Houtverf

Houtverf

Behandel hout met houtverf voor bescherming en verfraaiing

Houtverf is een verzamelnaam voor alle soorten verf die u gebruikt om hout te beschermen tegen vuil en beschadigingen, en om hout te verfraaien. Een andere noemer is houtlak. Er zijn diverse varianten voor gebruik binnen (trappen, deuren, meubels etc.) en buiten (vlonders, tuinhuisjes, buitenmeubels etc. Welke houtverf u nodig heeft, is afhankelijk van of het te behandelen oppervlak zich buiten of binnen bevindt en wat voor afwerking u wenst!

De verschillen tussen Acrylverf en Alkydverfj

Er zijn in principe twee soorten een-component houtverven; verf op waterbasis, de zogenaamde acrylverf en verf op oliebasis, alkydverf. Alkydverven hebben als oplosmiddel terpentine en acrylverven hebben als oplosmiddel water. Lakken zijn meestal alkydverf, hoewel er steeds meer acryllakken op de markt komen.

Alkyd verf is over het algemeen duurzamer, maar ook minder milieuvriendelijk. De verf is voor een beginner wat lastiger aan te brengen en verspreidt bovendien de bekende vervelende verflucht, die bij veelvoudig gebruik niet zo goed voor de gezondheid is. Voor zwangere vrouwen wordt het afgeraden om met deze verf te werken.

Acrylaatverf is  makkelijker in het gebruik en droogt sneller, waardoor sneller de volgende laag aangebracht kan worden. Kwasten en rollers zijn eenvoudig met water uit te spoelen.

Houtwerk binnen schilderen

Trap schilderen met houtverf

Voor het beste resultaat gebruikt u eerst een grondverf op zuigend hout.

Het mooie is dat u alle houtsoorten  kunt verven en dat u zelfs met een paar linkerhanden mooi schilderwerk kunt afleveren. Voor binnen gebruikt u altijd een acrylverf op waterbasis. Deze verf is beter voor de gezondheid dan verf op terpentinebasis. Het beste is om ook speciale acrylkwasten en acrylrollers te gebruiken. Volg deze stappen voor een strak resultaat:

Stap 1 voorbereiding
Trek uw beschermende kleding aan en dek de vloer af met folie. Verwijder alle oude verflagen door te schuren of met een verfafbijtmiddel

Stap 2 beschadigingen repareren
Repareer scheuren en beschadigingen met muurvuller.  Na het drogen schuur u het goed glad.

Stap 3 ontvetten
Reinig de ondergrond met speciale verfreiniger.

Stap 4 Afplakken
Plak de randen af met schilderstape. Er is speciale sensitive afplaktape die de ondergrond niet meeneemt bij het verwijderen, voor bijvoorbeeld over behang.

Stap 5 Grondlak
Gebruik een grondlak of schakelverf om de houtnerf te vullen en de ondergrond minder zuigend te maken. Schilder met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf. Gebruik voor grote vlakken een roller. Laat de eerste laag grondverf goed drogen volgens de instructie op de verpakking. Daarna schuurt u de laag licht op. Dit zorgt voor een goede hechting. Het stof haalt u met een borstel of kleefdoekje weg. Breng daarna de tweede laag aan.

Stap 6 aflakken
Als de tweede grondlaag is opgedroogd brengt u de uiteindelijke houtverf aan. Let op dat u niet te weinig aanbrengt, maar ook niet zoveel dat er druipers in de verf komen. Ook hier verft u weer mee met de houtnerf met lange stroken. Als deze laag droog is, schuur je de laag weer licht op en breng je de laatste verflaag aan.

Stap 7 afwerking
Het is aan te raden om de schilderstape en folie direct na het schilderen te verwijderen. U kunt de rollers en kwasten een week bewaren als u deze in een goed afgesloten plastic zak doet.

Wordt het hout intensief gebruikt (bijvoorbeeld een trap) Dan kunt u ook kiezen voor een sterke, slijtvaste twee componenten coating speciaal voor hout.

Verfmerken van de bouwmarkt

Natuurlijk zijn er tal van houtverf merken voor binnen. Gamma, Praxis en Karwei hebben eigen merken maar bieden ook bekende merken als Flexa, Sikkens, Sigma en Wijzonol aan. In deze tabel geven we een overzicht van welke merken de verschillende bouwmarkten in hun assortiment hebben:

BouwmarktMerkenSpeciale verfLaagste vanaf prijs voor witte verf
GammaFlexa
Gamma eigen merk
Histor
Motip Spuitverf in kleur en metallic€ 19,95 750ml
PraxisCetaBever
Sikkens
Wijzonol
Flexa
Histor
Rambo
Perfection (Praxis eigen merk)
CetaBever Dekkende en transparante vloerverf€ 13,49 250ml
KarweiEigen merk
Flexa
Histor
Le Noir & Blanc
Rambo
Rust-Oleum
Le Nor & Blanc Extra matte houtverf€ 3,99 100ml
HornbachFlexa
Gilde Meesters
Glitsa
Histor
Eigen merk
Rambo
Rust-Oleum
Maston
Maston Spuitverf in vele kleur effecten.€ 4,75 100ml
VerfbestelsiteOAFHardlak blanke kwaliteitsverf€ 12,85 750ml

Milieuvriendelijke verf

eu-ecolabel

De meeste houtverf varianten bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals vluchtige organische stoffen (VOS), conserveer- en bestrijdingsmiddelen, en componenten die veel energie kosten bij de winning en de productie, zoals de kleurstof titaniumdioxide.

 

Hoe langer en beter een liter verf bescherming kan bieden, des te milieuvriendelijker is die lak, vernis of dat beits, want dan is er minder van nodig – terwijl de verf al die tijd wel het hout beschermt.

Behalve naar oplosmiddel (VOS of water), kan verf ook ingedeeld worden naar bindmiddel: acryl, alkyd, lijnolie of polyurethaan.

nature-plus-label

Er zijn diverse studies gedaan (zogeheten LevensCyclusAnalyses) naar de milieugevolgen van verf met diverse bindmiddelen. Daaruit is niet helder geworden welk soort het milieuvriendelijkst is. De resultaten spreken elkaar tegen, en geen enkel onderzoek weegt ook de milieuvoordelen mee (levensduurverlenging van hout).

Welke verf de milieuvriendelijkste keuze is, valt dus niet zeker te zeggen. Maar verven die gegarandeerd minder milieubelastend zijn dan een gemiddelde soortgelijke andere verf, zijn er wel. Die zijn te herkennen aan de keurmerken.

 


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Milieucentraal heeft een artikel geschreven met tips om hout zo milieuvriendelijk mogelijk te schilderen.


5 tips bij het uitkiezen van de juiste verf/lak:

  1. Kies de gewenste glansgraad: Kleuren lijken meestal intenser naarmate ze meer glanzen en een glanzende verflaag is makkelijker te reinigen als een matte verflaag.
  2. Let op vergeling: In ruimtes waar weinig daglicht binnen komt (zoals het trapgat, binnenzijden van kasten, donkere nissen), is de kans groot dat uw schilderwerk gaat vergelen bij gebruik van alkydverf. Gebruik op deze plekken dus Acrylverf.
  3. Test het uit! Bij veel bouwmarkten kunt u een klein potje verf als tester meekrijgen
  4. Check de huidige laklaag: Het is sterk af te raden alkyd en acrylverven door elkaar te gebruiken. De hechting van de ene op de andere laag kan slecht zijn. Kijk daarom goed wat er nu op het hout zit of verwijder de gehele oude laag.
  5. Zit er een luchtje aan? Bij het binnenshuis gebruik van acrylverven heeft u minder last van verfluchten.

Waterbestendige houtverf voor in de badkamer

Badkamer met houtverf

Het is belangrijk om de juiste houtverf te gebruiken in vochtige ruimtes

In vochtige ruimtes is het verstandig om met waterafstotende verf te werken. Bijvoorbeeld de badkamer. Verf in de badkamer is gevoelig voor schimmel aanslag. Waterafstotende verf zal schimmel voorkomen, omdat er zonder water geen voedingsbodem voor schimmel is. Als gevolg van het waterafstotende effect van de verf wordt ook het schoonmaken eenvoudiger. Dit is handig in de badkamer, maar ook de muren in bijvoorbeeld de keuken en het toilet, kunnen zo goed schoongehouden worden. De twee beste opties voor het behandelen van hout in de badkamer is de hybride lak of een Polyurethaan (PU) Acryl lak.

Hybride lak: De op water gebaseerde en milieuvriendelijke hybride houtlak, staat voor gekleurde lak met een innovatieve bindmiddelcombinatie uit acryl en alkyde. Deze hybride lak is duurzaam, krasbestendig en bestendig tegen water en wisselende temperaturen. Vanaf €11,95 voor 375 ml (Hornbach).

PU Acryl lak: voor een nog sterkere laklaag kiest u voor een Acryl lak op basis van Polyurethaan. PU acryl lak is eenvoudig te verwerken, droogt bijzonder snel en is gemakkelijk te reinigen. Vanaf €9,29 voor 375 ml (Hornbach).

Bescherm buiten houtwerk tegen weersinvloeden

Voor het verven van houtwerk buiten zijn in principe drie eigenschappen belangrijk:

  1. Bestendigheid tegen UV-Straling
  2. De verf moet bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en hitte
  3. Duurzaamheid. Niemand wil ieder jaar weer opnieuw schilderen.

Hieronder een selectie met verfmerken die aan bovenstaande vereisten voldoen:

MerkInhoud/verbruikVanaf prijs (incl. btw)Waar te koop
Sikkens Rubbol XD
(Alkyd)
750 ml
12 - 14 m²/L
€ 37,-Praxis
Uula Lineco
(milieuvriendelijke Lijnolie)
900 ml
8-15m²
€ 32,-Duller & Co
Trimetal Permacryl
(Pu +Acryl)
1L
9-16m²
€ 46,95Ruyter Verf
Jotun Demidekk Ultimate
(Alkyd + Acrylaat)
1L
10-12m² per liter
€ 44,40Diverse Jotun verkooppunten

Wij kennen de beste Houtverf specialisten bij u in de regio.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan!


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *