Betonverf

Aanbrengen van betonverf

Houd je vloer langer mooi met betonverf

Betonverf op vloeren en muren is bij (industriële) bedrijven al heel lang populair vanwege de chemisch resistente eigenschappen en duurzaamheid. Ook betonverf op garagevloeren komt veel voor omdat de verf uiterst geschikt is voor zware belasting, olievlekken niet intrekken en strooizout de verf niet aantast. Nieuw is dat deze verf ook steeds vaker op vloeren in woonkamers, keukens en badkamers te vinden is. Particulieren kiezen voor een betonverf in huis omdat het trendy en voordelig is, plus een ideale bescherming tegen water en vlekken.

Waterdicht betonverf

Door beton met betonverf te behandelen is het oppervlak beter bestand tegen weersinvloeden

10 algemene eigenschappen van betonverf op een rij:

 1. Zorgt voor minder onderhoud aan de vloer
 2. Werkt brandwerend
 3. Is duurzaam en slijtvast
 4. Maakt de vloer harder en hierdoor beter bestand tegen krassen
 5. Geeft de vloer vuil en waterafstotende eigenschappen
 6. Bevordert de veiligheid wanneer er antislipmiddelen aan zijn toegevoegd
 7. Beschermt tegen inwerking van vetten, zuren en chemicaliën.
 8. Verkrijgbaar in veel prijscategorieën
 9. Te koop bij Gamma, Hornbach, Praxis en andere bouwmarkten
 10. Komt niet alleen in het grijs, maar in vele kleuren

De prijs van betonverf voor binnen- en buitentoepassingen

Om de prijs van betonverf te bepalen is het belangrijk om te weten welke u nodig heeft. Betonverf is namelijk beschikbaar in twee varianten en de ene kost meer dan de andere:

 1. één component verf: goedkoopste variant, vaak watergedragen verf, prima afwerking voor binnen en buiten muren en vloeren, niet geschikt voor zware belasting
 2. twee componenten verf: duurder, ideaal voor zwaarder belaste ruimtes zoals garagevloeren, hobbyruimtes en keukenvloeren, bestand tegen olie, vet en chemicaliën

Verbruik

Het verbruik van 1 componentverf op beton, zandcement, anhydriet of steen is 8 tot 10 m² per liter (voor 1 laag). Natuurlijk is het verbruik wel sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond. Om de zuiging te verminderen kan je ook eerst een primer aanbrengen. Het theoretisch verbruik van een 2 componenten verf is zo’n 7 m² per liter.

Let er bij aanschaf op dat je altijd minimaal 2 lagen moet aanbrengen.

Wat kost betonverf? Prijs voorbeelden van diverse merken

Hieronder een aantal prijs voorbeelden van betonverf:

MERK SOORT PRIJS
Ruwol Betonverf 1 component verf | 5 liter €74,95
Sikkens Wapex 660 2 component verf | 1 liter €54,80
Flexa Betonverf 1 component garage verf | 2,5 liter €65,95
’t Stilleven EpoxyFloor 2 componenten verf | 2,5 liter €129,00
Polycoat Betonverf 1 component verf  | 2,5 liter €46,26

Huismerken Praxis, Hornbach en Gamma betonverf

Veel bouwmarkten en speciaalzaken hebben eigen merken betonverf. Bij de Gamma, Praxis en Hornbach kan je bijvoorbeeld de verf aanschaffen van het huismerk.

Let op: bouwmarkten verkopen vaak alleen één-component verf onder hun eigen merk. Deze variant kan in de bouwmarkt op de gewenste kleur gemaakt worden.

De twee-component variant is niet op kleur te mengen bij de bouwmarkt. Het voordeel van het kopen van bijvoorbeeld Hornbach betonverf of Praxis betonverf is dat je dichte blikken eenvoudig kan retourneren.

Hier een aantal voorbeelden van huismerk prijzen:

MERK SOORT VANAF PRIJS
Betonverf Gamma 1 component verf | 2,5 liter €39,95
Praxis betonverf (Sencys) 1 component verf | 1 liter €13,29
Hornbach Betonverf 1 component verf | 2,5 liter €38,79
Karwei betonverf 1 component verf | 2,5 liter €39,95
Action betonverf 1 component verf  | 2,5 liter €7,99

Veel verschillende kleuren

Betonverf is een coating die zowel transparant en in kleur kan worden aangebracht. Daarbij ben je ook niet verplicht aan één kleur per vlak. Je kunt kleuren mengen voor een betonlook of bijvoorbeeld verschillende kleurvlakken aanbrengen. In de bouwmarkt kan je de verf laten mengen in iedere gewenste kleur!


De beste betonverf voor garagevloeren

Betonverf is super veelzijdig en daarom ook te gebruiken op garagevloeren. Wel is het goed om te weten welke je moet hebben. Vaak heb je in de garage namelijk te maken met zogeheten weekmakers. Dit zit in autobanden. Deze weekmakers tasten normale verf aan. En klus je veel in de garage? Dan is het intrekken van vlekken, olie of chemische stoffen vaak een probleem. Ook zware belasting van opslagkratten of machines is een normale verflaag vaak fataal.

Advies: De beste optie is daarom een twee-componenten betonverf voor garagevloeren.  Deze is bij uitstek geschikt voor garages, werkplaatsen en andere veeleisende ruimten.

Minder groene aanslag met betonverf op je balkon

Buiten biedt betonverf uitkomst voor onoverdekte balkons Een behandelde balkonvloer is makkelijker schoon te maken en beter bestand tegen aantasting van bijvoorbeeld (zure) regen, modder en vocht. De beschermlaag op het balkon voorkomt dat het beton vocht kan opzuigen. Hierdoor zal het balkon niet meer scheuren bij bevriezing van het in het beton aanwezige vocht.

Advies: Omdat een balkon veel te verduren heeft van het weer, raden we een twee-componenten betonverf aan. Deze is duurder, maar wel beter bestand tegen vocht. En groene aanslag spuit je er eenvoudig vanaf met een hogedrukspuit, zonder beschadiging van de verf!

Betonverf keuken; Trendy & handig!

Steeds vaker zien we het gebruik van betonverf in de keuken. En dat is niet gek. Er bestaat betonverf keuken met speciale afwasbare eigenschappen voor keukenwanden en keukenvloeren. Dit is niet alleen hygiënisch maar ook nog eens heel trendy. De tijd van enorm glanzende betonverf is namelijk voorbij.

Advies: Voor de keuken bestaan er ultra matte afwasbare betonverf varianten zoals TraeLyx naturel finish (€34,62 2,5 liter). Deze verf is geschikt voor vloeren en wanden, die zijn afgewerkt met beton, latex, stucwerk, spack en nog veel meer.

Zelf gemakkelijk betonverf aanbrengen in 4 stappen

Betonverf aanbrengen is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je de juiste betonverf producten gebruikt en hier genoeg van aanbrengt. Daarnaast is het van belang dat je systematisch en stap voor stap de werkzaamheden uitvoert. Het aanbrengen bestaat over het algemeen uit 4 stappen:

Het mengen van tweecomponenten betonverf

Het goed mengen van twee-componenten betonverf is een belangrijk onderdeel van het aanbrengen

 1. Repareren
 2. Voorbereiden
 3. Aanbrengen
 4. Drogen

Hieronder leggen we de verschillende stappen uit zodat zelf aanbrengen een makkelijk klusje wordt. Lees natuurlijk altijd de technische datasheet van het product of lees de instructies op het verfblik.

Stap 1: Het repareren van beschadigingen

Betonverf aanbrengen staat of valt bij de voorbereidende stappen! Deze bepalen hoe goed het eindresultaat eruit zal zien en hoe lang deze mooi blijft. Als er kleine beschadigingen zijn in de vloer dan moeten deze daarom eerst opgevuld worden met een speciale betonplamuur of betonkit. Kies een plamuur die na 12 uur schuurbaar en overschilderbaar is. Je doet dit als volgt:

 1. Verwijder oude loszittende stukjes beton met een plamuurmes en staalborstel.
 2. Repareer de gaten en scheuren in de vloer met betonkit (bijvoorbeeld van het merk Bison) of betonplamuur (bijvoorbeeld van het merk Alabastine)
 3. Kit gelijkmatig in de voeg spuiten en binnen 10 minuten aandrukken en afstrijken een bevochtigd plamuurmes, of druk betonplamuur met een plamuurmes plat in het gat.
 4. Smalle scheuren en kieren langs de randen kan je ook vullen met betonkit (via een kitspuit)

Stap 2: Een optimale hechting met de juiste voorbereiding

Zoals bij iedere klus is een goede voorbereiding vaak het halve werk. Met deze 8 tips maak je de muur of vloer klaar voor een optimale hechting van betonverf:

 1. Reinigen: Maak de betonvloer of muur vetvrij met water en zeep of met een ontvetter
 2. Vlekken verwijderen: Vetvlekken verwijder je door te weken met een reinigingsmiddel en zaagsel te strooien
 3. Stofvrij maken: Na droging verwijder je alle stof en losse deeltjes met bijvoorbeeld een stofzuiger
 4. Schuren: Een nieuwe betonnen vloer moet eigenlijk altijd geschuurd worden. Afhankelijk van het type beton kan dit met een korrel 40 of 80 gebeuren
 5. Stralen: Bij hele harde en dichte betonnen vloeren moet er soms gestraald worden of met een diamantschuurmachine gewerkt worden. Een diamant schuurmachine is redelijk prijzig om te huren en vereist enige behendigheid.
 6. Controleren: Ga eerst nog even na of de betonvloer vochtig is. Dat kan door een stukje doorzichtig plastic op de betonvloer goed vast te plakken met ducktape. Laat dit 24 uur op de vloer zitten en controleer het op condensvorming.
 7. Afplakken: Plak de muren en plinten af
 8. Primer aanbrengen: Gebruik een voorstrijk of betonprimer om een goede hechting te krijgen. Daarnaast verdwijnt de zuiging van de betonvloer.

Stap 3: het eenvoudig aanbrengen van betonverf

Ga je voor een één-componentbetonverf? Dan kan je deze, net als bij gewone verf, gewoon aanbrengen met een roller op een telescoopsteel. De randen en de hoeken behandel je met een kwast. Het is het makkelijkst om hiermee te beginnen en daarna te gaan rollen.

Tip: Drijf jezelf niet in een hoekje! Zorg dat je zo verft dat je aan het einde de ruimte nog zonder problemen kunt verlaten.

Ook de twee-componentenbetonverf breng je met een roller aan. Let er wel op dat deze verf snel uithardt zodra je de twee componenten mengt. We noemen dit een korte “potlife”. Meng daarom nooit meer verf dan je in één keer kunt aanbrengen en werk vlot. Op de verpakking staat hoeveel tijd je hebt voor de verwerking.

Aanbrengen van betoncoating met een roller

Het aanbrengen van een betonverf is niet moeilijk maar wel een precies werkje.

Stap 1:  Na de (eventuele) primer of voorstrijk kunt u de eerste laag betonverf aanbrengen.
Stap 2: Meng de componenten (bij twee componenten) en roer de betonverf goed door!
Stap 3: Breng de verf in de hoeken aan met een ronde kwast en langs de randen met een platte kwast
Stap 3: Werk in vlakken en breng de verf aan met een roller
Stap 4 : Een tweede laag brengt u pas aan als de betonverf overschilderbaar is (zie de droogtijd). Belangrijk is niet lang te wachten omdat de verf anders te veel uithardt.

Optioneel: In een eerste laag kan je losse antislipkorrels aanbrengen voor extra stroefheid in natte ruimtes.

Stap 4: Uitharden en belasten (droogtijd betonverf)

De droogtijd betonverf is ongeveer een week. Dan is de betonverf uitgehard. Na 24 uur kan je al wel voorzichtig over de nieuw geverfde vloer lopen. Je kunt de vloer dan ook al belasten met niet al te zware spullen. Schuiven met een tafel of de auto in de garage parkeren mag bijvoorbeeld de eerste week nog niet. Lees wel altijd de droogtijd af van het etiket van het betreffende merk. Over het algemeen kan je de volgende droogtijd aanhouden:

1-component

 • Beloopbaar/overschilderbaar: na 16 uur
 • Licht belastbaar: na 24 uur
 • Volledige doorharding: na 7 dagen

2-componenten

 • Beloopbaar na 24 uur bij 15ºC
 • Licht belastbaar na 48 uur bij 15ºC
 • Volledig belastbaar na 7 dagen bij 15ºC

Is de temperatuur tijdens het uitharden hoger dan 15°C dan zal de uithardingstijd korter zijn. Het omgekeerde geldt indien de temperatuur lager is dan 15°C.

Belangrijk om te weten bij het aanbrengen van betonverf buiten

Betonverf kan het hele jaar aangebracht worden, maar er moet wel rekening worden gehouden met de temperatuur en weersverwachting. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur van omgeving en ondergrond tenminste 12 graden Celsius is. Is het kouder, dan droogt de verf heel langzaam. In het ergste geval kan de vloer zelfs stoppen met uitharden.

Een coating buiten aanbrengen in de winter is niet verstandig en op warme zomerdagen ook niet!

Is het in de periode waarin je de coating wilt aanbrengen heel warm, dan kan je het werk ook maar beter uitstellen. Het droogt dan te snel! Let ook op dat er voor 48 uur geen regen voorspelling is.

Heb je na het lezen van bovenstaande nog vragen over het aanbrengen van betonverf? Bekijk dan dit korte instructie filmpje van Weber over twee-componenten betonverf of laat een reactie achter onderaan deze pagina. Onze ervaren specialisten adviseren je graag!


4 antwoorden
 1. Favi
  Favi zegt:

  Hoi, we willen binnenkort onze betontegels in de tuin verven met een antraciet betonverf. Nu vroegen we ons eigenlijk af of de tegels door de verflaag in de zomer erg heet kunnen worden?
  En hoe zit het met honden die er overheen zouden plassen, trekt dit dan in de tegel/verf zodat het een lelijke vlek kan veroorzaken?
  Ik hoor het graag, alvast bedankt.

  Groetjes Favi

  Beantwoorden
 2. Coating Expert
  Coating Expert zegt:

  Goedemorgen Favi,

  Bedankt voor je vraag. Als de tegels in de zon liggen kan het inderdaad zijn dat de tegels heet worden. Dit komt niet per se door de verf, maar meer door langdurige blootstelling aan zonlicht.

  Een goede kwaliteit betoncoating zal de tegel beschermen tegen urine en maakt dat de ondergrond makkelijk schoon te maken is. Wanneer er sprake is van intensieve belasting dan kunt u er ook voor kiezen om de tegels een toplaag van nano coating (Chemona, wood & stone coat exterior, €24,75) te geven. Dit kunt u over de betonverf aanbrengen.

  Ook behoort een twee componenten betoncoating tot uw opties. Dit maakt de vloer volledig vloeistofdicht, geeft een optimale bescherming tegen vlekken en chemicaliën en is daardoor sterk bestand tegen urine. Verfbestelsite heeft hiervoor diverse opties.

  Mocht u nog aanvullende vragen hebben dan kunt u een mail sturen naar sales@ayold.com.

  Wij helpen u graag!

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden
 3. saira
  saira zegt:

  Hi Marieke,

  IK wil in Suriname mijn vloertegels (35 bij 35) binnen in huis zwart verven. Welke merk verf moet ik hiervoor kopen?
  ik wil met mijn schoenen ook binnen kunnen lopen, zonder dat er schade aan te zien is.

  Ik hoor het graag van u.

  Mvg, saira

  Beantwoorden
 4. Coating Expert
  Coating Expert zegt:

  Goedemorgen Saira,

  Dat klinkt als een leuke klus! Vloertegels (zeker als ze geglazuurd zijn) zijn een moeilijke ondergrond voor verf om aan te hechten. Een gewone betonverf zal hierdoor op den duur kunnen loslaten. De beste optie is daarom een twee componenten vloercoating.

  Let er wel op bij twee componenten coatings dat de verwerkingstijd (potlife) na het mengen erg kort is bij hoge Surinaamse temperaturen. Voor een doehetzelver is het daarom beter om de vloercoating aan te brengen bij lagere temperaturen.

  Helaas hebben wij geen locale partners in Suriname. Mogelijk kan je informeren bij lokale bouwmarkten/websites naar een twee componenten vloercoating. Als je in de gelegenheid bent om de coating via Nederland te bestellen dan heeft Verfbestelsite een goede optie. De epoxy coating die zij aanbieden kan op meerdere ondergronden worden aangebracht zoals beton, zandcement, anhydriet, geglazuurde tegels etc. Er zijn meer dan 20.000 kleuren te verkrijgen, dus er zit vast een mooie kleur zwart tussen!

  Je kunt de coating bestellen door ons een berichtje te sturen.

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *