Anti schimmel coating | Anti schimmel verf

Lees hier alles over anti schimmel verf met unieke schimmelwerende eigenschappen, speciaal voor vochtige ruimtes. En hoe reken je af met bestaande schimmel? Wij geven professioneel advies ent tips.

Meest verkochte schimmelwerende verfmerken

Boonstoppel
Sikkens
Alabastine
Thermoshield

Gebruik anti schimmel coating in vochtige ruimtes

Een goede anti schimmel coating of verf (ook wel schimmelwerende coating genoemd) bestrijd de groei van schimmelaantasting.

Anti schimmel coating aanbrengen

Anti schimmel coating zorgt voor een schimmelbestendig plafond of wand

Schimmel in woningen en bedrijfspanden ontstaat vaak door vochtophoping en onjuiste ventilatie. Schimmels en sporen zijn niet alleen optisch een probleem, ze kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Door een schimmelwerende verf toe te passen kunnen toekomstige problemen worden voorkomen en bestaande worden tegengegaan. We zien deze coating dus ook steeds vaker toegepast op wanden en plafonds in kelders, keukens, badkamers en klaslokalen.

In principe kunnen we twee soorten anti schimmel coating of verf onderscheiden:

 1. Vochtregulerend: Werking op basis van zout en keramisch filter
 2. Antibacterieel: Werking op basis van biociden zoals zilver (nano) deeltjes

In geval van zichtbare schimmelsporen bestaan er ook zogenoemde schimmelreinigers. Schimmelreinigers kunnen rechtstreeks op bestaande schimmelplekken worden gespoten. Dit is een belangrijke stap in de aanpak van schimmels omdat de sporen zich anders weer als eerste zullen nestelen op de plek waar ze vandaan kwamen.

In dit artikel nemen we u mee langs verschillende soorten schimmelwerende verf en geven we een stappenplan om bestaande schimmel op de muur of wand te verwijderen én in de toekomst te voorkomen.

Anti-schimmel verf (of reiniging) direct kopen

Indien de badkamer of de douche schimmel bevat raden wij het volgende product aan voor de reiniging: Praxis – Schimmel reiniger. Voor antischimmel verf die geschikt is in de badkamer raden wij het volgende aan:  Praxis – Antischimmel verf . Dit lost de problemen goedkoop, snel en eenvoudig op. Bij onderstaande webwinkels zijn nog vele andere varianten anti schimmel verf te koop:

 
verfwinkel
bol.com verf kopen
praxis verf en coating
vefbestelsite
Bestel verf
Schimmelwerende verf met keramisch filter

Schimmelwerende verf op basis van zout en keramisch filter

Anti schimmel coating wordt steeds innovatiever. Waar vroeger alleen producten op basis van zilverdeeltjes verkrijgbaar waren, kunt u nu ook kiezen voor een geavanceerd systeem op basis van vochtregulering middels keramisch filter.

De poriën van het filter zijn in staat om waterdamp op te nemen, zodat de afwerking zelf feitelijk droog blijft en waardoor zich geen schimmels kunnen ontwikkelen. Daarnaast zorgen bepaalde zouten in de samenstelling ervoor dat schimmelvorming wordt tegengegaan.

Hoe werkt het:

In vochtige ruimtes zoals badkamers, kelders, oude huizen etc. ontstaat er vaak condens op wand en plafond. Na het aanbrengen van anti schimmel coating met een keramisch filter, ontstaat een vergroot keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillairen).

schimmelwerende verf

Gevaarlijke schimmels kunnen worden voorkomen met schimmelwerende verf

De vochtregulering werkt doordat het keramische filter waterdamp opslaat in deze poriën wanneer er een te hoge luchtvochtigheid is. Is de luchtvochtigheid juist laag, dan laat het filter de waterdamp weer los. Wanden en plafonds hebben hierdoor precies het juiste vochtklimaat en schimmels hebben geen fijne voedingsbodem om te kunnen groeien.

Bijkomende voordelen:

Een keramisch filter heeft niet alleen schimmelwerende eigenschappen maar beïnvloedt ook de temperatuur en akoestiek van een ruimte positief. Ook vuil en nicotine hecht zich nauwelijks aan het oppervlak. Mochten er toch vlekken ontstaan dan kunnen deze makkelijk met lauw water en zeep worden schoongemaakt.

Belangrijk:

Het is erg belangrijk om dit type schimmelwerende coating aan te brengen in twee lagen;  alleen een juiste dikte biedt voldoende buffercapaciteit. Daarnaast is het erg belangrijk om zichtbare schimmels en schimmelsporen eerst te behandelen met een schimmelreiniger en beschimmeld behang te verwijderen.

Hieronder een overzicht met beschikbare producten:

ProductOmschrijvingPrijs (indicatie)5 liter
ThermoShield ThermoVitalAnti schimmel coating met keramisch filterVanaf €27,83 (incl. BTW)
Thermoshield VitalAktivSchimmelreiniger voor zichtbare schimmelsporenVanaf €31,46 (incl. BTW)
Thermoshield VitalPreventVerwijdert alle niet-zichtbare schimmelsporen (in combinatie met vernevelaar) Vanaf €93,78 (incl. BTW)
Dynafog VernevelaarT.b.v. het vernevelen van VitalPreventVanaf €665,50 (incl. BTW)

De coating is verkrijgbaar in alle gangbare kleuren, zoals RAL, NCS en de meeste Sikkens-kleuren.

Verf tegen schimmel op basis van biociden of kalk

Een andere manier om schimmel tegen te gaan is middels het aantasten/bestrijden van schimmelvormende micro organismen met een biocide zoals zilver. Zilverdeeltjes worden tevens gebruikt in vele soorten antibacteriële coatings. De zilverdeeltjes zijn op nanoschaal in de verf aanwezig en dringen diep door in de plafond of wand. Ze zorgen voor een effectieve en langdurige werking. Er zijn ook schimmelwerende verven die werken met andere biociden. Deze werken echter niet zo langdurig als anti schimmelverf met zilverdeeltjes en zijn niet altijd milieuvriendelijk gebleken.

Vroeger gebruikte men vaak kalkverf om schimmel tegen te gaan. Vocht trekt in de kalkverf en droogt uit waardoor er geen schimmels kunnen ontstaan. Een nadeel; het actief schimmelwerende karakter van de verf neemt mettertijd af. Regelmatig opnieuw aanbrengen is nodig om de werking te behouden.

Hieronder een overzicht met anti schimmel coating:

ProductOmschrijvingPrijs (Indicatie)
Remmers Schimmel ProtectAnti schimmel verf op basis van micro-zilverdeeltjesVanaf € 75,95
Alabastine 2in1 Muurverf Badkamer en KeukenSchimmelbestendige verf. Werkzame bestanddeel onbekendVanaf €16,13
Auro anti-schimmel muurverf 327Schimmelwerende verf op basis van actieve kalkVanaf € 20,95

Effectief schimmelpreventie stappenplan

Schimmel ontstaat in alle gevallen door vocht. Bijvoorbeeld wanneer:

 • De ruimte erg vochtig is (luchtvochtigheid van 70%)
 • Er sprake is van (plaatselijke) condensvorming
 • De wand van binnen of buiten vocht of water opneemt (lekkage, beschadigingen etc.)

In geval van bouwtechnische schimmel oorzaken hebben wij helaas geen pasklaar antwoord. Wij raden u bij structurele vochtproblemen aan om een expert in te schakelen en de juiste maatregelen te nemen. Daarna kunt u onderstaand stappenplan hanteren:

 1. Verwijder aangetast behang

  Schimmelreiniger vernevelaar

  Met een schimmelreiniger vernevelaar zoals deze kunnen ernstig beschimmelde ruimtes worden aangepakt

 2. Spray een schimmelreiniger op de aangetaste delen en laat 25-30 minuten inwerken
 3. Reinig het behandelde oppervlak met water en zeep tot alle schimmelsporen verwijderd zijn
 4. Eventuele gaten in de muur dichtmaken met een vuller op cementbasis (schimmelsporen hechten niet op cement) en scheuren dichten met een acrylaatkit (op waterbasis).
 5. Breng eventueel voorstrijk of primer aan (volgens de instructies van de fabrikant)
 6. Eerste laag anti schimmel coating aanbrengen en laten drogen
 7. Tweede laag anti schimmel coating aanbrengen en laten drogen

Zwaar beschimmelde ruimte reinigen

Zwaar verschimmelde ruimten ruiken muf. De schimmelsporen zijn daar actief, zowel in de muur als in de ruimte zelf. Schimmels van de wand verwijderen en meteen overschilderen is dan niet voldoende; de sporen zetten zich dan opnieuw op de wand en plafond af. Voor een optimale bescherming is het in dat geval aan te raden om ook onzichtbare schimmelsporen aan te pakken met een product als VitalPrevent. U kunt deze vloeistof verwerken m.b.v. een vernevelaar; hiermee wordt in korte tijd veel vloeistof in vernevelde vorm de te behandelen ruimte ingeblazen. Laat het product gedurende 60-90 minuten inwerken op de schimmelsporen en droog dan de ruimte d.m.v. ventileren of een droge doek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *