeker weten dat uw zwembad voldoet aan alle eisen? Neem dan contact met ons op. Onze zwembad coating specialisten informeren u graag vrijblijvend.

Coating niet alleen voor commerciële zwembaden

Naast commerciële zwembaden zijn er ook andere ruimtes gebaat bij een waterdichte zwembad coating. Denk bijvoorbeeld eens aan sauna’s en wellness centra. Of wat dacht u van een privé zwembad op uw eigen terrein, bijvoorbeeld een Gamma zwembad of van een andere bouwmarkt, of een zwembad bij uw bungalow. En dan hebben we het nog echt over zwembaden. Maar ook de ruimtes eromheen kunnen goed een zwembadcoating gebruiken. Om een voorbeeld te geven; zwembadcoating kan ook worden aangebracht in:

 • Kleedruimtes van zwembaden
 • In en rondom waterattracties (bijvoorbeeld glijbanen of kinderbaden)
 • Doorloopruimtes van sauna’s
 • Gezamenlijke doucheruimtes van sportscholen
 • Inloopdouches
 • Sauna’s, stoombaden, kleedkamers en doucheruimtes in sportscholen
 • Bungalowparken en campings met zwem- en/of wellnesfaciliteiten

Een hoogwaardige zwembad coating zorgt ervoor dat zowel de recreatiezwemmer als saunaganger veilig kan genieten van het zwembad en de ruimte eromheen.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.