Vochtregulerende verf

Vochtregulerende verf voorkomt vochtopslag

Iedereen kent de gevolgen van vochtopslag; schimmel (binnen) en (hout)rot (buiten) zijn daarbij de voornaamste. Door een vochtregulerende verf toe te passen wordt het vocht niet opgesloten tussen de verf en de ondergrond en kan de ondergrond als het ware “ademen”.

vochtregulerende verf voor binnen en buiten

Een keramisch filter heeft naast vochtregulerende eigenschappen meer voordelen. Bron: Thermoshield

Er zijn verschillende soorten vochtregulerende verf:

Dampdoorlatende verf of ademende verf – buitentoepassing – kozijnen, houtwerk
Ademende verfsystemen (ook wel systeem- of schakelverven) zijn dekkende beitsen voor diverse houtsoorten buiten. Ze laten damp door zodat de ondergrond als het ware kan blijven ademen en zo eventueel aanwezig vocht naar buiten kan.

Blaren of onthechting van de verflaag door vocht vanuit de ondergrond wordt hierdoor beperkt of voorkomen. Glanzende verven zijn een stuk minder vochtregulerend dan zijdeglanzende of matte verven.

Vochtregulerende verf met keramisch filter – binnen- en buitentoepassing – badkamers, kelders, vochtige ruimtes, buitengevels
In vochtige ruimtes zoals badkamers, kelders, oude huizen etc. ontstaat er vaak condens op wand en plafond. Na het aanbrengen van vochtregulerende coating met een keramisch filter, ontstaat een vergroot keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillairen). De vochtregulering werkt doordat het keramische filter waterdamp opslaat in deze poriën wanneer er een te hoge luchtvochtigheid is.

Is de luchtvochtigheid juist laag, dan laat het filter de waterdamp weer los. Wanden en plafonds hebben hierdoor precies het juiste vochtklimaat en water wordt niet opgeslagen in de ondergrond. De verf wordt ook wel schimmelwerend genoemd. Daarnaast kan deze verf ook op buitengevels en kozijnen worden toegepast.

De beste vochtregulerende verf heeft een keramisch filter

Voor binnentoepassing is een vochtregulerende verf met keramisch filter uitermate geschikt in vochtige ruimtes. Het zorgt niet alleen voor vochtregulering maar beïnvloed ook de akoestiek en het binnenklimaat positief. Maar ook buiten kan een keramisch filter extra voordelen bieden ten opzichte van een reguliere schakelverf.

Minder onderhoud, minder energiekosten en beter voor het milieu

Het grote verschil ten opzichte van een traditionele schakelverf is dat vochtregulerende verf met keramisch filter niet constant “open” staat. Op het moment dat er geen sprake is van een vochtbelasting van buiten (regen, mist e.d.) is de verf damp-open en wordt vocht in de constructie afgevoerd door verdamping. In geval van een vochtbelasting van buiten sluit het keramische filter en kan vocht de achterliggende constructie niet binnendringen. Dit maakt dat er minder onderhoudsbeurten nodig zijn. Het keramische filter zorgt er daarnaast ook voor dat de stookkosten en daarmee de CO2 uitstoot in het stookseizoen aanzienlijk afnemen en dat de gebouwen in de zomer niet overmatig opgewarmd worden.

Overzicht dampdoorlatende verf producten

Het aanbrengen van dampdoorlatende verf kan met een vachtroller of – voor de professional – met een verfspuitmachine. Hoewel het theoretisch verbruik per product verschilt, zijn bij alle producten minimaal twee lagen aan te bevelen. De verf is verkrijgbaar in alle gangbare kleuren, zoals RAL, NCS en de meeste Sikkens-kleuren, hoewel u hier vaak een toeslag over moet betalen. Wilt u meer weten over een product? Of wilt u het laten aanbrengen door een gecertificeerde schilder? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!

ProductOmschrijvingPrijs (indicatie) 5 liter
ThermoShield InterieurVochtregulerende verf met keramisch filter voor binnen (vochtige ruimtes, badkamers, kelders, keukens etc.)€89,54 (incl. BTW)
ThermoShield ExterieurVochtregulerende verf met keramisch filter voor buiten (buitengevels, buitenmuren)€116,77 (incl. BTW)
ThermoShield NatureVochtregulerende verf met keramisch filter voor buiten (kozijnen, houtwerk)€151,25 (incl. BTW)
Sikkens Rubbol EPSSchakelverf voor staal, non-ferro metalen en diverse kunststoffen€175,25 (incl. BTW)
Wijzonol LBH Silicon AlkydSysteemverf geschikt voor hout buitenshuis.€178,31 (incl. BTW)
Boonstoppel Garantie SysteemverfSysteemverf voor deurkozijnen, ramen en deuren, daklijsten, boeiboorden en gevelbekleding buiten€206,51 (incl. BTW)

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *