Zwembadverf voor Beton en Polyester

Maak uw zwembad waterdicht, veilig en mooi

Of u nu op zoek bent naar een verf voor het repareren van lekkages, het opfrissen van de kleur of voor algehele bescherming van uw zwembad; zwembadverf biedt een voordelige en snelle oplossing. In dit artikel bespreken we de geschikte zwembadverf voor ieder type zwembad (polyester, beton etc.) en adviseren wij u over hoe u de verf kunt aanbrengen voor het beste resultaat.

Voordat u echter kunt overgaan tot het bestellen van de juiste zwembadverf, is het belangrijk om de huidige staat van uw zwembad te bepalen. Bijvoorbeeld of uw zwembad al eerder is behandeld, en zo ja, met welk coatingsysteem dit toen is gedaan. In veel gevallen is het verstandig om een oude laag eerst te verwijderen door deze te zandstralen, schuren of mechanisch borstelen. Scheuren, gaten en onregelmatigheden kunt u repareren met vochtbestendige vulmiddelen.

Als de basis goed is kunt u over het algemeen de richtlijnen uit onderstaande tabel overnemen:

Soort ondergrondToe te passen zwembadverf
Betonnen zwembad (onbehandeld)1-k Chloorrubberverf en 2-k Polyurethaan topcoat
Polyester zwembad (onbehandeld)2-k Polyurethaan basecoat en topcoat
Betonnen zwembad behandeld met Chloorrubberverfenkel 1-k Chloorrubberverf
Betonnen zwembad behandeld met 2-k coatingssystemen2-k Polyurethaan basecoat en topcoat
Polyester zwembad behandeld met 2-k coatingssystemen2-k Polyurethaan basecoat en topcoat
Meest verkocht voor zwembaden van beton

Aanbevolen voor betonnen zwembaden

Vista Zwembadverf is een eenvoudig aan te brengen chloorrubberverf en geschikt voor het verven van onbehandelde betonnen zwembaden en zwembaden die al een oude of beschadigde chloorrubberlaag hebben. Standaard kleuren zijn blauw, licht blauw, groen, wit en zwart en komt in een zijdeglans afwerking. De verf is verkrijgbaar vanaf €92,35 per 2,5 liter. Hiermee kan je een zwembad van +- 8 m2 behandelen (2 lagen en een gemiddeld verbruik van 7m2 per liter).

De voordelen op een rij:

 • Zeer waterbestendig
 • Weervast
 • Eenvoudig aan te brengen met roller
 • Chloorwater bestendig
 • Bestand tegen ozon reiniging
 • Geen voedingsbodem voor algen etc.
 • Bestand tegen in de handel gebruikelijke
  zwembadreinigers

Let op: niet goed bestand tegen vetten en oliën. Pas dus op met zwemmen met zonnebrandcrème op oliebasis.

Meest verkocht voor zwembaden van polyester

Aanbevolen voor Polyester zwembaden

Een polyester zwembad heeft een zogenoemde basecoat (basis coating) en een sterke topcoat (beschermingslaag) nodig. De basecoat zorgt voor een uitstekende hechting op onbehandeld polyester of beton met daarop een oude twee componenten coating. Ook speciale zwembaden gemaakt van staal, rvs, aluminium of verzinkt staal kan met deze coating worden behandeld. De topcoat is bedoeld als eindlaag en zorgt ervoor dat de laag bestand is tegen constante waterbelasting. Wit, blauw, groen en zwart zijn de standaard kleuren, maar andere kleuren zijn mogelijk op aanvraag.

De basecoat is verkrijgbaar vanaf €37,84 per liter en de topcoat vanaf €118,- per 4 liter. Via de handige calculator berekent u eenvoudig hoeveel liter u nodig heeft voor uw zwembad.

De voordelen op een rij:

 • Zeer waterbestendig
 • Geen voedingsbodem voor algen
 • Eenvoudig aan te brengen met roller
 • Chloorwater bestendig
 • Niet vergelend
 • Bestand tegen in de handel gebruikelijke
  zwembadreinigers
 • Bestand tegen vetten en oliën

Vind meer zwembadverf bij deze verfwebwinkels

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via deze webwinkels:

 
verfwinkel
bol.com verf kopen
praxis verf en coating
vefbestelsite
Bestel verf

Zwembadverf aanbrengen op een betonnen zwembad

Bij onbehandeld beton zijn er twee opties mogelijk. Als u een keuze heeft gemaakt tussen de verschillende typen verf dan kunt u één van onderstaande stappenplannen gebruiken als richtlijn. Beide systemen vragen echter om dezelfde voorbereiding van de betonnen ondergrond:

 • Het beton moet minimaal 28 oud zijn
 • Aan de buitenzijde van het bad moet er een vochtscherm worden aangebracht
 • Het beton moet schoon zijn en gaten, scheuren en onregelmatigheden zijn gerepareerd met geschikt vulmiddel
 • De ondergrond moet goed zuigen. Dit kunt u testen door er licht water op te sprenkelen. Trekt dit niet in het beton? Dan adviseren wij om het beton te zandstralen, schuren of te wassen met een 15% zoutzuur-oplossing (denk om beschermende kleding!) en daarna grondig naspoelen met veel water.
 • De oppervlakte moet goed droog zijn. Dit kunt u controleren met meetapparatuur (max 5% vocht) of door het op verschillende plaatsen aanbrengen van een stuk plasticfolie (50 – 50 cm.), dat aan alle zijden met plakband moet worden dichtgeplakt.
 • Na twee dagen controleert u of er onder de folie condens is ontstaan. Is dat het geval? Dan bevat het beton nog teveel vocht.

Stappenplan chloorrubberverf – betonnen zwembad

Stap 1 Aanbrengen: Verdun de chloorrubberverf met 20% verdunner. Breng daarna de eerste laag verf aan. Bij voorkeur met een kwast.
Stap 2 Drogen: Laat de eerste laag minstens 16 uur drogen.
Stap 3 Tweede laag aanbrengen: deze laag niet verdunnen.
Stap 4 Drogen: Laat de tweede laag minstens 12 uur drogen.
Stap 5 Laatste laag aanbrengen: deze laag niet verdunnen.

Aanbevolen producten: Vista Zwembadverf (Chloorrubber)Südwest Verdunning V33

Stappenplan Polyurethaan zwembadverf – betonnen zwembad

Stap 1 Aanbrengen: Breng een laag 2-k impregneermiddel voor beton aan (meng de componenten goed!)
Stap 2 Drogen: Laat de impregneerlaag minstens 12 tot maximaal 24 uur drogen.
Stap 3 Coating aanbrengen: Breng een laag 2-k basecoat aan
Stap 4 Drogen: Laat de basecoat minstens 12 uur drogen.
Stap 5 Topcoat aanbrengen: breng een dunne laag topcoat aan

Aanbevolen producten: Vista Zwembadverf (Chloorrubber) en Vista 2K Zwembad Topcoat


Zwembadverf aanbrengen in een polyester zwembad

Bij een polyester zwembad adviseren wij het gebruik van een 2 componenten polyurethaan zwembadverf. Deze verf is in bijna alle RAL kleuren verkrijgbaar en zorgt voor een optimale hechting op de polyester ondergrond. Polyester heeft wel iets meer voorbewerking nodig als beton, maar een goed begin is het halve werk!

zwembadverf voor polyester zwembad met antislip

Loopzones in en om het zwembad kunt u behandelen met antislip additieven die u toevoegt aan de zwembadverf

Stappenplan Polyurethaan zwembadverf – Polyester zwembad

Stap 1 Reinigen: schrob met heet water en een speciaal reinigingsmiddel voor polyester het zwembad goed. Spoel na met ruim schoon water.
Optioneel: Bij nieuw polyester is het verstandig om de ondergrond te wassen met een verdunningsmiddel.
Stap 2 Schuren: Schuur het polyester licht op zodat er een matte laag ontstaat.
Stap 3 Basecoat aanbrengen: Breng een laag 2-k basecoat aan.
Stap 4 Drogen: Laat de basecoat minstens 12 tot maximaal 24 uur drogen.
Stap 5 Topcoat aanbrengen: Breng de laatste laag aan en laat goed drogen en uitharden.

Aanbevolen producten: Vista 2K Zwembad Basecoat, Vista 2K Zwembad TopcoatVista Zwembadverf (Chloorrubber)

Let op! Deze stappenplannen gelden voor onbehandelde ondergronden. Neem contact met ons op wanneer uw zwembad al eerder is behandeld met een zwembadverf. Het betreft hier tevens slechts een algemeen advies voor het behandelen van betonnen en polyester zwembaden.

Uiteraard zijn wij bereid u in samenwerking met onze specialistische partners een advies op maat te geven. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via het contactformulier of de button onderaan deze pagina.


Verschillen tussen 1-k chloorrubberverf en 2-k polyurethaan

Met chloorrubberverf en 2 componenten polyurethaan kunnen 95% van de particuliere zwembadvloeren en wanden geverfd worden. Gaat het om een commercieel zwembad en/of intensief gebruik dan zijn er nog verschillende andere coating opties mogelijk.

 • Chloorrubberverf: Deze verf is te herkennen doordat deze oplost in thinner. Deze verf is eenvoudig zelf aan te brengen en goed bestand tegen chloor, reinigingsmiddelen en natuurlijk water. Ook warme bubbelbaden of spa baden zijn geschikt voor een behandeling met chloorrubber zwembadverf. De verf kan tegen temperaturen tot 80 graden!
  Nadelen: chloorrubberverf is niet bestand tegen olie en vet. Om deze reden bevelen wij deze coating niet aan voor grotere zwembaden en gebruik in combinatie met kruiden-, badolie, boylotions en zonnebrandcrème.
 • Polyurethaan coating: Deze coating moet altijd worden gemengd met een verharder en wordt daarom ook wel 2 componenten coating genoemd.  De coating is erg geschikt voor betonnen en polyester zwembaden en hecht tevens op vrijwel alle andere ondergronden. De coating is hard (en duurzaam), vergeelt niet en is uiterst bestand tegen chloor, reinigingsmiddelen en ook olie en vet.
  Nadelen: PU coating is lastiger te verwerken als chloorrubberverf. Het heeft een lange droogtijd (zeker bij meerdere lagen) en goede weersomstandigheden nodig om aan te brengen. Verder hebben 2 componentencoatings altijd een “potlife” dit is een beperkte houdbaarheid nadat beide componenten zijn gemengd.

Extra veiligheid met antislip in en om het zwembad

Voor zwembaden geldt dat alle beloopbare vlakken tot een waterdiepte van 1.10 meter, in antislip uitgevoerd moeten worden en voldoende weerstand moeten bieden tegen uitglijden. Dit kunt u onder andere doen door het toevoegen van anti slip additieven aan de coating. Dit zijn losse granules die u mengt met de coating of kunt instrooien als de coating nog nat is. Let hierbij ook goed op de natte zones rondom het zwembad. Gebruik ook hier een antislip toevoeging of speciale antislip tegels, matten of strips.


6 antwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Lucien,

   Een polyester zwembad kunt u het beste behandelen met een 2 componenten polyurethaan zwembadverf. In het artikel hebben wij een stappenplan geschreven over hoe u de zwembadverf kunt aanbrengen. Kijk hiervoor bij de alinea “Zwembadverf aanbrengen in een polyester zwembad”. Mocht u de zwembadverf willen bestellen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een prijsopgave.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Myckel,

   Als ik u goed begrijp heeft u een zwembad met een polyester coating. Afhankelijk van de omvang van de beschadigingen is het nodig om de algehele coating te vernieuwen. Dat behelst het verwijderen, vervolgens opschuren en opnieuw aanbrengen van de polyester coating. Als u de coating wilt laten anbrengen kunt u het beste online op deze website een aanvraag doen via “Offerte aanvragen”.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste heer Koolmees,

   Hartelijk dank voor uw vraag over zwembadverf.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *