Gietvloer buiten

Met gietvloer buiten duurzaam terras creëren

Een gietvloer buiten als terras wordt steeds vaker toegepast door particulieren en bedrijven. Het laten overlopen van de gietvloer van binnen, naar buiten geeft een gevoel van meer ruimte, eenheid en verbondenheid met de buitenruimte. Daarnaast zorgt het voor een duurzaam en modern terras waar u nog jarenlang plezier van heeft!

Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden bij het aanleggen van een (beton) gietvloer buiten. Zo moet de legger rekening houden met de weersomstandigheden, kwaliteit van de ondergrond en de omgevingsfactoren. Vaak is het daarom duurder om een gietvloer buiten te leggen, als binnen.

(Beton) Gietvloer als buitentoepassing

Traditionele gietvloeren zijn vaan op basis van Polyurethaan of Epoxy. Deze gietvloeren zijn uit meerdere lagen opgebouwd. Namelijk; een egaliseringslaag (schraplaag of egaline), een primer, minimaal twee lagen coating en tot slot een topcoat. Iedere laag heeft een lange droogtijd. Het gieten van de complete vloer neemt wel drie tot vijf dagen in beslag.

gietvloer buiten op een balkon

Een gietvloer is geschikt als duurzame buitentoepassing op een terras of balkon

Dit kan lastig zijn in combinatie met net Nederlandse weer. De lagen mogen namelijk absoluut niet vochtig worden. Daarnaast zijn temperatuurverschillen, wind (en dus zand/stof) ook niet wenselijk.  Veel gietvloer specialisten durven daarom de klus niet aan. Toch is het wel mogelijk!

Er zijn namelijk gietvloeren op basis van speciaal ontwikkelde kunststoffen en op basis van beton. Kenmerkend is dat deze vloeren in dunnere lagen worden aangebracht en een veel kortere droogtijd hebben.

3 voordelen

 1. De vloer zorgt voor een prachtig binnen-buiten effect
 2. Makkelijker schoon te maken als tegels
 3. Duurzaam

3 nadelen

 1. Duurder dan een “normale” gietvloer.
 2. Buiten gietvloeren hebben een beetje reliëf en zijn daarom niet zo glad en strak als binnen
 3. Iets meer onderhoud als binnen. De impregnerende coating moet eens in de 2 a 3 jaar worden vervangen

Geschiktheid van de ondergrond

Of een gietvloer mogelijk is in de tuin of het terras is afhankelijk van de ondergrond. Hier mag namelijk niet teveel vocht in zitten. Dit kan zorgen voor blaasjes in de gietvloer. Verder is het ook van belang dat de vloer stabiel en waterpas is zonder gaten of scheuren.

Als er al tegels liggen of wanneer de vloer niet vochtvrij of zonder scheuren is, moet er eerst een vochtwerende ondervloer komen.

De (weer)omstandigheden tijdens het leggen

gietvloer buiten egaliseren

Een gietvloer moet egaal opdrogen anders kan regen zich verzamelen in kuilen.

Om het beste resultaat te halen bij het leggen van een gietvloer buiten zijn er drie zaken belangrijk bij het leggen van een gietvloer:

 1. Een constante temperatuur (minimaal 15 graden)
 2. Zo weinig mogelijk wind (in verband met stof)
 3. Geen regen, dauw of vocht

Dit kan lastig zijn in combinatie met net Nederlandse weer. De lagen mogen namelijk absoluut niet vochtig worden. De beste periode om een gietvloer buiten te leggen is daarom de zomer. En dan het liefst met minimaal 4 dagen droog weer in het vooruitzicht.

Het is mogelijk om de tuin of het terras tijdelijk wind- en waterdicht te maken; bijvoorbeeld met een speciale tent. Dit betekent echter vaak wel een meerprijs.

Toch kan het verstandig zijn om wel hiervoor te kiezen. Ook huisdieren, vogels of insecten kunnen namelijk oneffenheden in de natte vloer veroorzaken. U kunt natuurlijk altijd vrijblijvend één van onze vloerspecialisten om advies vragen door ons contactformulier in te vullen of een reactie te plaatsen onderaan deze pagina. Ook hebben we een pagina met prijsinformatie en waar u op moet letten bij het lezen van offertes. Zelf leggen is door de kritische omstandigheden die komen kijken bij het leggen van een buitenvloer niet aan te rade.

Het impregneren van betonnen vloer buiten

Natuurlijk heeft u buiten met andere omstandigheden te maken dan binnen. Temperatuurverschillen, regen, uv straling, steentjes en buitenmeubels. Dit alles vraagt om een sterke impregnerende toplaag die u eens in de 2 a 3 jaar opnieuw moet aanbrengen. Ook is het goed om rekening te houden met gladheid. Nu is een gietvloer buiten vaak als stroever als een regulier gietvloer, maar met een antislip korrel kan de gietvloer buiten extra stroef worden gemaakt.

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

2 antwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Math,

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Het is lastig te beoordelen of u zout op een gietvloer in de galerij mag strooien. In theorie kan het wel, maar wij zouden het echter afraden. Een gietvloer is namelijk vrij zacht en gevoelig voor krassen.

   Onderhoud verloop zoals met iedere andere vloer; dus u kunt de vloer gewoon dweilen of afnemen! Het is echter belangrijk om geen zeephoudende middelen te gebruiken, in verband met plakkende zeepresten. Wij zouden daarom een echte vloerreiniger of een zogenoemde PU Reiniger aanbevelen.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *