Coatings innovatiedag 2017

Coatings innovatiedag zorgt voor nieuwe inspiratie en verbindingen

Op de Coatings Innovatiedag van 11 april 2017 kregen de deelnemers presentaties voorgeschoteld, maar ze konden nieuwe innovaties ook ervaren. Er stonden namelijk tal van activiteiten op het programma, zoals het CoatingsLab, virtual reality spuiten en een bezoek aan modelwoningen. Zo’n 120 deelnemers (waaronder Ayold, eigenaar Coating.nl) waren naar het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem gekomen voor dit interactieve evenement van de NVVT en VVVF.

Dagvoorzitter Jaitske Feenstra (directeur VVVF) beet het spits af op de Coatings Innovatiedag. Ze wees erop dat je innovaties niet kunt afdwingen. “Maar met de Coatings Innovatiedag bieden wij de mogelijkheid aan onze leden om waardevolle kennis van buiten naar binnen te halen en zo hun innovatietrajecten een impuls te geven.” De voorzitter van de Bond van Materialenkennis, Guido Verhoeven, belichtte vervolgens een aantal innovaties. Hij ging onder andere in op sensoren op de fundering van windmolens op zee om de staat van de coating te monitoren.

Coatings innovatiedag 2017Presentatiepresentatiepresentatie

 

 

 

 

 


Blik verbreden

Bert Kattenbroek (Titan Wood) nam de aanwezigen mee in zijn verhaal over houttechnologie op moleculair niveau. Door een op azijn gebaseerde houtmodificatietechnologie (acetylatie), krijgt snelgroeiend naaldhout de eigenschappen van het allerbeste tropisch hardhout. Daniel Vlasveld (Promolding BV) sprak over de functionaliteiten in polymeren in de kunststofindustrie. Additieven op micrometer- en nanoschaal die in kunststof worden verwerkt, zijn ook goed bruikbaar voor de verf- en drukinktindustrie.

De oprukkende ‘internet of things’ stond centraal in de presentatie van trendwatcher Richard van Hooijdonk. Hij wees op smart cities waarin systemen en apparaten (sensoren) informatie delen en zo bijvoorbeeld de waterkwaliteit meten en het verkeer beter laten doorstromen. Ook voor coatings zag hij mogelijkheden, bijvoorbeeld dat je met je smartphone de kleur van je muren kunt veranderen. Om als bedrijf in dit online geweld overeind te blijven, pleitte Richard van Hooijdonk voor ‘disruptive management’. Kleine, wendbare organisaties zijn beter uitgerust om technologische veranderingen in te spelen. Bovendien adviseerde hij om jongeren naast de ‘grijze garde’ in de directie te zetten om aangehaakt te blijven op de digitale ontwikkelingen.

Actief achter kennis aan

De Coatings Innovatiedag bood veel invalshoeken om kennis te vergaren. Zo konden deelnemers de twintig informatiestands bezoeken, was er een rondleiding naar TÜV Rheinland (gevestigd op IPKW) en konden ze hun verfstalen ter plekke laten testen in het CoatingsLab bij o.a. TQC. De mobiele verfspuitsimulatie Sim-Spray van Green-training trok ook de aandacht. Met een virtual reality-bril op en een spuitpistool in de hand gingen deelnemers aan de slag in de 3D-omgeving. Het is een virtuele maar waarheidsgetrouwe training die zeker bij jongeren aanslaat.

Daarnaast waren er twee rondleidingen naar de demowoningen op het IPKW-terrein. Onder andere de biobased demowoning mHome werd bezocht, waar tal van biobased materialen zijn verwerkt, zoals lijnolieverf, PLA/jute-composieten, hennepvezels, vlas, kurk, biofoam etc.

Innovatief onderzoek

In de middag gaven tien sprekers pitches over hun onderzoeken. Ze belichtten innovaties en vindingen voor de verf-, inkt-, lijm- en kitindustrie, variërend van groene bouwstenen voor formuleringen en producten om de corrosiebescherming en lakhechting na stralen te verbeteren tot een warmteweerstandmeter voor houten kozijnen en schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat materialen zichzelf kunnen herstellen.


De VVVF werkt aan een gelijk speelveld voor de verf- en drukinktindustrie en ondersteunt de ledenbedrijven op het gebied van compliance, innovatie, werkgeverschap en duurzaamheid. De VVVF concentreert zich daarbij op vijf thema’s: wetgeving, arbeid, duurzaam ondernemen, innovatie en beeldvorming. Met de bijna 80 leden en 30 buitengewone leden vertegenwoordigt de VVVF circa 90% van de Nederlandse verf- en drukinktindustrie.

De NVVT (Nederlandse beroepsvereniging van verftechnici) is een zeer actieve vereniging met ca. 250 leden, die al meer dan een halve eeuw haar leden weet te boeien met interessante en druk bezochte bijeenkomsten. Op deze wijze verwezenlijkt de NVVT haar beide doelen; het verspreiden en op een hoger (wetenschappelijk) niveau brengen van zowel de kennis van grondstoffen voor verf, als de technologische aspecten van coatings (bereiding, verwerking en toepassing) en het bevorderen van de onderlinge contacten tussen de leden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *