Nano coating voor zonnepanelen: alles dat u moet weten

Zonnepanelen hebben veel baat bij nano coating. Een nano coating heeft zeer vuil- en waterafstotende eigenschappen, welke het energieverlies van een zonnepaneel voorkomen.  Nano coating voor zonnepanelen kan onder andere het volgende betekenen:

  • Nano-technologie zorgt voor afstoting van alle typen vervuiling; van algen tot vogelpoep
  • Zonnecellen worden zelfreinigend door afbreken van regen en UV-straling
  • Er treedt geen verlies in energie-opwekking op door de jaren heen

   nano coating voor zonnepanelen zelfreinigende werking voorbeeld

   Voorbeeld hydrofiele werking zonnecellen

  • Scheelt op lange termijn in kosten; opbrengst is hoger én reinigen hoeft tot vijf keer minder
  • Trekt in de panelen en vormt hiermee een transparante, niet spiegelende laag

Zonnepanelen worden niet alleen vies, maar hun energieopbrengst wordt ook minder door de jaren heen. Zonder nano daalt de opbrengt van een zonnepaneel binnen tien jaar met ongeveer 20%. Zeker wanneer zonnepanelen in grote getale aanwezig zijn – zoals op kantoor, bij boerderijen of als energievoorziening voor een groot bedrijf – zijn de voordelen van een nano coating daarom aanzienlijk.

De eigenschappen zorgen ervoor dat een zonnepaneel een stuk duurzamer wordt. Twijfelt u om de coating te appliceren? In dit artikel vertellen we alles waar u rekening mee dient te houden bij het gebruik van nano coating voor zonnepanelen.


Houd met deze 4 zaken rekening bij nano coating voor zonnepanelen

Een zogenoemde nano coating is een laag gebaseerd op minuscule nanodeeltjes: deze zijn zo klein dat ze letterlijk één worden met de ondergrond. In het geval van zonnepanelen bevatten deze deeltjes een hoge concentratie titaandioxide, wat de laag hydrofiel maakt. Dit stoot water niet af, maar verspreid het over het gehele oppervlak; wat een zelfreinigend effect teweeg brengt. Hier kunt u lezen wat nano coating nog meer kan betekenen.

Nano vloeistof kunt u doorgaans zelf appliceren, al levert dit op een dak of andere hoge plek belemmeringen op. Daarnaast zijn er enkele andere zaken waarmee u rekening dient te houden bij het gebruik nano coating voor zonnepanelen. We zetten ze voor u op een rij:

 1. Nano coating is niet permanent; na 3 jaar moet er een nieuwe coating aangebracht worden
 2. Zelfreinigend is ietwat misleidend; intensief schoonmaken is overbodig, maar onderhoud blijft af en toe nodig
 3. Aanbrengen is relatief duur; het kost ongeveer één jaar om de kosten eruit te halen
 4. Bij schuin dak moeilijk appliceerbaar; het inschakelen van een specialist is doorgaans beter

Innovatie: nano zonnecellen

nano zonnecellen gedrukt

Nano cellen zijn zelfs oprolbaar

U kunt ook zonnepanelen overwegen waar de coating standaard al in verwerkt zit: zogenaamde nano zonnepanelen of organische zonnecellen. In tegenstelling tot ‘normale’ zonnecellen, welke voor een groot deel uit silicium bestaan, bestaan deze uit minuscule nano tubes. Deze innovatie zorgt ervoor dat de panelen een stuk dunner en flexibeler geproduceerd kunnen worden, waardoor ze in theorie op elk materiaal kunnen worden bevestigd. Een praktische toepassing is dat ze bijvoorbeeld zo ook om dakpannen heen gewikkeld kunnen worden.

Daarnaast maakt dit de zonnepanelen goedkoper om te produceren. Deze techniek zorgt echter niet voor de zelfreinigende werking van nano: hiervoor is nano op basis van titaandioxide nodig. U kunt contact opnemen met een specialist in zonnepanelen voor meer informatie hierover.


Kies een gedegen specialist voor zelfreinigende zonnecellen

In Nederland zijn er verschillende applicateurs die nano coating voor zonnepanelen kunnen aanbrengen. Bij deze producenten kunt u doorgaans ook zelf een product halen. Green Power Nano heeft bijvoorbeeld diverse producten, alsmede Chemona Nanocoat en Mavro. Doorgaans gaat het hier om nano coating voor glas, waarvoor u ongeveer €200,- betaalt voor 1 liter.

Het is echter verstandiger om met een specialist om tafel te gaan voor een prijsafspraak. Niet alleen kunnen zij u helpen met de juiste hoeveelheid; zij kunnen het ook op hoge of moeilijk te bereiken plekken aanbrengen. Hiervoor zijn wij van Coating.nl u graag van dienst. Wij stellen met u een passende offerte op voor uw project, gekoppeld aan de juiste partner. Hieronder een greep uit de specialisten in zelfreinigende zonnecellen:

Specialist nano coating voor zonnepanelenAdres
Mavro Valeton 15 5301 LW Zaltbommel
Nanocoat Noord Holland (Chemona) Oude Oppenhuizerweg 87 8606 JC Sneek
Green Power NanoLiniestraat 19 4816 BG Breda

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *