anti-reflective-coating

Verminder reflectie en spiegeling met antireflectiecoating

Iedere dag komen we wel in aanraking met iets van glas. Van de beeldschermen en touchscreens die we dagelijks gebruiken tot de ramen van onze auto’s, huizen en kantoorgebouwen. We kijken de hele dag naar glas of door glas. En voor degenen die een bril dragen is glas letterlijk het raamwerk waardoor we de wereld zien. Iedereen kent hierdoor de ergernis van reflecties en hinderlijke spiegelingen. Gelukkig is ook hier een coating voor. Antireflectiecoating elimineert hinderlijke lichtreflecties en spiegelingen. Hoe dit precies werkt leest u in dit artikel.

Ontspiegelen versus anti reflectie; wat is het verschil?

Ontspiegelen en antireflectie zijn twee termen die vaak gebruikt worden voor hetzelfde. Toch is er wel degelijk verschil! Het resulteert in hetzelfde (namelijk verminderde reflectie), maar de techniek is net even anders. Ontspiegeling zorgt voor diffusie van licht terwijl antireflectie zorgt voor een optisch filter die het verschil in brekingsindex tussen lucht en het glas vermindert.

Antireflectiecoating op kantoor glazen

Antireflectie folie of antireflectiecoating kan een uitkomst bieden voor spiegeling van kantoorramen

1. Ontspiegelingsfolie, spray en coating

Ontspiegelingsfolie, ontspiegelingspray en coating breken gereflecteerd licht af door het glazen oppervlak te herstructureren. Wat dit betekent is dat in plaats van rechtstreeks licht te reflecteren (zoals bijvoorbeeld een spiegel doet), het licht onder verschillende hoeken wordt verspreid. Dit maakt de reflectie wazig en minder zichtbaar. Hierdoor vermindert het optisch de spiegeling van het licht en kunt u beter rechtstreeks naar het glas kijken. Ontspiegelingsfolie wordt daarom vaak toegepast om de reflectie van externe lichtbronnen zoals zonlicht, koplampen of reguliere lampen tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij telefoonschermen, e-readers en computerschermen. Een ontspiegelingsfolie kan er tevens voor zorgen dat tuinbouwglas minder last heeft van spiegelingen.

2. Antireflectiecoating

Deze coating (ook wel AR coating genoemd) bestaat vaak uit meerdere transparante dunne lagen met een verschillende brekingsindex. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal waaruit het glas bestaat, hoe meer het licht erop weerkaatst. De laagdiktes worden daarom zo op elkaar afgesteld dat de invalshoek van het licht op een bepaalde manier gemanipuleerd of gebroken wordt. Omdat iedere laag een andere golflengte beïnvloedt, wordt de reflectie steeds meer geneutraliseerd bij iedere nieuwe laag. Sommige hoogwaardige AR-coatings hebben maar liefst zeven lagen. Afhankelijk van de gebruikte antireflectie formule hebben de meeste glazen met een antireflectiecoating een heel zwakke kleur groen, goud of blauw. In tegenstelling tot ontspiegelingsfolies zorgt antireflectiecoating voor zowel interne als externe lichtbronnen. Om deze reden wordt de coating veel toegepast op ramen, zonnepanelen, en brillenglazen.

Een ander belangrijk verschil tussen beide opties is dat u ontspiegelingsfolie en spray zelf kunt aanbrengen. Antireflectiecoating kan echter alleen door de fabrikant van het glas worden aangebracht. 

De voordelen van antireflectiecoating voor brilglazen en lenzen

Onbehandelde brilglazen en lenzen laten niet 100% van het licht door. Ze weerkaatsen ongeveer 8% van het invallende licht. Eenmaal behandeld met antireflectiecoating weerkaatst er nog maar 0,5% van het invallende licht. Dit zorgt voor de volgende voordelen:

 • Scherper zicht
 • Minder verblinding van koplampen of fel licht onderweg in de auto
 • Minder vermoeidheid van de ogen bij langdurig computerwerk
 • Bij brildragers zorgt het andersom ook voor minder reflectie, de ogen en gezichtsuitdrukkingen van de brildrager zijn beter zichtbaar
 • Aanvullende opties zoals een blauw licht filter zijn mogelijk

Antireflectiecoating aanbrengen

Antireflectie coating kan op drie verschillende manieren op brilglazen of lenzen worden aangebracht: via spuiten, vacuüm depositie of direct verwerkt in de formule van het glas. Geen van deze methoden is geschikt voor thuisapplicatie. De antireflectie sprays die u ziet op de consumentenmarkt kunnen niet worden vergeleken met de microscopisch nauwkeurige coating die zorgt voor een langdurige antireflectie werking op brillen en lenzen. Deze sprays zijn voornamelijk geschikt voor fotografen die werken met sterk reflecterende oppervlakken.  Antireflectiecoating wordt vaak toegepast op:

 • Brillenglazen, lenzen, objectieven;
 • Medische materialen en instrumenten in laboratoria;
 • Beeldschermen, laptop’s, televisies, tablets en e-readers
 • Zonnepanelen, tuinbouwglas, glazen en vitrines

Kwetsbaarheid van antireflectiecoating

Antireflectiecoatings zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Bij hoge temperaturen kan de coatingslaag stuk gaan. De maximale temperatuur die de meeste coatings op glazen of brilglazen kunnen verdragen is zo’n 80 graden celsius. Ook bij erg lage temperaturen kan de coating beschadigen.

Pas verder op met agressieve schoonmaakmiddelen en heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddel met citroen en geen oplosmiddelen zoals alcohol of aceton. Een lens of glas met antireflectiecoating is het best schoon te maken met koud of lauw water en zachte zeep, en een zacht doekje dat niet pluist.

Antireflectiecoating specialisten in Nederland

Bent u voor een project op zoek naar antireflectiecoating? Een aantal bekende merken zijn: Zeiss, Hoya, DSM & Beneq. In maatwerk is veel mogelijk. Bijvoorbeeld een combinatie met hydrofobe en oleofobe nanocoating of andere effecten. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij verbinden u met een coatingspecialist die alle mogelijkheden graag met u doorneemt.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

2 antwoorden
 1. Herbert Verweij zegt:

  Goededag,
  Ik heb een foto op plexiglas alleen dat spiegelt enorm.
  Wat is de beste (liefst goedkoopste manier) om dit te ontspiegelen?

  Gr

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Herbert,

   Bedankt voor uw vraag over het ontspiegelen van plexiglas. Dit kunt u gemakkelijk met de 2 componenten Perma Coat doen van Chemona Nanocoat technologies.
   Helaas is deze coating wel aan de prijzige kant en zou dit voor uw foto wel duur uitkomen. Wellicht dat een ontspiegelingsfolie een betere oplossing is voor uw project.
   De prijzen hiervoor verschillen per afmeting en per aanbieder en starten vanaf ongeveer €5,-.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *