Antislip coating zelf aanbrengen

Antislip coating zelf aanbrengen; eenvoudig zelf doen of laten doen

Of u beter zelf een antislip coating aanbrengt op een vloer of antislip coating in de badkamer of dit beter laat doen door een specialist hangt af van een aantal dingen. Wij adviseren om antislip coating te laten aanbrengen door specialisten wanneer:

 • De ondergrond aan verplichte veiligheidseisen moet voldoen
 • De vloer zwaar belast gaat worden
 • Het om een commerciële ruimte gaat (aansprakelijkheid!)
 • Het om grote oppervlakten gaat
 • De ondergrond eerst moet worden bewerkt/geëgaliseerd

Zelf de vloer antislip maken

Liever zelf antislip coating zelf aanbrengen? De meeste antislip coatings kunt u zelf eenvoudig aanbrengen. Vaak is dit een stuk goedkoper en veel aanbieders bieden zelfs een compleet doe-het-zelf pakket aan. Er is geen standaard stappenplan voor het antislip maken van vloeren.

Er zijn namelijk veel verschillende soorten antislip coating die elk een eigen aanbrengmethode hebben om tot het beste resultaat te komen. Wij adviseren u daarom om altijd de handleiding van de door u gekozen antislipcoating goed door te lezen.

In principe zijn er vier opties:

Optie 1: Antislipmiddel toevoegen aan vloercoating

Als u een vloercoating gaat aanbrengen dan kunt u een speciaal antislip poeder toevoegen om de vloercoating antislip eigenschappen te geven. Het antislippoeder bestaat uit polymeerkorrels (kunststof) en geeft een fijne structuur.

Door het antislipmiddel niet door de bovenste toplaag te mengen maar in de laag ervoor, zorgt u ervoor dat de vloer makkelijk schoon te maken is. De antislip eigenschappen komen voldoende door de bovenlaag heen om veiligheid te bieden tegen valpartijen.

Optie 2: Antislip coating zelf aanbrengen als toplaag

Een grovere manier om een vloer antislip te maken is door de toplaag in te strooien met speciaal kwartszand. Het kwartszand zorgt voor een voelbare en vaak zichtbare antisliplaag met een grove structuur. Deze antislip oplossing wordt daarom veel gebruikt op hellingen, bruggen en verder buitenvloeren en trappen.

Optie 3: Transparante antislip coating zelf aanbrengen in verf- of sprayvorm op bestaande ondergrond

Een transparante antislip coating wordt vaak gebruikt in de badkamer. Bijvoorbeeld in de douchebak, het bad, douchevloer en ook op de tegelvloer. Het zorgt namelijk voor een mooie en onzichtbare antislip beschermingslaag en is tot slot heel fijn van structuur.

Voor kleine oppervlakten is het zelfs in sprayvorm verkrijgbaar. Deze antislip coating hecht uitstekend op gladde ondergronden zoals tegels, marmer, graniet en keramiek.

Optie 4: Andere antislip hulpmiddelen inzetten

Naast een antislip coating zijn er ook andere hulpmiddelen op de markt om een vloer antislip te maken. Maak bijvoorbeeld een antislip vloer met:

 • matten
 • stickers
 • tape
 • strips

Veel van deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt.

antislip coating zelf aanbrengen

Stappenplan antislip coating zelf aanbrengen

In dit stappenplan beschrijven we hoe u antislipmiddel kunt verwerken in een vloercoating (optie 1).

Wilt u specifieke instructies over het zelf aanbrengen van antislipcoating in uw situatie? Onze specialisten geven graag vrijblijvend antwoord op uw vragen

Benodigdheden

 • Afplaktape voor randen
 • Brede en dunne kwast
 • Brede rollers + rolbak (een nieuwe roller voor een nieuwe laag)
 • Roller stok
 • Boormachine met mengstaaf
 • Handschoenen, beschermende bril, beschermende kleding en eventueel mondkapje

De eerste stap: Bepaal de staat van het te behandelen oppervlak

Voordat antislip coating kan worden aangebracht moet eerst de ondervloer voldoende uitgehard en gedroogd zijn. Expert tip: U kunt dit controleren met een trucje: leg een krant op de vloer en plak er een stuk plastic luchtdicht overheen met afplaktape.

Controleer vervolgens na 24 uur of de krant vochtig is geworden. Is dit niet het geval? Dan is de ondervloer droog genoeg om antislip coating verder op aan te brengen.

De tweede stap: Maak de vloer schoon, egaal en vetvrij

Let er wel op dat daarna de vloer weer goed droog wordt gemaakt en dat er geen vuil/stof meer achterblijft.

De derde stap: Antislip coating zelf aanbrengen

Meng de polymeerkorrels (antislip poeder) met de vloercoating. Volg de verhoudingen verder op de gebruiksaanwijzing en gebruik de verfmengstaaf op de boormachine om de producten goed met elkaar te mengen. Breng daarna de vloercoating egaal aan.

Begin eerst met eventuele hoeken en randen door het product met de kwast aan te brengen. Vervolgens gaat u verder met de roller. Laat tot slot de laag drogen volgens de droogtijd op de verpakking.

De laatste stap: Breng een toplaag aan

Een toplaag zorgt er tot slot voor dat de vloer makkelijk schoon te maken is en geeft een fijnere structuur aan de antislip coating. Laat deze laag daarna drogen en let hierbij op de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de uitharding gaat.

Man glijdt uit, geen anti slip coating


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *