Spack plafond schilderen zonder strepen met spacklatex

Hoe baanvorming ontstaat bij spack plafond schilderen

De meeste nieuwe huizen worden met een zogenoemd spack plafond opgeleverd. Spack is een pasta welke kalk en kunsthars bevat. De spack wordt door middel van een machine op het plafond gespoten in een grove of juist fijne structuur. De ondergrond wordt hierdoor poreus en “zuigt” als het ware de verf snel op. Wanneer u het plafond schildert met normale muurverf dan trekt de verf sneller in dan u kunt werken. Hierdoor is “nat in nat” werken bijna onmogelijk en gaan delen muurverf overlappen. Zo ontstaat de gevreesde baanvorming of een vlekkerig resultaat.

Gelukkig is dit goed te voorkomen. En als het kwaad al geschied is? Dan is er ook een goede oplossing. Lees alles over spack plafond schilderen zonder baanvorming in dit artikel.


De zuiging van een spack plafond vooraf verminderen

Zoals hierboven beschreven is de grootste boosdoener van baanvorming een zuigend oppervlak. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het spack plafond met de juiste voorbereiding klaar te maken voor het schilderwerk. Dit doet u als volgt:

 1. Maak het plafond schoon en stofvrij. Eventuele schimmelvorming kunt u verwijderen met een schimmelreiniger
 2. Repareer beschadigingen met een speciale muurvuller of spackspray
 3. Let erop dat de vochtgraad in het plafond maximaal 5% is
 4. Wanneer er nog geen oude verflaag op het plafond zit, kunt u een isoleerverf of fixeer voorstrijkmiddel aanbrengen met een microfibre roller
 5. Laat dit volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking

Het verschil tussen een isoleerverf en voorstrijkmiddel is dat een isoleerverf vaak een witte kleur heeft en tevens kan worden toegepast voor het isoleren van roet, nicotine en droge watervlekken, zelfs over bestaande verflagen. Een voorstrijkmiddel kunt u niet over een bestaande verflaag gebruiken. Hieronder een aantal voorbeeld producten:

MerkSoort productVanaf prijs en verbruik
Vista Aqua Iso-PaintIsoleerverf€159,08 10 L 6 m² per liter
Nelfamur FixeerVoorstrijkmiddel€60,56 5 L 10 m² per liter
AlabastineVoorstrijkmiddel€24,95 5 L 7 m² per liter
Sigma Siloxan Fix Voorstrijkmiddel €129,95 10 L 6 m² per liter
Wijzonol MuurvoorstrijkVoorstrijkmiddel€21,95 2,5 L 7 m² per liter

Spacklatex; spack plafond schilderen zonder baanvorming

Nu de voorbereiding klaar is kunt u beginnen met het dekkend schilderen van uw spackplafond. De truc is om een muurverf te gebruiken met een lange “open tijd”. Deze spacklatex droogt langzamer dan normale latex. Dit zorgt ervoor dat u ruim de tijd heeft om de lagen aan te brengen en eventuele oneffenheden te corrigeren. Er bestaat zelfs plafondverf die u in een bepaalde kleur aanbrengt, maar wit opdroogt. Zo ziet u tijdens het spack plafond schilderen direct als een strook verf niet aansluit of er een stukje is vergeten.

Vista extreemat spack plafond

Vista Extreemat kunt u zelf gebruiken over bestaande verflagen met baanvorming of strijklicht

Een verf met een zeer lange open tijd is Vista Aqua ExtrÉÉmat. Deze diep matte plafondverf garandeert een resultaat zonder baanvorming. U kunt het zelfs aanbrengen op spackwerk waar al baanvorming of strijklicht te zien is! Daarnaast zorgt de matte kleur ervoor dat beschadigingen na het spack plafond schilderen eenvoudig bij te werken zijn. Ook andere verfmerken hebben speciale Spacklatex in het assortiment. Bijvoorbeeld Wijzonol Spacklatex, Sigma Spackverf en Sikkens Alphacryl.

Zo gaat u te werk:

 1. Zorg voor voldoende verf in een verfemmer
 2. Doop de kwast of roller in de verfemmer en zorg voor een gelijkmatige verdeling middels het verdeelrooster
 3. Deel het plafond in denkbeeldige banen en vervolgens in vlakken
 4. Breng het verf volgens deze methode aan en maak het in 1 keer af
 5. Zorg ervoor dat de banen/vlakken altijd een beetje overlappen
 6. Laat de verf volledig drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking

Schrik niet als het plafond in eerste instantie vlekkerig oogt direct na het spack plafond schilderen. U zal zien dat nadat de verf volledig droog is er een mooi egaal resultaat is bereikt.

Schilderwerk uitbesteden aan een professionele schilder

Het schilderen van een plafond kan een intensieve klus zijn, zeker bij grote oppervlakken. Een professionele schilder heeft alles in huis om een spack plafond te schilderen zonder baanvorming. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of de button onderaan deze pagina. Ook wanneer u interesse heeft in één van de genoemde producten helpen wij u graag.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *