Gietvloer doe het zelf klus project

Gietvloer? Doe het zelf!

Als er één manier is om op de kosten van een gietvloer te besparen dan is het wel het zelf aanbrengen van de coating. De meeste kosten van een professionele gietvloer zitten namelijk in het arbeidsloon. Daarnaast is het ook nog eens een leuke uitdaging! U kunt een keuze maken uit drie opties:

 • U koopt zelf de benodigde materialen en voert de klus zelfstandig uit
 • Schakel een professioneel bedrijf in voor de voorbereidingen (bijvoorbeeld perfectioneren van de ondervloer) en voert de rest zelf uit.
 • Huur een helpende regisseur per gewenste dag en koop zelf de materialen

Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer u de klus zelf gaat klaren. Er zijn namelijk veel verschillende keuzemogelijkheden in samenstelling van de coating en de afwerkingsmogelijkheden. Verder is de laagdikte van belang. Een te dunne laag zorgt sneller voor slijtage/oneffenheden. Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

In dit artikel bespreken we daarom producten, voorbereiding, uitvoering en extra opties. Zodat u over voldoende kennis beschikt om zelf de klus te klaren! En komt u er toch niet helemaal uit? Dan kan u bij ons terecht voor aanvullend advies of een offerte voor het laten uitvoeren door een specialist.

Een compleet gietvloer doe het zelf pakket

2K epoxy gietvloer los blik van 10 kg

Een gietvloer doe het zelf pakket is altijd inclusief tweecomponenten coating

Als u van plan bent om een gietvloer zelf aan te brengen dan kan u, in plaats van losse spullen bestellen, ook gaan voor een compleet doe het zelf pakket. Veel online aanbieders leveren namelijk een compleet doe het zelf pakket met noodzakelijke producten. In het pakket zitten vaak de volgende producten:

 • Gietvloer (Polyurethaan of Epoxy)
 • Emmers en menggardes (geschikt voor boormachine)
 • Kwasten
 • Diverse rollers met houders
 • Telescoopstok
 • Afplaktape
 • Een uitgebreide handleiding

Eventueel kan u zelf nog reparatieplamuur aanschaffen om eventuele beschadigingen in de ondergrond te repareren.

Let op: Op internet kan de prijs van deze pakketten enorm verschillen. Vaak worden er in dat geval grondstoffen van mindere kwaliteit gebruikt. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop.

Goede doe het zelf pakketten kosten al snel tussen de €200 en €300 (voor +- 5 m2). Grootverpakkingen bieden extra voordeel. Namelijk, hoe meer m2 hoe lager de vierkantemeterprijs.

Workshop

Wilt u uzelf maximaal voorbereiden op het leggen van een gietvloer? Dan kan u hiervoor ook een particuliere workshop volgen. In één dag komt alles te weten van ervaren vloerspecialisten. Veel aanbieders van dit soort workshops geven daarna een kortingsvoucher mee voor een doe-het-zelf pakket. Vanaf €389,-


Voorbereiding & Inspectie voor een doe het zelf gietvloer

Voordat u begint met het aanbrengen van een gietvloer is het belangrijk om te bepalen wat de huidige staat is van de ondervloer. Omdat een gietvloer dun is zullen imperfecties, grote scheuren en kuilen zichtbaar blijven. Inspecteer daarom de staat van de ondergrond en pas eventueel één of meerdere voorbereidingsopties toe:

1. Schuur een imperfecte ondervloer

Bij de bouwmarkt kunt u een schuurmachine huren om de vloer egaal glad te maken. Als de ondervloer er erg slecht aan toe is dan kunt u er ook voor kiezen om een expert de vloer te laten zandstralen of diamantslijpen.

2. Vul scheuren en gaten op

Als de ondervloer (krimp)scheuren vertoont of gaten heeft, dan moet u deze opvullen voordat u een gietvloer aanbrengt. Hiervoor gebruikt u overschilderbare kit (geen silicone!) of polyesterplamuur. Diepe gaten vult u met een cementgebonden vulmiddel. Alle reparaties moeten volledig droog/hard zijn voordat u kunt beginnen met het aanbrengen van de gietvloer.

3. Egaliseer de ondervloer met Egaline of een Schraplaag

Bij te ruwe betonvloeren of houten ondervloeren kunt u ervoor kiezen een extra egalisatielaag aan te brengen. Dit is een halve centimeter dikke laag die zorgt voor een mooie egale ondervloer. In de bouwwereld wordt deze laag ook wel een ‘egalinevloer’ genoemd en is met name geschikt voor een Polyurethaanvloer. Een schraplaag is vaak voldoende voor een Epoxy gietvloer. Dit is een laagje die de ondervloer luchtdicht afsluit. Hiermee worden luchtbellen in de gietvloer voorkomen.


Gietvloer doe het zelf: de juiste benodigdheden

Iedere doe het zelf klus begint met de juiste benodigdheden. In de tabel hieronder staat alles wat u nodig heeft om aan de klus te beginnen.

Gietvloer zelf doen; dit heeft u nodig
Product/MateriaalToepassingVanaf Prijs (incl.BTW)Verkrijgbaarheid
SchraplaagOptioneel voor het luchtdicht maken van de ondergrond€179,95 25 KG (25m²)Diverse online webshops
Hechtprimer/EgalineOptioneel voor optimale hechting en egalisatie van de ondergrond€11,- per m2Diverse online webshops
Polyurethaan coatingGeschikt voor woonkamers, badkamers en kantoren€183,94 5 KG (150 gram per m²)Verfbestelsite
Epoxy coatingGeschikt voor garages, werkplaatsen en buitenterassen€109,- 5 KG (4,5 m² per KG) Verfbestelsite
Pluisvrije rollersVoor het uitrollen van de gietvloerVanaf €5,-Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
Platte kwastVoor het verdelen van het mengsel in de hoeken en bij plintenVanaf €2,- Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
Mengstaaf Voor plaatsing op boormachineVanaf €4,-Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
Emmers Voor het mengen van de coatingVanaf €3,-Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)
AfplaktapeVoor het afplakken van plinten en drempelsVanaf €2,- per rol (5m)Diverse bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei etc)

Het zelf aanbrengen van een gietvloer in 10 stappen

Nu kan het echte werk beginnen! Volg deze 10 stappen hieronder voor het beste resultaat. En komt u er zelf niet helemaal uit of is de productinformatie of de handleiding toch net iets te technisch? Vraag het onze vloerenspecialisten. Wij helpen u graag!

 1. Stofzuigen: Begin met het stofvrij maken van de vloer.
 2. Schuren: Schuur daarna voor een optimale hechting de ondervloer en/of maak deze vervolgens schoon met een speciaal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld een mengsel van ammoniak met lauwwarm water).
 3. Drogen: Droog tot slot de vloer goed na.
 4. Kitten: Maak eerst de naden, plinten en/of verwarmingsbuizen vloeistofdicht door deze te kitten met overschilderbare acrylaat kit, GEEN siliconenkit.
 5. Schraplaag en/of primer aanbrengen: Voor een gladde ondergrond en strak resultaat brengt u nu de schraplaag aan en breng daarna indien nodig een primer aan. Afhankelijk van de ondergrond kan het zijn dat u meerdere primerlagen moet aanbrengen voor een optimale hechting.
 6. Inspecteren: Inspecteer vervolgens de vloer en zorg dat deze helemaal glad is. Schuur eventuele oneffenheden weg. Vul grote plekken op met een schraplaag en kleine eventueel met een beetje staalplamuur. Laat dit drogen (minimaal 18 uur)
 7. Zones verdelen: Verdeel de vloer in vlakken met de tape (zo groot als u met één gemengde portie kunt behandelen)
 8. Mengen: Meng de twee componenten van de gietvloer volgens bijgeleverde instructies in een emmer. Maak nooit meer aan dan u in één keer kunt verwerken.
 9. Aanbrengen: Breng vervolgens meerdere lagen aan in naleving van de op de verpakking aangegeven droogtijd. Tip: Begin bij de randen en verdeel zo egaal mogelijk (spaan beetje schuin houden)
 10. Toplaag aanbrengen: Breng een toplaag aan met weinig druk. Deze zorgt voor een mooie afwerking en geeft bescherming. Deze laag is te vergelijken met transparante lak over een houten vloer. Werk het indien nodig eens in de zoveel jaar bij en de vloer is weer als nieuw.

Extra tips:

Verpakking rust oleum anti slip additief voor gietvloeren

U kunt losse antislip korrels toevoegen aan een natte gietvloerlaag om de vloer ruwer te maken.

 • Het is aan te raden om een eerste coating aan te brengen in bijvoorbeeld de garage. Is het resultaat naar wens? Dan kan het daarna ook in de woonkamer, badkamer, bedrijfsruimte of werkplaatsworden aangebracht.
 • Giet stroken van links naar rechts en smeer daarna goed en egaal uit
 • Droging is sterk afhankelijk van de vloertemperatuur, omgevingstemperatuur, en de luchtvochtigheid. De minimale verwerkingstemperatuur is 15 graden Celsius. Iedere laag moet zeker 18 uur drogen.
 • Elke volgende laag moet altijd binnen 36 uur na de vorige laag aangebracht worden.
 • Ventileer de ruimte goed
 • Voeg antislip korrels toe om de gietvloer minder glad te maken

Maak de vloer zelf antislip

In principe is een gietvloer niet erg glad. Rondom natte zones kan het toch soms fijn zijn om wat extra veiligheidsmaatregelen te nemen. In dat geval kan u een antislip additief  (losse korrels) toevoegen aan de vloer. Deze antislip korrels strooit u in de nog natte vloer waarna deze met de topcoat worden geseald. Enkele voorbeelden van producten die verkrijgbaar  zijn bij o.a. Verfbestelsite:

Rust-Oleum Antislip additief | € 10,45 | 700 gram
Sibelco vuurgedroogd zilverzand antislipkorrel | € 31,45 | 25 kilo |  Circa 1 tot 3 Kg per m², afhankelijk van het gewenste anti slip resultaat.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *