Een deur schilderen – zo doe je dat!

Een deur schilderen: zo pak je dat aan

In de volksmond noemen we het vaak een deur verven, maar eigenlijk is het een deur schilderen. Typische verfklussen zijn het sauzen van wanden en plafonds, maar kozijnen en deuren worden geschilderd.

Nu we dat theoretische deel achter de rug hebben gaan we je uitleggen hoe je dit klusje slim aanpakt. Hoe verf je een binnen- of buitendeur? Welke verf gebruik je hiervoor en schilder je de deuren hangend of liggend?

Deur schilderen – Top 5 producten

Flexa Strak in de Lak binnenlak
Flexa Strak in de Lak
Sigma S2U Nova
Wijzonol Aqua Zijdeglans
Wijzonol Aqua
Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
Sikkens Rubbol
CetaBever Binnen deur en kozijn
CetaBever Binnen

Je binnendeur verven

Het verven van de binnendeur doe je met zijdeglans acryl lak. Deze verf zorgt ervoor dat je deur een goede beschermlaag krijgt, zodat krassen en slijtage worden voorkomen. Je kunt er dan met gemak weer jaren tegenaan. Voordelen van deze laksoort?

  • Droogt snel;
  • Geurarm;
  • Dekt goed;
  • Geen verkleuring of vergeling;
  • Minder milieubelastend.

Daarnaast heeft de acryllak voor deuren een mooie glanzende uitstraling, wat je natuurlijk wilt hebben in je woning!


Deur schilderen, welke volgorde?

  1. Til de deur uit de scharnieren;
  2. Ontvet de deur met warm water en St. Marc en repareer eventuele beschadigingen;
  3. Schuur de deur met een fijne korrel schuurpapier en krab eventuele grote verfbladders eerst weg met een verfkrabber;
  4. Zet de deur in de grondverf. Breng de gronding royaal aan in verticale banen. Verdeel de verf daarna in horizontale richting en altijd van boven naar beneden, zodat je druipers voorkomt. Werk altijd in lange banen, want anders krijg je strepen in het schilderwerk. Doe de rand van de deur als laatste. Soms is de laag grondverf niet optimaal gedekt of zitten er stofjes of haren in. Schuur de deur dan fijntjes glad met een schuurpad;
  5. Nu begint het echte werk: het schilderen van je binnendeur. Je deur verf je met watergedragen lak. Maar welke roller gebruik je voor het schilderwerk? Ga voor een lakroller speciaal voor watergedragen lak, want hier voorkom je onregelmatigheden mee. Een deur moet vaak twee keer geschilderd worden voor een optimaal eindresultaat.

Zo kan jij je kunststof binnendeur verven

Sommige deuren in huis zijn gemaakt van kunststof, waardoor schilderen iets meer aandacht verdient. Het schoonmaken en behandelen met de schuurspons gaat op dezelfde manier en ook het uit de sponning halen is gelijk als bij houten binnendeuren. Het gronden gaat daarna beginnen, waarvoor deze grondverf voor kunststof ideaal is.

Mocht de oppervlakte niet egaal zijn werk het dan bij met de schuurspons en zet de kunststof deur nogmaals in de gronding. Als dit helemaal is opgedroogd, dan wordt het tijd om af te lakken. Ga voor een mooie glanslak of kies voor de matte variant, maar denk eraan dat het product geschikt moet zijn voor een kunststof ondergrond!

Direct lak / verf voor deuren kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
bol.com verf kopen
Bestel verf
praxis verf en coating

De buitendeur verven

De werkwijze verschilt niet zo heel veel van het binnendeur verven, maar de materialen wijken wel iets af. Een buitendeur krijgt natuurlijk veel meer te verduren, dan een interieur deur. Is de bestaande verflaag nog in goede staat, dan is een laag grondverf overbodig. Is het hout onbehandeld of zijn er oneffenheden? Repareer eventuele beschadigingen en zet de deur daarna in de grondverf.

Het houtwerk moet goed beschermd worden, want het moet bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Kies voor een goede lak of ga voor beits. Beits is vochtregulerend, waardoor er toch vocht in de deur kan trekken. De oppervlakte kan dit echter prima reguleren, waardoor de deur wel beschermd is. Een andere optie is een buitenlak: dit isoleert het hout, waardoor het vocht er weer vanaf loopt.

Deur schilderen aan vakman uitbesteden

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *