Bescherm, verfraai of herstel uw zwembad met zwembadverf

Of u nu op zoek bent naar een verf voor het repareren van lekkages, het opfrissen van de kleur of voor algehele bescherming van uw zwembad; zwembadverf biedt een voordelige en snelle oplossing. In dit artikel bespreken we de geschikte zwembadverf voor ieder type zwembad (polyester, beton etc.) en adviseren wij u over hoe u de verf kunt aanbrengen voor het beste resultaat.

Voordat u echter kunt overgaan tot het bestellen van de juiste zwembadverf, is het belangrijk om de huidige staat van uw zwembad te bepalen. Bijvoorbeeld of uw zwembad al eerder is behandeld, en zo ja, met welk coatingsysteem dit toen is gedaan. In veel gevallen is het verstandig om een oude laag eerst te verwijderen door deze te zandstralen, schuren of mechanisch borstelen. Scheuren, gaten en onregelmatigheden kunt u repareren met vochtbestendige vulmiddelen.

Als de basis goed is kunt u over het algemeen de richtlijnen uit onderstaande tabel overnemen:

Soort ondergrondToe te passen zwembadverf
Betonnen zwembad (onbehandeld)1-k Chloorrubberverf 2-k Polyurethaan coating
Polyester zwembad (onbehandeld2-k Polyurethaan coating
Betonnen zwembad behandeld met Chloorrubberverf1-k Chloorrubberverf
Betonnen zwembad behandeld met 2-k coatingssystemen2-k Polyurethaan coating
Polyester zwembad behandeld met 2-k coatingssystemen2-k Polyurethaan coating

Verschillen tussen 1-k chloorrubberverf en 2-k polyurethaan

Met chloorrubberverf en 2 componenten polyurethaan kunnen 95% van de particuliere zwembadvloeren en wanden geverfd worden. Gaat het om een commercieel zwembad en/of intensief gebruik dan zijn er nog verschillende andere coating opties mogelijk.

Chloorrubberverf voor betonnen zwembad

Chloorrubberverf is beschikbaar in wit, blauw, licht blauw, zeegroen en zwart

 • Chloorrubberverf: Deze verf is te herkennen doordat deze oplost in thinner. Deze verf is eenvoudig zelf aan te brengen en goed bestand tegen chloor, reinigingsmiddelen en natuurlijk water. Ook warme bubbelbaden of spa baden zijn geschikt voor een behandeling met chloorrubber zwembadverf. De verf kan tegen temperaturen tot 80 graden!
  Nadelen: chloorrubberverf is niet bestand tegen olie en vet. Om deze reden bevelen wij deze coating niet aan voor grotere zwembaden en gebruik in combinatie met kruiden-, badolie, boylotions en zonnebrandcrème.
 • Polyurethaan coating: Deze coating moet altijd worden gemengd met een verharder en wordt daarom ook wel 2 componenten coating genoemd.  De coating is erg geschikt voor betonnen en polyester zwembaden en hecht tevens op vrijwel alle andere ondergronden. De coating is hard (en duurzaam), vergeelt niet en is uiterst bestand tegen chloor, reinigingsmiddelen en ook olie en vet.
  Nadelen: PU coating is lastiger te verwerken als chloorrubberverf. Het heeft een lange droogtijd (zeker bij meerdere lagen) en goede weersomstandigheden nodig om aan te brengen. Verder hebben 2 componentencoatings altijd een “potlife” dit is een beperkte houdbaarheid nadat beide componenten zijn gemengd.

Zwembadverf aanbrengen in een betonnen zwembad

Bij onbehandeld beton zijn er twee opties mogelijk. Als u een keuze heeft gemaakt tussen chloorrubberverf of polyurethaan zwembadverf dan kunt u één van onderstaande stappenplannen gebruiken als richtlijn. Beide systemen vragen echter om dezelfde voorbereiding van de betonnen ondergrond:

 • Het beton moet minimaal 28 oud zijn
 • Aan de buitenzijde van het bad moet er een vochtscherm worden aangebracht
 • Het beton moet schoon zijn en gaten, scheuren en onregelmatigheden zijn gerepareerd met geschikt vulmiddel
 • De ondergrond moet goed zuigen. Dit kunt u testen door er licht water op te sprenkelen. Trekt dit niet in het beton? Dan adviseren wij om het beton te zandstralen, schuren of te wassen met een 15% zoutzuur-oplossing (denk om beschermende kleding!) en daarna grondig naspoelen met veel water.
 • De oppervlakte moet goed droog zijn. Dit kunt u controleren met meetapparatuur (max 5% vocht) of door het op verschillende plaatsen aanbrengen van een stuk plasticfolie (50 – 50 cm.), dat aan alle zijden met plakband moet worden dichtgeplakt.
 • Na twee dagen controleert u of er onder de folie condens is ontstaan. Is dat het geval? Dan bevat het beton nog teveel vocht.

  polyurethaan zwembadverf voor polyester zwembad

  Polyurethaan zwembadverf is geschikt voor zowel beton als polyester zwembaden

Stappenplan chloorrubberverf – betonnen zwembad

Stap 1 Aanbrengen: Verdun de chloorrubberverf met 20% verdunner. Breng daarna de eerste laag verf aan. Bij voorkeur met een kwast.
Stap 2 Drogen: Laat de eerste laag minstens 16 uur drogen.
Stap 3 Tweede laag aanbrengen: deze laag niet verdunnen.
Stap 4 Drogen: Laat de tweede laag minstens 12 uur drogen.
Stap 5 Laatste laag aanbrengen: deze laag niet verdunnen.

Aanbevolen producten: Vista Zwembadverf (Chloorrubber), Südwest Verdunning V33

Stappenplan Polyurethaan zwembadverf – betonnen zwembad

Stap 1 Aanbrengen: Breng een laag 2-k impregneermiddel voor beton aan (meng de componenten goed!)
Stap 2 Drogen: Laat de impregneerlaag minstens 12 tot maximaal 24 uur drogen.
Stap 3 Coating aanbrengen: Breng een laag 2-k basecoat aan
Stap 4 Drogen: Laat de basecoat minstens 12 uur drogen.
Stap 5 Topcoat aanbrengen: breng een dunne laag topcoat aan

Aanbevolen producten: Vista 2K Impregnatie, Vista 2K Zwembad Basecoat, Vista 2K Zwembad Topcoat


Zwembadverf aanbrengen in een polyester zwembad

Bij een polyester zwembad adviseren wij het gebruik van een 2 componenten polyurethaan zwembadverf. Deze verf is in bijna alle RAL kleuren verkrijgbaar en zorgt voor een optimale hechting op de polyester ondergrond. Polyester heeft wel iets meer voorbewerking nodig als beton, maar een goed begin is het halve werk!

zwembadverf voor polyester zwembad met antislip

Loopzones in en om het zwembad kunt u behandelen met antislip additieven die u toevoegt aan de zwembadverf

Stappenplan Polyurethaan zwembadverf – Polyester zwembad

Stap 1 Reinigen: schrob met heet water en een speciaal reinigingsmiddel voor polyester het zwembad goed. Spoel na met ruim schoon water.
Optioneel: Bij nieuw polyester is het verstandig om de ondergrond te wassen met een verdunningsmiddel.
Stap 2 Schuren: Schuur het polyester licht op zodat er een matte laag ontstaat.
Stap 3 Basecoat aanbrengen: Breng een laag 2-k basecoat aan.
Stap 4 Drogen: Laat de basecoat minstens 12 tot maximaal 24 uur drogen.
Stap 5 Topcoat aanbrengen: Breng de laatste laag aan en laat goed drogen en uitharden.

Aanbevolen producten: Vista 2K Zwembad Basecoat, Vista 2K Zwembad Topcoat, Südwest Verdunning V33, Vista beton- en vloerreiniger

Let op! Deze stappenplannen gelden voor onbehandelde ondergronden. Neem contact met ons op wanneer uw zwembad al eerder is behandeld met een zwembadverf. Het betreft hier tevens slechts een algemeen advies voor het behandelen van betonnen en polyester zwembaden. Uiteraard zijn wij bereid u in samenwerking met onze specialistische partners een advies op maat te geven. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via het contactformulier of de button onderaan deze pagina.


Extra veiligheid met antislip in en om het zwembad

Voor zwembaden geldt dat alle beloopbare vlakken tot een waterdiepte van 1.10 meter, in antislip uitgevoerd moeten worden en voldoende weerstand moeten bieden tegen uitglijden. Dit kunt u onder andere doen door het toevoegen van anti slip additieven aan de coating. Dit zijn losse granules die u mengt met de coating of kunt instrooien als de coating nog nat is. Let hierbij ook goed op de natte zones rondom het zwembad. Gebruik ook hier een antislip toevoeging of speciale antislip tegels, matten of strips.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

4 antwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Myckel,

   Als ik u goed begrijp heeft u een zwembad met een polyester coating. Afhankelijk van de omvang van de beschadigingen is het nodig om de algehele coating te vernieuwen. Dat behelst het verwijderen, vervolgens opschuren en opnieuw aanbrengen van de polyester coating. Als u de coating wilt laten anbrengen kunt u het beste online op deze website een aanvraag doen via “Offerte aanvragen”.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste heer Koolmees,

   Hartelijk dank voor uw vraag over zwembadverf.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *