Waterafstotende verf voor badkamer & keuken

Waterafstotende verf kent vele benamingen

Waterafstotende verf zorgt ervoor dat water, maar ook vuil en spetters van vet/olie niet hechten op de muur. Een achterwand in de keuken of een douchemuur in de badkamer kunt u daardoor eenvoudiger reinigen. De verf staat ook bekend onder de noemer vochtwerende verf of badkamerverf. In principe zijn er de volgende typen te onderscheiden:

 • Waterafstotende latex / muurverf voor alle muren en wanden (Sikkens Alphatex, Sigmapearl Clean matt)
 • Badkamer & keukenverf – muurverf met aanvullende anti schimmel eigenschappen (Flexa en Alabastine)
 • Twee componenten coating – voor zeer vochtige ruimten / zones (Trae Lyx Naturel Finish)

Voor uw keukenmuur, toiletmuur en andere muren binnenshuis kunt u reguliere waterafstotende muurverf gebruiken. Sigmapearl Clean Matt is in deze categorie als beste getest door de consumentenbond. In ruimten met een slechte vochthuishouding (isolatie en ventilatie) dan kunt u het beste een verf met extra anti schimmel eigenschappen aanbrengen. Eventuele schimmel die dan ontstaat kunt u eenvoudig met een doek afnemen. Alabastine Badkamer & Keuken is een bestseller voor deze toepassing.

Verf in plaats van tegels? – onze aanbeveling

Heeft de verf als doel om te functioneren als alternatief voor tegels in vochtige ruimtes? Dan is een twee componenten coating zoals Trae Lyx naturel finish aan te raden. Deze is veel beter bestand tegen zware vochtbelasting. Het geeft een zeer matte uitstraling en is tevens krasvast. Normale waterafstotende verf is helaas niet geschikt om bescherming te bieden op hetzelfde niveau als tegels.

Meest verkochte waterafstotende verf in 2019

Sikkens Alphatex

Waterafstotende latex

Trae Lyx Naturel Finish

2 componenten coating

Sigmapearl Clean Mat*

Waterafstotende latex / muurverf

Flexa
Powerdek

Badkamer & keuken muurverf

Alabastine
2 in 1

Badkamer & keuken muurverf

* Lees onze uitgebreide uitleg over waarom wij als coating & verf experts aanraden om deze waterafstotende verf te gebruiken voor uw muur.

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Waterafstotende muurverf voor iedere muur

Welke waterafstotende muurverf het beste is voor uw project is afhankelijk van waar u de verf wilt aanbrengen. Hieronder hebben er een aantal voor u op een rij gezet per ruimte:

Voor alle muren binnenshuis

Sigmapearl Clean Matt | 2,5 liter | €49,95 | Zeer goed reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van beton, metselwerk, pleisterwerk en cementgebonden plaatmaterialen. Het overschilderen van oude muurverflagen.
Verbruik: 7-9 m2 per liter.

Sikkens Alphatex SF | 1 liter | €20,40 | Gemiddeld reinigbaar
Ondergrond: Voor het behandelen van winddroog beton, pleisterwerk, metselwerk, gips- en boardplaten, houtwolcementplaten, oude, intacte verflagen, behang etc.
Verbruik: Circa 6 m2 per liter, afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond en de methode van aanbrengen.

Speciaal voor natte zones in de keuken

Deze waterafstotende verf is beschikbaar als 1 component en 2 componenten coating. De tweecomponenten coating heeft een wat hogere chemische resistentie en is te gebruiken in de nattere gedeelten van de keuken (zoals achter het fornuis en de gootsteen).

Trae Lyx naturel finish | 0,75l | €33,50 | extra mat | 2-componenten
Ondergrond: voor het vrijwel onzichtbaar coaten van latex, stucwerk, minerale ondergronden, betonlook e.d. Gezien de sterkte ook zeer geschikt voor vloeren van minerale aard , kunstbeton, vast zandcement, plaatmateriaal en hout.
Verbruik: In 750 ml voor ongeveer 1 laag op 10m2, echter sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond. 750 ml is dus goed voor een goede bescherming op max. 5-6 m2 (in 2 lagen), een 2.5 liter is goed voor max. zo’n 18m2 (in 2 lagen).

Sigmapearl Clean Matt - Lichte Kleuren
Sigmapearl Clean Mat (*Aanbevolen)

Aanbeveling: Multifunctionele waterafstotende verf

Sigmapearl Clean Matt wordt aangeraden door onze verf en coating experts vanwege de hoge en professionele schilderskwaliteit. Deze verf dekt erg goed en heeft naast een waterafstotende functie ook een hele goede schrobklasse. Dit betekent dat de verf ook reinigbaar en bestand tegen het intrekken van vlekken is. Ideaal dus voor keuken, toilet en badkamer. Een veelzijdige verf die voor ieder project in de keuken of badkamer geschikt is.

Grootste Pluspunten:

 • Heeft een professionele schilderskwaliteit
 • Verf ook bestand tegen intrekken van vlekken
 • Door de Consumentenbond succesvol getest!

Tip: deze verf kunt u gebruiken in plaats van tegels op plekken met een hoge vochtbelasting in combinatie met een twee componenten toplaag.

Direct Waterafstotende Verf Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
verfwinkel
bol.com verf kopen
praxis verf en coating
vefbestelsite
Bestel verf

Waterafstotende verf voor hout

Rigo Skylt | 1 liter | €37,65 | ultramat | 2- componenten
Ondergrond: Deze waterafstotende verf is specifiek ontwikkeld voor eiken. Op eiken en andere relatief blonde houtsoorten komt het effect van een onzichtbare finish dan ook het best tot zijn recht.
Verbruik: 10 tot maximaal 15m2 per liter/per laag, Een echt gezonde laagdikte krijgt men met de vuistregel: aantal m2 x 0,3 liter – en door dit vervolgens op te maken (in 3 x aanbrengen of desnoods vaker, tot de lak op is).

Histor One acryl lak| 0,5 liter | €21,95 | Goed reinigbaar
Ondergrond: Voor hout, tegels, staal  en andere ondergronden, voorzien van een voorgaande (grond)verflaag of plamuurlaag voorzien van grondverf.
Verbruik: 12 m²/liter

Ekodur interieur gloss | Ekodur | €38,95 | Goed reinigbaar
Ondergrond: Voor hout, tegels, staal  en andere ondergronden, voorzien van een voorgaande (grond)verflaag of plamuurlaag voorzien van grondverf.
Verbruik: 12 m²/liter

Deze verf gebruikt u in plaats van tegels in natte ruimten

Dan komen we nu bij de zware jongens aan. Een waterafstotende verf voor de badkamer kan het beste bestaan uit een sterk 2-componenten epoxy systeem. Toch is verf geen tegel en een lange houdbaarheid is daarom niet gegarandeerd.

waterafstotende verf badkamer

Waterafstotende verf in de badkamer kunt u over tegels heen aanbrengen, of in plaats van!

Het beste resultaat kunt u verkrijgen met een epoxy impregneermiddel waarna u een 2 componenten polyurethaan coating aanbrengt (zoals de voorbeelden hierboven)

Epoxy impregneermiddel Nylo epoxy (EP) watervast (WV) | 1 kilo | €30,00
Ondergrond: Sterk zuigende ondergronden, betonnen / steenachtige vloeren en wanden.
Verbruik: 12-15 m2 per liter.

Rust Oleum Tyb Tile epoxy bad & tegelverf | 1 set | €54,95
Tub & Tile is een uitstekende 2-componentenverf om direct (zonder extra primer) op geglazuurde of geëmailleerde oppervlakken aan te brengen (zoals in bad). Een standaardset is goed voor zo’n 5 ,5m2. De basiskleur is wit.

Eenvoudig zelf verf waterafstotend maken

Handig én goedkoop is om zelf je verf waterafstotend te maken. Alle verf op waterbasis is hiervoor geschikt. Met Paintseal Pro maak je elke acryl of latex verf waterafstotend. Het is makkelijk toe te passen; meng Paintseal door de verf, goed roeren en klaar! De verf heeft nu een waterafstotende en vochtwerende werking, waardoor schimmels zich niet meer kunnen hechten en water – zonder sporen achter te laten – op de muren zal parelen en er afloopt. 100 ml is voldoende voor 2,2 liter verf / 3,3 liter beits. Paintseal Pro | 1 liter | €59,95

Bijkomend voordeel is dat de verf een 3x betere hechting heeft dan verf wat niet gemengd is met Paintseal.


De buitenmuur waterafstotend maken met verf

Vooral voor uw buitenmuren is het verstandig om te kiezen voor een kwaliteitsmerk verf. Kies een muurverf voor buiten die goed hecht op bestaande verflagen, stucwerk en baksteen. Het is belangrijk dat een muurverf voor buiten vuil en regen afstoot en zeer goed is te reinigen. Er zijn muurverven voor buiten beschikbaar die minstens 10 jaar in goede conditie blijven. Bijvoorbeeld:

Sikkens Alphatex IQ Mat is een matte hoogwaardige schrobbare elastische kwaliteit-verf voor buiten- en binnenmuren. Geschikt voor alle soorten beton, metselwerk, stucwerk, pleisterwerk en over bestaande verflagen. Sikkens Alphatex IQ Mat |5 liter | standaard wit | €59,95. 

Vind een vakman in uw regio

Deze klus uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

2 antwoorden
 1. Tanja van Wijk zegt:

  Goede middag,

  Ik heb een vraag aan u. Voor een project ben ik opzoek naar een transparant impregneer middel of coating dat ik over behang (vinyl) en over stof kan aanbrengen om deze sterk waterafstotend te maken voor gebruik tegen de muren in een badkamer.
  Zou u mij hier in kunnen adviseren?

  Met vriendelijke groet

  Tanja van Wijk

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Tanja,

   Het is ons niet bekend of er ook een coating bestaat die stof sterk waterafstotend kan maken voor gebruik als badkamer muur. Onze excuses voor het ongemak.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *