bootlak

Bootlak beschermt en laat uw schip blinken als nieuw!

Bootlak is een speciale en decoratieve coating voor boven de waterlijn en wordt gebruikt op alle houten delen van een schip. Jachtlak is een andere officiële benaming voor deze lak. Het wordt echter ook wel botenlak, bootvernis of jachtvernis genoemd. Deze lak benadrukt de schoonheid van het hout en daarnaast wordt het materiaal tegelijk beschermd tegen UV straling en (zee)water.

Bijna alle jachtlak soorten bevatten de volgende positieve eigenschappen:

 1. UV-filter (het UV-filter beschermt de ondergrond effectief tegen verkleuring);
 2. Slijt-, Kras- en Stoortvast;
 3. Hoge buitenduurzaamheid;
 4. Weer- en waterbestendigheid;
 5. Korte droogtijd;
 6. Uitstekende vloeiing.

Hoe meer glans de jachtlak geeft, hoe beter de lak het water afstoot. In dit artikel behandelen we alle facetten van bootlak! We leggen u bijvoorbeeld alles uit over jachtlak mat, de beste producten om aan te schaffen én uitleg over zogenoemde 1-components en 2-components varianten.


Jachtlak komt in mat, transparant en andere soorten

Bij de vraag welke jachtlak het meest geschikt is moet er gekeken worden naar het doel dat de vernis moet dienen. De beste keuze is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Op zoek naar een harde en krasvaste vernis? Of juist een meer flexibele jachtlak die houtwerking kan opvangen? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat de te behandelen ondergrond en is.

Verschillende soorten hout en verschillende temperaturen vragen om andere bootlak. Een overzicht van de verschillende soorten:

 • Bootlak Mat
 • Jachtlak Mat
 • Ruwa Jachtlak (meer over alle eigenschappen hiervan bij alle verfmerken)
 • Botenlak Transparant
 • Transparante Lak Mat (alles gecombineerd)
 • Bootlak Polyester

Bootlakken zijn geschikt voor alle houtsoorten! Tot slot is het handig om te weten dat de ene vernis makkelijker aan te brengen is als de andere. Laat u altijd goed informeren door een specialist. Let wel: Jachtlak of bootlak betreft een decoratieve coating boven de waterlijn. Wilt u echter aangroei weren onder de waterlijn? Lees hier dan alles over in ons artikel over antifouling coating.


Jachtlak mat of transparant kopen: hier moet u op letten

Een botenlak is er in een twee- en één component soort. De keuze hangt af van de omgeving (binnen of buiten), het soort hout en welke soort lak er eventueel al op de ondergrond zit. Op een boot van hout is vaak extra flexibiliteit nodig, omdat hout krimpt en rekt. Tip: het is altijd het beste om de boot met dezelfde jachtlak te behandelen waar het eerder mee is behandeld

 • 1 component jachtlak op basis van houtolie, fenol en alkydhars.
  Deze lak is geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie. De vernis is te verdunnen met terpentine en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans.
 • 2 component jachtlak op basis van polyesterhars en isocyanaat.
  Deze soort geeft normaal gesproken een hogere bescherming dan 1 component lakken, maar is moeilijker aan te brengen en wat lastiger in het onderhoud.

Van International tot Epifanes jachtlak: de 1-components productenjachtlak

Een 1 component jachtlak reageert op zuurstof om uit te harden en te drogen. Het is gebaseerd op bindmiddelen zoals bitumen, oliën en alkyd. Deze soort lak geeft over het algemeen minder bescherming dan een 2 component lak. Een 1 component lak is gemakkelijk te gebruiken, omdat u geen rekening hoeft te houden met verhoudingen van componenten.

Epifanes Bootlak BlankHoogglanzendvanaf €8,25750 ML
Epifanes HardhoutolieHoogglanzende olievernis - voor teak, eiken en irocovanaf €14,00750 ML
International WoodskinHoogglanzend, voor alle houtsoortevanaf €26,00750 ML
Hempel Classic VarnishTraditionele transparante alkydlak met tungolievanaf €25,52750 ML
International OriginalTraditionele jachtvernis
voor lichtkleurige houtsoorten
vanaf €23,05750 ML
Biopin BootolieAlkydlak met tungolie en lijnolievanaf €76,502,5 L
Jotum Benar Chinese HoutolieVoor tropisch hardhoutvanaf €22,95750 ML

Van Hydrant tot Jotun jachtlak: de 2 components producten

Bij een 2 component jachtlak maakt u gebruik van twee verschillende vloeistoffen. De verf of lak (vaak A component genoemd) en een verharder (component B). Het samenvoegen van deze twee stoffen zet een chemische reactie in werking, die ervoor zorgt dat er een harde filmlaag wordt gevormd. Bij een 2 componenten afwerking heeft wordt een hoge laagdikte bereikt met slechts enkele keren verven. Door het chemische uithardingsproces is de beschermlaag erg goed bestand tegen chemicaliën.

International perfection plus varnish2 componenten polyurethaanvanaf €44,50
Epifanes 2 component jachtlak blank2 componenten polyurethaanvanaf €34,15
Hydrant PU Jachtlak 2C2 componenten polyurethaanvanaf €17,69
De Ijssel Double Coat2 componenten polyurethaanvanaf €38,44
Aemme Acriglass2 componenten polyurethaanvanaf €79,48
Hempel Hempathane2 componenten polyurethaanvanaf €114,39
Jotun Safeguard Universal2 componenten epoxyvanaf €298,45 (20L)

Verkrijgbaarheid van bootlakken en jachtlakken bij bouwmarkten

Je kan jachtlak bij de Gamma kopen (rond de 800 buiten lakken, waarvan 60 relevant voor jachten). Ook bij de Praxis is er botenlak te halen, het assortiment is iets kleiner (zo’n 40 relevante jachtlakken). Verder zijn de meest gebruikte jachtlakken van Sikkens, Ruwa, Epifanes, De Ijssel, Tenco, Rambo, Nelf Hydrant, International Cruiser One, Nautical en AWL Grip.

 

verschillende soorten bootlak en jachtlak

Een greep uit het aanbod bootlakken


Belangrijk om te weten bij het aanbrengen van botenlak transparant of mat

De producten waarbij bootlak mat of transparant is, moeten aangebracht worden op een schoon, droog en vetvrij gemaakt, licht opgeschuurd ondergrond.

 • Aanbrengen is mogelijk met een kwast, roller of spuitapparatuur. Meeste jachtlakken zijn indien nodig verdunbaar met bijv. Terpentine, er zijn echter voor hoogwaardige lakken speciale verdunners verkrijgbaar voor verwerking met kwast of spuitverwerking.
 • Verwerkingstijd is gemiddeld rond vier uur bij een temperatuur van ca. 20 graden, het hout is overschilderbaar na 24 uur bij ca. 18 graden en binnen 48 uur zonder dat het noodzakelijk is om opnieuw bij te schuren.

Het is aan te bevelen om meerdere lagen aan te brengen indien men streeft naar een diepere glans. Bovendien zorgt elke extra laag voor meer UV-bescherming en duurzaam behoud van glans.

Meer weten over het aanbrengen van bootlak? Lees ons artikel over jachtvernis en bootvernis!

Dit zijn de verschillende kleuren en soorten bootlak

Een jachtlak is vaak in veel verschillende kleuren beschikbaar. Het aanbod in kleuren voor dek, romp, striping en antifouling kan verschillen. Epifanes Yacht Coatings heeft een online kleurensimulator. Met deze simulator kiest u zelf kleuren en krijgt u een beeld hoe een bepaalde kleurenmatch eruit komt te zien.

De bootlak is te verkrijgen in verschillende soorten: mat, glanzend, wit, transparant en in verschillende kleuren. Hieronder is een voorbeeld van de verschillende kleuren lak van Epifanes:jachtlak

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

6 antwoorden
 1. Robert Regeer zegt:

  Ik zou graag mijn tuin set bedekken met bootlak omdat ik hoorde dat het langer goed blijft dan andere middelen. Maar ben benieuwd wat jullie hiervoor aanraden.

  Groetjes Rob

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Robert,

   Bedankt voor uw interessante vraag over bootlak. Het is uiteraard mogelijk om bootlak te gebruiken op een tuinset (mits gemaakt van hout). Bootlak is ontworpen om de ondergrond te beschermen tegen intense weersomstandigheden zoals langdurige blootstelling aan zeewater. Daarnaast geeft het een high gloss finish. Vaak is bootlak duurder in aanschaf en moeilijker te verwerken (volledig gladde ondergrond vereist). Een tuinset heeft vaak minder te verduren als een boot, daarom zou een normale houtlak ook zeker volstaan. Dus de keuze is aan u!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke-Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Hamid zegt:

  Geachte heer,
  Ik heb een zaak met een houten vloer. Nu heb ik deze geschuurd en wil deze voorzien van bootlak omdat er de hele dag mensen in en uit lopen. De vloer moet dus vooral tegen vuil kunnen.
  Ik dacht dus aan bootlak voor ultieme bescherming.
  Raad u mij dat ook aan of zijn er andere mogelijkheden?
  Alvast dank

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Hamid,

   Bedankt voor uw vraag over bootlak voor houten vloeren. Een bootlak is niet per definitie geschikt voor een houten vloer. Polyurethaan lak voor vloeren is wel een goede keuze. Soms bestaan ook bootlakken uit polyurethaan, maar deze zijn niet slijtvast. Omdat u zoekt naar een vuilvaste en slijtvaste oplossing raden wij een polyurethaan lak geschikt voor intensief gebruik aan.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Coating Expert zegt:

  Bester heer / mevrouw Schilder,

  Hartelijk dank voor uw vraag!

  Er bestaan zeker lakken op de markt die bestendig zijn tegen water en ander vocht en vuil. Omdat het echter over een wastafel binnen gaat, zouden we echter niet specifiek bootlak aanraden. Een uitstekend alternatief is waterbestendig houtverf voor in de badkamer. Daar kunt u hier meer over lezen: https://coating.nl/houtverf/

  PU Acryl lak Mat van Gildemeesters, verkrijgbaar bij Hornbach, is een uitstekend voorbeeld. Deze is bestand tegen diverse chemicaliën, is gemakkelijk te reinigen én heeft een waterafstotende werking. Ook een zogenoemde matte hybride lak is een optie.

  Met vriendelijke groeten,

  Erik

  Beantwoorden
 4. J. Schilder zegt:

  Goedendag,
  Wij hebben wastafels met een houten blad erom heen.
  Dit hout moet beschermd worden tegen water, inwerking van tandpasta, crèmes etc.
  Welke lak kan ik hier het best voor gebruiken?
  Ik wil eigenlijk het liefst een matte lak, kan dat?
  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *