,

Vloeibaar rubber coating

vloeibaar rubber coating

Afdichting was nog nooit zo makkelijk met vloeibaar rubber coating

Vloeibaar rubber coating zorgt voor een waterdichte bescherminglaag op diverse ondergronden. Bijvoorbeeld beton. Beton kan poreus worden en afbrokkelen bij teveel contact met water. Vloeibaar rubber zorgt voor het water- en luchtdicht maken van beton om zo betonrot tegen te gaan. Of gebruik vloeibaar rubber bijvoorbeeld op hout.

Zodat hout niet gaat rotten of lekken. Liquid rubber (zoals deze coating in de volksmond ook wel wordt genoemd) kan daarnaast worden toegepast als:

 • Betonafdichting
 • Gootafdichting
 • Dakbedekking

Vanwege de uitstekende hechting en waterdichte eigenschappen zien we vloeibaar rubber coating vaak gebruikt voor het:

liquid rubber dak

Waterdicht maken van daken (dakpannen coating)

vloeibaar rubber coating gamma

Het afdichten van kozijnaansluitingen bij lekkage

vloeibare rubber spray pot

Het waterdicht maken van (terracotta) planten bakken

Vloeibaar rubber coating vijver

Het waterdicht maken van vijvers en zwembaden

 


Het is lente! Hoe u zelf een vijver, bloembakken en andere tuinobjecten waterdicht maakt

Vloeibaar rubber kent vele toepassingen in de tuin. Ten eerste is het geschikt voor de aanleg of voor reparaties van vijvers en voor het behandelen van scheuren of slechte plekken in Vloeibaar rubber vijverwaterornamenten. Ook bloembakken en –potten kunt u ermee behandelen.

Ook kunnen bijvoorbeeld daken van tuinhuisjes waterdicht worden gemaakt. Tot slot kunnen houten palen worden behandeld. Het rubber zorgt er voor dat er langer kan worden genoten van onder andere schuttingen, tuinhuisjes of speeltoestellen.

Niet alleen deze, maar ook nog andere toepassingen in de tuin zijn mogelijk. Hieronder leest u meer over het waterdicht maken van de vijver en bloembakken.

Vijver

Wanneer het waterpeil van uw vijver plotseling sterk zakt, is er sprake van een lek in de vijver. Een lekkage in de vijver is zeer vervelend. Planten en vissen kunnen onder andere flinke schade openen.

Een vijverlekkage kan zich op verschillende plekken voordoen. In de vijverfolie kan bijvoorbeeld een lek staan, maar ook in de leiding of bij de aansluiting tussen leiding en pomp of filter kan een lek ontstaan. Deze lekkages zijn te voorkomen en te repareren met vloeibaar rubber.

Het merk Gummil heeft bijvoorbeeld een complete vijver reparatieset voor €89,99. Hiermee kunt u een kleine vijver compleet behandelen. Is uw vijver groter dan kunt u extra losse emmers met deze coating bijbestellen (Vanaf €39,95 voor 1 liter)

Bij een vijverreparatie adviseren wij een laagdikte van minimaal 3mm. Kijk voor het verbruik per laagdikte verderop in dit artikel.

Stappenplan voor het coaten van de vijver

1 Maak de oppervlakte schoon, droog en vetvrij. Al het vuil en losse deeltjes moeten verwijderd worden.
2 Bij hoekaansluitingen, leidingdoorvoeren etc.: Breng met behulp van een kwast een dekkende laag aan op de horizontale en verticale wand- en vloeraansluitingen, tot ongeveer 7,5 cm vanaf de rand.
3 Breng direct een tweede dekkende laag aan. Hierbij de coating tot minimaal 10 mm over de rand van smeren.
4 Nadat de hoekaansluitingen, leiding doorvoeren stofdroog zijn kan er worden begonnen met het aanbrengen van het vloeibaar rubber op het gehele oppervlak. Deze handeling na 24 uur herhalen, totdat er een minimale laagdikte van 4mm word behaald. Voor reparatie van scheuren is 2 a 3mm voldoende.
5 De laag is al na circa 3 uur stofdroog, maar het is belangrijk het complete droogproces in acht te nemen om beschadigingen te voorkomen. Afhankelijk van de laagdikte duurt dit 24 tot 72 uur.
6 Na droging ontstaat een naadloos, flexibel membraam.

Stop houtrot op speeltoestellen, tuinhuis en schutting

Hout wat veel in de buitenlucht staat kan door schimmels worden aangetast. Dit doordat het hout in contact komt met regen en vocht. Dit heeft houtrot vaak houtrot tot gevolg en kan het hout behoorlijk beschadigen.

Voor de veiligheid van een speeltoestel en de duurzaamheid van bijvoorbeeld een tuinhuis of schutting kunt u rubber coating aanbrengen op de plek waar het hout begint te rotten. Hiermee stopt u in veel gevallen houtrot. (Let op: indien het hout rot door houtworm o.i.d. dan is een andere behandeling noodzakelijk.

Bloempotten

Bloeiende struiken, zoals bijvoorbeeld een hortensia of kruiden passen uitstekend in een vrijstaande plantenbak. Zo’n houten plantenbak voor balkon of tuin kunt u eenvoudig zelf maken! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld oude pallets of steigerhout.

De levensduur van de plantenbak kunt u eenvoudig verlengen. Smeer aan de binnenkant vloeibaar rubber coating (bijvoorbeeld Bison rubber seal starterskit €15,99 via Praxis) voor een duurzame milieuvriendelijke bescherming!

Een ander leuk lenteklusje is het waterdicht maken van terracotta of stenen bloembakken. Het merk Gummil heeft hier een handig filmpje voor gemaakt:


Vloeibaar rubber kopen; De merken, prijzen en verbruik

Een aantal merken die positieve reviews hebben ontvangen op gebied van gebruiksgemak, duurzaamheid en waterdichte eigenschappen zijn:

Gummil Premium | Vloeibaar rubber coating | 1 liter €39,95 | 30 liter €649,95 | Zwart
EcoProof | Liquid rubber coating membrane | 5 liter €119,95 | 20 liter €374,95 | Zwart
Remmers | Afdichting 2K vloeibaar rubber | 10 KG €76,95 | Zwart
Rubson | Liquid rubber coating | 750 ml €18,75 | Grijs

De basiskleur is zwart, maar er zijn ook andere kleuren beschikbaar zoals bruin, grijs, wit en transparant. Echter, deze laatste twee zijn niet breed beschikbaar voor thuisgebruikers. De hoeveelheid vloeibaar rubber die u nodig heeft is sterk afhankelijk van de laagdikte, methode van uitvoering en verder staat van de ondergrond. De minimale laagdikte bedraagt 2 mm.

laagdikte liter
1mm 1.35L 1 m²
2mm 2.70L 1 m²
3mm 4.20L 1 m²

De meeste merken die geschikt zijn voor thuisgebruik hebben de volgende eigenschappen:Vloeibaar rubber hout

 • Blijvend elastisch
 • Water- en luchtdicht
 • Hecht op vrijwel alle ondergronden
 • Beschermt tegen corrosie en erosie
 • Eenvoudig aan te brengen
 • UV bestendig en ook ongevoelig voor temperatuurschommelingen
 • Zout- en chemicaliënbestendig.
 • Ecologisch; – Dus veilig te gebruiken
 • Niet ontvlambaar
 • VOC-vrij en op waterbasis
 • Vrij van schadelijke geuren

Waar vloeibaar rubber in veel gevallen vooral gebruikt wordt om oppervlakken waterdicht te maken, is het ook te gebruiken om roest te behandelen en zelfs asbestplaten mee in te pakken. Laat u in dat laatste geval altijd goed informeren over veiligheidsvoorschriften en risico’s.

Kopen bij Gamma, Praxis en Karwei: Bison

Vloeibaar rubber praxisNaast bovenstaande merken is er een goed merk voor vloeibaar rubbercoating verkrijgbaar bij de grote bouwmarkten zoals Praxis, Gamma en Karwei. Namelijk Bison. Bison heeft een hele collectie genaamd Rubber seal. De collectie omhulst een coating, speciale rubberlijm (bijvoorbeeld voor het afdichten van aanhechtingen van raamkozijnen) en een hele handige starterskit.

De Bison rubber seal starterskit bestaat uit Rubber Seal 750ml, Rubber Seal textielband, kwast, roerstaafje en schuurvezel. De producten zijn 100% waterdicht, overschilderbaar, voor binnen en buiten en milieuvriendelijk. Bij de Praxis kost deze rubber coating set €15,99 en bij Gamma €19,99. De prijs voor een pot van 750ml van de Bison rubber coating is zowel bij de Praxis, Gamma en Karwei rond de €17,-.

Belangrijk om te weten bij het aanbrengen:

Vloeibaar rubber coating is op waterbasis en kan koud worden aangebracht met gebruik van een kwast, roller of airless spuitsysteem.

 • De ondergrond dient droog, schoon en vetvrij te zijn; stof, steentjes en losse delen dienen te worden verwijderd.
 • Verwerkingstemperatuur (omgeving en/of ondergrond) dient boven de 5°C te zijn.
 • Gebruik van een primer, vooral bij verweerde ondergrond, is aan te raden voor een optimale hechting.
 • Het product dient goed opgeroerd te worden.
 • Breng voldoende laagdikte aan (zie verbruikstabel).
 • Het product mag binnen 24 uur niet worden belast met (stilstaand) water.

Bison heeft ook een aantal handige filmpjes voor thuisklussers. Zoals dit filmpje met instructies voor het aanbrengen van dakgoot coating:

Meer lezen over dakgootcoating kan in ons artikel over coating speciaal voor de dakgoot.

Vloeibaar rubber aka liquid rubber voor thuisgebruik

Doordat de rubber coating eenvoudig aan te brengen is, grijpen veel doe-het-zelf klussers naar deze handige oplossingen om diverse producten en ondergronden waterdicht en weerproof te maken. De vloeibare rubber kan middels een spray, kwast of roller worden aangebracht.

Het beschermt uiteenlopende materialen tegen water, erosie, UV-straling, chemicaliën en corrosie.

In huis kan vloeibaar rubber op hout (bijvoorbeeld kozijn aanhechtingen en houten constructiedelen) worden aangebracht, maar ook bijvoorbeeld gebruikt worden om vloeren, wanden, muren, kelders, daken, naden, voegen en scheuren te dichten.

Stappenplan luchtdicht afdichten van een kozijn

1 Maak de oppervlakte schoon, droog en vetvrij. Al het vuil en losse deeltjes moeten verwijderd worden.
2 Breng met een (blok)kwast een eerste laag vloeibaar rubber aan over de te beschermen constructie.
3 Nadat alle naden en overlappingen zijn bedekt en in twee lagen zijn gezet, zet u de volledige aansluiting in  vloeibaar rubber.
4 De laag is al na circa 3 uur stofdroog, maar het is belangrijk het complete droogproces in acht te nemen om beschadigingen te voorkomen. Afhankelijk van de laagdikte duurt dit 24 tot 72 uur.
5 Na droging ontstaat een naadloos, flexibel membraam.

Nooit meer lekkages in de badkamer

Het compleet waterdicht maken van natte cellen zoals (inloop)douches, sauna’s, baden of elke andere natte ruimte met vochtgevoelige ondergronden in de directe omgeving van spatwater is ook mogelijk.

Vloeibaar rubber hecht namelijk op vrijwel alle ondergronden zoals gipspleister, gipsplaten, gipsvezel- en cementplaten, metselwerk, steen, hout, spaander- en houtvezelplaten. Het rubber is daarom ook voor kelders en andere ruimtes een goed middel om lekkages tegen te gaan!

Korte werkbeschrijving:

 1. Zorg dat de oppervlaktes waar u vloeibaar rubber wilt aanbrengen droog en schoon zijn.
 2. Strijk de wanden en de vloer in met de eerste laag coating Vergeet niet de natte hoeken bij het bad en rondom het doucheputje
 3. (Indien nodig). Druk speciale verstevigende primer in de zojuist aangebrachte laag coating. Dit zorgt ervoor dat de naden en aansluitingen bij o.a. het doucheputje worden verstevigd. Breng direct hierna een tweede laagje coating aan
 4. Laat de aangebrachte lagen 4 tot 6 uur drogen en breng dan een derde laag coating aan zodat de ondergrond geheel waterdicht wordt gemaakt.
 5. Na een droogperiode van 24 tot 48 uur kunnen de oppervlaktes worden afgewerkt. Nu mogen de tegels worden aangebracht.

Speciale vloeibare rubber spray voor de auto en meer

De meest verkochte vloeibare rubber spray voor de auto is afkomstig van het Amerikaanse merk PlastiDip. Plasti Dip is een synthetische, vloeibare rubber coating in sprayvorm.Vloeibare rubber spray

Het unieke aan dit product is dat de spray eenvoudig kan worden aangebracht, maar de rubber ook heel eenvoudig van behandelde onderdelen weer kan worden verwijderd. U hoeft het alleen maar los te peuteren en daarna eraf te trekken.

Verder is er geen andere rubber coating op de Nederlandse markt met deze verwijderbare eigenschap. Uiteraard is de beschermende rubber spray coating is ideaal voor gebruik in en op de auto. Maar ook op een breed scala aan doe-het-zelf-projecten.  Daarnaast beschermt het gespoten voorwerpen tegen vocht, zuren, slijtage, corrosie, slippen/glijden en biedt een comfortabele, gecontroleerde grip.

De prijs van de vloeibare rubber spray is gunstig. U betaalt voor een spraybus van 325ml in reguliere kleuren (zwart, grijs, koper en zilver) zo rond de €10,-. Andere kleuren en speciale effecten (bijvoorbeeld fluorescerend) zijn verkrijgbaar vanaf €12,50 per 325ml.

Tips bij het aanbrengen van de rubbercoating spray

Wij adviseren een afstand van ongeveer 30cm tot het onderdeel. Probeer de spuitbus daarnaast nooit stil te houden tijdens het spuiten maar maak mooie gelijke bewegingen over de hele breedte van het auto onderdeel. Verder raden wij aan:

 • Primair raden wij aan de ondergrond schoon en ook vetvrij te maken. Let op: gebruik hier geen thinner, ammoniak, remreiniger, spiritus enzovoorts voor, dit bevat vaak aceton en aceton kan een nadelig effect hebben op de hechting van Plasti Dip.
 • Afhankelijk van het onderdeel dat gespoten moet worden 4 tot 6 dunne lagen Plasti Dip aanbrengen voor een perfecte dekking en stevigheid.
 • Probeer verder de dekking per laag rustig op te bouwen en wacht 15 tot 30 min met het spuiten tussen de lagen in (afhankelijk van de omgevingstemperatuur).

Bijna alles kan waterdicht worden gemaakt met vloeibaar rubbercoating

In dit artikel hebben we al een aantal toepassingen van vloeibaar rubber spray en coating besproken. Maar er is natuurlijk ook nog veel meer mogelijk. Door de brede hechting kan vloeibaar rubber coating bijvoorbeeld ook nog toegepast worden als afdichting op:

 • kelders
 • funderingen
 • maaiveld details
 • parkeergarages
 • silo’s
 • opslagputten
 • mestputten en ook stortnaden.

Daarnaast behoren keerwanden, kalkzandsteen wanden, ytong blokken, gipsblokken, prefab elementen zandcement wanden/vloeren en tot slot nog veel meer andere toepassingen tot de mogelijkheden. Dit geldt ten eerste voor nieuwe constructies maar ten tweede natuurlijk ook voor renovatieprojecten.

Als u wilt weten of vloeibaar rubber coating ook de oplossing is voor uw project, mag u altijd vrijblijvend bij ons informeren naar de mogelijkheden en kosten voor het (laten) aanbrengen. We helpen u graag verder!

Heeft u interesse gekregen in vloeibaar rubber? Wij zijn u graag van dienst! 

Wij kennen alle specialisten en brengen u geheel gratis in verbinding met diegene die het best aansluit bij uw vraag. Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen!

6 antwoorden
 1. Marc snoeren
  Marc snoeren zegt:

  Vraag had ik informatie over afdichting in en lichte kleur… wit of licht grijs.

  Is tbv over stort rand van een zwembad.

  Beantwoorden
 2. Coating Expert
  Coating Expert zegt:

  Beste Marc,

  Hartelijk dank voor uw vraag over een lichte kleur vloeibaar rubber coating. De meeste vloeibaar rubber coatings hebben donkere kleuren zoals zwart, grijs of donkergroen. Er zijn wel een aantal merken die vloeibaar rubber spray aanbieden in andere kleuren. Bijvoorbeeld PlastiDip (plastidip.nl) en Mibenco.

  We hebben geen partnerschap met deze merken voor vloeibare rubber sprays, dus kunnen u helaas niet vertellen of deze geschikt zijn voor uw toepassing. Mogelijk kunt u hierover met de betreffende webwinkel contact opnemen.

  Wilt u echt een verf dan zou u Rubson liquid rubber kunnen proberen. Deze rubber coating is verkrijgbaar in medium grijs. Echt lichte rubber kleuren zijn helaas niet bij ons bekend in verfvorm.

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden
 3. Ilya
  Ilya zegt:

  Handig artikel. Dank. Ik heb een in beton gegoten dak op mijn dakkapel (van zo’n 3m2). De plaat vertoond sporen van ouderdom, hoewel er geen lekkages etc zijn.

  Nu is Rubson of Bison rubber seal aanzienlijk goedkoper dan Gummil Premium. Zou ik in het geval van het dichtsmeren van het dak van de dakkapel toch beter voor Gummil Premium kunnen gaan?

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Ilya,

   Goed om te horen en hartelijk dank voor uw vraag!

   Vloeibaar rubbercoating wordt in veel gevallen gebruikt om oppervlakken waterdicht te maken. Het heeft daarnaast ook een preventieve werking; zodat die sporen van ouderdom in de toekomst niet leiden tot lekkages.

   Zowel Gummil Premium en Bison Rubber Seal zijn geschikt voor betonnen ondergronden. Qua specificaties en ook qua verbruik ontlopen ze elkaar niet veel (ongeveer 2.7 liter per m²). Houd er daarom rekening mee dat de tube van 750ml of 1 liter niet afdoende is voor het hele dak van 3m².

   We hebben echter niet een vergelijkende test tussen beide producten gedaan, dus we kunnen helaas niet concreet zeggen welke beter werkt. Gummil Premium is vooral bedoeld voor diegene die al meer ervaring heeft met vloeibare rubber, maar Bison Rubber Seal is een echte starterkit.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 4. rob
  rob zegt:

  Ik wil een dakgoot maken van hout (multiplex) met daarin gesmeerd Rubson liquid rubber o.i.d.. Is dit mogelijk en wat is de levensduur hiervan? Neem aan dat ik in de hoeken gebruik moet maken van de matten om scheurvorming te voorkomen

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Rob,

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Een dergelijke dakgoot is zeker mogelijk; vloeibaar rubber hecht op vrijwel elke ondergrond – ook multiplex.
   Dit maakt het direct waterdicht en bestand tegen erosie of rotten!

   Een precieze levensduur kunnen we niet geven, maar u kunt verwachten dat het vele jaren blijft zitten.
   Rubson Liquid Rubber geeft bijvoorbeeld zelf aan ‘goed bestand te zijn tegen veroudering’. EcoProof geeft zelfs een indicatie aan van dertig jaar.

   Over het laatste deel van uw vraag: dat hangt af van uw dak. Afhankelijk van de situatie kunt u wel of geen matten gebruiken. Het is echter niet altijd verplicht.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *