2 componenten coating

Wanneer we het hebben over een 2 componenten coating, dan praten we over verf met een bindmiddel van een speciale chemische compositie. De uitharding komt tot stand door een reactie van de 2 componenten, het A en het B component. Deze coating zal dus altijd in 2 blikken worden geleverd. 2 componenten coatings zijn in een watergedragen, een oplosmiddelhoudende en een oplosmiddelvrije (100% vaste stof) variant te verkrijgen. Tegenover 2 componenten coating staat de 1 component coating (ook wel “gewone” verf genoemd). Dit is een verzamelnaam voor verven die zijn gebaseerd op bindmiddelen zoals bitumen, alkyd en oliën die reageren op zuurstof om te drogen en uit te harden, of door uitdampen van verdunning.

De voor- en nadelen van 2 componenten coating

2 component coating zorgt voor een betere bescherming dan normale verven. Deze coatingsoort is namelijk goed bestand tegen chemicaliën, geeft een langdurige glans en is kras- en slijtvast. Toch zijn er ook nadelen. Bij het verwerken van twee component coating dient u namelijk de “Potlife” goed in de gaten te houden. De potlife, het woord zegt het al, is de tijd die nodig is om uit te harden zodra de twee componenten bij elkaar gevoegd zijn. Zodra dit namelijk gebeurt is begint een chemisch proces, het ‘leven’ van de coating begint nu en duurt slechts enkele uren, binnen deze tijd moet de coating verwerkt worden, anders is het uitgehard en kan het niet meer aangebracht worden. Bent u geen snelle schilder? Dan is 1 component coating dus meer aan te raden.

Voordelen van 2 componenten coatingVerf kwast en blikken

  • Het dekt beter
  • Slijtvaste 2 componenten betoncoating is sterk en slijtvast
  • De 2 componenten coating is goed bestand tegen chemicaliën.
  • De coating hard ook lagere temperaturen goed uit (sommigen tot min 10º Celsius).
  • Is zeer geschikt om over gegalvaniseerde ondergronden te schilderen.
  • Is bij uitstek geschikt om te gebruiken in onderwatersystemen en in tanks.
  • Net als conventionele coatings zijn 2 component coatings goed te verfspuiten en verkrijgbaar in vele kleuren.
  • Is overschilderbaar zijn met alle soorten verf, zowel andere 2 component coatings als alle conventionele verven.

2 componenten betoncoating

2 componenten epoxy / betoncoatings zijn bestand tegen zware belastingen en chemische stoffen, zoals oplosmiddelen, olie en vet. Deze coatings worden daarom veel als vloercoating verkocht voor bijvoorbeeld magazijnen, werkplaatsen, showrooms of winkels. In tegenstelling tot ééncomponent coatings kunnen deze coatings in veel dikkere lagen worden aangebracht, wat de duurzaamheid bij frequente belastingen ten goede komt.

Waterafstotende 2 componenten verf keuken

Speciaal voor de keuken is er een schrobvaste waterafstotende verf. Deze verf zorgt ervoor dat keukenvuil niet hecht aan het oppervlak. Zo blijft de keuken makkelijk schoon te houden en krijgen schadelijke bacteriën en schimmels minder kans om zich te ontwikkelen.

2 componenten polyurethaan coating (PU coating)

Ook coatings op basis van polyurethaan worden veel als vloercoating verkocht. Polyurethaan is (enigszins) flexibel en rekbaar. Daarom worden 2 componenten vloercoatings vaak verkocht voor vloeren die enigszins kunnen “veren”/doorzakken, wanneer de vloer wordt belast. De coating zal dus “meegaan” met de beweging van de vloer. Polyurethaan coatings zijn er in een aromatische en alifatische variant. De aromatische variant zal gaan vergelen en vervolgens afbreken onder invloed van UV-straling. Daarom is dit type minder geschikt voor buiten toepassingen. Een alifatische Polyurethaan is daarentegen niet gevoelig voor UV en zeer geschikt voor buiten toepassingen.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *