witte reflecterende dakcoating

Natuurlijke koeling met reflecterende dakcoating

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor het verminderen van energieverbruik. En dat is niet vreemd. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee en in dit geval ook nog eens voor de levensduur van uw dak! Op gebied van reflecterende dakcoating zijn er globaal drie typen te onderscheiden:

  1. Witte dakcoating– tot 67% zonlichtreflectie – reflectie middels kleur
  2. Witte dakcoating met keramisch filter – tot 86% zonlichtreflectie – reflectie middels kleur én keramisch filter voor temperatuurregulering
  3. Gekleurde dakcoating– tot 50% zonlichtreflectie – coating met een filter voor verminderde temperatuurschommelingen

Het maximale rendement is onder andere afhankelijk van het soort dak, de hellingsgraad en de grootte. De coating wordt toegepast op platte, licht hellende (bitumen) daken, metalen daken en dakpannen. Naast de reflecterende eigenschappen die zorgen voor een verkoelend effect op het binnenklimaat, beschermt het een dak ook tegen weersinvloeden zoals neerslag, smog, zuren
en zouten.

In dit artikel geven we meer informatie over de voordelen van reflecterende dakcoating of witte dakcoating voor bedrijven, kantoren, scholen en fabrieken en leest u over de prijs van diverse producten om zelf aan te brengen of het tarief om de coating te laten aanbrengen door een coatingspecialist.


5 voordelen van reflecterende dakcoating voor bedrijfspanden

Werken in kantoren, scholen of fabrieken met platte daken is niet altijd prettig wanneer de zon uitbundig schijnt; de aironditioning maakt overuren om een werkbaar binnenklimaat te behouden. In tegenstelling tot “normale dakcoating” zorgt reflecterende dakcoating door zonlichtreflectie dat de energiekosten voor de airconditioning sterk worden verminderd. Immers wat niet wordt opgewarmd hoeft ook niet gekoeld te worden. De airconditioning hoeft minder vaak en minder intensief aan. Hiermee verlengt u de levensduur van deze kostbare koelinstallaties.

Door de verlaging van de oppervlaktetemperatuur zijn er ook minder grote temperatuurschommelingen van het dak. De hoogwaardige reflecterende dakcoatings (met keramisch filter) zorgen ervoor dat de levensduur van het dak met minstens 10 jaar wordt verlengd. 

reflecterende dakcoating wit

Reflecterende dakcoating is vaak wit vanwege de natuurlijk reflecterende eigenschappen Bron: ThermoShield

Hoger rendement van zonnepanelen

Zonnepanelen werken optimaal bij een gereguleerde ondergrond. Wanneer een dak zonlicht absorbeert en de temperatuur met 10 graden stijgt dan daalt de stroomopbrengst al met 5% volgens milieu centraal. Door het dak te coaten met reflecterende verf zorgt dit niet alleen voor het beter functioneren van de zonnepanelen, het zorgt er ook voor dat een zonnepaneel langer meegaat. Het rendement qua stroomopbrengst kan worden verhoogd tot 15%.

Samengevat biedt een professioneel reflecterende dakcoating voor bedrijfspanden:

  1. Energiebesparing
  2. Meer rendement op zonnepanelen
  3. Een duurzamer gebouw
  4. Verlengde levensduur van het dak en van koelinstallaties
  5. Een werkruimte met comfortabel binnenklimaat (verhoogde productiviteit)

Voor bedrijfspanden zijn er ook varianten die brandvertragend werken en betoncorrosie tegengaan.

Witte dakcoating en andere kleuren

Reflecterende dakcoating komt standaard in het wit omdat deze kleur van zichzelf al een hoge reflectiewaarde heeft. Er zijn echter ook andere kleuren mogelijk. Zoals de meest gangbare kleuren; groen, bruin, grijs en bordeaurood maar ook in vele RAL, NCS en de meeste Sikkens-kleuren. Houdt er echter rekening mee dat donkere kleuren altijd minder zonlicht reflecteren dan lichte kleuren en witte dakcoating.


Aanbrengen en prijzen van reflecterende dakcoating

Zonreflecterende dakcoating wordt doorgaans aangebracht met een airless verfspuit of roller in minimaal twee lagen. De duur en de prijs van het aanbrengen is afhankelijk van het type dakbedekking en de staat van de ondergrond. Alle daken zijn immers verschillend. Niet alleen qua vorm (vlak, hellend, stijl) maar ook qua ondergrond, huidige staat van het dak en bereikbaarheid. De prijs per vierkante meter kunt u daarom het beste per offerte aanvragen. Om u een indicatie te geven van de prijs van reflecterende dakcoating zonder reinigen en aanbrengen hebben we hieronder een overzicht van diverse producten.

ProductBeschrijvingPrijs (Indicatie)Verbruik
Thermoshield TopshieldWatergedragen matte dakcoating met keramisch filter. Verkrijgbaar in alle gangbare kleuren, zoals RAL, NCS en de meeste Sikkens-kleuren.Vanaf €294,94 12,5 liter1 liter voor 4 m2 (minimaal 2 lagen)
Dakcoat Reflex AQWitte dakcoating voor bitumen en houten daken€ 235,99 10 liter1 liter voor 1,7 m2 (minimaal 2 lagen)
EPDM Dakcoating WitWitte dakcoating voor EPDM daken€ 181,99 5 liter200 tot 300 ml per m2 (minimaal 2 lagen)
Pro Roofcoat AluminiumBronskleurige dakcoating met aluminium pigmenten voor bitumen daken€ 210,99 10 liter500 ml per m2 (minimaal 2 lagen)

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *